Want to make creations as awesome as this one?

More creations to inspire you

Transcript

THE PLANETEERS

14. Thanks

7. Febrer 2023

13. Any Volunteer?

6. Les 6 R's

12. Som alumnes REFLACCIONADORS

5. Gener 2023

11. Posidònia 360º

4. 5 Mesos 5 Tasques

10. Microplàstics

3. Novembre 2022

9. Abril 2023

2. Octubre 2022

8. Març 2023

1. Introducció

Actuacions

INTRODUCCIÓ

No és més net qui neteja, sinó aquell qui no embruta!

NORMALITZAR MINVA LA NOSTRA AGUDESA SENSORIAL I ENS FA INSENSIBLES

Aquest canvi només és possible si s'entén què suposa, què implica, quin és l'impacte... Quin és el nostre present, per poder evolucionar i millorar.

La diada de neteja és necessària per veure quines mancances té el nostre redol i, per tant, ACTUAR! Està clar que fer aquestes diades no acaba amb el problema, però hi ha molta gent que encara necessita treballar del més obvi, al més complex, per a poc a poc canviar i sobretot per recordar!

A vegades es necessita fer el de sempre... per veure la importància del canvi.

Let's Clean Up Europe!El nostre present

OCTUBRE 2022

Sense nosaltres saber-ho aquest seria l'inici del canvi.No ens volíem quedar impassius. La diada no ens donava les solucions a les nostres preguntes.La diada no era suficient:- Hem de dir a les entitats pertinents quins canvis es necessiten dur a terme per minvar l'impacte humà a les nostres platges.Anem a parlar amb ells!

Així fou, quan el mes de novembre rebérem la visita de l'ajuntament i ens demanà quines coses volíem que es tinguessin present.Doncs hem de dir que just començar la temporada turística, podem trobar moltes més papereres a les nostres platges i aquestes ajuden al fet que no es voli el que hi ha al seu interior. Problemàtica principal de les restes que es pogueren observar el dia de neteja.Una altra de les nostres queixes va ser descobrir que els operaris de neteja de platges, havien tirat la "brutor" de la platja de s'Arenal al solar del costat. Aquest solar ja està net.

Analitzem el nostre present!

Només si som coneixedors i entenem, actuarem i proposarem!

Ha arribat el moment de presentar-nos

Nosaltres som els Planeteers, de CEIP s'Algar (Portocolom). Volem compartir amb vosaltres el nostre vídeo presentació. Hi ha moltes més coses a contar... això només és un tast!

Qui som? D'on partim? Cap a on anam?

Gener - Maig 2023

Tallers i Xerrades

Hem posat en marxa les propostes de CEIP Punta de n'Amer i Mallorca International School a Changemakers Junior 2022.'Estudiem la realitat de les nostres botelles d'aigua i Carmanyoles'

Març

Poguérem realitzar tallers informatius i de concienciació sobre la Posidònia, la nostra història, toponímia, flora, fauna; així com els microplàstics a les nostres platges.

Febrer

El mes de gener férem una primera observació del nostre centre i posàrem damunt la taula algunes de les propostes que volíem treballar: Posidònia a l'aula, Mobilitza't, Beeswax Wraps...

Gener

Realitzarem una sortida amb barca fins a l'illa de Cabrera. Podrem veure la posidònia en el seu entorn des de dalt.

Juny

Tallers i Xerrades

Tinguérem la visita de l'escola Gabriel Comas i Ribas, amb qui férem un intercanvi el passat mes de febrer. L'estudi de la posidònia ens uní. Ells ens parlaren de la Serra de Tramuntana i nosaltres de la nostra costa. Aquí la transferència d'informació es basava amb els conceptes vists i apresos durants aquests mesos.

Presentam un breu recull de la nostra experiència, coneixements i moments viscuts al llarg d'aquests mesos.

Maig

Abril

GENER 2023

L'objectiu d'aquest projecte és ser capaços de realitzar un fishbone diagram el mes de juny. No només el plàstic d'un sol ús és un gran problema. Hem d'intentar eliminar l'ús del plàstic i variants tant com sigui possible. Per això, necessitam l'ajuda de la nostra amiga Posidònia. El projecte la té com a eix central. Ella ens ajudarà a arribar a conclusions. Abans però, ens hem d'organitzar!

REPARAR / REGENERAR: Arreglar allò que s'espatlla per tornar-lo a emprar o protegir

REDUIR: Aprendre a emprar només allò que necessitem, sense tudar

REINVENTAR: Quan ja no es pot allargar la vida, donar-li una nova utilitat

REUTILITZAR: Emprar-ho tantes vegades com es pugui

R's Necessàries a tenir present

REBUTJAR: Aprendre a saber dir NO si no ho necessitam

RECICLAR: Només quan ja hem esgotat totes les R's anteriors, hem d'activar el reciclatge. Començant un altre cop el seu cicle vital.

R's Necessàries a tenir present

FEBRER 2023

Aquest mes dona el sus oficial!- Posidònia a l'Aula.- Na Inés Castejón ens va dur Posidònia perquè la poguéssim observar, estudiar... així com entendre'n la importància a les nostres aigües. És fonamental per moltes espècies d'animals marins. El més interessant ha estat comprendre que hi ha una gran varietat d'organismes petitons que hi viuen.Bitiums, gibbules, ofiures, gambes, esponges, alga verda, alga vermella... és sorprenent veure com aparèixen setmana a setmana. La Posidònia sembla la font de la vida.

FEBRER 2023

Fun Facts!Inicialment teníem un aquari. Però tres setmanes més tard alguns rizomes se'ns posaren malalts. L'hem anomenat bosses de processionària marina. A les puntes dels rizomes, s'han format unes bolletes gelatinoses. Així que l'hem posada en quarentena dintre d'un segon aquari i hem decidit mantenir-la per observar-la. A la vegada hem volgut observar què passa si tenim un tercer aquari sense làmpara artificial, ni filtre d'aire, ni d'aigua. Nosaltres som els qui ens encarregam amb un bucatini de proporcionar oxigen a l'aigua.

Bucatini

Alternativa orgànica a les palletes de plàstic o paper. Les primeres ja no són permeses a Europa i les segones no poden ser reutilitzades moltes vegades.

El poder és NOSTRE!

Zezé

El nostre primer ximpanzé ens ho cedí CEIP Punta de n'Amer. Ens agradà aquest detall i per tant nosaltres volguérem seguir la iniciativa. Una vegada aconseguits els trenta primers dispositius mòbils, Gabriel Comas i Ribas, centre amb qui farem un intercanvi rebrà l'apadrinament durant un any d'en Zezé. Ximpanzé més votat entre l'alumnat de 5è.

MARÇ 2023

CEIP Punta de n'Amer i Mallorca International School presentaren el curs passat unes propostes que consideram molt interessants. És per això que nosaltres hem volgut fer el mateix. Hem observat la realitat del nostre centre i hem anat per les aules a explicar què volem pel curs que ve.Potenciar l'ús de botelles i carmanyoles d'acer inoxidable. Per tal de presentar una alternativa al paper de plata o film de plàstic, hem creat embolcalls de cera d'abella.

ABRIL 2023

Aquest mes ha estat intens! Mes, en el que hem preparat el nostre intercanvi. Hem recopilat i preparat la informació extreta dels distints tallers: Inés Castejón, Raquel Vaquer, Anna Valls, Pere Bennàssar, Orestes Pérez i Rafel Joan Oliver. Tots ells de forma directa o indirecta ens han parlat de la Posidònia.

ABRIL 2023

Hem disenyat unes maquetes per poder representar problemes que tenim actualment a les Illes Balears. Alguns d'ells els podem trobar a Portocolom. Férem ruta per S'Algar, S'Arenal i Bassa Nova per explicar-ho a la nostra escola germana.- Caulerpa Taxifolia vs Caulerpa Prolifera- Cianobactèries- Espirals de Posidònia- Projecte Ròmul- Dragatge i Jaciments Aqueològics

Let me introduce my mockup!

Moments...

MICROPLÀSTICS

'Dime de lo que presumes y te diré de lo que careces'.Series capaç de donar informació d'una platja depenent dels microplàstics que trobes?- Són restes de joguines? És una platja familiar?- Hi trobes més vidres? Creus que el jovent hi celebra festes?- Els microplàstics són grans o petits?- De quin material són? Polietilè? Policlorur? Polipropilè? Com han arribat?- Trobam bars de platja a la vora?- Els has trobat vora una paperera?

Inclús morta, ens ajuda!

MICROPLÀSTICS

Quina imatge presenta més nurdles? Sabies que moltes vegades podem trobar llàgrimes de sirena o pellets enganxats entre la posidònia morta?

Situa aquestes platges al mapa, mira el vídeo i explica'ns la teva teoria.

Els pellets eren de la Platja de Sa Coma, Cala Mendia i Portocolom

Posidònia 360º

Juny

Hem observat la Posidònia als nostres aquaris, a la platja, als quadres d'en Rafel Joan, ens l'han explicada de forma científica, ens han explicat els usos i beneficis, l'hem cuidada, hem vist i viscut la seva amenaça... ara ens toca gaudir-la al Parc Natural de Cabrera.

Estiu 2023

Al llarg del 3r trimestre s'han passat enquestes a gent local, a turistes espanyols i estrangers sobre la Posidònia. D'aquí ha sortit una idea que no estava prevista. Adoptar un QR! La idea és presentar per distints indrets de Portocolom, un QR, que et durà a un qüestionari sobre la Posidònia.

Reflexionam i Entram en Acció

MOBILITZA'T

Campanya que ens presentà CEIP Punta de n'Amer al cedir-nos un ximpanzé el passat mes de març de 2022. Aquesta iniciativa ens ha fet pensar amb la importància de rebutjar la compra compulsiva, reduir l'impacte de la e-waste al nostre món, regenerar la selva del Congo; així com recolzar la seva gent. L'explotació infantil ens sembla molt injusta i inhumana, També ens ajudà per fer-nos veure la importància de recuperar allò que funciona; així com reparar allò que pugui estar romput. Reutilitzar mòbils recondicionats; així com presentar-nos com d'important és reinventar-se per poder donar resposta als problemes del present. Cedírem el nostre primer apadrinament a la nostra escola germana Gabriel Comas i Ribas.

SOM ALUMNES REFLACCIONADORS

Reflexionam i Entram en Acció

BEESWAX WRAPS

Iniciativa que presentà Mallorca International School a Changemakers Junior 2022. Des de CEIP S'Algar, consideram molt important presentar alternatives a coses millorables, com pugui ser l'ús del paper de plata o films de plàstic. Aquests NO són reutilitzables. Així doncs, en creàrem per a nosaltres (alumnat de 5è); així com en regalàrem a la nostra aula germana de Gabriel Comas i Ribas. Aprofitàrem el dia que vengueren a Portocolom per presentar-ho a l'hora de dinar; així com la reducció de botelles de plàstic d'un sol ús, fomentant les d'acer inoxidable (proposta de CEIP Punta de n'Amer)

SOM ALUMNES REFLACCIONADORS

Reflexionam i Entram en Acció

SOM ALUMNES REFLACCIONADORS

EMBOLCALLS DE CERA D'ABELLA

Decidírem fer una edició limitada tant per l'alumnat de Gabriel Comas i Ribas, com pel professorat de la nostra escola. Per què? Perquè creiem amb la importància de no tudar i fer reflexionar a l'altra persona de si realment ho farà servir o no. Aprendre a dir no, tot i que sigui un regal o sigui gratuït. Rebutjar el CONSUMISME i potenciar l'ensenyar a fer i ensenyar a demanar si realment es vol una cosa.Els Waxis ens ajuden a reduir l'impacte del rebuig. Els podem reutilitzar tantes vegades com volguem i si aquest ha perdut propietats, podem reparar-lo donant-li una altra capa de cera d'abella. Si arriba un moment que ens cansam d'ell, podem reinventar-nos creant un patchwork amb ells. Fundació Deixalles són uns cracks amb aquest tipus de coses! Les restes que ens hagin sobrat, poden ser reciclades, donant pas a una nova vida.

Reflexionam i Entram en Acció

Botelles i Tuppers

Durant el mes de febrer i març realitzàrem unes visites i observacions tant a infantil, com a primària del nostre centre. Vérem que hi ha molta feina per fer! Tot i que a la 2ª observació hi hagueren canvis significatius, consideram important recordar-ho abans d'acabar el present curs i abans de començar el següent. Els grans canvis els aconseguírem a les nostres pròpies aules de cinquè. La nostra realitat no és dolenta, però podem fer-ho molt millor. Només el 6% de l'alumnat enquestat dur carmanyoles d'acer inoxidable, bambú o tela. Tot i que el percentatge augmenta bastant més amb les botelles; encara podem trobar moltes botelles d'un sol ús; tot i que es reutilitzin moltes d'elles.

SOM ALUMNES REFLACCIONADORS

Les Nostres Propostes

A continuació vos presentam què feim nosaltres a CEIP S'ALGAR.- Portocolom-.

Reflexionam i Entram en Acció

Què feim nosaltres per reduir el plàstic a l'escola?

La nostra escola creu fermament amb els colors i materials naturals per equilibrar les nostres emocions; així com reduir l'impacte ambiental que això suposa. Es per això que aquest curs 2022 - 2023 l'AFA i Equip Docent de CEIP s'Algar va promoure l'ús d'estoigs de cotó, enlloc dels de plàstic.A la vegada també apostam per eliminar les joguines de plàstic, així com estris escolars que no siguin de metall o fusta.

SOM ALUMNES REFLACCIONADORS

Visita la nostra escola!

VS

Reflexionam i Entram en Acció

Quina proposta hem volgut fer fora del centre escolar?

Ens adonàrem de la quantitat de guants d'un sol ús que s'empren cada dia als supermercats, bé sigui per fruita, verdura, com pa. És per això que ens posàrem en contacte amb distintes empreses. Algunes d'elles ens contestaren i d'altres no. En aquests moments tenim el contacte d'una dona que estaria disposada a crear guants de xarxa reutilitzables; però ningú no creu en aquesta proposta.Així com moltes són les persones que van amb la seva pròpia bossa de la compra, algunes van amb les bosses de malla per comprar la fruita i verdura... Per què no interessen els guants? Hem cercat a Amazon, AliExpress, Ebay... i no n'hem trobat enlloc. Inclús la imatge del prototip l'hem haguda de crear amb intel.ligència artificial.

Any Volunteer?

Reflexionam i Entram en Acció

Quina proposta ens agradaria fer fora del centre escolar?

Si anam a la secció de begudes de qualsevol hipermercat, podem trobar un gran volum d'envasos d'un sol ús. Ens agradaria poder tornar a rere en el temps i posar un altre cop de moda els envasos retornables. Els nostres pares ens han dit que als grans supermercats es podien trobar unes màquines on dipositaves les botelles de vidre i a canvi et donaven pessetes, l'antiga moneda emprada a Espanya.Emprar garrafes d'aigua, en lloc de packs de botelles, està bé per reduir; però millor estaria si no haguéssim de tirar-les. Tal vegada també es podrien vendre bidons de plàstic retornables.

Any Volunteer?

VS

Reflexionam i Entram en Acció

Quina proposta voldríem fer fora del centre escolar?

Dir que la qualitat de les nostres aigües està en perill, no és res nou. L'existència dels microplàstics arreu del món, inclús a l'Antàrtida, ja és un fet. Però el que no ens havíem aturat a pensar és que inclús a les coves aquàtiques ja es poden trobar les línies de microplàstics que marquen els distints nivells de l'aigua.Algú està estudiant l'opció de crear material de buceig biodegradable? Serà el Guayule el futur?

Any Volunteer?

projectesalumnat@gmail.com

Això només ha estat un petit tast d'alguns dels temes treballats a l'aula. No s'han presentat en la seva totalitat, ni magnitud.Voleu saber més? No dubteu a posar-vos en contacte amb nosaltres i us compartirem el material que pugui ser del vostre interés.

THANKS!