Want to make creations as awesome as this one?

Transcript

COMENÇA

MÒDUL 5: WLB (Work Life Balance)

Equilibri entre la vida i la feina

Següent

L'estat actual i passat dels llocs de feina de les dones a Romania

Per entendre les causes de la mala representació de les dones en el mercat laboral a Romania, hem de veure abans el context històric i socioeconòmic que va propiciar aquesta situació. Context històricAbans de l'establiment d'un règim comunista a Romania, era un país amb una forta tradició agrícola i unes normes socials molt rígides: tot i que les dones treballessin igual i en els mateixos llocs que els homes, encara estaven sotmeses a una societat patriarcal i, per tant, els homes havien de ser el cap de la família i les dones havien de seguir el seu lideratge. Després que els comunistes prenguessin el poder, una mica després de la Segona Guerra Mundial, les dones van haver de fer front a un nou ordre social i també a una vida familiar que encara mantenia els mateixos valors. El nou estat de les coses no va produir un canvi automàtic en les creences de les dones i encara que rebessin educació i trobessin feina, s'esperava d'elles que ocupessin càrrecs tradicionalment femenins, i no pas en càrrecs superiors (per exemple, el 1989 les dones constituïen el 100% del professorat de parbulari i educació primària, però només el 36% del professorat total en una escola). La majoria de les dones acabaven agafant càrrecs mal pagats o en sectors de poc prestigi econòmic. Entre el 1989 i el 1996, no hi havia cap dona en el consell romanès.

Següent

El context socioeconòmic en el món presentUna part molt gran de l'economia encara no té prou interès en els problemes de les dones, i la primera campanya electoral per aquests drets, després de la revolució de 1989, va significar un canvi molt petit per les dones, sinó un augment de por per no trobar feina.El procés lent de democratització i l'aliança Europea ha engegat en diferents graus canvis pel que fa a la igualtat de gènere: un procés d'establir oportunitats iguals per tots, va començar, a més a més de combatre la discriminació sexual i afrontar la violència domèstica mitjançant noves lleis. A poc a poc, les dones van començar a agafar rols més importants a la política, tot i que encara estan menys representades en el senat; un millor equilibri dins la política pot aportar-nos un marc legislatiu que dongui més suport a la igualtat de gènere. A més a més, tot i que el seu rol fos començar una nova onada legislativa de canvis cap a la igualtat de gènere, la Unió Europea, potser perquè encara dona molta importància als problemes econòmics, no és encara un recurs segur i estable pel canvi.

Següent

A Romania, la ideologia principal és un discurs conservador: el suport als rols de gènere tradicional i als estereotips s'ha de combatre amb polítiques que donin suport a l'equilibri entre la feina i la vida; per mala sort, aquestes foren les primeres en veure's afectades per la crisi del 2009. Els mateixos rols de gènere que es tenen a la vida personal es transporten igualment al lloc de feina: els homes i les dones treballen en diferents sectors, càrrecs i salaris, essent la dona la que majoritàriament s'infravalora. Hi ha una capacitat limitada per reforçar les lleis en contra de la discriminació. Aquest tipus de segregació del mercat està molt unida als rols dels mitjans i del sistema educatiu; un sistema que encara transmet els rols de gènere tradicionals a través dels llibres i dels professors. El major nombre de dones graduades encara no es refleteix en el seu accés al mercat laboral. A part d'això, com a conseqüència de la manca de suport estatal, les criatures poden ser moltes vegades un obstacle per les dones per trobar feina; com més elevat és el nombre de nens petits, més petita és la presència de les dones al mercat laboral.

Següent

El 2021, segons els esudis de la Comissió Europea, el 69,1% de les persones estaven treballant,de les quals el 72,2% eren homes i el 65,5% dones. L'índex d'Igualtat de Gènere de 2021 (Institut Europeu d'Igualtat de Gènere) mostra que Romania puntua molt baix entre altres paísos europeus en totes les àrees que s'estudiaven (feina, coneixement, diners, temps, poder i salut); les puntuacions es basen en informació del 2019, la qual cosa ens impedeix mostrar l'impacte real i actual de la crisis sanitària del país, però és una evidència suficient per demostrar que la pandèmia va tenir repercussions molt negatives per la vida de les dones i el seu benestar. Des del 2010, la puntuació de Romania ha disminuït en l'àmbit de la feina (-0,4).

LLEGEIX-NE MÉS

Següent

Has completat amb èxit la Unitat 5.1!