Full screen

Share

Show pages

de Nina Cassian
Cu nasul în carte
Proiect de lecție ERR
Want to make interactive content? It’s easy in Genially!

Over 30 million people build interactive content in Genially.

Check out what others have designed:

Transcript

de Nina Cassian

Cu nasul în carte

Proiect de lecție ERR

5. Troncaș Florinel

3. Șerbu Anamaria

4. Ștefanache Alina Maria

2. Lepădatu Jenica

1. Costache Vasilica

Propunători:

Școala Gimnazială ...............Data: 19.12.2020Clasa: a III-aAria curriculară: Limbă și comunicareDisciplina: Limba și literatura românăUnitatea de învățare: ,,Poveștile Pământului”Elemente de conținut: Scriere/redactare- așezarea textului în paginăSubiectul lecției: ,,Cu nasul în carte”Tipul lecției: MixtăLocul lecției și modul: a doua oră din cele două rezervate acestei teme

Lecția face parte din unitatea tematică ,,Poveștile pământului” și urmărește exersarea competențelor de comunicare orală și scrisă. Acest capitol vizează în mod special așezarea corectă în pagină a textelor scrise, respectând scrierea cu alineate și spațiul liber între cuvinte, scrierea caligrafică/lizibilă. De asemenea, se oferă situații multiple de utilizare a regulilor de scriere în transcrieri, copieri, dictări atât pe suport de hârtie cât și în format digital.

  • Cum se leagă lecția de ceea ce am predat deja și de ceea ce voi preda mai departe?

Conținutul propus în această lecție este important, fiindcă dezvoltă deprinderile și cunoștințele referitoare la așezarea corectă în pagină a textelor scrise, respectând scrierea cu alineate și spațiul liber între cuvinte, scrierea caligrafică/lizibilă; de asemenea urmărește dezvoltarea competențelor de exprimare scrisă la nivelul redactării unor texte funcționale simple cu limbaj vizual și verbal și scurte pe suport de hârtie sau digital.

  • De ce e valoroasă această lecție?

motivația

Gândirea critică este exersată în situațiile în care elevii vor fi solicitați să formuleze opinii în legătură cu așezarea textului în pagină și a calității scrisului lor, idei argumentate în ocaziile de colaborare în momentele de activitate independentă în cadrul echipelor.

  • Ce ocazii de exersare a gândirii critice oferă această lecție?

a) Cognitive:OC1- să citească/recite textul în mod conștient, corect, fluent și expresiv; OC2- să răspundă la întrebările ce vizează textul studiat; OC3- să utilizeze corect regulile pentru așezarea corectă a textului în pagina caietului: OC4- să transcrie textul dat, așezându-l în pagina caietului cât și în format digital;

Obiective operaționale

a) Psihomotrice:OM1- să utilizeze corespunzător materiale puse la dispoziție.

a) Afectiv-atitudinale:OA1- vor participa cu interes la lecție; OA2- vor manifesta bucurie pentru reușitele obținute;

resursele și managementul timpului

evaluarea

Condiții prealabile

Lecția propriu-zisă

Evocarea

  • Câțiva elevi vor recita poezia parcursă ora trecută: ,,Cu nasul în carte”, de Nina Cassian.
  • Pentru a integra lecția în unitatea tematică, se afișează pe ecran prezentarea unei poezii așezată corect pe o pagină de dictando (Anexa 1). Se citește poezia despre iarnă.
  • Sunt anunțate obiectivele operaționale ale lecției.
  • Se realizează un moment de activitate frontală- citirea expresivă a poeziei ,,Cu nasul în carte”, de Nina Cassian.
  • Li se amintesc elevilor regulile de așezare în pagină.
  • Învățătorul adresează întrebări elevilor.
  • Se indică de către învățător mai multe variante de răspuns.
  • Răspunsurile sunt prezentate oral de către elevi.
  • Profesorul le cere elevilor să compare modul de așezare a versurilor din poezia ,,Cu nasul în carte” de Nina Cassian și modul de așezare a versurilor din poezia ,,Gândăcelul” de Elena Farago (Anexa 2)
  • Evaluarea/aprecierea răspunsurilor, corectarea lor individual.

Realizarea sensului

  • Se explică de către profesor metoda ,,Jurnalului dublu” (Anexa 3): Elevii trebuie să realizeze în locul clasicei fișe de lectură un jurnal dublu. Pe măsură ce lectura se derulează, elevii își notează în jurnal aspectele cu care ei rezonează, apoi se reunesc în grupuri mici, în perechi (online) și își împărtășesc propriile opinii/idei.
  • Se solicită elevilor să recitească poezia și să realizeze un ,,Jurnal dublu”
  • Elevii vor transcrie pe caiet un fragment din textul suport Cu nasul în carte de Nina Cassian, respectând regulile de așezare corectă în pagina caietului, în prima coloană, iar în a doua vor scrie impresi legate de fragmentul ales.
  • ,,Jurnalul dublu” va fi evaluat pe platforma Classroom, individual.

Reflecția

Extensie

  • Se solicită elevilor să spună care sunt regulile pe care trebuie să le respecte pentru a scrie un text.
  • Se prezintă tema pentru acasă (Anexa 4) oferindu-le explicații privind rezolvarea corectă a sarcinilor

ANEXA 4

Anexa 3

anexa 2

anexa 1

Anexe

1. Vino odată la masă! Fetița locuia la țară.România este țară amică Bulgariei. (amică = aliată)2. a) ,,n-auzea ce se întâmplă”b) ,,țâfoasă și rea”c) ,,uita cum e soarele, roua și luna”d) ,,să iau premiu-ntâi!”3. Consider că domnița are un comportament neplăcut. Aceasta nu vrea să își facă prieteni sau să observe lumea din jur, ci preferă să se concentreze asupra studiilor pentru a lua premiul întâi.

AnexA 4- RĂSPUNSURI AȘTEPTATE

Next page

genially options