Want to make interactive content? It’s easy in Genially!

Over 30 million people build interactive content in Genially.

Check out what others have designed:

Transcript

Mediul şi factorul antropic!

Luni, 18 Octombrie

#0120

Ziarul ,,Natura"

Ce este ,,MEDIUL"?

introduction

write a title here

În ziua de azi, mediul este foarte afectat de factorul antropic.

Mediul, precizat la nevoie drept mediul înconjurător sau mediul ambiant, este o noțiune care se referă la totalitatea condițiilor naturale de pe Pământ sau dintr-o regiune a sa, în care evoluează ființele sau lucrurile. Dintre aceste condiții fac parte atmosfera, temperatura, lumina, relieful, apa, solul etc., precum și celelalte ființe vii.

Forme ale impactului uman asupra mediului:

  • Defrișări masive ale pădurilor;
  • Deșertificarea stepelor;
  • Eroziunea solurilor;
  • Poluarea apei / atmosferei;
  • Distrugerea unori specii de plante și animale;
  • Extensiunea rapidă a căilor de comucaniţie moderne;
  • Vânătoarea și pescuitul.

Factorul antropic reprezintă totalitatea acțiunilor omului în raport cu natura, precum și urmările acestora asupra reliefului, condițiilor naturale, vegetației și faunei (influența directă, nemijlocită a activității omului asupra mediului ambiant). De cele mai multe ori, acesta este un factor negativ.

Ce este ,,FACTORUL ANTROPIC"?

Urbanismul şi activitatea omului:

De-a lungul istoriei sale, omul a cunoscut o evoluţie ascendentă, înregistrând în mod continuu noi şi noi descoperiri.Tendinţa de dezvoltare tot mai accentuată capătă un caracter exploziv ca urmare a creşterii şi diversificării producţiei, a productivităţii activităţii economice tot mai ridicate, a metodelor, tehnicilor şi tehnologiilor utilizate.

+info

b) Suprapăşunatul:- păşunatul intensiv determină distrugerea covorului vegetal dintr-un ecosistem;- se intensifică activitatea prădătorilor;- creşte frecvenţa bolilor şi a paraziţilor;- apare suprapopularea păşunilor şi o dezgolire accentuată a biotopului, care îşi pierde posibilităţile sale de regenerare.

Intervenţia omului în biosferă a dus la sărăcirea speciilor şi la creşterea instabilităţii biocenozelor, cu dereglarea echilibrelor naturale.

Deteriorarea ecosistemelor prin supraexploatarea resurselor biologice:

Cauze:

Influenţa negativă a factorului antropic asupra mediului:

a) Defrişarea pădurilor:- a contribuit la degradarea solurilor, la creşterea aridităţii climatului, intensificarea vânturilor şi apariţia inundaţiilor;- pădurile reperezintă factorul determinant de menţinere a echilibrului ecologic , climatic şi hidric, reprezentând ecosistemul cu o capacitate de regenerare de 3-5 ori mai mare decât oicare ecosistem natural.

d) Supraexploatarea resurselor oceanice :- Biocenezele marine sunt foarte complexe, cu un număr mare de lanţuri trofice;- pescuitul abuziv al mamiferelor mari a dus la dispariţia unor specii.

c) Supraexploatarea faunei terestre:- s-a realizat atât direct prin vânătoare , pescuit, combaterea unor dăunători, cât şi indirect producând dezechilibrele ecologice cu efecte întârziate asupra florei şi faunei;- cel mai mult au avut de suferit păsările şi mamiferele.

Poluarea mediului a apărut odată cu omul, dar s-a dezvoltat şi s-a diversificat pe măsură evoluţiei societăţii umane, ajungând astăzi una dintre importantele lor preocupări ale specialiştilor din diferite domenii ale ştiinţei şi tehnicii, ale statelor şi guvernelor. ale întregii populaţii Pământului.

Poluarea biologică

Poluarea fizică

Poluarea chimică

Deteriorarea ecosistemelor prin poluare:

Crearea rezervaţiilor naturale:

+info

Influenţa pozitivă a factorului antropic:

Oamenii au creat rezervaţiile naturale cu scopul de a proteja speciile de plante şi animale aflate pe cale de dispariţie, oferindu-le un mediu ambiant, cu un trai mai bun.

Reciclarea este una din cele mai actuale metode de a proteja planeta de poluare. Reciclarea înseamnă colectarea separată a deşeurilor (sticlă, plastic, hârtie), curăţirea şi prelucrarea în bunuri utilizabile similiare sau diferite.

Reciclarea:

Omul-prieten sau duşman al mediului?

  • Planeta noastră suferă din neglijenţa unor oameni care poluează mediului.
  • Ei nu sunt mereu conştienţi de dezastrul care îl provoacă, nu îşi dau seama că tot noi din cauza acţiunilor asupra mediul, suferim.
  • Viitorul planetei stă în mâinile noastre! Împreună putem să avem o planetă curată şi sănătoasă.
  • Deci, în concluzie, pot spune că factorul antropic dăunează foarte mult sănătăţii omului şi calităţii mediului. De aceea ar trebui să ne îndreptăm cu toţii atenţia asupra acestei consecinţe grave şi să încercăm să ajutăm mediului ambiant.

Concluzie:

sfârşit!

Juravschi Mariana

Surse:

Ziarul,,Natura"