ESQUEMA TEMA 10_ MESOPOTÀMIA I EGIPTE
Marta
Created on April 24, 2021
Over 30 million people build interactive content in Genially.
Check out what others have designed:
7 CONTINENTS
Horizontal infographics
A2 - ABENTEUER AUTOBAHN
Horizontal infographics
STEVE JOBS
Horizontal infographics
OSCAR WILDE
Horizontal infographics
TEN WAYS TO SAVE WATER
Horizontal infographics
NORMANDY 1944
Horizontal infographics
BEYONCÉ
Horizontal infographics
Transcript
Aspectes importants
MESOPOTÀMIA I EGIPTE
Les primeres civilitzacions
Temples i tombes
L'Egipte dels faraons
La vida al camp i a la ciutat
Mesopotàmia
La religió egípcia
Mesopotàmia i Egipte van ser les dues grans primeres civilitzacions. Els rius Tigris i Éufrates a Mesopotàmia i el riu Nil a Egipte van tindre un paper molt important per a que aquestes civilitzacions es pogueren desenvolupar favorablement ja que van fer augmentar la producció agrària i el comerç.
- A la vora del riu Nil, a Egipte, les terres de cultiu s'inundaven amb les crescudes del riu, fet que afavoria la fertilitat de les terres.
- L'aigua dels rius de Mesopotàmia es controlava mitjançant canals, dics i recloses.
- A Mesopotàmia practicaven l'escriptura cuneïforme.
- A Egipte practicaven l'escriptura jeroglífica.
- A Mesopotàmia sorgeixen les primeres ciutats estat independent (3500-2000 a.C.) amb una ciutat principal i diversos poblats al seu voltant.
- La màxima figura eren els monarques, seguits dels funcionaris, els sacerdors i l'exèrcit.
- A finals del III mil·leni a.C. es creen alguns regnes com el d'Akkad i el d'Ur. Més tard es crea el de Babilònia seguit de l'imperi dels asiris i dels perses.
- A les ciutats de Mesopotàmia trobem un palau, un temple (ziggurat), les muralles, canals per controlar l'aigua dels rius, cases i els camps de cultiu al seu voltant.
Les terres egípcies, situades en un ampli desert travessat pel riu Nil, es dividien en dues parts (Alt i Baix Egipte) fins que el rei Narmer les va unificar cap al 3000 a.C., sent el primer faraó d'Egipte. Durant els següents 2500 anys Egipte va estar governat per diverses dinasties.
- El faraó tenia poder absolut i governava en nom dels déus.
- Al llarg de tota la història tan sols hi va haver 5 faraones.
- El faraó dividia el seu regne en províncies i en cadascuna d'elles hi havia un governador que l'ajudava a gestionar el territori.
- Alguns dels atributs que identificaven el faraó eren: la corona de l'Alt i el Baix Egipte, la barba postissa i el ceptre, entre altres.
- Privilegiats: funcionaris, exèrcit, sacerdots, nobles i ecribes.
- No privilegiats: llauradors, artesans, comerciants i esclaus.
Els temples eren la casa dels déus, en ells s'hi guardava la imatge del Déu la qual solament era accessible per als sacerdots i faraons. Els temples estaven formats per diverses parts: sala de columnes, graners, santuari, pati porticat, ... A l'entrada d'aquests hi havia una estàtua colossal amb la imatge del faraó. Les piràmides, les mastabes i els hipogeus eren les tombes de l'antic Egipte. Cadascuna d'elles tenia una estructura diferent, no obstant, totes tenien el mateix objectiu, amagar el sarcòfag del faraó per a que el seu cos sigués incorrupte al llarg del temps.
La religió egípcia era politeista, és a dir, creien en diversos déus.
- Els déus es representaven amb cos humà i cap d'animal.
- Alguns dels déus més importants eren: Ra (déu del sol); Osiris (déu dels morts); Isis (deesa de la fertilitat); Anubis (déu de la momificació).
Al camp els homes es dedicaven a llaurar, sembrar, recollir la collita i construir dics i canals. En canvi, les dones col·laboraven en la recol·leció, elaboraven el pa i la cervesa, confeccionaven vestits i anaven al mercat a vendre els productes sobrants. Els mesos que hi havia poca feina, el faraó cridava la gent del camp per anar a ajudar en la construcció de piràmides i temples. A la ciutat hi havia els artesans (pintura, ceràmica, elaboració de cistelles, ...) i els comerciants.
<a rel="license" href="http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/">Mesopotàmia i Egipte by Marta Conesa Batiste is licensed under a Creative Commons Reconocimiento 4.0 Internacional License.