Want to make creations as awesome as this one?

Transcript

Αλήθεια ή ψέμα; Πιστεύεις ό,τι βλέπεις στο Διαδίκτυο;

ψευδείς ειδήσεις

Τι είναι ψευδείς πληροφορίες;

Πολλά πράγματα που διαβάζετε στο διαδίκτυο, ειδικά στις ροές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, μπορεί να φαίνονται αληθινά, συχνά όχι. Οι ψευδείς πληροφορίες είναι ειδήσεις, ιστορίες ή φάρσες που δημιουργούνται για σκόπιμη παραπληροφόρηση ή εξαπάτηση των αναγνωστών. Συνήθως, αυτές οι ιστορίες δημιουργούνται είτε για να επηρεάσουν τις απόψεις των ανθρώπων, είτε για να προωθήσουν μια πολιτική ατζέντα ή να προκαλέσουν σύγχυση και συχνά μπορεί να είναι μια κερδοφόρα επιχείρηση για τους διαδικτυακούς εκδότες. Οι ψευδείς πληροφορίες μπορούν να εξαπατήσουν τους ανθρώπους μοιάζοντας με αξιόπιστους ιστότοπους ή χρησιμοποιώντας παρόμοια ονόματα και διευθύνσεις ιστού σε αξιόπιστους ειδησεογραφικούς οργανισμούς.​

Η ψευδής πληροφόρηση δεν είναι κάτι καινούργιο, ωστόσο έχει γίνει ένα καυτό θέμα από το 2017. Παραδοσιακά λαμβάναμε τις ειδήσεις μας από αξιόπιστες πηγές, δημοσιογράφους και μέσα ενημέρωσης που υποχρεούνται να ακολουθούν αυστηρούς κώδικες πρακτικής. Ωστόσο, το διαδίκτυο επέτρεψε έναν εντελώς νέο τρόπο δημοσίευσης, διαμοιρασμού και κατανάλωσης πληροφοριών και ειδήσεων με πολύ λίγες ρυθμίσεις ή συντακτικά πρότυπα.

Πολλοί άνθρωποι λαμβάνουν πλέον ειδήσεις από ιστότοπους και δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης και συχνά μπορεί να είναι δύσκολο να ξεχωρίσει κανείς αν οι ιστορίες είναι αξιόπιστες ή όχι. Η υπερφόρτωση με πληροφορίες και η γενική έλλειψη κατανόησης του τρόπου λειτουργίας του διαδικτύου από τους ανθρώπους έχει επίσης συμβάλει στην αύξηση των ψευδών ειδήσεων ή των ιστοριών φάρσας. Οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να διαδραματίσουν μεγάλο ρόλο στην αύξηση της εμβέλειας τέτοιου είδους ιστοριών.

Η άνοδος των ψευδών πληροφοριών​

Τύποι ψευδών πληροφοριών.

 • 1. “Clickbait”​
 • 2. Προπαγάνδα
 • ​3. Σάτιρα/Παρωδία
 • ​4. Πρόχειρη Δημοσιογραφία
 • ​5. Παραπλανητικές επικεφαλίδες
 • ​6. Προκατειλημμένες/Κεκλιμένες Ειδήσεις
 • ​7. Ψευδές Περιεχόμενο
 • ​8. Περιεχόμενο χειραγώγησης

αριθμός άρθρων

Σε ένα πρόσφατο άρθρο του σχετικά με τον γραμματισμό στα μέσα ενημέρωσης, ο Hugh Linehan σημείωσε: "Τα μέσα ενημέρωσης δεν καταναλώνονται πλέον παθητικά - δημιουργούνται, μοιράζονται, αρέσουν, σχολιάζονται, επιτίθενται και υπερασπίζονται με όλους τους διαφορετικούς τρόπους από εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους. Και οι αλγόριθμοι που χρησιμοποιούνται από τις πιο ισχυρές εταιρείες τεχνολογίας - ιδίως η Google και το Facebook - είναι εξαιρετικά σχεδιασμένοι για να εξατομικεύουν και να προσαρμόζουν αυτές τις υπηρεσίες στο προφίλ του κάθε χρήστη".

Όταν μπαίνουμε στο διαδίκτυο ή συνδεόμαστε σε ένα κοινωνικό δίκτυο, μας παρουσιάζονται γενικά ειδήσεις, άρθρα και περιεχόμενο με βάση τις δικές μας αναζητήσεις στο διαδίκτυο. Αυτού του είδους το περιεχόμενο τείνει να αντανακλά τις δικές μας προτιμήσεις, απόψεις και πεποιθήσεις και επομένως να μας απομονώνει από διαφορετικές απόψεις και γνώμες. Αυτό αναφέρεται συχνά ως φούσκα φίλτρου.

Ψεύτικες πληροφορίες, μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η φούσκα φίλτρου​

Τι μπορούμε να κάνουμε για τις ψευδείς πληροφορίες;

Η Google και το Facebook ανακοίνωσαν νέα μέτρα για την αντιμετώπιση των ψευδών ειδήσεων με την εισαγωγή εργαλείων αναφοράς και επισήμανσης. Οργανισμοί μέσων ενημέρωσης όπως το BBC και το Channel 4 έχουν επίσης δημιουργήσει ιστότοπους ελέγχου των γεγονότων Ενώ αυτές είναι ευπρόσδεκτες εξελίξεις, ο ψηφιακός γραμματισμός στα μέσα ενημέρωσης και η ανάπτυξη δεξιοτήτων κριτικής αξιολόγησης των πληροφοριών είναι βασικές δεξιότητες για οποιονδήποτε περιηγείται στο διαδίκτυο και ιδιαίτερα για τους νέους.

Ο τεράστιος όγκος πληροφοριών που είναι διαθέσιμος στο διαδίκτυο και η αύξηση των ψευδών ειδήσεων αναδεικνύει την ανάγκη για κριτική σκέψη. Τα παιδιά πρέπει να αναπτύσσουν κριτική σκέψη από μικρή ηλικία. Αυτή είναι μια βασική δεξιότητα που πρέπει να αναπτύξουν οι νέοι καθώς εισέρχονται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και προετοιμάζονται για το χώρο εργασίας.

παραδείγματα ψευδών ειδήσεων

Παναγίωτης Καρράς

Φίλιππος Μπενουά

Νικόλας Ρετίκας

Τα μέλη της ομάδας:

Σας ευχαριστούμε για την προσοχή σας!

 • πληροφορίες: https://www.webwise.ie/teachers/what-is-fake-news/
 • γράφημα: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0169023X22000040
 • εικόνες: -https://www.webwise.ie/teachers/what-is-fake-news/
-https://www.youtube.com/watch?v=RDOFt1tFYx8 -https://lewisu.libguides.com/c.php?g=626922&p=4455509 -https://www.science.org/doi/10.1126/science.aao2998 -https://www.law.virginia.edu/news/202210/how-do-you-stop-fake-news-guarantee-truth

Πνευματικά δικαιώματα