Want to make creations as awesome as this one?

Transcript

Radile Dženaida Čengić, Nejra Hodžić, Imran Muhović i Ajša Tucaković

DAN GRADA SARAJEVA

Ivo Andrić

Sarajevo. Grad koji umire i rađa se u isti mah

Moje Sarajevo- Selma Siladžić

Slušaj pjesmu

www.genial.ly

info@genial.

Name and Surname

Sarajevo danas obilježava svoj dan.Dan grada Sarajeva.Najvažniji datum u historiji Sarajeva je upravo 6. april.Na taj dan 1941.godine Sarajevo je prvi put bombardovano od strane Wermachta.Na isti dan 1945.godine Sarajevo je oslobođeno od fašizma.Godine 1992.opet 6. april je za Sarajevo sudbonosni datum. Evropska zajednica (današnja Evropska Unija) priznala je R Bosnu i Hercegovinu kao suverenu i nezavisnu državu te postaje 177.članica Ujedinjenih Nacija.Tog dana, 6.aprila 1992.godine započinje najduža opsada grada Sarajeva u modernoj historiji ratovanja. Opsada je trajala je 44 mjeseca.Grad je bio bez vode, plina i struje. Opredjeljenost pozitivnim ljudskim vrijednostima i antifašizmom jeste ono što je i u ovo teško vrijeme za ovaj grad i Bosnu i Hercegovinu bio prioritet i suština otpora.

Sarajevo-grade moj srećan ti rođendan

Sarajevo kakvo je danas poznato osnovalo je Osmansko Carstvo 1450-ih nakon osvajanja regije, a 1461. se obično koristi kao datum osnivanja grada. Prvi poznati osmanski namjesnik u Bosni, Isa-beg Ishaković, odabrao je malo lokalno selo Brodac kao dobar prostor za novi grad. Ime grada, Sarajevo, znači dvorac.

Historija

Sarajevo ima veoma interesantnu historiju, a najpoznatiji dio historije je vjerovatno atentat na Aursto-Ugarskog prijestolonasljednika. Atentat na Franza Ferdinanda i njegovu suprugu Sophiju u Sarajevu započeo je Prvi Svjetski rat.

Prvi tramvaj na svijetu isproban je u Sarajevu.  Prva tramvajska pruga u Sarajevu bila je duga 3,1 kilometar, a počinjala je od današnjeg Ekonomskog fakulteta, pružala se Ferhadijom i dalje glavnom gradskom ulicom preko Marijin dvora i završavala na uzanoj željezničkoj stanici. Tada je napravljena samo jedna traka. Postojalo je pravilo da jedan konj ne smije voziti više od dva kruga, kako se ne bi iscrpio. Prvi tramvaj je zvanično počeo s radom 1.1.1885. godine u 10 sati. Johan Hanke je bio prvi "tramvajdžija". Prvi električni tramvaj u Sarajevu se pojavio 1895.

Prvi tramvaj

Čestitka

SRETAN VAM DAN GRADA SARAJEVA