Want to make creations as awesome as this one?

More creations to inspire you

SITTING BULL

Horizontal infographics

BEYONCÉ

Horizontal infographics

ALEX MORGAN

Horizontal infographics

GOOGLE - SEARCH TIPS

Horizontal infographics

OSCAR WILDE

Horizontal infographics

Transcript

3ª Avaluació

PROJECTE HISTÒRIA

ESPANYA S.XX-XXI

· Integrants:

- Marcos Lara- Carlos Marco- Héctor Burriel- Álvaro Portillo

· Professora:

- Amparo Pastor

· Curs:

- 4º d´ESO B

CATÀLEG

ESPANYA S.XX-XXI

  • La proclamació de la Segona República va marcar la fi de la monarquia i l'inici d'una nova era política a Espanya. Va ser un esdeveniment clau perquè va portar amb si una sèrie de reformes polítiques i socials que van transformar la societat espanyola.

  • Multitud celebrant als carrers després de la proclamació de la Segona República. Persones onejant banderes republicanes i victorejant.

Proclamació de la Segona República ( 14 d´abril de 1931)

CATÀLEG

ESPANYA S.XX-XXI

  • La Guerra Civil Espanyola va ser un conflicte devastador que va dividir al país entre els republicans i els nacionalistes. Aquest esdeveniment clau va representar una lluita ideològica i política que va tindre un profund impacte en la història d'Espanya, tant durant el conflicte com en les seues conseqüències a llarg termini.

  • La foto mostra un grup de milicians franquistes caminant als carrers d'una ciutat durant la Guerra Civil Espanyola.

Guerra Civil (1936-1939)

CATÀLEG

ESPANYA S.XX-XXI

  • La dictadura de Franco va ser un període llarg i autoritari en la història d'Espanya. Aquesta imatge representa el poder i la influència que Franco va tindre sobre el país durant el seu govern. Encara que controvertit, aquest esdeveniment va ser clau perquè va modelar la societat i la política espanyola durant diverses dècades

  • La foto mostra a Francisco Franco en un balcó saludant a una multitud de seguidors durant el règim dictatorial.

Guerra Civil (1936-1939)

CATÀLEG

ESPANYA S.XX-XXI

  • La Transició democràtica va marcar el retorn de la democràcia a Espanya després de la dictadura de Franco. Aquesta imatge simbolitza la voluntat política i els esforços per establir un sistema democràtic, la qual cosa converteix a aquest esdeveniment en una fita clau en la història del país.

  • La foto mostra al rei Joan Carles I d'Espanya i al líder polític Adolfo Suárez durant la Transició democràtica, en la qual es va establir un règim democràtic a Espanya.

Transició democràtica (1975-1982)

Título Timeline

1875-85

Regnat d´Alfons XII

+

1875-1885 Regnat d´Alfons XII Alfons XII d'Espanya va ser rei d'Espanya entre 1874 i 1885. Fill de la reina Isabel II i el rei consort Francesc d'Assís de Borbó, amb l'inici del seu regnat va acabar la Primera República i va començar el període conegut com a Restauració. Després de la seua mort prematura als vint-i-set anys, va ser succeït en el tron pel seu fill pòstum, Alfons XIII, la minoria d'edat del qual va estar encapçalada per la regència de la seua mare, la reina vídua María Cristina. El seu regnat va consistir principalment a consolidar la monarquia i l'estabilitat institucional, reparant els danys dels anys de l'anomenat Sexenni Revolucionari. Es va aprovar la nova Constitució de 1876 i durant aqueix mateix any va finalitzar la guerra carlista, dirigida pel pretendent Carles VII.

Línia del temps

S.XX-XXI

1898

Desastre del 98

+

1898 Desastre del 98 La guerra hispà-estatunidenca va ser un conflicte bèl·lic que va enfrontar a Espanya i els Estats Units d'abril a agost de 1898, en intervindre els Estats Units en la guerra d'independència cubana (1895-1898). La derrota d'Espanya i la consegüent pèrdua de les seues últimes colònies d'ultramar (Cuba, Puerto Rico i Filipines) van donar lloc a Espanya a l'expressió «Desastre del 98».

1923-30

Dictadura de Primo de Rivera

+

1923-1930 Dictadura de Miguel Primo de Rivera La dictadura de Primo de Rivera va ser el règim polític que va haver-hi a Espanya des del colp d'estat del capità general de Catalunya, Miguel Primo de Rivera, el 13 de setembre de 1923, fins a la dimissió d'aquest el 28 de gener de 1930 i la seua substitució per l'anomenada «dictablanda» del general Dámaso Berenguer. Ha sigut considerada com el primer assaig d'institucionalització conscient del nacionalisme espanyol autoritari l'instrument del qual va ser l'Exèrcit, fortament corporatiu i militarista.

1936-39

Guerra Civil Espanyola

+

1936-1939 Guerra Civil Espanyola La guerra civil espanyola o guerra d'Espanya, també coneguda en aqueix país com la Guerra Civil per antonomàsia, o simplement com la Guerra, va ser un conflicte bèl·lic que es va desencadenar a Espanya després del fracàs parcial del colp d'estat del 17 i 18 de juliol de 1936 perpetrat d'una banda de les forces armades contra el Govern electe de la Segona República. Comença així una guerra civil que conclouria el dissabte 1 d'abril de 1939 amb l'últim comunicat de guerra signat per Francisco Franco, qui va declarar la seua victòria i va establir una dictadura que duraria fins a la seua mort, el dijous, 20 de novembre de 1975.

1975

Juan Carlos I

+

1975-2014 Regnat de Juan Carlos I Juan Carlos I d'Espanya ha sigut rei d'Espanya des del 22 de novembre de 1975 fins al 18 de juny de 2014, quan va abdicar la Corona en el seu fill Felip VI. Després de la seua renúncia, continua usant el títol de rei amb caràcter honorífic, i va passar a ser capità general de les Forces Armades en la reserva, encara que sense exercir funcions constitucionals. La influència del rei Juan Carlos en la Transició espanyola i el seu paper durant l'intent de colp d'Estat de 1981, així com el seu suport a la integració europea i la seua contribució a l'hora d'estrényer relacions diplomàtiques, li van fer mereixedor durant el seu regnat de múltiples homenatges, reconeixements, premis i guardons internacionals.

1885-1902

Regència de MªCristina

+

1885-1902 Regència de Mª Cristina La Regència de María Cristina d'Habsburg és el període del regnat d'Alfons XIII d'Espanya en el qual a causa de la minoria d'edat del rei Alfons XIII la prefectura de l'Estat va ser exercida per la seua mare María Cristina d'Habsburg-Lorena. La regència comença al novembre de 1885 quan mor el rei Alfons XII, mesos abans que nasquera Alfons XIII, i acaba al maig de 1902 quan Alfons XIII compleix els setze anys i jura la Constitució de 1876, iniciant-se així el seu regnat personal.

1902-31

Regnat d´Alfons XIII

+

1902-1931 Regnat d´Alfons XIII Alfons XIII d'Espanya, va ser rei d'Espanya des del seu naixement fins a la proclamació de la Segona República Espanyola el 14 d'abril de 1931. Va assumir personalment la Corona en complir els setze anys d'edat, el 17 de maig de 1902. Durant el seu regnat Espanya va experimentar quatre problemes de summa importància que acabarien amb la monarquia liberal: la falta d'una vertadera representativitat política d'amplis grups socials, la pèssima situació de les classes populars, especialment les llauradores, els problemes derivats de la guerra del Rif i el catalanisme; el que va conduir a l'establiment de la dictadura de Primo de Rivera.

1931

Segona República Espanyola

+

1931-1939 Segona República Espanyola La Segona República espanyola va ser el règim democràtic que va existir a Espanya entre el 14 d'abril de 1931, data de la seua proclamació, en substitució de la monarquia d'Alfons XIII, i l'1 d'abril de 1939, data del final de la Guerra Civil, que va donar pas a la dictadura franquista. Després del període del Govern Provisional, durant el qual es va aprovar la Constitució de 1931 i es van iniciar les primeres reformes, la història de la Segona República Espanyola sol dividir-se en tres etapes: un primer bienni (1931-1933), un segon bienni (1933-1935) i el Front Popular.

1939-75

Dictadura de Francisco Franco

+

1939-1975 Dictadura de Francisco Franco La dictadura de Francisco Franco, dictadura franquista, règim franquista o franquisme va ser el període de la història contemporània d'Espanya corresponent amb l'exercici pel general Francisco Franco Bahamonde de la Prefectura de l'Estat des de la fi de la guerra civil en 1939 fins a la seua mort en 1975 i desmantellament en 1978. La seua àmplia dimensió temporal i la total identificació de Franco amb el règim mateix fa que sovint també s'utilitze per a designar-lo l'expressió era de Franco. El principal tret definitori del règim franquista va ser que una única persona, el Generalíssim Franc, va acumular a les seues mans uns poders omnímodes com cap altre governant havia gaudit mai en la història d'Espanya. La Llei de Reorganització de l'Administració Central de l'Estat, promulgada pel mateix Franco només quatre mesos després del final de la guerra civil espanyola, així ho va confirmar en atribuir al Cabdill, «invicte i providencial», tots els poders executius i legislatius.

1976

President Adolfo Suárez

+

1976-1981 Adolfo Suárez González Adolfo Suárez González, I duc de Suárez i gran d'Espanya, va ser un polític i advocat espanyol, president del Govern d'Espanya entre 1976 i 1981. Malgrat ser un desconegut per a l'opinió pública en el moment, va ser nomenat president del Govern pel rei Juan Carlos I en 1976. Com a president del Govern, Suárez va ser una de les figures clau de la transició espanyola. Durant la seua presidència es van dur a terme diverses mesures que van reformar el sistema previ, com l'autoliquidació de les Corts franquistes o la legalització dels partits polítics; va ser especialment notòria la legalització del Partit Comunista.

1978

Constitució Espanyola

+

1978 Constitució espanyola La Constitució espanyola de 1978 és la norma suprema de l'ordenament jurídic espanyol, a la qual estan subjectes tots els poders públics i ciutadans d'Espanya des de la seua entrada en vigor el 29 de desembre de 1978. La promulgació de la Constitució va implicar la culminació de l'anomenada transició a la democràcia, que va tindre lloc a conseqüència de la mort, el 20 de novembre de 1975, de l'anterior cap d'Estat, el dictador Francisco Franco, precipitant una sèrie d'esdeveniments polítics i històrics que van transformar l'anterior règim dictatorial en un «Estat social i democràtic de dret que propugna com a valors superiors de l'ordenament jurídic la llibertat, la justícia, la igualtat i el pluralisme polític», tal com proclama l'article primer de la Constitució.

S.XX-XXI

Línia del temps Espanya

2004

l´11M

+

2004 Atemptats de l´11M Els atemptats de l'11 de març de 2004 a Espanya, coneguts pel *numerónimo 11M, van ser una sèrie d'atacs terroristes en quatre trens de la xarxa de Rodalia de la Comunitat de Madrid duts a terme, segons la sentència de l'Audiència Nacional i la del Tribunal Suprem, per terroristes pròxims a Al-Qaeda i al Grup Islàmic Combatent Marroquí. Van morir 193 persones i al voltant de dues mil van resultar ferides. Entre les 07:36 i les 07:40 de l'11 de març de 2004, en hora punta, es van produir deu explosions quasi simultànies en quatre trens de Madrid. Més tard, i després d'un intent de desactivació, la policia va detonar de manera controlada dos artefactes que no havien esclatat. Després d'això van desactivar un tercer que permetria, a causa del seu contingut, iniciar les primeres perquisicions que conduirien a la identificació dels autors.

2020

Covid-19

+

2020 Covid-19 La pandèmia de COVID-19 a Espanya és part de la pandèmia de COVID-19 provocada pel coronavirus. El primer cas de COVID-19 a Espanya va ser diagnosticat el 31 de gener de 2020 a San Sebastián de la Gomera, La Gomera, mentre que la primera defunció coneguda va ocórrer el 13 de febrer a València. S'estima que en 2020 la pandèmia va causar a Espanya més de 80 000 defuncions. Davant la ràpida expansió del virus, el 14 de març el Govern espanyol va decretar l'estat d'alarma en tot el territori nacional i, emparat en aquesta mesura, va limitar la lliure circulació dels ciutadans a actes essencials com l'adquisició d'aliments i medicaments o acudir a centres mèdics o al lloc de treball, resultant en un confinament de la població en els seus llocs de residència. El 28 de març es va suspendre tota activitat laboral presencial no essencial durant quinze dies. El 21 de juny, després de 98 dies, va expirar l'estat d'alarma i Espanya va entrar en l'anomenada «nova normalitat». Al llarg de l'estiu, no obstant això, es van multiplicar els rebrots en diferents punts del país, que no van poder ser continguts i van degenerar en transmissió comunitària. Per tant, es va aplicar un toc de queda.

1992

Gran any per a Espanya

+

1992 Espanya va sorprendre al món 1992 va ser un gran any per a Espanya. Amb els Jocs Olímpics de Barcelona, l'Exposició Universal de Sevilla, l´AVE i la II Cimera Iberoamericana de Caps d'Estat i de Govern i la Capitalitat cultural d'Europa a Madrid, Espanya va tornar al món, després de moltes dècades d'impost o voluntari retraïment internacional. A més, el 7 de febrer de 1992 Espanya va signar a Maastricht el Tractat de la Unió Europea, que obri una nova etapa en el procés d'integració emprés amb la constitució de les Comunitats Europees.

2008

Crisi econòmica

+

2008 La crisi econòmica La crisi econòmica espanyola, també anomenada depressió econòmica espanyola,1 és la crisi econòmica iniciada en 2008 i conclosa l'any 2014, segons la comptabilitat nacional, a partir de les dades elaborades per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). El començament de la crisi mundial va suposar per a Espanya l'explosió d'altres problemes: el final de la bambolla immobiliària, la crisi bancària de 2010 i finalment l'augment de la desocupació a Espanya. L'origen d'aquesta crisi, emmarcada en el context d'una crisi economicofinancera mundial, va estar fortament influïda pel fort ajust de la indústria de la construcció després de la burxada de la bambolla immobiliària. Es considera que la bambolla immobiliària va començar a la fi dels anys noranta, durant el govern de José María Aznar. L'abaratiment del preu de l'habitatge unit a la desocupació va comportar que molts ciutadans no pogueren fer-se càrrec de les seues hipoteques, ni fins i tot venent els seus immobles.