variabilitatea organismelor
irenacojocari
Created on November 25, 2020
Over 30 million people build interactive content in Genially.
Check out what others have designed:
FOOD 1
Presentation
COUNTRIES LESSON 5 GROUP 7/8
Presentation
BLENDED PEDAGOGUE
Presentation
WORLD WILDLIFE DAY
Presentation
FOOD AND NUTRITION
Presentation
2021 TRENDING COLORS
Presentation
HISTORY OF THE CIRCUS
Presentation
Transcript
START
Variabilitatea organismelor
Variabilitatea − capacitatea organismelor de a se modifica în ontogeneză subacţiunea factorilor interni şi externi.
Definiție
determinată de recombinări ale materialului genetic (variabilitate combinativă) şi de mutaţii (variabilitatea mutaţională)
1. Variabilitate ereditară
Clasificare
generată de factorii mediului ambiant şi care reprezintă capacitatea de a se modifica în cadrul normei de reacţie, reacţionând astfel la condiţiile mediuluiambiant
2. Variabilitate modificativă
reprezintă diapazonul de variabilitate a caracterelor organismelor+totalitatea fenotipurilor care apar în baza genotipului sub acţiunea mediului.
Norma de reacție
Mutațiile (din lat. mutatio – schimbare) reprezintă orice schimbare în materialul ereditar al unui individ, care nu se datorează segregării sau recombinării genelor și se transmite urmașilor.
Mutațiile
- afectează structura și funcțiile unei gene
- modifică citirea informației ereditare
- determină sinteza proteinelor modificate
- Mutații genice
Numerice (genomice) – afectează numărul de cromozomi (sunt mai frecvente la plante)
Structurale – afectează structura cromozomilor
Mutații cromozomiale
• sunt provocate pe cale experimentală sub acțiunea agenților mutageni.
4. Mutații induse (experimentale)
3. Mutații spontane (naturale)
• sunt provocate de factorii naturali în condiții obișnuite (temperatură,radiație); • au o frecvență de circa 10 la puterea -6, 10 la puterea -7
• asigură heterogenitatea genetică în populații• pot servi în calitate de material evolutiv, obținut prin selecție naturală• permit obținerea unor noi surse de microorganisme sau soiuri de plante cu proprietăți utile
Semnficațiile mutațiilor
- Sindromul Down
- Sindromul Edwards
- Sindromul Patau
Boli genetice
Numit de specialisti si Trisomie 21, acesta apare din cauza dezvoltarii unui cromozom 21 suplimentar. Nou-nascutii cu Sindrom Down au in general lungimea si greutatea la nastere mai mici decat cele normale, craniul mic si rotund, profilul aplatizat si fruntea bombata. Aproximativ jumatate dintre indivizii cu sindrom Down au probleme cardiovasculare, iar unii dintre ei dezvolta si boli digestive. Cele mai grave probleme raman insa retardul mintal si dificultatea de invatare, care afecteaza toti pacientii. 1 din 800 de copii nou-nascuti este diagnosticat cu acest sindrom.
Sindrom Down
Sindromul Edwards (Trisomie 18) este cauzat tot de o multiplicare a unui cromozom, de aceasta data cu numarul 18. Este intalnit mai rar, la aproximativ 1 din 6000 de nasteri, insa este mult mai grav si aproape 90% dintre copiii mor pana la varsta de 6 luni. Simptomele sunt observate atat din timpul sarcinii, cat si la nastere. Modificarile craniene, cu fruntea foarte pronuntata si defecte ale gurii si nasului, modificari ale mainilor si picioarelor si problemele cardiace sunt doar cateva dintre acestea.
Sindromul Edwards
Trisomie 13 face parte din aceeasi categorie a multiplicarii cromozomiale. Similar ca incidenta si speranta de viata cu sindromul Edwards, maladia Patau este in general asociata cu anomalii congenitale grave, multi dintre copiii murind inainte de a se naste. Cele mai grave dintre acestea tin de unirea sau dezvoltarea insuficienta a emisferelor cerebrale, de sistemul nervos central si de anomalii cardiace.
Sindromul Patau
Mulțumesc pentru atenție!