Want to make creations as awesome as this one?

Transcript

start

Clasa a IX-a A

Medicina

Salarii: cât câștigi ca medic sau asistent medical

Ce face un medic?

Cum ajungi medic?

Tipuri de meserii în domeniul medical

Introducere

Index

Introducere

 • Profesia de medic este una dintre cele mai apreciate și respectate și îți poate aduce multă satisfacție personală. Poate mulți dintre noi ne jucam de-a doctorul când eram mici sau am cochetat măcar imaginar cu această idee. Însă mai puțini ajung să lucreze efectiv în domeniu.
 • Dacă ești un tânăr la început de drum și te întrebi încotro s-o iei cu direcția profesională, ți-am pregătit un articol despre cariera în domeniul medical și mai ales meseria de medic: ce presupune, ce opțiuni ai, cum să devii medic, de ce ai nevoie, avantaje și dezavantaje.

Tipuri de meserii în domeniul medical

 • Există numeroase meserii ce țin de sănătate, vindecare sau prevenție. De pe vremea vracilor și șamanilor vindecători, oamenii au avut nevoie de grijă și atenție pentru sănătatea lor. În timp, știința și medicina au evoluat foarte mult, lucru care a dus și la creșterea duratei medii de viață a omului, la nivel mondial.
 • Medicina (latinescul: ars medicina = arta de a vindeca) este știința și practica stabilirii diagnosticului, prognosticului, tratamentului și prevenirii bolilor. Medicina operează cu concepte mai noi sau mai vechi din majoritatea științelor, de la anatomia umană fundamentală, până la modele matematice complexe și chiar noțiuni împrumutate din câmpul filosofiei și al artei.

Pe lângă specializările numeroase pe care le poți avea ca medic specialist sau primar, există și varianta de a deveni medic stomatolog (dentist) sau cea a medicinei alternative sau complementare (homeopatie, chiropraxie, acupunctură, reflexoterapie etc.)

Medic

Asistent medical

Paramedic

Cele mai întâlnite trei tipuri de meserii în domeniul medical sunt:

Ce face un medic?

În afară de lucrurile specifice ale fiecărei ramuri de medicină, în general, un medic are următoarele atribuții:

 • Analizează informațiile despre pacient, istoric, analize, starea de sănătate
 • Pune diagnosticul
 • Propune schema de tratament și/sau operație, o explică pacientului și cu acordul acestuia, o pune în aplicare
 • În cazul chirurgilor, face operații
 • Monitorizează starea de sănătate a pacientului și evoluția acestuia
 • Oferă recomandări și trimiteri către alți specialiști, când este cazul
 • Oferă sfaturi și recomandări pacienților, inclusiv despre dietă, stil de viață
 • Este empatic, comunică clar și prietenos cu pacienții
 • Învață constant și continuu și este la curent cu noutățile din domeniul său de specialitate

Cum ajungi medic?

Pentru a deveni medic, ai nevoie să urmezi și absolvi cursurile facultății de medicină, care presupune 6 ani de studiu și de practică în spitale. Apoi îți dai examenul de rezidențiat și îți găsești un post într-un spital de stat sau privat, conform specializării alese. Începi rezidențiatul și profesezi fără parafă timp de 3-6 ani sub supravegherea unui medic specialist sau primar cu experiență. În tot acest timp, înveți constant prin participarea la diverse seminarii, conferințe și convenții de specialitate, lectură și aduni puncte EMC (Educație Medicală Continuă).

Cu toate că salariul unui medic variază destul de mult în funcție de nivelul de experiență, o dată cu avansarea în domeniu vei ajunge la salarii foarte mari. Pentru spitalele și instituțiile de stat, schema de salarizare este prezentată de Institutul Național de Sănătate Publică. Câteva dintre salariile de stat sunt:În continuare, medicii români și personalul medical sunt căutați în străinătate. Mai ales în urma crizei sanitare generate de pandemie, medicii români sunt foarte căutați și în străinătate, cu salarii de până la 10.000 euro. De asemenea, există cerere foarte mare și pentru asistenți medicali. Aceștia pot ajunge la salarii de 3000 euro în afara țării. În România, mulți medici specialiști lucrează și în sistemul privat în paralel cu cel de stat, suplimentându-și astfel veniturile. Există tendința în acest domeniu de a pleca în străinătate, însă și în România veniturile sunt mari. Iar dacă vrei să fii aproape de familie și să contribui la un sistem medical mai sănătos în țară, veniturile sunt motivante și aici în acest domeniu.

+info

Salarii: cât câștigi ca medic sau asistent medical

Vă mulțumim pentru atenția acordată!