Want to make creations as awesome as this one?

Transcript

Een kunstwerkkun je ook'horen'

Inhoudstafel

Afspraken

Kunstwerken

Muzikaal intermezzo

Museum dobbelspel

Kunstbeschouwing

Afspraken

Auguste Renoir: Bal du Moulin de la Galette

Arne Quinze: Uchronia

Mark Jenkins: Embed 1 series

Jackson Pollock composition with pouring II

Wassily Kandinsky concentrische cirkels

Panamarenko: Brazil

Piet Mondriaan: Broadway Boogie Woogie

Keith Haring: Retrospect

Leonardo da Vinci: Mona Lisa

Jean-Michel Basquiat: Untitled skull

Vind jij ook dat liedjes en schilderijen bij elkaar passen? Misschien denk jij aan een leuk melodietje terwijl je een kunstwerkbestudeert? Het kleur- en lijnenspel kan tot klank komen. Enkele voorbeelden:stipjes worden korte noten donkere kleuren worden lange klanken golvende lijnen worden zwierige melodieën omvangrijke kunstwerken worden muziekwerken voor een groot orkest. Wanneer je straks op het blauwe + teken klikt, vind je de muziekwerken, elk met een eigenuitgesproken karakter. Welke muziek past volgens jou het best bij jouw gekozenkunstwerk? Waarom? Beluister de muziekwerken en verbind ze met het schilderij van jouw keuze door op de gele + teken te klikken.

Een muzikaal intermezzo

Museum dobbelspel

Kunstbeschouwing

Video 3

Video 2

Video 1

Wassily Kandinsky

Werkblad

Panamarenko was de artiestennaam van de Belgische kunstenaar Henri Van Herwegen (1940-2019). Hij was een beeldhouwer, tekenaar en ontwerper, bekend om zijn creaties van vliegende machines en andere objecten. Zijn kunstwerken combineerden technologische fantasie met artistieke creativiteit, en hij werd beschouwd als éénn van de belangrijkste hedendaagse kunstenaars in België. Panamarenko's werk was vaak speels en fantasierijk, en hij haalde zijn fantasie door wetenschap, luchtvaart en ruimtevaart. Zijn kunstwerken zijn te bewonderen in verschillende musea en galerieën over de hele wereld. Hij overleed in 2019, maar zijn artistieke erfenis leeft voort in de wereld van de hedendaagse kunst.

Mark Jenkins is een hedendaagse Amerikaanse kunstenaar die wereldwijd bekend staat om zijn provocerende en intrigerende beeldhouwwerken. Geboren in 1970, staat Jenkins bekend om zijn realistische en levensechte sculpturen van mensen, die hij vaak creëert met behulp van doorzichtige tape en plasticfolie. Zijn kunstwerken zijn vaak te zien in de openbare ruimte, waar ze voorbijgangers verrassen en verbazen. Jenkins' werk verkent thema's zoals menselijke emoties, isolatie en maatschappelijke kwesties. Zijn kunst combineert vakmanschap met een sterk gevoel voor conceptuele kunst, en hij heeft tentoonstellingen over de hele wereld gehad. Jenkins staat ook bekend om zijn samenwerkingen met andere kunstenaars en muzikanten.

Keith Haring (1958-1990) was een Amerikaanse kunstenaar en sociale activist die bekend stond om zijn levendige en kleurrijke graffiti-achtige kunstwerken. Hij werd beroemd in de jaren 1980 vanwege zijn unieke stijl en iconische beeldtaal, waarin hij vaak menselijke figuren en dieren afbeeldde met eenvoudige lijnen en felle kleuren. Haring's werk bevatte vaak sociale en politieke boodschappen, waaronder thema's zoals aids-bewustzijn, racisme en homorechten. Hij gebruikte zijn kunst als een middel om maatschappelijke kwesties aan de kaak te stellen. Haring overleed op jonge leeftijd aan aids, maar zijn invloed op de hedendaagse kunstwereld blijft significant.

Auguste Renoir was een invloedrijke Franse kunstschilder die leefde van 1841 tot 1919. Hij was één van de personen die de leiding gaf van het impressionisme, een kunstbeweging die bekend staat om zijn focus op het vastleggen van licht, kleur en atmosfeer in schilderijen. Je kan Renoir's werken herkennen door zijn levendige penseelstreken en hij wil de vreugde en schoonheid van het dagelijks leven vast leggen. Hij schilderde vaak gebeurtenissen uit het Parijse leven, portretten en landschappen. Zijn kunst blijft wereldwijd gewaardeerd en geliefd vanwege de warmte en energie die eruit spreekt.

Arne Quinze is een Belgische kunstenaar en ontwerper, geboren op 15 december 1971. Hij staat bekend om zijn indrukwekkende en kleurrijke installatiekunstwerken, vaak gemaakt van hout en andere materialen die je in de natuur vindt. Quinze's werken zijn te zien over de hele wereld, waaronder musea, parken en pleinen. Hij staat ervoor bekend om mensen te betrekken bij zijn kunstwerken door installaties te creëren waarbij hij het publiek betrekt en waarover ze gaan praten. Quinze's kunst combineert vaak elementen van architectuur, beeldhouwkunst en design en heeft internationale erkenning gekregen.

Jean-Michel Basquiat (1960-1988) was een invloedrijke Amerikaanse kunstenaar en een sleutelfiguur in de neo-expressionistische kunstbeweging van de jaren 1980. Hij begon zijn carrière als straatkunstenaar in New York City voordat hij de overstap maakte naar de kunstgalerijen. Zijn werk combineerde schilderkunst, tekenkunst en graffiti en kenmerkte zich door intense kleuren, krachtige lijnen en abstracte symbolen. Basquiat's kunstwerken bevatten vaak sociale en politieke boodschappen, rijk aan verwijzingen naar raciale identiteit en sociale kwesties. Hij overleed op jonge leeftijd aan een overdosis drugs, maar zijn impact op de hedendaagse kunstwereld is blijvend en zijn werken worden wereldwijd tentoongesteld en gewaardeerd.

Wassily Kandinsky (1866-1944) was een Russisch-Franse kunstschilder en kunsttheoreticus die wordt beschouwd als een van de pioniers van de abstracte kunst. Hij geloofde dat kunst de innerlijke wereld van emoties en spirituele ervaringen kon weergeven zonder de noodzaak van herkenbare voorstellingen. Kandinsky ontwikkelde een non-figuratieve schilderstijl, waarin hij kleuren en vormen gebruikte om abstracte composities te creëren. Hij was medeoprichter van de kunstgroep Der Blaue Reiter en speelde een belangrijke rol in de ontwikkeling van de abstracte kunstbeweging in de vroege 20e eeuw. Zijn werk had een diepgaande invloed op de moderne kunst en zijn ideeën over de spirituele aard van kunst hebben de weg vrijgemaakt voor de abstracte schilderkunst zoals we die vandaag kennen.

Piet Mondriaan (1872-1944) was een invloedrijke Nederlandse kunstschilder en kunsttheoreticus. Hij was een pionier van de abstracte kunst en een van de grondleggers van de kunststroming De Stijl. Mondriaan staat bekend om zijn geometrische abstracte schilderijen, waarin hij gebruikmaakte van rechte lijnen, vlakken en primaire kleuren (rood, geel, blauw) met wit en zwart. Zijn werk evolueerde van realistische landschappen en stillevens naar abstracte composities, die bekend staan om hun harmonie, balans en eenvoud. Mondriaans werk heeft een blijvende invloed gehad op de moderne kunst en wordt nog steeds wereldwijd gewaardeerd.

Leonardo da Vinci (1452-1519) was een Italiaanse Renaissancekunstenaar, uitvinder, wetenschapper en schrijver. Hij wordt beschouwd als een van de grootste genieën aller tijden vanwege zijn uitzonderlijke talenten en bijdragen aan verschillende disciplines. Da Vinci was een meester in de schilderkunst en zijn beroemdste werken omvatten "De Mona Lisa" en "Het Laatste Avondmaal". Hij was ook een gepassioneerd wetenschapper en onderzoeker, met interesse in anatomie, natuurkunde, engineering en vele andere vakgebieden. Da Vinci's schetsboeken staan vol met ingenieuze uitvindingen en observaties die ver vooruit waren op zijn tijd. Zijn nieuwsgierigheid, creativiteit en innovatie hebben een blijvende invloed gehad op de kunst en de wetenschap en maken hem tot een icoon van de Renaissance.

Jackson Pollock (1912-1956) was een invloedrijke Amerikaanse schilder en was de eerste die gevoel van beweging in zijn werk bracht. Hij staat vooral bekend om zijn unieke schildertechniek, waarbij hij verf druppelde, spatte en slingerde op het doek dat op de grond lag. Deze methode, ook wel 'drip painting' genoemd, zorgt voor complexe en chaotische abstracte composities. Pollock's werken worden beschouwd als uitingen van zijn innerlijke emoties en spontane creativiteit. Zijn bijdrage aan de moderne kunst wordt erkend vanwege zijn vernieuwende benadering en zijn vermogen om traditionele schildertechnieken te doorbreken. Pollock overleed op 44-jarige leeftijd bij een auto-ongeluk, maar zijn invloed op de kunstwereld blijft bestaan.