EI6tic 25 Escriure amb llum
LMDN
Created on March 4, 2024
More creations to inspire you
ANCIENT EGYPT
Learning unit
MONSTERS COMIC "SHARING IS CARING"
Learning unit
PARTS OF THE ANIMAL CELL
Learning unit
PARTS OF THE PLANT CELL
Learning unit
PARTS OF A PROKARYOTIC CELL
Learning unit
Transcript
MATERIALS
PROCEDIMENTS
EXPLICACIÓ
ESCRIURE AMB LLUM
MATERIALS
- Llanternes/llum led/bengala
- Càmera fotogràfica
- Trípode (recomanable)
ESCRIURE AMB LLUM
PROCEDIMENT
1
3
2
4
Farem una fotografia on apareguin elements dibuixats amb llum. Expliquem als infants què és el lightpainting o pintar amb llum.Definim el lloc on es farà la foto, com més fosc sigui el fons, més impressionant serà el resultat.Muntem la càmera al trípode o n’improvisem un.Configurem la càmera a mode manual i posem la ISO al menor valor possible.Ajustem el diafragma a un valor de f/8. Fem proves per veure quin ens va millor perquè la fotografia no surti ni molt clara ni molt fosca.Modifiquem el temps d’exposició (mode manual M, o el de prioritat de velocitat «S» o «Tv». Farem servir velocitats lentes d’uns 10 a 30 segons.Fem una prova per enfocar el que ens interessa, hem d’encendre la llanterna per fer-ho. Recomanem treballar amb enfocament manual, ja que com que hi haurà poca llum, en el mode d’enfocament automàtic li pot ser difícil enfocar allò que volem.
5
6
ESCRIURE AMB LLUM
(1/2)
PROCEDIMENT
ESCRIURE AMB LLUM
(2/2)
Un company o companya es prepara per escriure amb la llum, mentre la càmera està fent la foto. Recordeu que tenim 10 segons de foto. Si els elements lumínics enfoquen cap a la càmera, l’efecte es veu millor.Disparem la càmera i l’altra persona dibuixa amb la llum. Pot dibuixar, escriure o crear patrons. Si experimentem amb moviments i velocitats diferents, es creen efectes únics.Observem les imatges capturades i ajustem la tècnica si és necessari.
7
8
9
EXPLICACIÓ
(1/2)
ESCRIURE AMB LLUM
La fotografia necessita la llum com nosaltres necessitem l’oxigen. El lightpainting o pintar amb llum és un tipus de fotografia que utilitza la llum per dibuixar o escriure en la fotografia (imatge). Consisteix en dibuixar amb una llanterna, per exemple alguna lletra, i disparar amb una exposició llarga.Els traços de llum, fets a l’aire, són captats pel sensor de la càmera i queden dibuixats a la fotografia final. Per a aconseguir aquest efecte, utilitzem una exposició prolongada: la càmera capta la llum durant un període llarg (10-30 s), de manera que els feixos de llums emesos per la llanterna o l’element lumínic queden registrats en la imatge. També hem de tenir en compte que el tipus d’element lumínic o la manera com ens movem amb la font de llum afectarà l’aparença de la llum en la imatge final.
En aquest experiment treballem amb la velocitat d’obturació o el temps d’exposició, aquest concepte fa referència al període de temps durant el qual l’obturador d’una càmera està obert i s’expressa en segons o fraccions de segons. L’obturador, doncs, és el dispositiu de la càmera fotogràfica que controla el temps durant el qual la llum arriba al sensor d’imatge. Quan més temps estigui obert, més llum entra, i per això podem captar el moviment tal com ens queda una foto moguda a la nit.Un altre paràmetre que hem modificat per fer la fotografia és l’obertura del diafragma. El diafragma és un dispositiu que regula la quantitat de llum que arriba al sensor, està format per una sèrie de plaques fines que es mouen cap endins o cap enfora formant una obertura més o menys gran, i per tant, deixant passar més o menys llum. Funciona d’una manera molt semblant a l’iris de l’ull humà, a més obertura, més llum entrarà.Així doncs, l’obturador controla el temps i el diafragma la intensitat de la llum.
EXPLICACIÓ
(2/2)
ESCRIURE AMB LLUM
Els augments de l’ocular i els objectius estan indicats amb una xifra i el símbol X. Per calcular l’augment total, s’ha de multiplicar el de l’ocular pel de l’objectiu seleccionat. La part mecànica està constituïda pel cos del microscopi (la base i el braç), la platina (la placa on es col·loca la mostra que cal observar), el tub que conté l’ocular, el revòlver giratori on hi ha els objectius i els caragols d’enfocament. Els ecosistemes aquàtics són l’hàbitat de molts éssers vius. Amb l’ajuda d’un microscopi podem observar amb major detall petits organismes i microorganismes presents en aquest medi. Per exemple, cianobacteris, organismes procariotes que fan la fotosíntesi; protozous, organismes unicel·lulars, eucariotes i heteròtrofs; algues; petits crustacis com els cladòcers o puces d’aigua i els copèpodes; i larves d’insectes.
MÉS INFORMACIÓ
ESCRIURE AMB LLUM