Want to create interactive content? It’s easy in Genially!
FORMACIÓ - MISU ( març 2024 )
DANIEL SÁNCHEZ
Created on March 23, 2024
Start designing with a free template
Discover more than 1500 professional designs like these:
Transcript
Formació : A001090512 CURS 2023-24
ESCOLA ALOC ( Pineda de Mar ) DANIEL SÁNCHEZ HINOJOSA
MESURES i SUPORTS UNIVERSALS
MISU
CONCLUSIÓ
EXEMPLE CIRCUIT
ACTIVITATS
PROPOSTA DIDÀCTICA
JUSTIFICACIÓ
INTRODUCCIÓ
MESURES i SUPORTs UNIVERSALS
ÍNDEX
Entenem la variabilitat com la idea d’anar canviant constantment de context i condicions d’ambient, de manera que els nostres alumnes en el moment de resoldre les tasques proposades posin en joc les seves capacitats i adaptacions a les diferents condicions de l’entorn. Al variar constantment augmenten la capacitat d’adaptació a les seves respostes i s’estableixen de noves. (López i Moreno, 2000; i Gómez, 2001).
PRINCIPI DE VARIABILITAT
MESURES I SUPORTS UNIVERSALS
INTRODUCCIÓ
L’idea clau és que hem de programar per la variabilitat i no per la diversitat. No pensar en adaptacions individuals, sinó en oferir múltiples opcions de motivació, presentació i representació de la informació i coneixements, diferents contextos i situacions d’aprenentatge tenint en compte:• Les xarxes afectives ( emocions, vincles, motivació,...) • Les xarxes de reconeixement ( habilitats ) • Les xarxes estratègiques ( estratègies i recursos per aprendre ) )
PRINCIPI DE VARIABILITAT
MESURES I SUPORTS UNIVERSALS
INTRODUCCIÓ
Com es planteja al gràfic, amb la variabilitat, es proposa oferir diferents possibilitats en les tasques motrius i donar als nostres alumnes/as la oportunitat de practicar variades possibilitats de moviment, i en diferents contextos de pràctica, donant-los la possibilitat de desenvolupar les seves capacitats motrius. (Mandel, Kukubun, Tani y Proenca,1988)
EDUCACIÓ FÍSICA
PRINCIPI DE VARIABILITAT
MESURES I SUPORTS UNIVERSALS
INTRODUCCIÓ
Dins l’àmbit escolar, coincideixo amb Ruiz Pérez ( 2004 ) quan assenyala que un dels objectius fonamentals de l’educació física és el desenvolupament de la competència motriu que està lligada al domini i el control de les HMB especialment en aquestes edats. L’escola i nosaltres com a mestres hem de garantir un nivell adequat de competència motriu, fet que implica que els nostres alumnes disposin de
resoldre problemes motrius en contextos complexos i diversos a la vida quotidiana.
La meva proposta gira al voltant de la consolidació de les habilitats motrius bàsiques al segon curs de cicle mitjà. El domini d’aquestes HMB són part fonamental de la base motriu de les persones sobre les quals s’estableixen les habilitats motrius especifiques, siguin de l'àmbit que siguin (esportiu, l'expressiu, recreatiu ...), i ens permeten
LES HABILITATS MOTRIUS BÀSIQUES
PROPOSTA DIDÀCTICA
EDUCACIÓ FÍSICA
JUSTIFICACIÓ
suficient control de les HMB en situacions estables i senzilles; i que també, que disposi d’una variabilitat de respostes suficients per a poder resoldre adequadament problemes motrius més complexos.
EDUCACIÓ FÍSICA
JUSTIFICACIÓ
POSADA EN PRÀCTICA
Després d’haver treballat les HMB al llarg de la unitat didàctica ( 7 sessions ) proposaré als meus alumnes que elaborin i practiquin ells mateixos un circuit d’habilitats motrius bàsiques seleccionant, escollint algunes de les tasques que més els hi hagin agradat o bé inventar una activitat que formi part del circuit. ( pot servir com a avaluació final de la unitat )
Per la realització d’aquest activitat dividiré el grup en 7 equips de 4 alumnes. Cada equip organitzarà la seva tasca/prova que després explicarà a la resta de companys fent servir la tècnica d’aprenentatge “ PUZZLE D’ARONSON “ (aquesta tècnica és una eina que es basa en crear una interacció i interdependència positiva entre els membres del grup, dividint la informació sobre el contingut a tractar en tantes parts com alumnes hi hagi permetent un treball cooperatiu / grups d’experts i reforçant actituds positives entre els nostres alumnes).
HABILITATS MOTRIUS BÀSIQUES
PROPOSTA DIDÀCTICA
- Enumerem als alumnes de l’1 al 4.
- Cada equip prepara la seva proposta/activitat.
- Es reuneixen els alumnes amb el mateix nombre i expliquen la seva proposta.
- Tornen al seu equip i s’expliquen les activitats.
DINÀMICA ( PUZZLE D'ARONSON )
Amb aquesta metodologia de circuit, donant a escollir 2 opcions a cada una de les 7 estacions, i fent els càlculs matemàtics adients podem concloure que els alumnes podem escollir entre 49 circuits diferents ( 7² - 7 al quadrat ) i cadascú en farà aquell on se senti més còmode ( coneixements previs, decisió, motivació, metes personals, esforç, ... )
Els equips hauran de proposar un parell d’activitats per a que a l’hora d’executar-lo es puguin escollir diverses opcions i creant-se així el seu propi aprenentatge.
HABILITATS MOTRIUS BÀSIQUES
PROPOSTA DIDÀCTICA
CIRCUIT D'HABILITATS MOTRIUS BÀSIQUES
RECULL D'ACTIVITATS PROPOSADES
ACTIVITATS PROPOSADES
CIRCUIT D'HABILITATS MOTRIUS BÀSIQUES
RECULL D'ACTIVITATS PROPOSADES
SUBTÍTULO AQUÍ
PROPOSTA DIDÀCTICA
CIRCUIT D'HABILITATS MOTRIUS BÀSIQUES
RECULL D'ACTIVITATS PROPOSADES
SUBTÍTULO AQUÍ
PROPOSTA DIDÀCTICA
CIRCUIT D'HABILITATS MOTRIUS BÀSIQUES
RECULL D'ACTIVITATS PROPOSADES
SUBTÍTULO AQUÍ
PROPOSTA DIDÀCTICA
Donant la opció d’escollir entre 2 possibilitats a cada estació els alumnes podran executar un dels circuits que hi ha entre 49 possibilitats d’execució. Aquí us presento una de les possibilitats possibles.
HABILITATS MOTRIUS BÀSIQUES
CIRCUIT
EXEMPLE DE CIRCUIT
CONCLUSIONS
Aquest treball m´ha servit per reafirmar els meus pensaments inicials sobre la pràctica docent actual. Un dels meus objectius amb el desenvolupament d’aquesta activitat és augmentar la competència motriu i fer-ho mitjançant diverses activitats motivants, amb les que els alumnes gaudeixin i despertin interès per continuar fent-les fora de l’entorn escolar. Autors com Schmith (1975) a la seva teoria de l’esquema o Ruíz Pérez (1994) amb el principi de variabilitat de la pràctica, assenyalen la importància que té oferir a l’alumnat una amplia i variada gamma de situacions motrius que serveixin de base per a que els posteriors aprenentatges siguin més ràpids, eficients i aplicables a diferents contextos.
CONCLUSIONS I AGRAÏMENTS
CONCLUSIONS I AGRAÏMENTS
I a la formadora, Joana, donar-te les gràcies per ajudar-nos a obrir els ulls. DANIEL SÁNCHEZ març 2024
AGRAÏMENTS
A l’activitat que us he proposat s´han ofert i desenvolupat la possibilitat de combinar activitats relacionades amb les diferents habilitats motrius bàsiques ( desplaçaments, salts, girs, equilibris i manipulació d’objectes ) a mode de circuit, joc grupal i cooperatiu, activitats de coavaluació, grups d’experts … oferint així als alumnes una amplia gamma d’experiències motrius relacionades amb les habilitats motrius treballades al llarg de la unitat didáctica donant als alumnes la possibilitat de ser els protagonistes del seu propi aprenentatge. En resum : Un éxit 100%