Want to make creations as awesome as this one?

Transcript

HatártalanulÉrdligeti Általános Iskola2023 05.15.-05.19.

A pályázat célja, a külhoni magyarsággal kapcsolatos ismeretek bővülése, a magyarországi és külhoni fiatalok közötti kapcsolatok kialakulásának elősegítése. Valamint, hogy megismerjük az érintett tájegységeket, és erősítsük az együvé tartozás érzését.A „Határtalanul!” című nyertes pályázatunk jóvoltából 2023 májusában a hetedikesek közül 47 diákunk ötnapos erdélyi kiránduláson vehetett részt.

(II. Rákóczi Ferenc)

„Üzenem a jövőbeli gyermek nemzedéknek Magyarországon, hogy tiszteljék hazájukat és becsüljék, hogy ezen a földön élhetnek. Őrizzétek meg értékeit és emlékeit! Beszéljetek róla úgy, mintha kincs lenne!”

Előkészítő szakasz

Külön órán foglalkoztunk a Trianoni békediktátum hazánkra gyakorolt hatásával.

A tanulók ismerkedtek Erdély történelmével, a kirándulások során meglátogatni szándékozott településekkel és helyekkel .

Szülői értekezletet tartottunk, ismertettük a programokat, az általános tudnivalókat. Bemutatkoztak a kísérő tanárok.

Eljött a nagy nap. Május 15-én reggel 6 órakor elindultunk.

Utunk első állomása Arad volt, ahol főhajtással tisztelegtünk az Aradi vértanúk kivégzésének emlékművénél és megnéztük az egyik legnagyszerűbb magyar szoborcsoportot,Zala György monumentális alkotását, a hányattatott sorsú, 1848/49-es szabadságharc mártírjainak emléket állító Szabadság-szobrot, melyet 1890-ben állítottak fel. Sétáltunk a városközpontban. Sajnos, az időjárás nem volt kegyes hozzánk, végig esett az eső.

Déva várának meghódítása az utolsó program volt az első napon. Mire odaértünk még a nap is kisütött. A Dévát uraló várhegy vulkanikus oromzatánmagasodnak a legendás vár romjaiból, a közelmúltban újjászületett falak. A már messziről is jóllátható szabályos kúp alakú hegyen, a Maros partján, stratégiai helyen épült erődítményből szép kilátás tárult elénk.

Másnap délelőtt Nagyszebenben jártunk, amely nemcsak a szászság legfőbb városa, hanem egykor még az Erdélyi Fejedelemség fővárosa is volt. Meglátogattuk a Kis-, Nagy- és a Huet piactereket, megnéztük a híres várostornyát és átmentünk a Hazugok hídján. Némi lépcsőzés után feljuttunk a Várostorony emeletére ahonnan mesés kilátás tárult a belvárosra.

Bólyán meglátogattuk a szerény Bolyai kiállítást.Koszorút helyeztünk el Bólyai Farkas szobránál.

Kisdisznódon megtekinttük a Hegyi templomot. Az1223-ban már jegyzett erődtemplom kőből épült egy sziklás, erdővel borított domb tetején.

Astra Falumúzeum Románia legjelentősebb néprajzi intézményeként ismert.

A második éjszakát Felsősófalván töltöttük.

A harmadik nap reggelén alsósófalvi Sükösd Ferenc Általános Iskolába látogattunk. Bemutattuk egymásnak iskolánkat, településeinket. Nagy szerettel fogadtak bennünket. Érdeklődve, és egy kicsit itrígykedve is hallgattuk, hogy náluk mennyire élnek a hagyományok, micsoda mulatságok vannak például farsangkor. Sajnos a program sűrűsége miatt, miután átdadtuk az ajándékokat amiket vittünk már csak pár fotóra maradt idő.

Székelyudvarhelyen, a 95%-ban magyar lakta városban láttuk a Vasszékelyt, Orbán Balázs szobrát, a turulmadaras milleniumi mlékművet és a Nemzeti szoborparkot.

Segesváron koszorút helyeztünk el a Petőfi szobornál. A hatalmas eső ellenére nagyot sétáltunk az a középkori várnegyedben.

Szászfehéregyháza UNESCO világörökség részeként elismert, lenyűgöző szász erőd-temploma a volt következő úticélunk.

A negyedik napon sem unatkoztunk. Reggeli után meglátogattunk egy sófeldolgozó üzemet, ahol a híres parajdi sóbol készítenek különfele termékeket. Utána Homoródkarácsonyfalva, Brassó és végül Tölcsváron a "Drakula kastély" volt a programunk.

Homoródkarácsonyfalva unitárius templomában az Árpád-korból ránk maradt Szent László legenda freskóit láttuk.

Brassó

Törcsváron a káprázatos szász határvár, az ún.” Drakula-kastély” várt minket.

A fárasztó nap után jól esett a finom vacsora Csernakeresztúron. levezetésként még egy Uno parti is belefért.

Az utolsó nap reggelén ellátogattunk Vajdahunyadra, a „Várak királyához”, a Hunyadi-Bethlen kastélyhoz. Utána-hogy erre a napra se maradjon ki a túra-Solymos várának meghódítása következett,ami egy 252 méter magas hegyen áll. Utolsó állomásunk Máriaradna kegytemploma volt, amely a történelmi Magyarország egyik legfontosabb Mária-kegyhelye.A következő megálló már az iskola mellett volt, ahol a szülők boldogan ölelték magukhoz a nagy utazókat.

Köszönjük mindenkinek, akik nélkül nem valósulhatott volna meg ez a kirándulás:-A Miniszterelnökség Nemzetpoli tikai Államtitkárságának megbízásából a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-Érd Város önkormányzata-Az Érdligeti Általános Iskola vezetősége és tanárai-Csillagösvény utazási iroda-A legjobb sofőr: Balázs Ferenc (Csavargó Tours)-Hanyi Zsolt id egenvezető : aki tudásával és emberségével lenyűgözött mindenkit- a szülők, akik bíztak bennünk-és Legfőként az a 47 tanuló, aki velünk tartott templomról templomra :)