Want to make creations as awesome as this one?

Transcript

festék

toll

ecset

táska

körző

radír

füzet

vonalzó

ceruza

hegyező

ragasztó

gyurma

Ellenőrzés

Milyen tárgyakat látsz a képen? Jelöld őket!

Amikor körberajzolsz valamit, elkészíted a körvonalas rajzát. A körvonalas rajz a tárgy alaprajza. Az alaprajz felülnézetből ábrázolja a tárgyakat.

Párosítsd a tárgyakat a körvonalas rajzukkal!

A körberajzolt tárgy nagysága megegyezik az alaprajz méreteivel. Ez azt jelenti, hogy ami a valóságban 1 cm, az az alaprajzon is 1 cm. Ezt az alaprajzokon 1:1 méretszámmal jelzik, és úgy mondjuk, hogy 1 aránylik az 1-hez.

1:1

Kattints a gyufásdobozra, majd az alaprajzra!

A nagy méretű tárgyak alaprajzának a készítésénél a méreteket kicsinyíteni kell. Ebben az esetben fontos meghatározni a kicsinyítés mértékét. Ez megmutatja, hogy az alaprajz hányszor kisebb, mint az eredeti tárgy.

1:2

1:4

Kattints a méretarányokra!

Ha olyan alaprajzot készítesz, amin minden méret feleakkora, mint az eredeti tárgyon, akkor a kicsinyítés mértéke 1:2 (1 aránylik a 2-höz). Ez azt jelenti, hogy az eredeti tárgy kétszer akkora, mint az alaprajz mérete. Pl.: ami az alaprajzon 20 cm, az a valóságban 40 cm.

Méretarány 1:1

Méretarány 1:2

Kattints az alaprajzra!

Ha olyan alaprajzot készítesz, amin minden méret negyedakkora, mint az eredeti tárgyon, akkor a kicsinyítés mértéke 1:4 (1 aránylik a 4-hez). Ez azt jelenti, hogy az eredeti tárgy négyszer akkora, mint az alaprajz mérete. Pl.: ami az alaprajzon 10 cm, az a valóságban 40 cm.

Méretarány 1:1

Méretarány 1:4

Méretarány 1:2

Kattints az alaprajzra!

Több tárgy azonos méretű kicsinyítésével különböző helyiségek felülnézeti alaprajzát is elkészíthetjük. Ekkor a berendezési tárgyak méretén kívül figyelni kell azok pontos helyére is.

mosdó

osztályterem

tornaterem

busz

Minek az alaprajzát látod? Húzd alá a nevét!

fürdőkád

zongora

tűzhely

étkezőasztal

kanapé

hálószoba szőnyeg

mosogató

zuhanykabin

kültéri szék

dohányzó-asztal

Keresd a berendezési tárgyakat a képen!

Érdekesség

A házak építése előtt a tervezők képzeletben megtervezik az épületeket, és elkészítik az alaprajzot. Az építő szakemberek (pl.: kőműves, ács, tetőfedő) ennek a tervrajznak az alapján végzik el a munkát. Az alaprajzból látják a helyiségek számát, méretét, a falak magasságát. Az ajtók, ablakok és a lépcsők helyét is ennek megfelelően építik ki. Az alaprajzon a ház építéséhez szükséges összes adat a rendelkezésükre áll.