Want to make creations as awesome as this one?

Transcript

aire negre

Mireia Yuste Ivars

començar

índex

1- Fitxa bibliogràfica

2- Narrador

3- Personatges

4- Lloc on es desenvolupa

5- Temps de l´acció

6- Tema més important

7- Resum

8- Valoració personal

LLOC DE PUBLICACIÓ: Valls

ANY DE PUBLICACIÓ: 1ª edició ->2000 16ª edició -> 2022

COL.LECCIÓ I NÚMERO: Espurna, 51, 16ª edició

EDITORIAL: Bromera

IL.LUSTRADOR:

TÍTOL: Aire negre

Fitxa bibliogràfica

AUTOR:

"Vaig agafar el necesser on duia les coses del bany i una bossa amb una miqueta de roba." pg 69

Narrador

És un narrador intern.És un personatge, ja que primer és el doctor Moldes, després és Laura i per últim torna a ser el doctor Moldes.

"Potser ha arribat el moment, encara que jo em negue a reconéixer-ho, d´abandonar els meus esforços per comprendre una cosa incomprensible i d´afrontar d´una vegada la realitat;..." pg 1

Dèdal: Gos de Carles. És el salvador de Laura ja que va evitar que caiguera pel pou i va ser el primer en donar-se compte de que la Gran Bèstia havia despertat, també és la seva primera victima.Xaro i Sebastià: Parella habitual de la Casa Gran, treballen al museu i estan fent un llibre sobre els mites i monstre que habiten a Galicia. Tenen una filla anomenada Iria. Iria: Filla de Xaro i Sebastià, és una gran admiradora de Laura i l'imita lo més possible, va fer l'error de tintar-se els cabells de roig i va ser atacada per la Gran Bèstia per aquesta causa.Gran Bèstia: Bèstia llegendaria que habita en un mon inferior i és la creadora de tots els mals, sol anar a la superfície por raons molt importants com una xica atractiva de cabells rotjos. És l'antagonista i un dels pocs que consegueix lo que volia i quedar-se amb la xica.

Laura Novo: Enferma mental que pateix neurosi i està ingresada al centre psiquiatric Ribera Verda, on empra un nou mètode d'ajuda inventat pel doctor Molde que consisteix en la lectura i l'escritura. És la protagonista. Doctor Molde: Metge psiquiatric que utilitza nous mètodes per a curar als seus pacients (encara que només ha tingut un). La seva primera (i única) pacient és Laura. És el coprotagonista. Doctor Montenegro: És el director del centre d'ajuda psiquiatrica Ribera Verda i un prestigiós psicòleg internacional. Carles Valcárcel: Antic professor i novio de Laura Novo, viu amb ella a la Casa Gran, que és de la seva propietat, allí és on ocurreixen tots els successos. És el protagonista. Monxo: Encarregat de manteniment de la Casa Gran. És el primer i únic que es dona compte que Laura despertarà a la Gran Béstia. Maria i Glòria: Dona i filla de Monxo.

Personatges

Altres coses:

Lloc on es desenvolupa l´acció: en una clínica psiquiátrica en Galicia (real).Temps de l´ació: época contemporànea.Tema: Laura Novo, una de les protagonistes. Aquesta es troba en un hospital psiquiàtric on més tard coneixerà el seu doctor Víctor, i aquest l'ajudarà a enfrontar-se a tots els seus temors, entre els quals hi ha el temor de sortir a l'exterior.

+ info

Laura Novo es una pacient de cabells rojos de la clínica Ribera Verda al Baix Miño. A perdut la memòria i es passa el dia escribint el seu nom compulsivament. Laura estava aterroritzada. A la clínica arriba el Dr Victor Moldes. Laura va ser la seua primera pacient. Victor es guanya la seua comfiança lletgint llibres al seu costat. Laura era periodista i escriptora. Després d'un temp Laura comença a millorar i torna a parlar i finalment escriu la seua història. Després de viure uns anys a Madrid Laura torna a Galicia on traba al seu amor impossible de joventud, que va ser el seu professor d'história a l'institut Carles Valcárcer. Laura és feliç amb el seu nou amor. Viuen en una casa rural propietat de Carles a la parròquia de Lanzós a la provincia de Lugo. Hi ha una llegenda local que diu que les dones amb cabells rojos i belles desperten a la Gran Béstia. Laura pasejant troba una cova i entra dins. A partir d'aquest moment comencen a ocorrer moltes desgracies, desde la mort del seu gos fins la agressio d'una xiqueta per un delincuent. Tot això i més fa que la salut mental de Laura es deteriore. Finalment en mitg d'una tormenta cau un llamp al costat de Laura i este fet desencadena el seu ingrés a la clínica. El Dr Victor Moldes fa una visita a tots el llocs de la historia que compta Laura per a confirmar la veracitat del relat. Arriba a la cova y entra dins malgrat que es troba tancada amb pedres. A la cova perd el penjol (un trípode celta) que li va regalar Laura. Quan torna, Laura es troba pitjor. Victor aleshores busca a Carles, la parella de Laura. Carles li conta tot sobre la llegenda i també perqué no ha anat a vore a Laura. Li conta que la Béstia existèix i que busca a Laura, però si no la troba en uns dies la deixarà tranquil·la. La Bèstia aparèix durant un any i després torna al seu cau. I falten uns dies per arribar al aniversari de la seua primera presència. Carles ha tancat la seua casa i ha canviat de ciutat per impedir que la Bèstia trobe a Laura. Quan Victor torna, Laura ha desaparegut i a l'habitacio es troba el penjol que habia perdut a la cova. La Béstia s'ha emportat a Laura. Victor es sent culpable, deixa la psiquiatria i després de viatjar per el mon desidèix escriure tota la historia de Laura Novo como teràpia.

Resum

Valoració personal

És un llibre molt entretingut i que crec que agradaria molt encara que no els agrade llegir. Si que el recomanaria. El que més m'ha agradat del llibre ha sigut l'història, ja que ha estat molt interessant i molt intrigant.

Agustín Fernández Paz fou un escriptor gallec que va guanyar el Premi Nacional de Literatura Infantil i Juvenil.

AGUSTÍN FERNÁNDEZ PAZ

Enric Salbo -> dissenyador de la coberta.

¿Tienes una idea?

Con las plantillas de Genially podrás incluir recursos visuales para dejar a tu audiencia con la boca abierta. También destacar alguna frase o dato concreto que se quede grabado a fuego en la memoria de tu público e incluso embeber contenido externo que sorprenda: vídeos, fotos, audios... ¡Lo que tú quieras!