Want to make creations as awesome as this one?

Transcript

L'APARELL CIRCULATORI

6È DE PRIMÀRIA23-24

L'APARELL CIRCULATORI

L'aparell circulatori s'encarrega de portar la sang per tot el cos. Està format pel cor i els vasos sanguinis. La funció del cor és impulsar la sang pels vasos sanguinis.

COMPOSICIÓ DE LA SANG:

  • El plasma és un líquid groguenc constituït bàsicament per aigua. Transporta substàncies nutritives i substàncies residuals.
  • Les cèl·lules sanguínies són:
- Els glòbuls vermells. Tenen forma de disc i són vermellosos. Transporten l'oxigen i el diòxid de carboni.· Els glòbuls blancs. Tenen forma irregular i són gairebé transparents. Combaten les infeccions causades per microorganismes com ara la grip.· Les plaquetes. Tenen forma arrodonida. Són les responsables de la coagulació de la sang quan es produeix un tall a la pell.

La sang és un líquid vermellós que circula per l'interior dels vasos sanguinis que recorren tot el nostre organisme. En el nostre cos tenim cinc litres de sang. Algunes de les seves funcions són transportar substàncies per tot l'organisme i protegir el cos de malalties.

LA SANG

VASOS SANGUINIS

Els vasos sanguinis són conductes de parets elàstiques per on circula la sang. N'hi ha de tres tipus: artèries, venes i capil·lars.

Les artèries transporten la sang del cor a la resta del cos. Tenen les parets gruixudes.

Les venes transporten la sang de les diferents parts del cos cap al cor. Tenen les parets primes.

Els capil·lars són vasos molt fins que comuniquen les artèries amb les venes. En els capil·lars es produeix l'intercanvi de substàncies entre la sang i les cèl·lules.

El Cor

EL COR

El cor és un múscul de la mida del puny situat entre els pulmons. Gràcies al seu moviment de contracció i dilatació, fa circular la sang pels vasos sanguinis.El cor té quatre cavitats: les dues superiors s'anomenen aurícules i les dues inferiors ventricles. La sang entra per les aurícules, passa als ventricles, i aquests l'expulsen amb força cap a l'exterior.

FUNCIONAMENT DEL COR

El cor bomba la sang interrompudament i a gran velocitat. Per bombar la sang, el cor es contreu i es dilata rítmicament. La successió d'una contracció i una dilatació constitueix un batec. En un minut, el cor batega unes 70 vegades, tal com pots observar si et poses la mà sobre el pit.

LA CIRCULACIÓ DE LA SANG

En el cos hi ha dos circuits sanguinis diferents, el pulmonar i el general. En el circuit pulmonar, la sang va del cor als pulmons, i dels pulmons al cor. Als pulmons, la sang expulsa el diòxid de carboni i absorbeix l'oxigen de l'aire. En el circuit general, la sang va del cor cap a les diferents parts del cor (cap, extremitats, intestins, ronyons, etc.) i torna de nou al cor. En el circuit general, la sang proporciona substàncies nutritives i oxigen a les cèl·lules. Les cèl·lules transformen aquestes substàncies en energia, i generen substàncies residuals i diòxid de carboni que aboquen a la sang, la qual s'encarregarà d'expulsar-les del cor.

ESQUEMA APARELL CIRCULATORI

APARELL CIRCULATORI

Aquí us deixo un video amb un resum de les característiques i funcions de l'aparell circulatori i de la circulació de la sang des del cor.

La vida es así video: "Elcorazón"

Insertar Red Social

Insertarapa

Insertar Audio

Con esta función...Puedes añadir un contenido adicional que emocione al cerebro de tu audiencia: vídeos, imágenes, enlaces, interactividad...¡Lo que tú quieras!

Un título genial

Un título genial

Un título genial

Un título genial

Con esta función...Puedes añadir un contenido adicional que emocione al cerebro de tu audiencia: vídeos, imágenes, enlaces, interactividad...¡Lo que tú quieras!

Un título genial

Un título genial

Un título genial

Un título genial