Want to create interactive content? It’s easy in Genially!

Get started free

EI3materia 13 Viscositat

LMDN

Created on February 20, 2024

Start designing with a free template

Discover more than 1500 professional designs like these:

Transcript

VISCOSITAT

EXPLICACIÓ

PROCEDIMENTS

MATERIALS

VISCOSITAT

  • Aigua
  • Oli
  • Glicerina
  • Safates
  • Pipetes
  • Cronòmetres

MATERIALS

VISCOSITAT

Definim què és la viscositat a partir de l’experimentació amb diversos líquids. Preguntem als infants si poden definir el concepte de viscositat. Per trobar la definició més adequada, experimentarem amb oli, aigua i glicerina.Muntem una rampa amb una safata inclinada. Amb una pipeta, deixem caure una gota d’aigua a la part superior de la rampa i cronometrem quant tarda a baixar. A continuació, repetim el procés amb l’oli i la glicerina. D’aquesta manera, podem observar la diferència de velocitat de baixada d’aquests tres líquids. A quin fluid li és més difícil lliscar? Com és la forma de les gotes? Aquestes preguntes ens permeten afirmar quin líquid té més viscositat; és a dir, quin presenta més resistència a fluir.

PROCEDIMENT

VISCOSITAT

(1/2)

EXPLICACIÓ

La viscositat és la resistència d’un fluid a fluir o lliscar i es relaciona amb la fricció interna que es produeix entre les capes de la substància en qüestió quan s’aplica una força tangencial. Així doncs, la viscositat només es pot analitzar quan els fluids estan en moviment; ja que, si estan en repòs, no hi ha cap força lateral a la qual posar resistència: en aquests moments només està actuant sobre el fluid la força de la gravetat. Aquesta propietat depèn de la temperatura i la pressió a la qual està sotmès el fluid i és tant de líquids com de gasos; però en els gasos és mínima i pot ser menyspreable. Si la viscositat fos molt elevada, això suposaria que les capes internes de la substància no es podrien moure les unes respecte de les altres a causa de l’elevada fricció entre elles. Aquest cas és el dels sòlids. En canvi, un fluid sense viscositat no podria transmetre el moviment d’una capa a l’altra. Aquesta superfluïdesa només es dona en casos ideals. La mesura de la viscositat d’un fluid és important, ja que influeix en el flux d’aquesta substància i pot condicionar molts processos industrials.

Quan un líquid és poc viscós, s’escampa més fàcilment, com en el cas de l’aigua. En canvi, si és molt viscós, flueix poc i tendeix a quedar-se més concentrat, com en el cas de la mel. A l’experiment, es comprova que l’aigua llisca ràpidament per la rampa; l’oli ho fa més lentament i la glicerina forma una gota més compacta que baixa molt a poc a poc. Així doncs, podem establir que l’aigua és menys viscosa que l’oli i l’oli ho és menys que la glicerina.

VISCOSITAT

(2/2)

EXPLICACIÓ