Toolzoeker DigX
Stefanie Baeten
Created on January 7, 2023
More creations to inspire you
PONTEM PITCH DECK
Sales Proposal
Transcript
Bronnen
Toolzoeker
start
DigX
Om te starten: Klik op een lesfase in de linker kolom
GOEDE LESSTRUCTUUR
Loop je ergens vast of heb je hulp nodig? Klik dan hier
Op zoek naar een goede tool voor een bepaalde lesfase? Deze tool met handig overzicht kan je daarbij helpen
Feedback geven
Evalueren
Actief leren
Motiveren
Organiseren
Beginsituatie bepalen
DIGITALE DIDACTIEK
Een tool voor elk doel
GOEDE LESSTRUCTUUR
Tools
Voorkennis in kaart brengen
Voorkennis activeren
GOEDE LESSTRUCTUUR
Feedback geven
Evalueren
Actief leren
Motiveren
Organiseren
Beginsituatie bepalen
Beginsituatie
Bij dit type vraag kunnen de leerlingen enkele woorden of korte zinnen ingeven als ant‹oord op de vraag of stelling. Het resultaat van alle antwoorden wordt weergegeven in een wolk. Vaak gegeven antwoorden komen groter te staan. Deze vraag kan je bijvoorbeeld gebruiken om te zien wat je klasgroep al weet over een bepaald onderwerp.
Bij dit type vraag krijgen de leerlingen een schuifbalk te zien waarmee ze kunnen aangeven wat hun antwoord is. Het resultaat van alle antwoorden wordt weergegeven als een gemiddelde. Deze vraag kan je bijvoorbeeld gebruiken om te zien wat je klasgroep al weet over een bepaald onderwerp, of hoe vaardig ze al vinden dat ze zijn in iets...
Een schaalvraag:
Een woordwolk
Om de voorkennis van je leerlingen in kaart te brengen kan je in Mentimeter geerbuikmaken van volgende vraagtypes:
Voordelen en nadelen
Mentimeter - voorkennis
Bij dit type vraag krijgen de leerlingen de mogelijkheid om zowel via het digitale bord als via een code of QR-code te antwoorden op je vraag. Deze vraag kan je bijvoorbeeld gebruiken om te zien wat je klasgroep al weet over een bepaald onderwerp, of hoe vaardig ze al vinden dat ze zijn in iets... Je kan via dat platform ook een meerkeuzevraag stellen en een Juist/fout vraag.
Classroomscreen is een praktische edutool voor in de klas, die goed samenwerkt met een digibord. Met deze tool tover je snel een scherm op je digibord waarmee je inzichtelijk kan maken aan de klas wat de bedoeling van de les is. Je kan kiezen uit 12 widgets, zoals een timer, stoplicht of werksymbolen. Daarnaast kan je ook polls houden met je klas om de voorkennis te achterhalen.
Voordelen en nadelen
Classroomscreen - voorkennis
GOEDE LESSTRUCTUUR
Toegankelijke leeromgeving creëren
Tools
Instructie geven
Leerstof structureren, plannen
GOEDE LESSTRUCTUUR
Organiseren
Feedback geven
Evalueren
Actief leren
Motiveren
Organiseren
Beginsituatie bepalen
Met de tekst widget kan je op een eenvoudige manier een iinstructie gevven aan je klas. Je kan meerdere tekstschermen openzetten. In het tekstveld heb je ook beperkte bewerkingsmogelijkheden zoals je die kent vanuit Word.
Classroomscreen is een praktische edutool voor in de klas die goed samenwerkt met een digibord. Met deze tool tover je snel een scherm op je digibord waarmee je inzichtelijk kan maken aan de klas wat de bedoeling van de les is. Je kan kiezen uit 12 widgets, zoals een timer, stoplicht of werksymbolen.
Voordelen en nadelen
Classroomscreen - organiseren - instructie geven
Of je Powerpoint of Google presentaties gebruikt zal ook afhangen van het beleid van je school hierrond. Dit kan je altijd navragen bij je ICT-coördinator.
Het inzetten van presentatiesoftware zoals PowerPoint of Google presentaties is een handige manier om instructies te geven. Valkuilen zijn echter wel dat leerlingen minder effectief leren van een powerpoint. Dit moet dus steeds in combinatie met andere tools (werkboek, oefeningen, werkvormen, ...) Leerlingen dreigen het overzicht te verliezen omdat de slides achter elkaar komen waardoor het grotere geheel soms verloren gaat.
PowerPoint valt onder een programma van Microsoft. Het maakt deel uit van Microsoft Office. PowerPoint is een programma waar je gemakkelijk presentaties mee kan maken. De presentatie bestaat dan uit meerdere virtuele dia’s. PowerPoint kan je zowel online als offline (downloaden op je computer) gebruikenGoogle Presentaties is een programma van Google waarmee je presentaties kan maken. Je gebruikt deze software in je browser en hoeft het dus niet eerst software te downloaden. De presentaties die je maakt worden automatisch opgeslagen in je Google Drive, een opslagruimte voor je bestanden in de cloud (online).In Google presentaties kan je makkelijk samenwerken (simultaan).
Voordelen en nadelen
Presentaties - voorkennis - instructie geven
MindMup is een online tool waarmee je eenvoudige mindmaps kan maken. Je hebt in de gratis versie heel watt mogelijkheden zoals; afbeeldingen en stickers toevoegen, aanpassen van de layout met kleuren en lettertypes. Je kan ook de algehele layout nog aanpassen nadat je je mindmap al gemaakt hebt. Er moet niet ingelogd worden, je kan zo beginnen in je browser.
Voordelen en nadelen
MindMup - organiseren - structureren, plannen
Met Coggle kan je eenvoudige mindmaps maken. In het onderstaande voorbeeld zie je in één oogopslag alle mogelijkheden die Coggle te bieden heeft qua vormen, kleuren en lettertypes. Verder kan je ook nog icons en afbeedingen toevoegen aan de vertakkingen.
Voordelen en nadelen
Coggle - organiseren - structureren, plannen
Insluitende lezer is een gratis hulpprogramma van Microsoft dat bewezen technieken gebruikt om de leesvaardigheid van gebruikers te verbeteren, ongeacht leeftijd of mogelijkheid.Bekijk zeker de mogelijkheden in het ondetstaande filmpje of probeer het zelf uit via de link.
Voordelen en nadelen
Insluitende lezer - organiseren - toegnakelijke leeromgeving creëren
GOEDE LESSTRUCTUUR
Tools
Verbinding creëren
Werkvormen variëren
GOEDE LESSTRUCTUUR
Motiveren
Feedback geven
Evalueren
Actief leren
Motiveren
Organiseren
Beginsituatie bepalen
Voor de leerkracht is het belangrijk om te letten op de teamsamenstelling. Heterogene groepjes dus. Team Mode is wel weer handig voor klassen waarin niet elke leerling een smartphone heeft.
De bedoeling van Team Mode is dat leerlingen in groepjes worden verdeeld met slechts één smartphone per team. De groepsleider bedient het mobieltje namens alle teamleden. Er wordt een teamnaam ingevoerd met daarna alle namen van de leerlingen. Daarna wordt de quiz gestart, zoals gebruikelijk. Elk team mag niet ‘zo maar’ antwoord geven, er moet eerst overlegd worden in het team en pas na een aantal seconden mag het antwoord via de smartphone gegeven worden.
Kahoot - motiveren - verbinding creëren
Kahoot is een tool waarmee je een quiz maakt met een enorm hoog fun-gehalte. Kahoot is dan ook waarschijnlijk het meest gebruikte student response systeem waarmee je kunt checken of leerlingen de instructies hebben begrepen. Kahoot staat ook bekend om het ‘speelse’ karakter. Met de Teammodus kan je bovendien ook verbining creëren.
Voordelen en nadelen
oefenen
Test het zelf uit, klik op de knop oefenen om naar de oefening te gaan. Veranderen van oefenvorm kan rechtonder.
Quizlet - motiveren - werkvormen variëren
Quizlet is een tool waarmee je voornamelijk woordenschap kan inoefenen of definities. Je maakt een kaartenset aan met bijvoorbeeld vertalingen van franse woordenschat. Leerlingen kunnen dan met een link zelfstandig oefenen en hebben eenvoudig de mogelijkheid om uit enkele type oefenignen te kiezen met dezelfde woorden. Leerlingen hebben de keuze uit:
Voordelen en nadelen
Wordwall is een tool waarmee je oefeningen kan maken die leerlingen zelfstandig kunnen gebruiken?Je kan er ook klastools mee maken zoals bijvoorbeeld een namenwiel. Met één inmput van gegevens kan je meerdere oefeningen ontwerpen. Zo zie je hier een voorbeeld van een gameshow oefening die je via het zijmenu makkelijk kan omvormen tot een quiz.
probeer het zelf
Wordwall - motiveren - werkvormen variëren
Probeer het zelf, open de link en gaan op ontdekking tussen de mogelijkheden in de rechter kolom. Kan jij de gameshow omvormen tot een verbind-oefening?
Voordelen en nadelen
GOEDE LESSTRUCTUUR
Herhalen en oefenen
Creëren en presenteren
Samenwerken
Tools
Zelfsturend leren
GOEDE LESSTRUCTUUR
Actief leren
Feedback geven
Evalueren
Actief leren
Motiveren
Organiseren
Beginsituatie bepalen
voorbeeld webquest
Bookwidgets - actief leren - zelfgestuurd leren
Bookwidgets is een multi-inzetbare tool. Door de veelheid aan mogelijke oefenvormen en vraagvormen kan je er veel kanten mee op. Voor zelfgestruurd leren zijn volgende oefentypes geshikt:
Voordelen en nadelen
Padlet is ook een ideaal platform om leerlingen online te laten samenwerken. Enkele voorbeelden:
- geef een stellingen op waar leerlingen hun mening moeten op geven
- geef een foto-opdracht, vb. zoek in je dagelijks leven een achthoek en zet de foto op de wall
- ...
Padlet is een gratis online tool die voor meerdere doeleinden gebruikt kan worden. Je kunt de tool gebruiken om te evalueren, te brainstormen of om antwoorden te krijgen op een gestelde vraag. Vaak wordt Padlet omschreven als digitaal prikbord waarop je 'berichten’ kunt plaatsen en delen. Je krijgt jouw eigen prikbord waarop je geschreven tekst, foto’s, video’s, linkjes en bestanden kunt delen. Zo kan een Padlet ook uitermate geschikt zijn als informatiebron voor leerlingen. Er zijn diverse mogelijkheden. Van het maken van een interactief prikbord tot aan een tijdlijn.
Voordelen en nadelen
Padlet - Actief leren - samenwerken
Je kan in Canva ook klassen aanmaken zodat het werk van je leerlingen makkelijk terug te vinden is in je account.
Canva - Actief leren - preseteren
Canva is een grafisch ontwerpplatform waarmee gebruikers afbeeldingen, presentaties, posters, documenten en andere visuele inhoud voor sociale media kunnen maken.Als je graag een mooie lay-out toevoegt aan alles wat je maakt, is dit zeker een aanrader. Volg deze instructies achter de '+' om Canva voor leerkrachten aan te vragen
Voordelen en nadelen
Of je Powerpoint of Google presentaties gebruikt zal ook afhangen van het beleid van je school hierrond. Dit kan je altijd navragen bij je ICT-coördinator.
Het inzetten van presentatiesoftware zoals PowerPoint of Google presentaties is een handige manier om instructies te geven. Valkuilen zijn echter wel dat leerlingen minder effectief leren van een powerpoint. Dit moet dus steeds in combinatie met andere tools (werkboek, oefeningen, werkvormen, ...) Leerlingen dreigen het overzicht te verliezen omdat de slides achter elkaar komen waardoor het grotere geheel soms verloren gaat.
PowerPoint valt onder een programma van Microsoft. Het maakt deel uit van Microsoft Office. PowerPoint is een programma waar je gemakkelijk presentaties mee kan maken. De presentatie bestaat dan uit meerdere virtuele dia’s. PowerPoint kan je zowel online als offline (downloaden op je computer) gebruikenGoogle Presentaties is een programma van Google waarmee je presentaties kan maken. Je gebruikt deze software in je browser en hoeft het dus niet eerst software te downloaden. De presentaties die je maakt worden automatisch opgeslagen in je Google Drive, een opslagruimte voor je bestanden in de cloud (online).In Google presentaties kan je makkelijk samenwerken (simultaan).
Voordelen en nadelen
Presentaties - voorkennis - instructie geven
Soorten oefeningen
Als u een reeks oefeningen hebt gemaakt die tot eenzelfde thema behoren, kunt u deze samenvoegen tot een collectie. Alle oefeningen zitten dan verzameld in een map, zo kunnen de leerlingen de oefeningen snel en efficiënt terugvinden. Om dit nog sneller te laten gebeuren, kunt u uw leerlingen ook toevoegen in groepen. In een groep nodigt u uw leerlingen uit en zo kunt u collecties hierin plaatsen. Om interactieve oefeningen te maken via Educaplay, moet u zich eerst registeren. Het gebruik van de site is volledig gratis, u kunt zelfs oefeningen die door anderen werden gemaakt, gebruiken in uw klas.
Oefening educaplay
Oefening educaplay
Educaplay - Actief leren - herhalen en oefenen
Educaplay is een website waarop u interactieve oefeningen kunt maken voor leerlingen. Er is keuze uit veel verschillende soorten oefeningen: raadsels, invuloefeningen, kruiswoordraadsels, dialogen, dictees, etc. Deze interactieve oefeningen kunnen gemaakt worden door de leerlingen op de computer of klassikaal op een digitaal bord.
Voordelen en nadelen
Soorten oefeningen
Wordwall - Actief leren - herhalen en oefenen
Wordwall is een website waar je oefeningen kan ontwerpen voor in je les. De keuze van activiteiten is reuze: match up, quiz, random wheel, open the box, find the match, group sort, random carts, matching pairs, missing word, unjumble, anagram, gameshow quiz, labelled diagram, wordsearch, maze chase, categorize en rank order.
Voordelen en nadelen
Soorten oefeningen
Verzamel de apps Kies de apps geef een omschrijving Bewaar de collectie Delen maar!
Bedenk een idee Kies een template Bewerk de inhoud Bewaar de app Delen maar!
Learningapps - Actief leren - herhalen en oefenen
Learningapps.org is een platform met templates voor het maken van digitale oefeningen (o.a kruiswoord, gatentekst, groepeer oefening, miljoenenspel, hotspots, schatoefening, galgje e.d. ) Oefeningen (apps) maken: Collectie maken (meerdere apps samenvoegen tot één geheel):
Voordelen en nadelen
GOEDE LESSTRUCTUUR
Tools
Formatief evalueren
Summatief evalueren
GOEDE LESSTRUCTUUR
Evalueren
Feedback geven
Evalueren
Actief leren
Motiveren
Organiseren
Beginsituatie bepalen
vb van formatieve evaluatie met Mentimeter met een 'scales' of 'ranking': Je maakt een mentimeter waarin de leerlingen kunnen stemmen op het onderdeel dat ze al perfect beheersen.Formuleer de onderdelen waarop gestemd kan worden als volgt: “Ik kan …..” In een tweede mentimeter ze kunnen stemmen waarover ze nog eens uitleg willen krijgen of extra willen oefenen. Variatie: maak een mentimeter waarop leerlingen kunnen aangeven welk lesonderdeel ze goed en welk onderdeel ze nog niet goed beheersen. Je kunt dan leerlingen aan elkaar koppelenJe zou hier kunnen werken met een
Mentimeter - evalueren - formatief evalueren
Formatief evalueren Tijdens het leerproces krijgen de leerlingen èn de leerkracht zicht op waar de leerling/de klas staat t.o.v. het te behalen leerdoel en weten de leerlingen en de leerkracht hoe ze dat doel kunnen behalen. Formatief evalueren, formatief toetsen of formatief testen, allemaal namen voor eenzelfde begrip: verkrijg zoveel mogelijk feedback waarmee je vooraf, tijdens en bij het afsluiten van het leerproces de leerling gericht kunt adviseren hoe hij/zij eventuele leemtes kan aanvullen.
Voordelen en nadelen
Microsoft toets
Google quiz
Forms - Evalueren - summatief evalueren
Google Forms en MS forms zijn beide handige tools om een vragenlijst mee af te nemen. Ze bieden de mogelijkheid om verschillende type vragen toe te voegen waarbij je de antwoorden kunt exporteren naar excel. Dit maakt het ook handige tools om digitale summatieve toets mee af te nemen. “Meten is weten, maar wat meten we eigenlijk en wat willen we meten?” Summatief toetsen is gericht op het verkrijgen van een cijfer als beoordeling.
Voordelen en nadelen
Formatief:
Summatief:
Bookwidgets - evalueren - formatief & summatief evalueren
Werkbladen en Quizzen van BookWidgets hebben tal van evaluatie-, feedback- en correctiemogelijkheden.
Voordelen en nadelen
GOEDE LESSTRUCTUUR
Feed forward
Feed up
Feed Back
Tools
GOEDE LESSTRUCTUUR
Feedback geven
Feedback geven
Evalueren
Actief leren
Motiveren
Organiseren
Beginsituatie bepalen
Je kan leerlingen items laten upladen waarop jij als leerkracht feedback kan geven, maar je kan ook de leerlingen toestemming geven om feedback te geven op elkaars werk.
Padlet is een gratis online tool die voor meerdere doeleinden gebruikt kan worden. Je kunt de tool gebruiken om te evalueren, te brainstormen of om antwoorden te krijgen op een gestelde vraag. Vaak wordt Padlet omschreven als digitaal prikbord waarop je 'berichten’ kunt plaatsen en delen. Je krijgt jouw eigen prikbord waarop je geschreven tekst, foto’s, video’s, linkjes en bestanden kunt delen. Zo kan een Padlet ook uitermate geschikt zijn als informatiebron voor leerlingen. Er zijn diverse mogelijkheden. Van het maken van een interactief prikbord tot aan een tijdlijn.
Voordelen en nadelen
Padlet - Feedback geven
Feedback geven kan hier op niveau van de vraag of de gehele toets. Je kan ook automatische feedbackberichten opstellen op basis van de behaalde score: leerlingen met verschillende scores krijgen een andere feedback, aangepast aan waar ze zich bevinden in hun leerproces.In het voorbeeld hieronder zie je de feedback + feedup op basis van de behaalde punten.
Bookwidgets - feedback - feed up, feed back, feed forward
Met behulp van het rapporteringsdashboard van BookWidgets kunnen leerkrachten het werk van leerlingen efficiënt beoordelen en quoteren. Ze kunnen feedback voorzien die onmiddellijk getoond wordt zodra de antwoorden zijn ingediend, zodat leerlingen hun sterke en zwakke punten onmiddellijk kunnen identificeren.
Voordelen en nadelen
Bookwidgets feedback voorbeeld
Bronnen
https://cdn.i-pulse.nl/quadraam/userfiles/PDF/leerkring-opbrengst-17-19-formatief-evalueren.pdfhttps://www.bookwidgets.com/nl/evaluation https://maken.wikiwijs.nl/154428/Microsoft_Forms#!page-5703423 https://maken.wikiwijs.nl/110452/handleiding_microsoft_forms https://blijvenleren.net/docenten/online-werkvormen-wordwall/ https://www.onenote.com/learningtools https://www.vernieuwenderwijs.nl/laat-leerlingen-mindmap-maken/