Want to make creations as awesome as this one?

Transcript

1808

1812

1814

1820

1823

1830

1833

1843

1868

Info

Info

Info

1871

Info

Info

Info

1873

1874

1893

1897

1898

1909

1912

1921

1923

1931

Timeline: Espanya del segle XIX

Sofia Payá

1819

Espanya Napoleònica: regnat de Josep Bonaparte

Retorn de l'absolutisme: regnat de Ferran VII

Construcció d'un estat liberal: regnat d'Isabel II

Sexenni democràtic: regnat d'Amadeu I de Saboia

Restauració borbònica: regnat d'Alfons XII

Restauració borbònica: regnat d'Alfons XIII

Traïció de Napoleó

Després que Napoleó li digués a Carles IV que passaria per Espanya per atacar Portugal, el traeix i envaeix Espanya. Napoleó va posar al governar al seu germà, Josep Bonaparte. Els espanyols no van acceptar el poder francès i hi ha un aixecament popular, conegut com a Guerra de la Independència espanyola.

Mentre el poble espanyol es revoltava contra els francessos fent milícies, els líders espanyols es van reunir a Cadis i van crear la primera constitució liberal espanyola, coneguda com la Pepa.

1a constitució libieral espanyola

Tractat de Valençay

Els espanyols fan fora els francesos i Napoleó signa el tractat de Valençay que accepta a Ferran VII, fill de Carles IV, com a rei d'Espanya.

Restaurament de l'absolutisme

La monarquia francesa va enviar als cent mil fills de Sant Lluís, un exèrcit que té com a objectiu ajudar a Ferran VII a restaurar l’absolutisme.Gràcies a la monarquia francesa aconsegueixen restaurar l'absolutisme.

Com Ferran VII era un governant absolutista va haver-hi un pronunciament militar, encapçalat pel general Riego i durant tres anys Ferran VII va haver d’acceptar deixar de ser absolutista.

Pronunciament militar

Retorn de l'absolutisme

Al principi Ferran IV va acceptar la constitució, però poc desrpés la va anular. Això va comportar que hi hagués una divisió política. Per una banda trobem als conservadors que recolzaven a Ferran i per l'altra als liberals i progressistes.

Moficació de la llei

Ferran VII tenia dificultats per tenir fills. Això va comportar un problema, perquè no havia tingut un fill home i la llei deia que el descendent del regne havia de ser un home. Davant d’aquesta situació Ferran VII va decidir canviar la llei perquè la seva primera filla Isabel fos la futura reina. Però hi ha un sector conservador de la societat espanyola que està en contra d’aquest canvi de llei.

Quan mor Ferran VII, Isabel II és converteix en reina. Però com era menor d’edat i no podia governar, qui es va posar al poder va ser l’esposa de Ferran VII, Maria Cristina. Ho va fer amb l’ajuda de Espartero. Però el sector conservador no està d’acord i defensa que el rei ha de ser un home i que per tant havia de governar el germà de Ferran VII, Carles Maria Isidre. Degut ha això esclata una guerra civil a espanya, anomena primera guerra Carlista (1833-1843).

Inicia el regnat d'Isabel II

La primera guerra Carlista és guanyada pels liberals, per tant serà Isabel II qui governarà. Durant el govern dels regents i d’Isabel II. Espanya va deixar de ser absolutista i es va transformar en un monarquia constitucional parlamentària, la constitució i el parlament limiten el poder de la reina. Durant el regnat d’Isabel II, els liberals és divideixen en dos bàndols el progressistes i els moderats.

Isabel II tindrà una simpatia cap als liberals moderats, en canvi boicotejarà als liberals progressistes. Per aquesta raó i perquè hi havia una crisi econòmica a Espanya, on les classes baixes es mostraven descontentes, va haver una revolució contra Isabel II, anomenada la revolució gloriosa (1868).Estava, encapçalada entre d’altres, pel general Prim, nascut a Reus. Les conseqüències van ser que la reina Isabel II va haver de marxar del país.

La revolució gloriosa

El sexenni revolucionari

Davant l’absència d’un monarca i que no havia un candidat que pugues governar a Espanya es va proclamar la primera república espanyola.Aquesta república va durar uns dotze messos i va fracassar degut a les revoltes socials, la revolta de cuba, les diferències entre els repúblicans i la guerra Carlista.

1a república espanyola

Davant d’aquesta inestabilitat política els militars van decidir fer un cop d’estat i liderats pel General Pavia, va entrar al congres dels diputats i va voler posar ordre a l’estat espanyol i doncs van demanar que els Borbons tornessin a governar Espanya i s’inicia una nova etapa a Espanya, anomenada: Restauració Borbònica. El general Pavia tenia el suport dels burgesos ja que hi havia una agitació social tant en el camp com en les fàbriques, sobretot degut a la influència del marxisme i l’anarquisme.

Cop d'estat

Aquest és conegut com el període de la restauració borbònica. Va tornar al poder Alfons XII (fill Isabel II), va començar el regnat d’Alfons XII (1874-1885). Alfons XII juntament amb els seus consellers busques una solució perquè ni hagi estabilitat polític i van decidir fer una reunió que a partir d’ara hi haurà el que es coneix coma bipartidisme , això vol dir que dos partits polítics que es repartiran el poder. • Partit conservador (Canovas del Castillo) • Partit liberal (Mateo Sagosta)

Inicia el regnat d'Alfons XII

Atemptat de la bomba al Liceu

Assassinat de Canovas del Castillo

L’any 1898 Estats Units declara la guerra a Espanya. Una de les seves tècniques era enfonsar el seus propis vaixells i culpar a altres països per tenir una excusa i atacar-los. Ja que Estats Units tenia la pretensió de controlar aquestes colònies espanyoles. Tal i com estava Espanya no podia fer res contra Estats Units. Espanya va ser derrotada i va perdre les últimes colònies que tenia d’ultramar (Puerto Rico, Filipines i Cuba).

Estats Units declara la guerra

Això té un efecte catastròfic socialment, degut a que perd prestigi. Aquí apareix la generació del 98, uns escriptors que parlen de la tristor i la melancolia d’haver perdut les colònies.

Invasió de la costa Nord del Marroc

Per tal de recuperar l’orgull i el prestigi i aconseguir també recursos econòmics, espanya va decidir al 1909 envair la costa nord de Marroc.

Barranco del Lobo

La guerra amb Marroc no va ser gens fàcil per a Espanya.

Desastre d'Annual

Al 1923 el general Miguel Primo de Rivera fa un cop d’estat i té el suport de la burgesia catalana i també té el suport dels terra tinents dels camps espanyols. La dictadura de Primo de Rivera a l’inici es va caracteritzar per una dictadura força autoritària on el sindicat de la UGT va ser il·legalitzat. A més a més, va emprendre unes reformes que, al principi, van millorar econòmicament Espanya. Van fer un programa d’obres públiques que van modernitzar Espanya.

Cop d'estat de Primo de Rivera

Poc a poc Primo de Rivera va perdent popularitat i acaba dimitint. És per això que el 12 d'abril es van celebrar eleccions municipals. Van guanyar els partits socialistes i republicans, és per això que Alfons XIII va decidir abandonar el poder. Finalment el 14 d'abril de 1931 és proclama la segona república.

La segona república espanyola

A partir d'aquest any les colònies hispano americanes van començar el seu procés d'independència.

Procés d'independència