Want to make creations as awesome as this one?

Transcript

Ο Κωνσταντινοσ καραθεοδωρη ΚΑΙ Η ΖΩΗ ΤΟΥ

Οικογενειακο περιβαλλον

Ο πατέρας του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή, Στέφανος Καραθεοδωρή, γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1834 και άνηκε σε παλιά φαναριώτικη οικογένεια. Εργάστηκε ως διπλωμάτης για την Οθωμανική Αυτοκρατορία, καταλαμβάνοντας υψηλόβαθμες θέσεις. Μάλιστα, υπήρξε πρέσβης του Σουλτάνου και μέλος της Ακαδημίας Διεθνούς Δικαίου των Βρυξελλών. Οι νομικές σπουδές και η γλωσσομάθειά του τον έκαναν να ξεχωρίζει στη δουλειά του. Παντρεύτηκε την Δέσποινα Πετροκόκκινου, με την οποία απέκτησε δυο παιδιά, τον Κωνσταντίνο και την Ιουλία. Όταν δεν βρισκόταν στο γραφείο του, περνούσε ποιοτικό χρόνο με την οικογένειά του. Διατηρούσε καλές δημόσιες σχέσεις, καθώς τον βοηθούσαν επαγγελματικά, με την παρότρυνση της συζύγου του.  Ο Στέφανος Καραθεοδωρή θεωρούσε απαραίτητη την γλωσσομάθεια και γενικότερα την εκπαίδευση των παιδιών του από μικρή ηλικία.

ΠΑΤΕΡΑΣ-ΣΤΕΦΑΝΟΣ

Η μητέρα  του Καραθεοδωρή, Δέσποινα το γένος Πετροκόκκινου, καταγόταν από τη Χίο. Γεννήθηκε στη Μασσαλία το 1850 και πέθανε στις Βρυξέλλες το 1879, από πνευμονία, όταν ο Κωνσταντίνος ήταν μόλις έξι ετών. Ο νεαρός Καραθεοδωρή ανατράφηκε από την γιαγιά του, Ευθαλία Πετροκόκκινου, η οποία τον μεγάλωσε με όλες τις ηθικές αρχές εκείνης της εποχής. Ανατράφηκε μέσα σε ένα ευρωπαϊκό αριστοκρατικό περιβάλλον. Σαν παιδί ζούσε στις Βρυξέλλες. Η κατοικία του εκεί τον επηρέασε με διάφορους τρόπους και η μητρική του γλώσσα έγιναν τα ελληνικά και τα φλαμανδικά.

ΜΗΤΕΡΑ-δεσποινα

Ο Αλέξανδρος Καραθεοδωρή ήταν αδελφός του Κωνσταντίνου. Γεννήθηκε το 1833 στην Κωνσταντινούπολη και  απεβίωσε  το 1906. Υπήρξε Έλληνας διπλωμάτης και πολιτικός της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Ήταν πιστός χριστιανός .Παντρεύτηκε την Κασσάνδρα Μουσούρου,με την οποία απέκτησαν τέσσερα παιδιά.

ΑΔΕΡΦΟΣ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Η Ιουλία Καραθεοδωρή ήταν αδελφή του Κωνσταντίνου. Γεννήθηκε το 1875 στις Βρυξέλλες και απεβίωσε το 1945.Παντρεύτηκε τον βαρόνο Γεώργιο Στρέιτ, ο οποίος υπήρξε σημαντικός παράγων της ελληνικής πολιτικής ζωής του πρώτου μισού του 20ου αιώνα, με τον οποίο απέκτησε μια κόρη, τη Δέσποινα, και έναν γιο, τον Στέφανο.

ΑΔΕΡΦη-ιουλια

Ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή παντρεύτηκε στα τριανταδύο του την εικοσιτεσσάρων ετών ευγενή και γλυκύτατη Ευφροσύνη Αλεξάνδρου Καραθεοδωρή. Κόρη του Αλέξανδρου και της Κασσάνδρας, γεννήθηκε το 1884 στην Κωνσταντινούπολη και απεβίωσε το 1947 περίπου στα 63 της στη Γερμανία. Παντρεύτηκαν στην Κωνσταντινούπολη, λίγο πριν την ανάληψη της καθηγεσίας στο Ανόβερο. Ο γάμος τους έγινε στις 18 Φεβρουαρίου 1909, όπου παρευρέθη η πλειοψηφία των μελών της οικογένειας Καραθεοδωρή και πολλοί επιφανείς της εποχής. Η Ευφροσύνη τον ακολούθησε με εμπιστοσύνη στην ξενιτιά. Μιλούσε καλά τα γαλλικά, αλλά δεν γνώριζε καθόλου γερμανικά. Η Ευφροσύνη θεμελίωνε το γοητευτικό, ζεστό και φιλόξενο εκείνο ελληνικό σπίτι στη Γοτίγγη και κατόπιν στο Μόναχο, που τόσοι Έλληνες γνώρισαν.

Συζυγοσ-ευφροσυνη

Ο γιος του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή, Στέφανος γεννήθηκε το 1909 στο Ανόβερο και η κόρη του Δέσποινα , είναι η τελευταία απόγονος που έφερε το όνομα Καραθεοδωρή και γεννήθηκε λίγα χρόνια αργότερα στο Μπρεσλάου. Ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή διαρκώς δίδασκε στα παιδιά του να έχουν αξίες, ιδανικά, να αγαπάνε τη δουλειά και πάνω από όλα την Ελλάδα. Πιστός στα ελληνοχριστιανικά ιδεώδη ανέθρεψε τα παιδιά του με τις παραδόσεις και τις αρχές που ανατράφηκε αυτός από την αρχόντισσα της Χίου.

ΤΕΚΝΑ - ΣΤΕΦΑΝΟΣ & ΔΕΣΠΟΙΝΑ

Παιδικη ηλικια

Στο Βερολίνο, στις 13 Σεπτεμβρίου 1873, γεννήθηκε ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή. Η καταγωγή του ήταν από τη μεγάλη φαναριώτικη οικογένεια των Καραθεοδωρή. Ο Κωνσταντίνος μεγάλωσε, σπούδασε και έζησε στην Ευρώπη, αλλά η ανατροφή του ήταν καθαρά ελληνοπρεπής. Τα πρώτα χρόνια της ζωής του, σμιλεύτηκαν μέσα σε μια αριστοκρατική ανατροφή. Έζησε μεγάλο μέρος των παιδικών και εφηβικών του χρόνων στις Βρυξέλλες, όπου ο πατέρας του υπηρετούσε ως διπλωμάτης, σ’ ένα αρχοντικό σπίτι με την τυπική φλαμανδική αρχιτεκτονική.

ΠΡΩΤΑ ΧΡΟΝΙΑ

Οι συγγενείς της μητέρας του ήταν σχεδόν όλοι έμποροι και πραματευτές. Αντίθετα, η οικογένεια του πατέρα του ανέδειξε αξιολογότατους άνδρες, οι οποίοι ανέπτυξαν δράση σε υψηλές θέσεις της διπλωματίας και της διοίκησης, εκφράζοντας με την προσωπικότητά τους την πλούσια κληρονομιά της αρχαιοελληνικής πνευματικής καλλιέργειας. Οι γνωριμίες και οι συναναστροφές του πατέρα του με διεθνείς προσωπικότητες της Διπλωματίας, των Επιστημών και της Τέχνης επίδρασαν σημαντικά στην πνευματική καλλιέργεια του νεαρού Κωνσταντίνου. Από την πρώτη του νεότητα, είχε την ευκαιρία επαφών με ανθρώπους υψηλής μόρφωσης, καθώς και με τις μεγαλύτερες καλλιτεχνικές προσωπικότητες του καιρού του. Παρόλ'αυτά στην οικογένεια όλοι μιλούσαν ελληνικά, γιατί οι γονείς του ήθελα να γνωρίζει άριστα τη μητρική του γλώσσα. Αλλά το παιδί έπρεπε να μάθει και γαλλικά, τη γλώσσα της διπλωματίας. Έτσι κάθε μέρα, για λίγες ώρες, πήγαινε στο σπίτι της μαντάμ Φλοράνς, την οποία ο Κωνσταντίνος περίμενε πάντα με χαρά. Εκείνη ήταν όμορφη και πάντα γελαστή, έπαιζε με τον Κωνσταντίνο και παράλληλα του μάθαινε καινούργια πράγματα. Του διάβαζε βιβλία και του έλεγε ιστορίες.

ΕΠΙΦΑΝΕΙΣ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ

Τα καλοκαίρια οι Καραθεοδωρήδες συγκεντρώνονταν στη Χίο δίνοντας την ευκαιρία στον Κωνσταντίνο να περνάει αξέχαστα καλοκαίρια με τα ξαδέλφια του. Μάλιστα, πάντα περίμενε με μεγάλη ανυπομονησία να ανταμώσει με τους συγγενείς του που κατοικούσαν στην Αλεξάνδρεια, στο Λίβερπουλ, στο Παρίσι, στην Τεργέστη, στην Οδυσσό και στην Βιέννη. Μεγαλώνοντας, ο Καραθεοδωρή λαμβάνει λαμπρή μόρφωση. Την περίοδο 1883-1885 φοιτά σε σχολεία της Ριβιέρα και του Σαν Ρέμο. Για τα επόμενα πέντε χρόνια παρακολουθεί μαθήματα στο  γυμνάσιο Ατενέ Ρουαγιάλ των Βρυξελλών  όπου ανακαλύπτει  την αγάπη και την κλίση του στα μαθηματικά.

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΑ ΣΤΗ ΧΙΟ

Το 1889 και το 1890 διοργανώνεται στο Βέλγιο ο διαγωνισμός Κονκούρ Ζενερό, ο οποίος αφορούσε όλα τα σχολεία της Μέσης Εκπαίδευσης της χώρας και είναι κάτι ανάλογο με τους διαγωνισμούς της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρίας που γίνονται και στη χώρα μας. Στον διαγωνισμό αυτό, παίρνει μέρος και ο ίδιος και κατακτά την πρώτη θέση και τις δύο φορές. Μάλιστα, τη δεύτερη φορά, το πρόβλημα ήταν τόσο δύσκολο που κανένας άλλος πέρα από εκείνον δεν κατόρθωσε να το λύσει. Το βραβείο αντιστοιχούσε σε έναν πολυτελή τόμο του Ιούλιου Βερν, βιβλίο το οποίο είχε μεγάλη αξία για εκείνον και βρισκόταν πάντα στη βιβλιοθήκη του.

ΠΡΩΤΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

Στα μαθητικά του τετράδια διαβάζουμε διάφορες αφιερώσεις, όπως για παράδειγμα από τον Ιούλιο Βέρν «Στον κ. Kostia Καραθεοδωρή πανευτυχής που μπόρεσα, περνώντας από τις Βρυξέλλες, ν’ αφήσω αυτήν τη μαρτυρία όλης μου της συμπάθειας. 24–9ου–1887».Σε άλλο τετράδιο ο καθηγητής του Bourgaults τού γράφει « Στον νεαρό μου φίλο Kostia, ο οποίος θα γίνει, αν συνεχίσει έτσι, ένας μοντέρνος Ευκλείδης !!! 1η Μαΐου 1888.». Παράλληλα, ο διάσημος νεοελληνιστής Legrand σημειώνει: «Η ανθρώπινη γλώσσα, με τις άπειρες ποικιλίες της, είναι η απόδειξη η πιο πειστική της ελευθερίας μας». Κατανοούμε, λοιπόν, το πόσο ξεχώριζε το ταλέντο του Καραθεοδωρή από την παιδική του κιόλας ηλικία αλλά και πόσο πίστευε ο περίγυρος του ότι θα εξελιχθεί σε έναν σπουδαίο επιστήμονα, κάτι που τελικά έγινε.

πρωτεσ ΑΦΙΕΡΩΣΕΙΣ

ΣΠΟΥΔΕΣ

Το 1891, αφού έδωσε εξετάσεις, ο Καραθεοδωρή γράφτηκε στη Στρατιωτική Σχολή του Βελγίου στις Βρυξέλλες. Εκεί δημιούργησε αρκετές φιλίες που κράτησαν για μια ζωή, και μελέτησε στο τμήμα των μηχανικών, ενώ το πρόγραμμά του περιλάμβανε επίσης ιππασία και γυμναστική. Παρά τη δυσκολία της φοίτησης στη Σχολή, εκείνος διερεύνησε καινούργια γνωστικά πεδία, αποκτώντας μάλιστα μαθηματικοτεχνική μόρφωση, όπως ο ίδιος ανέφερε στον πατέρα του.

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΒΕΛΓΙΟΥ

Αυτή η περίοδος ήταν καθοριστική, καθώς τον ώθησε στο να εγκαταλείψει τη δουλειά στο φράγμα και να σπουδάσει Μαθηματικά στο Βερολίνο για δύο χρόνια το 1900. Η Αίγυπτος αποτέλεσε ένα από τα σπουδαιότερα κεφάλαια της ζωής του, κατά τα γραφόμενα του ίδιου στο προσωπικό του ημερολόγιο.

Ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή, έδειξε από νωρίς ενδιαφέρον και αφοσίωση για τις σπουδές του και την επιστήμη των Μαθηματικών στην οποία είχε αφιερωθεί. Ωστόσο, πρώτα ξεκίνησε να εργάζεται ως βοηθός στο φράγμα του Ασουάν (Aswan) και Ασιούτ (Asyut) στην Αίγυπτο, το φθινόπωρο του 1898. Τον χειμώνα, λόγω της αυξημένης στάθμης του νερού, κάθε εργασία στο φράγμα ήταν ανέφικτη και έτσι βρήκε ευκαιρία και χρόνο για μελέτη και ασχολία με τα Μαθηματικά.

ΩΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ

Ο Καραθεοδωρή το 1904 ανακηρύχθηκε διδάκτορας της Φιλοσοφίας των Μαθηματικών και αναζήτησε μια θέση στο ελληνικό πανεπιστήμιο. Αντ’ αυτού τον δέχθηκαν σε ένα επαρχιακό σχολείο, ούτε καν σε κάποια στρατιωτική σχολή που απαιτεί μαθηματική γνώση. Παρ ’όλα αυτά, δεν πτοήθηκε και αναζήτησε θέση εργασίας στην Γερμανία λόγω του κύρους των πανεπιστημίων, κάτι που του πρότεινε ο Κλάιν.

ΑΚΑΔΗΜΑϊΚΗ ΠΟΡΕΙΑ

Ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή, γύρισε στη Γερμανία, όπου τον Μάρτιο του 1905, αναγορεύτηκε υφηγητής των Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο του Γκέτινγκεν. Στο ίδιο πανεπιστήμιο δίδαξε μέχρι το 1908. Την ίδια χρονιά παντρεύτηκε την τότε 24χρονη Ευφροσύνη, με την οποία απέκτησε δύο παιδιά, τον Στέφανο και τη Δέσποινα. Στο Πανεπιστήμιο της Γοτίγγης θα παραμείνει ως άμισθος υφηγητής μέχρι το Πάσχα του 1908. Εκείνη την περίοδο, στην Γερμανία, τα μαθηματικά γνωρίζουν μεγάλη άνθηση.

ΑΚΑΔΗΜΑϊΚΗ ΠΟΡΕΙΑ

Η απόφαση του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή να σπουδάσει μαθηματικά δεν έγινε αποδεκτή από το συγγενικό και φιλικό του περιβάλλον. Δέχτηκε μεγάλη κριτική σχετικά με την επαγγελματική αποκατάσταση που θα είχε μια τέτοια απόφαση. Μόνο ο θείος του, ο οποίος κι εκείνος είχε ασχοληθεί με τον τομέα των μαθηματικών, τον στήριξε. Όμως, εκείνος επιθυμούσε και τη σύμφωνη γνώμη του πατέρα του. Προς μεγάλη του ικανοποίηση ο πατέρας του αποφάσισε να μην εναντιωθεί στο όνειρό του.

ΑΚΑΔΗΜΑϊΚΗ ΠΟΡΕΙΑ

Τα Χριστούγεννα του 1905, ένα νέο κεφάλαιο άνοιξε στη ζωή του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή, όταν ο Έρχαρντ Σμιτ, επιστρέφοντας από το πανεπιστήμιο της Γοττίγγης, του πρότεινε να φοιτήσει εκεί. Εκείνη την περίοδο, το Πανεπιστήμιο της Γοττίγγης ήταν ευρέως γνωστό όχι μόνο ως πνευματικό και πολιτιστικό κέντρο αλλά και ως σπουδαίο εκπαιδευτικό ίδρυμα, το οποίο είχε ένα ιδιαίτερο κύρος στον τομέα των μαθηματικών, έχοντας ξεπεράσει και το Πανεπιστήμιο του Βερολίνου. Οπότε, μια τέτοια ευκαιρία δεν πήγε χαμένη.

ΑΚΑΔΗΜΑϊΚΗ ΠΟΡΕΙΑ

Το 1910 ο Καραθεοδωρή διορίστηκε καθηγητής στο Πολυτεχνείο της Βρεσλαβίας στο οποίο δίδαξε μέχρι και το 1913. Τότε, εξελέγη τακτικός καθηγητής του Πανεπιστημίου της Γοττίγγης. Έτσι, ο Καραθεοδωρή μπόρεσε να καταλάβει τη σημαντικότερη μαθηματική έδρα Πανευρωπαικά. Το 1918 εξελέγη καθηγητής του Πανεπιστημίου του Βερολίνου, το οποίο ήταν ένα από τα σημαντικότερα της εποχής, παραλαμβάνοντας μία προσωπική έδρα. Εκεί, δίδασκε μέχρι το 1920, που εγκατέλειψε το Βερολίνο. Επέστρεψε στην Ελλάδα, όπου διορίστηκε καθηγητής στην Αναλυτική και Ανώτερη Γεωμετρία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών μη αναλαμβάνοντας, όμως, ενεργά τα καθήκοντά του, καθώς αμέσως αφιερώθηκε στην οργάνωση του Πανεπιστημίου της Σμύρνης.

ΑΚΑΔΗΜΑϊΚΗ ΠΟΡΕΙΑ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΜΥΡΝΗΣ

Τον Ιούνιο του 1920 ο Κωνσταντίνος έρχεται στην Αθήνα. Τον Αύγουστο σε σύσκεψη με τον Ελευθέριο Βενιζέλο πάνω σε ένα πλοίο στο λιμάνι της Σμύρνης, αποφασίστηκε οριστικά η ίδρυση του Ιωνικού Πανεπιστημίου. Και ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή ήταν αυτός που ανέλαβε να το οργανώσει. Ένα πράγματι δύσκολο έργο. Αλλά ο Καραθεοδωρή είχε το σθένος και το πάθος να το κάνει γιατί πίστευε στον εκπολιτιστικό ρόλο της Ελλάδας. Φανταζόταν, μάλιστα, ένα Universitas Litterarum, ένα πανεπιστήμιο των γραμμάτων. Ήταν απόλυτα βέβαιος ότι η Μεγάλη Ελλάδα που ήθελε να δημιουργήσει ο Ελευθέριος Βενιζέλος θα ήταν ένα κράτος δικαίου, που θα εξασφάλιζε την ισονομία και την ισοπολιτεία σε όλους τους πολίτες, ανεξάρτητα από την καταγωγή, τη γλώσσα ή τη θρησκεία τους.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΜΥΡΝΗΣ

Το Ιδρυτικό Διάταγμα του Πανεπιστημίου Σμύρνης εκδόθηκε την 1η Δεκεμβρίου 1920 από την Ύπατη Αρμοστεία της Ελλάδας και προέβλεπε την ίδρυση σχολών για την ανάπτυξη της περιοχής. Οι σχολές ήταν: Γεωπονική και Φυσικών Επιστημών, Ανατολικών Γλωσσών, Δημοσίων Υπαλλήλων, και Εμπορική και Εργοδηγών. Γλώσσα διδασκαλίας θα ήταν η ελληνική και σε ειδικές περιπτώσεις η τουρκική, ενώ δεκτές ήταν και άλλες γλώσσες. Αγωνίστηκε για να δημιουργήσει μια πλούσια βιβλιοθήκη από 20.000 σπουδαία συγγράμματα και βιβλία, γιατί τη θεωρούσε τη σπονδυλική στήλη του πανεπιστημίου. Φρόντισε ακόμα για την προμήθεια καταλλήλων οργάνων του μικροβιολογικού εργαστηρίου και του ειδικού υλικού. Αγοράστηκαν 8.000 όργανα Φυσικής και Χημείας από τη Γερμανία.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΜΥΡΝΗΣ

Τα σχέδια του, ωστόσο, δεν ολοκληρώθηκαν καθώς μεσολάβησε η Μικρασιατική καταστροφή. Ο Καραθεοδωρή μέσα στην έκρυθμη κατάσταση που επικρατούσε, προσπάθησε να διασώσει έγγραφα και πολύτιμα αρχεία του Πανεπιστημίου Σμύρνης καθώς και τόμους της βιβλιοθήκης, στέλνοντάς τα στην Αθήνα. Ο ίδιος έφυγε μόλις την τελευταία στιγμή με το πλοίο «Νάξος». Η οικογένειά του είχε φύγει λίγο νωρίτερα. Εγκαταλείποντας τη Σμύρνη, ο Καραθεοδωρή άφησε ανολοκλήρωτο ένα φιλόδοξο σχέδιο.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΜΥΡΝΗΣ

ΦΥΣΙΚΗ

Ο περισσότερος επιστημονικός κόσμος γνωρίζει τον Κ. Καραθεοδωρή ως έναν από τους μεγαλύτερους μαθηματικούς της εποχής μας. Παρ’ολ’αυτά, λίγοι γνωρίζουν ότι ο Καραθεοδωρή έγραψε και εργασίες φυσικού περιεχομένου που αν δεν ήταν τόσο μεγάλος μαθηματικός, θα του εξασφάλιζαν σίγουρα μία πολύ καλή θέση μέσα στους μεγάλους φυσικούς της εποχής. Οι εργασίες του, σύμφωνα με τη γενική του κατεύθυνση, ήταν κυρίως αξιωματικής φύσεως. Η μέθοδός του, δηλαδή, ήταν να αναζητά πάντα τη ρίζα των γενικής συνήθως φύσεως προβλημάτων και να βρίσκει τις γενικές αρχές ,με τις οποίες μπορούσε πλέον κανείς με τα συνηθισμένα μέσα της ανάλυσης και της γεωμετρίας να αναπτύξει ολόκληρο το οικοδόμημα.

ΩΣ ΦΥΣΙΚΟΣ

Μία από τις πρώτες φυσικές εργασίες του Καραθεοδωρή ήταν η «Έρευνα των βάσεων της θερμοδυναμικής»( Untersuchungen über die Grundlagen der Thermodynamik) που δημοσιεύτηκε στα «Math. Annalen» το 1909. Η εργασία αυτή έμεινε σχεδόν άγνωστη στους περισσότερους φυσικούς, επειδή πολύ λίγοι επιστήμονες παρακολουθούσαν αυτό το μαθηματικό περιοδικό, αλλά και επειδή ο τρόπος της έκθεσης ήταν εντελώς ασυνήθιστος. Έτσι, η έρευνα έγινε γνωστή αργότερα μέσα από ένα επεξηγηματικό άρθρο του M.Born που δημοσιεύτηκε σε τρία τεύχη της Physik Zeitschrift το 1921.

ΩΣ ΦΥΣΙΚΟΣ

ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ-ΑϊΝΣΤΑϊΝ

Ο Καραθεοδωρή και ο Αϊνστάιν ήρθαν σε επαφή, όταν o Μαξ Πλανκ, πρώην καθηγητής και νυν φίλος του Καραθεοδωρή, σύστησε τον δεύτερο στον Αϊνστάιν ως σπουδαίο μυαλό που θα τον βοηθούσε στο έργο του. Παράλληλα, παρουσιαζόταν ο Καραθεοδωρή ως ένας από τους λίγους που αναγνώριζαν και κατανοούσαν τη θεωρία της σχετικότητας. Αυτό το γεγονός κολάκευσε τον Αϊνστάιν, καθώς ελάχιστοι είχαν δείξει ενδιαφέρον για το έργο του και τον παρακίνησε για να έρθει σε επαφή με τον Έλληνα μαθηματικό. Η γνωριμία έγινε στο σπίτι του Κ. Καραθεοδωρή, μια βροχερή νύχτα, όταν οι τρεις άντρες συναντήθηκαν και συζήτησαν με φιλικό, κυρίως, κλίμα για διάφορα επιστημονικά κ.α. θέματα.

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΑϊΝΣΤΑϊΝ

Η σημαντικότερη επιστολή που αντάλλαξαν αναφέρει χαρακτηριστικά: « Αγαπητέ κύριε συνάδελφε, Βρίσκω θαυμάσιο τον υπολογισμό που κάνατε. Κάποιο μικρό λάθος γραφής στη δεύτερη σελίδα με δυσκόλεψε λίγο. Τώρα, όμως, τα καταλαβαίνω όλα. Πρέπει νομίζω να δημοσιεύσετε τη θεωρία στη μορφή που της δώσατε στα Χρονικά της Φυσικής, διότι οι φυσικοί κατά κανόνα αγνοούν το αντικείμενο αυτό, όπως και εγώ άλλωστε. Με το γράμμα μου θα πρέπει να σας θυμίσω τον Βερολινέζο που μόλις ανακάλυψε το πάρκο του Γρούνεβαλντ και ρωτά αν ήδη προϋπήρξαν σε αυτό άνθρωποι. Αν θέλετε να μπείτε στον κόπο να μου εξηγήσετε ακόμα και τους κανονικούς μετασχηματισμούς, θα βρείτε έναν ευγνώμονα και ενσυνείδητο ακροατή. Αν όμως λύσετε και το πρόβλημα των κλειστών γραμμών του χρόνου, θα σταθώ μπροστά σας με σταυρωμένα χέρια. Πίσω από αυτό υπάρχει κρυμμένο κάτι που είναι αντάξιο του ιδρώτα των καλύτερων. Με τους καλύτερους χαιρετισμούς, Δικός σας, Α. Αϊνστάϊν »

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑϊΝΣΤΑϊΝ

Το 1945 προσφέρεται θέση στον Κ.Καραθεοδωρή από τρία κορυφαία πανεπιστήμια της Αμερικής, μεταξύ και των οποίων είναι το Harvard. Η συγκεκριμένη , όμως , περίοδος της ζωής του εβδομήντα δύο πλέον χρόνων μαθηματικού στη Γερμανία είναι δύσκολη εξαιτίας της συνθηκολόγησης της Γερμανίας, που σηματοδοτούσε το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Κ.Καραθεοδωρή , λοιπόν, ακολούθησε μία απίστευτη καριέρα, η οποία άρχισε με τις μαθηματικές σπουδές του στην ηλικία των εικοσιεπτά ετών και διήρκησε μέχρι και το τέλος τη ζωής του, καθώς έγραφε κριτικές και εργασίες έως και εφτά μέρες πριν τον θάνατο του στην ηλικία των εβδομήντα επτά ετών.

ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ

Αναστασιάδου, Μ., Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή, 1973 Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία, Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή, 1973Καραθεοδωρή-Ροδοπούλου, Δ. & Βλαχοστέργιου- Βασβατέκη, Δ., Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή, Κάκτος, 2001 Ανακτήθηκε από : https://www.karatheodori.gr/index.php/biography

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ

Μαθητές : Αλεξάτος Γεράσιμος, Αρκίλο Μιχαήλ, Βρέντας Σωτήριος, Δρυς Στυλιανός, Ευαγγελίου Μάριος, Ζακυνθινού Αναστασία, Ζαφειροπούλου Γεωργία, Καμπανός Χαριδήμος, Καμπόλη Αθηνά, Κοκκίνου Αργυρώ, Λουΐζου Γαβριέλλα-Ροζίνα , Λουκίδη Μελίνα, Μαραγκουδάκης Γεώργιος, Μαρτσούκου Ιωάννα-Έλενα, Μπαντουβέρη Κωνσταντίνα, Μπούρου Αλεξάνδρα, Πανταζοπούλου-Πούμπουρα Δανάη, Πολίτης Γεώργιος, Σαρατσιώτη Μαρία, Σταμέλου Χριστίνα, Συμεωνάκης Προμηθέας, Τερζακοπούλου Μαρία-Μαγδαλινή, Τόγκας Ιωάννης, Χάγερ Ευθυμία, Χατζηκωνσταντή Αναστασία. Υπεύθυνη Καθηγήτρια : Κουντουργιώτη Γιούλη

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑς!