Want to make creations as awesome as this one?

More creations to inspire you

OSCAR WILDE

Horizontal infographics

TEN WAYS TO SAVE WATER

Horizontal infographics

NORMANDY 1944

Horizontal infographics

LIZZO

Horizontal infographics

BEYONCÉ

Horizontal infographics

ONE MINUTE ON THE INTERNET

Horizontal infographics

Transcript

ΑΛΗΘΕΙΑ ή ΨΕΜΑ ?

Ποιος o λόγος ύπαρξης "Ψευδών Ειδήσεων" Ο σκοπός των "Ψευδών ειδήσεων" είναι:

  • Εμπορικός (όπως η προώθηση ενός προϊόντος ή η δημιουργία κίνησης (traffic) προς μία ιστοσελίδα (clickbait)
  • Πολιτικός (παραπληροφόρηση-διαμόρφωση κοινής γνώμης)

5 Ερωτήσεις – Κλειδιά

  • ΠΟΙΟΣ; Ποιος το δημοσίευσε; Είναι ειδικός στο συγκεκριμένο θέμα;
  • ΠΟΥ; Πού δημοσιεύτηκε; Είναι η πηγή αξιόπιστη;
  • ΠΟΤΕ; Πότε δημοσιεύτηκε ή ενημερώθηκε τελευταία φορά;
  • ΓΙΑΤΙ; Για ποιο λόγο δημοσιεύτηκε; Για να μας ενημερώσει , να μας πείσει για μια γνώμη ή για να προωθήσει ένα προϊόν;
  • ΠΩΣ; Πώς αναπαράχθηκε; Από αξιόπιστα site ή κυρίως μέσω των κοινωνικών δικτύων;

Πώς θα ξεχωρίσω την είδηση από το άρθρο γνώμης; Τόσο η είδηση όσο και το άρθρο γνώμης διαμορφώνουν την κατανόηση μιας πληροφορίας. Στη συγγραφή μιας είδησης ακολουθούνται οι δημοσιογραφικοί κανόνες, η είδηση δηλαδή πρέπει να απαντήσει στα ερωτήματα τι, ποιος, πού, γιατί, πώς. Αυτό δεν είναι το ίδιο με ένα άρθρο γνώμης όπου το άτομο εκφράζει μια άποψη. Σκοπός είναι να βοηθήσει τον αναγνώστη ή τον θεατή να κατανοήσει καλύτερα την έννοια των γεγονότων, να εξηγήσει και όχι να πείσει Είδηση: Οι υψηλής ποιότητας ειδήσεις πρέπει να επικεντρώνονται στις πληροφορίες που απαιτούνται για την αναμετάδοση των νέων. Αυτό περιλαμβάνει όσους συμμετείχαν, τον τόπο όπου συνέβη και τυχόν πρόσθετες σημαντικές λεπτομέρειες και αποδεικτικά στοιχεία. Γνώμη: Ένα σημαντικό μέρος των ειδήσεων αφορά την ερμηνεία ενός ατόμου σχετικά με τη ενός ή πολλών γεγονότων. Η γνώμη μπορεί να είναι μια συγκεκριμένη άποψη ή μπορεί να σκοπεύει να πείσει τους άλλους, εφόσον είναι σαφώς χαρακτηρισμένη ως άποψη.

Ενδείξεις μη αξιόπιστου δημοσιεύματος: •Υπερβολικοί τίτλοι ή τίτλοι που δεν έχουν σχέση με το κείμενο της ανάρτησης • Ανυπόγραφο δημοσίευμα •Ορθογραφικά-συντακτικά λάθη ή κείμενο-προϊόν αυτόματης μετάφρασης • Απίστευτοι ισχυρισμοί περιεχομένου • Απουσία ημερομηνίας • Φωτογραφίες-προϊόν photoshop • Παραπομπή σε μη ενεργά links • Προτροπή για αναδημοσίευση

Η εργασία δημιουργήθηκε από τις μαθήτριες: Έννυ Ρούτσυ, Άρια Τσιαούση και Νικόλ Βάνα των Στ1 & Στ2 τάξεων του Δημοτικού Σχολείου των "Εκπαιδευτηρίων Φρυγανιώτη". ΠΗΓΕΣ Saferinternet4kids Συλλογή εικόνων https://www.google.com/imghp

Τι είναι τα Fake news - Ψευδείς ειδήσεις? Οι ψευδείς ειδήσεις είναι ιστορίες οι οποίες παρουσιάζονται κυρίως ως δημοσιογραφικές, είναι όμως κατασκευασμένες εσκεμμένα για να εξυπηρετήσουν κάποιο σκοπό. Οι ψευδείς ειδήσεις μπορούν να περιέχονται σε ψηφιακό ή έντυπο μέσο. Επίσης, μπορεί να λάβουν τη μορφή ολόκληρων ιστοσελίδων που έχουν σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μοιάζουν με αξιόπιστα ειδησεογραφικά sites.

Ο καθένας από εμάς λοιπόν, καλείται να ελέγχει την πηγήτης πληροφόρησης του, να κατανοεί την αποστολή του συγκεκριμένου μέσου ενημέρωσης και τους στόχους του, να αναλύει πέραν των όσων διαβάζει, να ελέγχει την ταυτότητα του συντάκτη της είδησης και να συγκρίνει τις διάφορες πηγές ειδήσεων πριν καταλήξει σε κάποιο συμπεράσματα. Όλοι μας παίζουμε έναν σημαντικό ρόλο σε αυτόν τον φαύλο κύκλο. Κάθε φορά που δεχόμαστε παθητικά πληροφορίες χωρίς να τις διπλοελέγξουμε ή όταν μοιραζόμαστε μία ανάρτηση, μία εικόνα ή ένα βίντεο πριν το δούμε πρώτα διεξοδικά, προσθέτουμε ένα λιθαράκι στο οίκημα της παγκόσμιας παραπληροφόρησης. Το σπουδαιότερο και το αποτελεσματικότερο εργαλείο για τον εντοπισμό των ψευδών ειδήσεων είναι η λογική μας και η κριτική μας σκέψη! Η απάντηση στην αντιμετώπιση του φαινομένου της διασποράς ψευδών ειδήσεων δεν είναι άλλη από την καλλιέργεια κριτικής σκέψης!