Want to make creations as awesome as this one?

Transcript

Un conflicte devastador que va remodelar el món

LA SEGONA GUERRA MUNDIAL

Marc Chalmeta Manu MorDani RuizIsmael Sghir

Opinió personal

8.

Conclusió

7.

ÍNDEX

1.

Causes de la Segona Guerra Mundial

2.

Nacionalisme i Expansió Territorial en la Dècada de 1930

3.

Com es va desenvolupar la guerra?

4.

Què va significar l'ocupació nazi a Europa?

5.

De quina manera es va saldar aquesta gerra?

6.

Quin va ser el nou ordre mundial sorgit arran el conflicte?

Quines van ser les causes d'aquest conflicte?

La Segona Guerra Mundial va ser un conflicte militar que va tindre lloc entre 1939 i 1945. Va ser la guerra més àmplia de la història, i es va estendre per tots els continents. Hi van participar més de 30 nacions i va resultar en la mort de més de 60 milions de persones.

1- Causes de la Segona Guerra Mundial

Després de la Primera Guerra Mundial, el Tractat de Versalles va imposar condicions dures a Alemanya:

  • la pèrdua de territori
  • la desmilitarització de certes àrees
  • grans reparacions econòmiques.
Aquest tractat va causar ressentiment entre els alemanys, que el van veure com una humiliació.

1.1- Tractat de Versalles

Aquesta situació va fer que molts alemanys buscaren un lideratge fort i estabilitat, cosa que va facilitar l’ascens al poder d’Adolf Hitler.

La Gran Depressió dels anys 30 va afectar a tot el món, causant desocupació massiva i inestabilitat econòmica.

1.2- Crisi econòmica mundial

En resposta a la inestabilitat política i econòmica, el feixisme va guanyar popularitat a Europa durant els anys 30. Aquesta ideologia autoritària va promoure el nacionalisme extrem, la militarització i la supressió de l’oposició política.

1.3- Ascens del feixisme

Els països democràtics no van saber parar el feixisme. Els Estats Units tenien una politica de aïllacionisme, estaven al marge dels problemes mundials.Mentre que Regne Unit i França, i altres països, per evitar la guerra, van adoptar una política d’apaivagament enfront de les agressions de l’Alemanya nazi, i van permetre a Hitler annexar Àustria i la regió dels Sudets a Txecoslovàquia sense oposició.

1.4- Política d’apaivagament

Stalin a 1939 va firmar un pacte de no-agressió amb Hitler

Aquestes aliances van augmentar la tensió internacional i van establir les línies de batalla per al conflicte venider.

Les tensions entre les potències mundials van portar a la formació d’aliances militars.

  • Alemanya, Itàlia i Japó van formar l’Eix.
  • Regne Unit, França, la Unió Soviètica, els Estats Units i altres països van formar els Aliats.

1.5- Aliances militars

El Regne Unit i França van declarar la guerra a Alemanya en resposta a aquesta agressió.

A pesar de les garanties de protecció donades a Polònia pel Regne Unit i França, Alemanya va llançar una invasió a gran escala. L’invasió alemanya de Polònia el setembre de 1939 va ser l’espurna que va iniciar la guerra.

1.6- Invasió de Polònia

- Alemanya Nazi: Pangermanisme: Ideologia de reunificació alemanya postulada per Hitler en 1933. Objectius: Recuperar territoris perduts després de la Primera Guerra Mundial i obtenir recursos per al rearmament.

2- Nacionalisme i Expansió Territorial en la Dècada de 1930

- Imperi Japonès: Espai Vital (Lebensraum): Concepte adoptat per garantir recursos naturals i mercats per a productes industrials. Superioritat Racial: Creença en la destinació divina dels japonesos per dominar altres ètnies asiàtiques, justificant així la seva política militarista i de rearmament.

- Política d’Apaivagament: Adoptada pels països vencedors de la Primera Guerra Mundial. Objectiu: Evitar un nou conflicte armat a través de concessions polítiques i territorials.

- Política d’Apaivagament i la Societat de Nacions:

... davant de la debilitat de les democràcies...

- Societat de Nacions: - Fundada per promoure la pau i la cooperació internacional. - Incapacitat per gestionar l’expansionisme dels estats totalitaris. - Alemanya i Japó abandonen la Societat el 1933, seguits per Itàlia el 1936. - Ineficaç en l’invasió italiana d’Etiòpia el 1935, demostrant la seva debilitat.

- Context Històric: El Japó va iniciar la seva expansió territorial després de ser l’únic imperi que va sobreviure a la Primera Guerra Mundial. La invasió de Manxúria el 1931 va marcar l’inici de l’expansió japonesa a l’Àsia Oriental.

Expansió Japonesa durant la Dècada de 1930

- Conseqüències: L’ocupació japonesa de Manxúria va durar fins al final de la Segona Guerra Mundial. Va establir-se l’estat titella de Manxukuo, marcant un precedent per a futures agressions bèl·liques.

• Eix Roma-Berlín (1936): Aliança político-militar entre Itàlia i Alemanya. Formada per influir en altres estats europeus. Va ser el fonament de les Potències de l’Eix, que més tard inclourien Japó.

Eix Roma-Berlín

• Pacte Antikomintern (1936): Acord entre Alemanya, Itàlia i Japó contra la Komintern. Buscava protegir-se de la influència comunista soviètica. Va ser reforçat el 1941 i va incloure altres països com Espanya i Hongria.

Pacte Antikomintern

• Context Històric: França i el Regne Unit van signar un tractat de suport a Polònia en resposta a les demandes expansionistes d’Hitler. La crisi de Danzig va ser provocada per la reclamació alemanya del corredor polonès i la ciutat de Danzig.

Tractat de Suport a Polònia i Crisi de Danzig (1939)

Tractat de Suport a Polònia i Crisi de Danzig (1939)

• Conseqüències: El corredor polonès proporcionava a Polònia accés al mar Bàltic, essencial per a la seva economia i seguretat. La negativa de Polònia a cedir Danzig i la garantia franco-britànica van precipitar l’inici de la Segona Guerra Mundial

• Data: 23 d’agost de 1939. • Signataris: Alemanya nazi i Unió Soviètica. • Contingut: Clàusules de no agressió i protocol secret per repartir-se Polònia i altres territoris.

Pacte Germanosoviètic (Pacte Ribbentrop-Mólotov)

• Conseqüències: Va facilitar l’inici de la Segona Guerra Mundial amb l’invasió alemanya de Polònia. Va permetre a la URSS expandir la seva influència a Finlàndia i els estats bàltics. Va acabar amb l’invasió alemanya de la Unió Soviètica el 1941.

La Segona Guerra Mundial es pot dividir en tres fases:

La Segona Guerra Mundial va ser un conflicte militar a escala global.Va començar amb la invasió de Polònia per part dels alemanys a 1939 i va acabar amb el llançament de dues bombes atòmiques sobre Japó el 1945.

3. Com es va desenvolupar la guerra?

3.1 FASE I. 1939 -1941Les ofensives de l'Eix. Guerra llampec.

La primera fase de la Segona Guerra Mundial es coneix com a Guerra Llampec: les potencies de l'Eix van envair mig mon en tres fronts diferents en només dos anys de una forma molt ràpida.

L'atac japonés a Perl Harbor al Pacific va fer que els Estats Units entraren a la guerra. El conflicte es va estendre a altres regions del món. Les potències de l'Eix van continuar expandint-se, però trobaven una major resistència.Es va entrar en una fase d'estabilització.

3.2 FASE II. 1942 -1943Generalització del conflicte. L'estabilització.

Finalment, els Aliats van començar a recuperar terreny i a guanyar batalles clau. El 6 de juny del 1944 els aliats van desembarcar a Normandia.Aquesta fase va culminar amb la caiguda de Berlín i la rendició incondicional d'Alemanya.

3.3 FASE III. 1944 -1945Contraofensiva dels Aliats. fi de la guerra.

4. Què va significar l'ocupació nazi a Europa?

Un règim violent...

L'ocupació alemanya es va convertir per a molts europeus en un règim de terror que emprava sistemàticament la violència contra la població. Tots els territoris ocupats van patir l'opressió política, la qual atemptava principalment contra els drets humans, amb persecucions racials y explotacions econòmiques.

La Gestapo i les SS alemanyes van ser brutals instruments de resposta davant qualsevol problema, conegudes pels seus mètodes d’arrest, tortura, deportació i execució. Amb aquestes institucions els líders nazis controlaven la societat, implantant POR

... amb instruments de càstic preparats.

L'any 1934 Hitler s'autoproclama cap de l'estat
Colp d'estat al 1923 fallit
L'any 1933 el Partit Conservador integra Partit Nazi
Paul von Hindenburg nomena canceller a Hitler

Partit Nacional Socialista dels Treballadors Alemanys

Incendi Reichstag
Decret de Reichstag
Crisi econòmica (1a Guerra Mundial)Crisi política (Eleccions constants)

COM VA ARRIBAR HITLER AL PODER?

Durant l'ocupació nazi es van crear els camps de concentració. Es calculen més de 15.000 construïtsAlemanya obté un benefici molt gran.

- El treball forçat

Ravensbrück
Mauthausen

Auschwitz

- CAMPS DE CONCENTRACIÓ MÉS IMPORTANTS

GUETOS
Infraestructures
3M entre gitanos, presoners i opositors polítics
6M de jueus

Matança massiva

- L'extermini de MILIONS de Jueus (XOÀ)

SOBREVIVENT

Jacob era el major de tres germans nascuts de pares jueus religiosos a la ciutat de Cracòvia. El seu pare era un comerciant de farines. Els Wasserman passaven les seues vacacions d'estiu prop de Proszowice en una granja propietat del seu avi, que també posseïa un molí de farina.Jacob va passar la resta de la guerra en camps de treball. En 1947 va intentar emigrar de manera il·legal a Palestina, però els britànics ho van detindre a Xipre. En 1948 es va establir a Israel.

“1933-39: Al març de 1939, a l'edat de 13 anys, vaig celebrar el meu bar mitzvah. Eixe estiu, ens vam anar de vacacions com sempre a la granja del meu avi, i tornem a un malson. Cracòvia havia sigut ocupada pels alemanys el 6 de setembre; als jueus no se'ls permetia caminar per les voreres, viatjar amb tramvia i ni tan sols posseir ràdios. Teníem por fins de caminar als carrers ja que moltes vegades raptaven i colpejaven als jueus.1940-45: En 1940, ens retirem a la granja. Un dissabte primerenc en el matí, van arrestar als jueus dela zona. Mentres marxàvem cap a *Proszowice, un policia polonés (amb dos cadàvers al seu costat) em va assenyalar i va exigir saber per què no ho havia saludat amb un "bon dia". En acostar-me, va carregar l'arma i em va apuntar. Però quan passava al seu costat, em va colpejar amb el tambor i em va fer trossos el nas i la mandíbula. Em vaig allunyar i em vaig perdre en la columna de gent; algú més va rebre el tret del policia. Quatre dies després al meu pare i a mi ens van deportar al camp de Prokocim”

TESTIMONI XOÀ

5. De quina manera es va saldar aquesta guerra?

EL PREU A PAGAR PER PART DELS PERDEDORS

Després de la Segona Guerra Mundial, els guanyadors (els EUA, URSS i Gran Bretanya) van dur a terme negociacions en les conferències de Ialta i Potsdam. Es van acordar diversos punts clau: 1. Desmantellament de la indústria militar i desnazificatció d'Alemanya2. Zones d'ocupació3. Devolució de territoris annexionats4. Eleccions democràtiques i creació de l'ONU5. Judicis de Nuremberg6. Remodelació d'EuropaEstos canvis territorials i les conferències de pau van tindre un impacte significatiu en la configuració d'Europa posterior a la guerra .

NOU ORDRE UNIVERSAL
"SUPERPOTÈNCIES"

- Incrementen l'extensió territorial a l'est d'Europa

- No pateixen atacs- Enforteixen l'economia

Principals potències mundials

EUA I l'URSS son les grans guanyadores

Europa queda molt destrossada

... el 'guany' dels vencedors...

Massacres soviètiques a Polonia

Bomba atòmica: un gran apocalipsi

Cultura de la violència

Camps de concentració:horror nazi

Barbarie bèl·lica: qüestionament dels valors morals i polítics

Víctimes: tant civils com militars, majoritàriament joves

70 milions de morts +6 milions de jueus exterminats+3 milions de desapareguts+35 milions de ferits i mutilats+40 milions de desplaçats

... un gran impacte demogràfic i moral ...

- Conseqüències de la Guerra Industrial: - Destrucció Urbana: La majoria de les ciutats grans van ser destruïdes.- Impacte Econòmic: Caiguda de la producció industrial en un 44%, augment de la desocupació i inflació elevada. - Efectes en els Joves: Dificultats en l’accés a l’alimentació, sanitat i educació; pèrdua de llocs de treball. - Indústria Pesant: Especialment afectada, amb danys que van provocar deficiències pressupostàries.- Projectes Industrials: El motor del creixement econòmic va ser profundament afectat.- Devastació Rural: Fortes devastacions en els camps i comunitats rurals a causa del conflicte i terratrèmols.

VS

6. QUIN VA SER EL NOU ORDRE MUNDIAL SORGIT ARRAN DEL CONFLICTE?

VS

Després de la Segona Guerra Mundial, es va formar un nou ordre mundial amb l’ascensió de les superpotències Estats Units i Unió Soviètica, i la creació de l’ONU.

Aquesta era va ser marcada per la Guerra Freda i la divisió d’Europa pel Teló de Acer. Aquesta frontera ideològica dividia els estats capitalistes i socialistes.

La divisió es va manifestar en les aliances militars i econòmiques contraposades. Finlàndia i Àustria van mantenir una neutralitat relativa.

El Teló de Acer va caure el 1989, marcant l’inici d’una nova era de llibertat

- Reconfiguració Global Post-Segona Guerra Mundial: Impacte Social: Mort de milions de persones i canvi en la demografia mundial.Devastació Econòmica: Destrucció massiva amb anys de reconstrucció necessaris. Canvis Polítics: Caiguda del feixisme i inici de la Guerra Freda entre EUA i URSS. Acceleració Històrica: Descolonització d’Àsia i Àfrica; ascens d’EUA i URSS com a superpotències.Creació d’Organismes: Fundació de l’ONU per prevenir conflictes globals.Influència Cultural: Impacte durador en l’art, literatura i memòria col·lectiva.

7- CONCLUSIÓ

“La no violencia es la mayor fuerza a disposición de la humanidad. Es más poderosa que el arma de destrucción más poderosa concebida por el ingenio del hombre”. -Mahatma Gandhi

8. OPINIÓ PERSONAL

#Noalaguerra

MOLTES GRÀCIES!!!

Hidenburg: