Want to make creations as awesome as this one?

Transcript

Black Friday

Какво е Black Friday?

История на Black Friday

История на Black Friday част 2

Black Friday през годините

1869

2023

Black Friday през годините част 2

Интересни факти заBlack Friday

Black Friday конспирации

Статистики за Black Friday

Видео

Благодаря за гледането!

Според експерти по наука за данните по време на Black Friday през 2020 г. цените на избрани домакински уреди и електроника са били средно с над 3% по-високи в сравнение с минималната им цена през предходния месец. Анализът на повече от 200 оферти по време на Black Friday през 2021 г. установи, че 98% са били по-евтини или същата цена в други периоди от годината. Търговците на дребно увеличават цените, след което правят фалшиви отстъпки, за да привлекат хората. Въпреки че може да звучи като конспирация, това всъщност е доказано и е факт.

The idea of positioning Black Friday as a shopping holiday “galloped forward” between the 1970s and 1980s with retailers instigating competition between one another, as well as expanding the deals they offered. Overall, “there was no defining moment that made us call Black Friday ‘Black Friday.It’s really the evolution of language and definition, retail practices and consumers responding to that.”

Nancy Koehn, Harvard Business School

Black Friday е бил стимул за хората да отидат до магазина със сделки, които продължават само 24 часа. През годините той се е превърнал в общ промоционален сезон с търговци на дребно, които се състезават помежду си, за да видят кой ще отвори най-рано. Някои като Walmart, Target, Best Buy и Kohl’s дори започнаха да отварят вратите си на Деня на благодарността, за да участват в надпреварата с плъхове, за да видят кой може да накара хората да изтичат първи до техните магазини. Това доведе до превръщането на Black Friday в петдневен уикенд за пазаруване, започващ на Деня на благодарността и завършващ на Кибер понеделник. Също така, с напредването на годините Black Friday се премести все повече и повече онлайн. Така че сега, тъй като толкова голяма част от пазаруването през този период се случва онлайн, експертите го наричат ​​„кибер петицата“. Но тъй като тези пет дни се разшириха в седмица и след това в няколко седмици, експертите нарекоха целия ноември „Black November“.

1.Black Friday е най-натовареният ден в годината за водопроводчиците. Колкото и странно да звучи това, беше съобщено от CNN, който обясни, че водопроводчиците са необходими, за да почистят, след като гостите „претоварят системата“ 4.Една година хората започнаха да лагеруват в California Best Buy от 12 ноември. 5.Много продукти, рекламирани с големи отстъпки на Black Friday, са „производни продукти“, артикули, които изглеждат и се наричат ​​по същия начин като стандартния модел, но са направени с по-евтини компоненти и може да нямат същите характеристики.

2. Празничните купувачи индиректно определят датата за Деня на благодарността.

От средата на 19-ти до началото на 20-ти век Денят на благодарността се празнуваше в последния четвъртък на ноември. Това се промени през 1939 г., когато последният четвъртък беше последният ден от месеца. Търговците на дребно се страхуваха, че празничният сезон ще бъде съкратен и затова , подаде петиция до президента да обяви празника една седмица по-рано. След това Денят на благодарността винаги се празнуваше на четвъртия четвъртък на ноември, което дава на купувачите една допълнителна седмица за пазаруване преди Коледа.

3.През 2011 г. Walmart наруши традицията на Black Friday.

Традицията за пазаруване в Black Friday беше нарушена, когато Walmart отвори магазина си вечерта на Деня на благодарността.Оттогава търговците на дребно са ангажирани в надпревара с часовника, за да наваксат времето.

Black Friday е празникът за пазаруване, който се провежда всяка година в деня след Деня на благодарността. Той се пада в петък, 24 ноември тази година. Традиционно с него започва сезонът на коледното пазаруване в САЩ. Много магазини предлагат силно рекламирани разпродажби на намалени цени и често отварят рано, понякога още в полунощ или дори на Деня на благодарността.

Първоначално търговците на дребно бяха разстроени от името „Black Friday“, тъй като терминът имаше негативна конотация. Появиха се опити вместо това да се нарече „Big Friday“, но в крайна сметка те се провалиха. След това търговците на дребно промениха разказа и решиха, че Black Friday е времето, когато трябва да са „на черно“, финансова фраза, описваща рентабилността и просперитета на бизнеса, за разлика от „на червено“ или в дефицит .Освен пазаруването онлайн, ранното пазаруване променя Черния петък, както го познавахме някога. Отстъпките, водещи до събитието, дават на хората дълъг период от време, за да разпределят разходите си, което може да доведе до по-малко скок в продажбите на самия Black Friday.

Терминът Black Friday първоначално нямаше връзка с пазаруването. Той описва финансова паника през 1869 г., която е резултат от инвеститорите Джей Гулд и Джим Фиск, които работят заедно, за да изкупят колкото е възможно повече от златото на нацията, надявайки се да вдигнат цената до небето и да го продадат за удивителни печалби. В онзи петък през септември конспирацията най-накрая се разплита, изпращайки фондовия пазар в свободно падане и банкрутирайки всички - от бароните на Уолстрийт до фермерите. От създаването си през 19-ти век терминът Black Friday обикновено се използва за описание на други лоши събития или негативни ситуации, като работниците да не се явят на работните си места в деня след Деня на благодарността. Първият път, когато Black Friday се отнася специално за пазаруване ден след Деня на благодарността беше през 50-те години на миналия век. Полицията във Филаделфия се оплака от наплива от хора, идващи в града да пазаруват в деня след Деня на благодарността, наричайки го Black Friday, защото трябваше да контролират тълпите. Оттам нататък терминът се използва за описание на пазаруването на този ден и набира скорост с всяка изминала година.

През последните години се появи друг мит, който придава особено грозен обрат на традицията, твърдейки, че през 1800 г. собствениците на южни плантации са можели да купуват поробени работници с отстъпка в деня след Деня на благодарността. Въпреки че тази версия на корените на Black Friday разбираемо е накарала някои да призовават за бойкот на празника за търговия на дребно, тя всъщност няма основание.