Want to make creations as awesome as this one?

Transcript

11-16 de març de 2024
Segon repte col·lectiu de la proposta educativa Estima
sss...el valor del silenci

Sabies que...

Per què el valor del silenci?

Vivim en món sobreexposat a estímuls visuals i auditius. Tant els infants com les persones adultes ens veiem immerses en un entorn saturat de dispositius mòbils, pantalles de televisió, publicitat omnipresent i un bullici constant que, en última instància, generen un nivell d'estimulació excessiu. Aquesta sobreabundància d’estímuls externs ens porta a perdre, de vegades, la connexió amb nosaltres mateixes. Cultivar moments de silenci s'erigeix com una eina indispensable per preservar la salut mental i emocional.En aquest context, esdevé essencial educar per apreciar el valor del silenci. El silenci no implica només l'absència de soroll, sinó que també inclou la contemplació i la capacitat d'escoltar i d’escoltar-nos de manera conscient. El silenci ofereix un espai propici per a la reflexió interna, permetent desconnectar de la voràgine externa i reconnectar-se amb els nostres pensaments més profunds. A més, actua com un camp de ressonància per a la creativitat, proporcionant un terreny fèrtil per a què floreixin noves idees, pensaments i afectes.

Objectius

material

Què proposem

Col·lectiva

Acció

Activitats

Encoratgeu els infants i joves a mobilitzar-se i transmeteu-los el sentit de participar d'una gran activitat col·lectiva que unirà a milers de nens i nenes d'arreu de Catalunya!
Mobilitzar els infants i joves per reivindicar el valor silenci
Desenvolupar col·lectivament una setmana temàtica, del 6 al 11 de març, al voltant del subtil món del silenci. Desenvolupar activitats i dinàmiques amb els infants i joves per vivenciar estats i entorns que afavaoreixi la comprensió del valor del silenci a les nostres vides. Tancar el projecte amb una creació artística que simbolitzi pels infants el valor del silenci i difondre-la a través de les xarxes. Aprofiteu per fer d'altaveu de les seves reflexions i propostes.

Què proposem?

Explorar la comprensió del silenci més enllà de l’absència de soroll, reconeixent-ho com un recurs essencial per fomentar la reflexió, estimular la creativitat, afavorir la concentració i propiciar moments de repòs mental. Experimentar els beneficis de la calma i identificar l’espai personal de silenci, entès com un procés que va més enllà de la quietud exterior, involucrant la calma mental i la desconnexió.Desenvolupar habilitats per integrar conscientment el silenci a la vida quotidiana, mitjançant l'adopció de pràctiques específiques com la respiració conscient, l’escolta activa, activitats d’introspecció, etc. Fomentar la consciència col·lectiva sobre la necessitat de preservar o crear entorns físics propicis per al silenci, reconeixent-ne la importància en la promoció de la salut i el benestar general.

Objectius

Aprofiteu el pòster del laberint perquè hi aparegui una nota, missatge o objecte en l’espai de la Rajae. La Rajae explicarà als infants que ha descobert que la seva brúixola gira sense parar quan tot va de pressa i hi ha molt de soroll. Però quan s’atura en silenci, la brúixola marca una direcció a seguir. A ella li encanta escriure petits contes i amagar-los per a les demés persones... Així que aquest descobriment l’ha animat a escriure dues històries curtetes dedicades a treballar el valor del silenci: els Críters i La Serp i el Ratpenat. Cada història té associades algunes activitats. En acabat, la Rajae ens convida a dibuixar o crear una gran brúixola on en cada punt cardinal recollirem: un propòsit personal (TU), un de grup, un cap a la família, un cap l’entorn proper ( escola i/o esplai i un cap al l’entorn més llunyà ( el planeta i la sostenibilitat).
La Rajae, pren protagonisme i ens presenta el repte del valor del silenci. Com sabeu, aquest personatge es relaciona amb l’objecte de la brúixola que posa el focus en el treball de la competència de l’autonomia emocional.

La Rajae ens convida a participar del repte

Temps Educatiu Migdia

Us animeu a fer un dinar especial dedicat al silenci? Descobreix dues experiències

Trieu les activitats que millor s'adaptin als vostres grups i animeu-vos a participar de l'activitat de creació artística - acció col·lectiva

Jocs

Espai de llun

Els Críters

grups de mitjans (2on i 3er cicle de primària)

Activitats

grups de joves

grups de petits (I3-I5)

Vetllada especial dedicada al silenci

Activitats i acció col·lectiva

Activitat per als esplais de de cap de setmana
Itinerari didàctic proposat per als esplais de diari i els espais del Temps del Migdia

Art i Silenci

Mapa de soroll

Meditació guiada

Contrastos

  • Molts jocs populars són interessants per potenciar estats de calma i concentració:
  • El rei o la reina del silenci: Un infant és nomenat rei o reina i li posen una corona mentre els altres infants estan en silenci. L’infant que després d'una estona estigui més callat, serà nomenat nou rei o reina per l'anterior. El rei o reina pot intentar fer riure als companys fent ganyotes però sense tocar-los ni fer soroll.
  • Jocs d'equilibri, de resseguir circuïts.
  • Jocs de seguir un so, com per exemple un picarol, mentre tots els infants tenen els ulls tapats.
  • Pica paret: n'hi ha un infant que para, posat de cara a la paret, i els altres han de mirar d'acostar-se-li fins a aconseguir tocar-lo sense que els vegi en moviment. Quan el que para, d'esquena als altres, diu «un, dos, tres, pica paret», els altres se li han d'acostar. Quan ha acabat de dir-ho, es gira i comprova que tothom estigui quiet. Si algú es mou o «ensenya les dents» —és a dir, si riu—, ha de tornar al principi. Quan toquen el que la para, ell intenta atrapar els altres, que es poden salvar si arriben al principi sense que els hagi tocat. Aquell a qui ha atrapat primer és qui ara para.
Infants 3-5 anys
Jocs

Tornar a les activitats

Adeqüem una sala per a experimentar el silenci a través de la llum i d'altres materials com per exemple teles. Aprofitem les ombres per explicar històries i els elements de la natura a través del so del mar, del riu, dels ocells...Jugar, passejar entre teles, textures en un espai de calma, tot és possible!

Infants 3-5 anys
Activitat Espai de llum
  • Tècnica tradicional amb cartronet. Més senzill pels infants .
  • Tècnica ràpida

Crear un críter és ben senzill. Aquí us deixem alguns tutorials

Vols saber com és un Críter? Shhh!

Tot i que sembli mentida, el menjador és el seu lloc preferit per vàries raons... la primera, perquè poden veure als nens i nenes convivint i compartint els àpats i de vegades, fan molt bona olor! I la segona perquè diuen que les converses són molt interesants en aquests espais! S’ha de dir que la migdiada també es un dels seus moments preferits...El seu lloc estrella per amagar-se són capcetes de fusta, de cartró o de paper. I quan el so de l'ambient és calmat i agradable obren la capsa per escoltar els tons de veu i les converses interessants. Diuen que la seva vida va més lenta quan hi ha silenci o serenor. Va més a poc a poc perquè disfruten al màxim de cada moment.Cuidar als Críters és ben fàcil. Només necessiten un espai on poder refugiar-se del soroll i escoltar el diàleg suau i sense crits mentre compartim taula per dinar.

Els Críters són uns éssers fantàstics que venen d’un indret on només s’escolten sons gustosos i agradables. Es tracta d’un lloc fantàstic on no existeix el que nosaltres coneixem per soroll. Els Críters són criatures molt petites i de molts colors, a més, normalment són molt suaus. Poden tenir un ull, dos o tres... No tenen cames o potes, és per això que quan escolten un soroll molt fort rodolen i rodolen sense parar. Alguns i algunes Críters són veritables viatgeres i tenen un lloc preferit per viatjar: els esplais i les escoles! A quins llocs creieu que no els agrada estar? Clar! Als llocs sorollosos com el pati o a les entrades o sortides... només d'escoltar les corredisses comencen a girar i a girar i acaben desapareixent.

Tornar a les activitats

Els Críters, les criatures silencioses. Es tracta d’un petit conte per treballar el to de veu en espais tancats. S’acompanya d’una activitat plàstica de creació d'un críter.
Infants 3-5 anys
Activitat Els Críters

Tornar a les activitats

Sonòmetre

Podem trobar amb els infants quins espais tenen més soroll i quins són menys sorollosos? Farem un passeig amb l’objectiu de detectar aquells espais de l’edifici, l’aula, menjador, la sala o el pati on el ratpenat podrà descansar bé durant el dia. Podem realitzar un petit mapa o senyalitzar aquells espais.Sabies que el nivell de soroll recomanat per l'OMS per garantir una bona salut i benestar és de 65 dB. Si lexposició és superior a 85 dB, ja hi ha risc de pèrdua auditiva crònica

Part 2 del conte: Hi ha un contrast que sobta: doncs el rapenat té una visió molt limitada però una oïda molt fina i la serp té una oïda molt limitada però pot veure el moviment, detectar la calor i les vibracions del voltant. El ratpenat va demanar ajuda a la serp, necessitava que li trobés un lloc per a dormir sense res de soroll.

Infants 6-11 anys
Activitat Mapa del soroll

Part 1 del conte: La serp i el ratpenat són dos animals que tenen moltes semblances i diferències. El rapenat passa tota la nit despert i la serp no té preferència. El ratpenat és un mamífer que vola i la serp és l’únic rèptil que repta. Qüestió de contrastos?

Prepararem un espai amb elements que contrasten i demanarem als infants que observin les emocions que els desperta. - Llum i foscor. Apaguem i encenem les llums.- Projectem imatges de Natura i ciutat. Repòs i moviment constant.- So i soroll (música suau, música estrident o crits o similar.

La Serp i el ratpenat. Una història que té 4 parts i que es pot explicar a mesura que es desenvolupen les activitats.
Infants 6-11 anys
Activitat Els contrastos

Tornar a les activitats

Per celebrar la trobada entre el ratpenat i la serp, què tal si reunim les nostres capacitats i limitacions per fer una obra d’art col·lectiva?Els materials poden ser variats. Podem amenitzar l’activitat amb música suau. L'objectiu és representar conceptualment el silenci a través d'una obra d'art que exposarem al centre i difondrem a través de les xarxes socials. Us animeu a crear l'obra d'art en silenci?

Part 4 del conte: El ratpenat i la serp són dos animals molt diferents. Segurament en moltes situacions no s’haguessin trobat. Però aquesta trobada els ha servit per veure les seves limitacions i les seves capacitats.

Infants 6-11 anys
Activitat Art col·lectiu

Part 3 del conte: La serp va demanar ajuda al ratpenat. Ella mai ha vist el paisatge des del cel, només sent les vibracions i li agradaria veure’l.

Anem a inventar una petita història que ens porti pel paisatge que pot veure el ratpenat. Ens estirarem com la serp al terra i començarem a respirar profundament amb els ulls tancats. L'equip guiarà a les petites serps en un recorregut per un paisatge imaginari com si fos el ratpenat. La narració hauria de portar de forma imaginària els infants des del del terra del bosc (hàbitat de la Serp), fins al cel (espai del ratpanat). Acompanyem la relaxació de música suau que convidi a entrar en un estat de calma.

Infants 6-11 anys
Activitat Meditació guiada

Joves, tenim encomanada una tasca per al benefici de tothom. En disseny d’interiors existeixen nombroses tècniques per al benestar de les persones que viuen o comparteixen l’espai. Ens imaginem com a dissenyadores i dissenyadors d’espai? Tres passos: - Detectar el soroll: mesurem en quines parts hi ha més soroll de l’estància. - Detectar contrastos: quins espais són foscos? Quins espais són lluminosos? Quins mobles o decoracions fan soroll a la vista? - Preparem un espai de silenci. Dissenyem quins són els elements que poden aportar benestar. Li podríem dir chill-out?

Tornar a les activitats

La Nit Jove és una activitat esperada per a les joves. Podem reservar-nos una per aprofitar aquest espai codissenyat pel grup? La proposta és aprofitar la inmersivitat d’aquest espai de chill-out per poder realitzar activitats relacionades amb l’autoconeixement i l’autoestima. Per exemple: Activitat: el meu eslògan!Agafarem un full i el dividirem en dos. En una de les meitats escriurem: - Una qualitat física que ens agradi de nosaltres mateixes.- Una qualitat personal que ens agradi de nosaltres mateixes.- Quelcom que se’ns doni bé de fer: una habilitat.- Un eslògan que ens defineix. Un cop fet, ens enganxarem amb un imperdible el full al pit. L’altre meitat de full, en blanc, ens l’enganxarem darrera a l’esquena. En silenci, haurem d’anar llegint els eslògans i les qualitats dels companys i companyes. Amb un llapis o amb un retolador escriurem alguna frase bonica, qualitat, aspecte positiu en les meitats dels companys i companyes. Un cop acabat, serà moment per llegir allò que ens han posat a l’esquena. Així treballarem tant l’autoconeixement (el primer full) com l’autoestima (el segon full).

Grups de joves
Activitat Vetllada especial
Convidem els infants a crear obres d'art que simbolitzin per a ells i elles el valor del silenci.Animem-los a reflexionar sobre els seu significat i a escriure-ho. Organitzem una exposicó d'obres d'art al centre i celebrem conjuntament la importànica de trobar moments i espais per a la calma i el silenci. Recordeu difondre imatges de les obres d'art i les seves reflexions a través de les xarxes. Siguem d'altaveu de les seves idees!

Acció col·lectiva

Maria Montessori, 1930.
“El silenci ens ofereix, per damunt de tot, la sorpresa de posseir dins nostre alguna cosa que desconeixíem, l'espiritualitat, i la criatura tendeix a sentir aquesta vida interior, perquè és un ésser interior per excel·lència. Sens dubte, la criatura que ho experimenta no queda indiferent, canvia, és un esperit esperant alguna cosa”.