Want to make creations as awesome as this one?

Transcript

COMENÇA

Mòdul 4: com usar una Economia Lila per la vida de les dones

Què és una Economia Lila?: Crear una societat inclusiva a Europa

Amb quins valors hauria de construir-se una economia? La nostra economia hauria de perseguir la reducció de les desigualtats per tothom, tant per homes com per dones. Tot i els progressos en la igualtat de les dones durant els últims anys, moltes dones encara experimenten discriminació i desavantatge a les seves vides. Moltes vegades això passa perquè el nostre sistema econòmic no aconsegueix reconèixer ni la vida, ni les experiències ni les necessitats de les dones. Nosaltres triem quina economia va bé i n'hauríem de triar una que anés bé a tothom i no només a uns quants. La nostra economia hauria de reconèixer el valor de la cura i les feines no pagades, fetes tant per homes com per dones. Els cuidadors són fonamentals per l'existència humana. Els nens, la gent discapacitada o amb problemes necessiten algú que els cuidi i els ajudi a desenvolupar-se. Una societat bona és aquella on la gent és ben cuidada al llarg de la seva vida, i on ens sentim orgullosos de prendre el rol de cuidador. Hem de reconèixer la contribució de tots i totes les cuidadores per a la nostra societat i també la nostra economia. Una economia que tingui en comte la importància de la cura hauria de beneficiar a tota la societat.

Següent

Unit 4.2: Què és una Economia Lila: crear una societat inclusiva a Europa

Següent

COM M'AFECTA L'ECONOMIA?Sóc pare/mareUna familia amb un nen de menys de dos anys a càrrec , una feina a temps parcial per cuidar les criatures, i un nen de cinc anys que ja va a l'escola, s'espera cobrar 7933 € cada any per la cura dels nens, menys d'un 28% de l'ingrés domèstic de mitjana. La política de l'economia que fa el govern té un impacte enorme en les opcions que tenen els pares. En molts casos, les dones s'emporten la pitjor part de les responsabilitats cap a les criatures, per culpa dels drets precaris de treball i les polítiques de maternitat i paternitat. Una Economia Lila reconeix la importància de facilitar la cura dels nens i dona suport a tots i totes les cuidadores. Sóc una cuidadora no pagadaAra mateix hi ha almenys 1 milió de persones a cada païs que no reben les cures que necessiten des de cap organisme públic. La manca de cures financiades públicament ha causat una escletxa desproporcionada entre els cuidadors pagats i els no pagats. Moltes persones proveeixen cures no pagades, però la majoria de les cuidadores no pagades són dones. Una Economia Lila posa sobre la taula els drets i les necessitats dels cuidadors que donen suport als membres vulnerables de la societat. Sóc una persona joveAl 2021, almenys 900000 joves de cada païs, ni estaven treballant, ni estudiant ni fent pràctiques. La gent jove avui en dia ha de fer front a moltíssims reptes, com trobar feina o pràctiques, competir pel lloc de treball i trobar un lloc assequible on viure. Les nenes i les noies joves, particularment de llocs privats, experimenten reptes particulars a l'hora de mantenir una feina o pel que fa a la segregació de gènere en les diferents seccions d'una empresa, el que fa que tinguin més possibilitat d'entrar en feines que no estan ben pegades. Una Economia Lila creu que necessitem invertir en la nostra economia per crear feines sostenibles i un futur més prometedor pels joves.

Necessito cures regularsMés de 4 milions de persones més grans de 60 anys a cada païs necessita cures regulars. Així com també són una gran proporció del total de cuidadors, les dones són la majoria de les persones que necessiten cures. Si la política de cures està en crisi, el nombre de persones que necessitin més cures o més sovint serà major. Una Economia Lila requereix Serveis de Cura Nacionals per assegurar que la cura es pot donar a qui la necessita i amb dignitat. Sóc un treballador Les dones que treballen a jornada completa, guanyen 0,84€ per cada 1€ guanyat per un home a jornada completa. S'han fet importants passos en aquest sentit. Tot i així, també sabem que les dones encara acostumen a cobrar menys que els homes. Això té conseqüències greus per les dones, com ara la reducció de la pensió. Una Economia Lila defensa un sou equitatiu entre homes i dones.

Següent

Sóc mare soltera Les families monoparentals té el doble de probabilitats de ser pobre que una familia amb dos pares. Les mares o els pares solters conformen un quart del conjunt de families amb nens a càrrec. El 90% dels pares solters són dones. Pels pares solters, trobar la manera d'aconseguir ingressos i alhora cuidar els nens és un calbari. Les famílies monoparentals han viscut la major retallada en els ingressos com a resultat dels canvis en els impostos i en els beneficis. Una Economia Lila pregona pels drets i les necessitats dels pares solters, la majoria dels quals són dones. Visc en una comunitatLes comunitats guanyen força gràcies a les amistats, els veïns o la xarxa familiar. Les connexions portes d'una comunitat redueixen l'aïllament i ens ajuden a portar vides millors. Les retallades als serveis públics i a les propietats de la comunitat posen en risc aquestes relacions tan valuoses. Una Economia Lila reconeix la importància dels serveis locals i públics i facilita la construcció de comunitats fortes. Aprèn sobre les economies feministes principals aquí:https://wbg.org.uk/wp-content/uploads/2018/08/WBG-What-is-Fem-Ec-PDF-v3-1.pdf

Següent

MODULE 4: How to use Purple Economy in women’s lives

¡You have successfully completed Unit 4.2!

Mòdul 4: com usar una Economia Lila per la vida de les dones

Has completat amb èxit la Unitat 4.2!