Descoperirea ADN-ului
Maria Lorena (Maria)
Created on March 28, 2021
Over 30 million people create interactive content in Genially
Check out what others have designed:
PRODUCT MANAGEMENT IN MOVIES & TV SHOWS
Presentation
ESSENTIAL OILS PRESENTATION
Presentation
VEGETARIANISM
Presentation
EIDIKO JEWELRY
Presentation
ANCIENT EGYPT FOR KIDS PRESENTATION
Presentation
A GLIMPSE INTO CAPE TOWN’S PAST
Presentation
ALTERNATIVE DIETS
Presentation
Transcript
Bucă Lorena-Maria
Francis Crick James Dewey Watson
Descoperirea ADN-ului
S-a născut la 8 iunie 1916 la Northampton, Anglia. În anul 1037 a absolvit University College din Londra, devenind licențiat în fizică. În 1947 studiază biologia la Institutul de Cercetare Strangeways, din cadrul Universității Cambridge. În perioada 1949 - 1977 lucrează ca cercetător în cadrul Laboratorului de biologie moleculară Cambridge, Anglia. Între 1951 - 1953 descoperă structura acidului dezoxiribonucleic, în timp ce lucra, alături de James Watson, Rosalind Franklin și Maurice Wilkins, ca cercetător în Laboratorul Cavendish al Universității Cambridge. În 1953 își completează studiile despre structura hemoglobinei, iar în 1976 acceptă un post de profesor la Institutul Salk pentru Studii în Biologie, din California. Decedat la 28 iulie 2004, La Jolla, California, SUA (cauze naturale, cancer de colon).
Francis Crick
S-a născut la 6 aprilie 1928, Chicago, Comitatul Cook, SUA este un genetician, biolog și zoolog american. A studiat la Universitatea din Chicago și Universitatea Indiana, apoi a lucrat în Cavendish Laboratory al Universității din Cambridge (Anglia). Aici a descoperit, în 1953, în colaborare cu Francis Crick, structura ADN. Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină a fost acordat în 1962 lui Francis Crick, James Watson și Maurice Wilkins „pentru descoperirile lor privind structura moleculară a acizilor nucleici și semnificația sa pentru transferul de informație în materia vie”.
James Dewey Watson
ADN este prescurtarea de la acidul dezoxiribonucleic ( în engleză: deoxyribonucleic acid, DNA). Acesta este format din molecule organice dintre cele mai complexe. Substanța se găsește în fiecare celulă a ființelor vii și este esențială pentru identitatea oricărui organism, de la Euglena viridis, mica ființă unicelulară aflată la granița dintre plante și animale până la Homo sapiens sapiens, omul contemporan.
Introducere
Aflați în competiție contra cronometru cu alte echipe, mult mai celebre și mult mai bine dotate, așa cum a fost cea a chimistului american Linus Pauling, laureat al premiului Nobel pentru chimie în 1954, aparentul „cuplu ciudat” a învins tocmai datorită orizontului lor intelectual foarte larg în care operau, a solidei și universalei lor pregătiri interdisciplinare precum și a minților lor flexibile și deschise oricărei ipoteze confirmabile de către realitate.
Structura ADN-ului a fost decodificată la începutul anilor 1950. Americanul James Dewey Watson și britanicul Francis Crick sunt considerați drept primii care au descifrat structura de dublă spirală a ADN-ului. Conform propriilor afirmații, saltul calitativ al descifrării „secretului vieții” s-ar fi produs în ziua de 23 februarie 1953.
Istoricul descoperirii ADN-ului
Din păcate Franklin a murit de cancer în 1958, în vârstă de numai 37 de ani, probabil din cauza prea intensei iradieri. Cum premiul Nobel nu se conferă post-mortem, în 1962 doar Watson, Crick și Wilkins au fost răsplătiți cu aceasta prestigioasă cunună de lauri științifică, mult dorită de către toți savanții din lume.
Este demn de remarcat faptul că impecabilele imagini luate unor molecule „iluminate” prin difracția razelor X de către Rosalind Franklin, specialistă în fotografii de difracție create cu raze X, l-a făcut pe Watson și Crick să întrevadă structura de dublă elice a ADN-ului. Colegul acesteia, Maurice Wilkins, a contribuit de asemenea decisiv la luarea unor fotografii edificatoare.
Istoricul descoperirii ADN-ului