Want to make creations as awesome as this one?

Transcript

comença

kit didàctic

EL FOC A LA FESTA MAJOR

La cultura popular

En aquesta direcció, el centre de cultura popular i tradicional La Troca està impulsant un projecte educatiu per endinsar a l’alumnat d’infantil i primària en l’univers fantàstic de la cultura popular de Granollers. La Festa Major de Blancs i Blaus neix arran d’una anècdota que va passar l’any 1897. Dos rajolers de la ciutat, en Rayo i l’hereu Maynou, van competir per comprovar qui dels dos era capaç de fer més rajoles en una hora. Arran d’aquesta aposta, la ciutadania de Granollers es va posicionar amb l’un o amb l’altre, creant dues colles, els Blancs i els Blaus.És al 1983 que arran d’aquesta idea es materialitza la nova Festa Major amb dues característiques molt clares: la rivalitat festiva entre les colles i la massiva participació del públic. L’eix central és la competició entre les dues colles per veure quina anima més.

La cultura popular és un símbol d’identitat d’un territori. Catalunya és un territori de situació singular, encaixat entre la mar Mediterrània i les muntanyes dels Pirineus. El seu particular enclavament geogràfic l’ha convertit en un corredor de cultures i pobles diversos que han fet evolucionar la cultura popular durant segles, dotant-la d’un fort caràcter multicultural.Avui en dia, la cultura popular i tradicional catalana segueix evolucionant. Amb tot, ha de fer front al repte de sobreviure en les noves generacions. És per aquest motiu, que treballar la cultura popular a l’escola és fonamental per contribuir a mantenir-la viva i garantir la seva perdurabilitat en el temps.

LES COLLES

ACTIVITATS

SOBRE EL KIT DIDÀCTIC

EL FOC A LA FESTA MAJOR

coNEIX LES COLLES!

Aquest simbolisme s’ha traslladat a les festes populars amb figures portadores de foc amb formes fantàstiques i màgiques, com els dracs i els diables, figures zoomòrfiques i figures meitat humanes i meitat animals. La presència de diables a les processons està documentada des del s. XV. Amb tot, a Catalunya, no és fins als anys vuitanta que es recuperen aquestes tradicions i es formen colles de diables en moltes localitats.

La presència del foc a les festes i celebracions catalanes té més de cinc segles d’història. El seu origen, però, és molt més antic. La descoberta del foc fa cinc-cents mil anys va permetre cobrir necessitats quotidianes, com la cocció d’aliments o l’escalfor dels humans. Amb el pas del temps, se li van anar donant nous usos, com, per exemple, el militar. Al mateix temps, al foc sempre se li ha atribuït una dimensió simbòlica, vinculada amb el fet sagrat. A les processons del Corpus Christi, es representa la dualitat entre el bé i el mal, la lluita entre àngels i dimonis que habiten el cel i l’infern. El foc és el màxim exponent del món del mal.

El Foc a la Festa Major

LES COLLES

ACTIVITATS

SOBRE EL KIT DIDÀCTIC

EL FOC A LA FESTA MAJOR

LES COLLES

ACTIVITATS

SOBRE EL KIT DIDÀCTIC

EL FOC A LA FESTA MAJOR

ACTIVITATS

LES COLLES

SOBRE EL KIT DIDÀCTIC

Colla dels Diables

Formada l’any 1985 a partir d’un petit grup de diables de la colla dels Blaus. A banda dels diables, la creació de la colla ha permès consolidar personatges tan representatius com el Llucifer, la Diablessa o els Timbalers.La colla dels Diables de Granollers està formada per la colla infantil, que va néixer el 1997; la colla jove, que va néixer el 1992 i la colla gran.

EL FOC A LA FESTA MAJOR

Colla dels Diables

ACTIVITATS

LES COLLES

SOBRE EL KIT DIDÀCTIC

Durant la setmana de Festa Major, la colla infantil fa el correfoc dels dimecres, la colla jove fa el correfoc el dijous i la colla gran fa els correfocs de divendres i dissabte. A part dels correfocs, els Diables organitzen dos dels actes més emblemàtics de la Festa major, els versots, que es celebra els dijous i la Traca dels 1.000 metres, l’últim diumenge de Festa Major.

EL FOC A LA FESTA MAJOR

La Guspira
La Cuca

De la colla dels Blancs, La Cuca és la primera bèstia de foc i una de les figures més emblemàtiques. Representa un drac xinès que expulsa foc per la boca a través de 5 punts de foc i compta amb un ball propi.

ACTIVITATS

LES COLLES

SOBRE EL KIT DIDÀCTIC

Colla dels Blancs

També trobem La Guspira, un ocell gralla de foc que balla i expulsa foc per les ales, la boca i la cua. Té un ball propi i sempre va acompanyada de les gralles i els tabals. La Guspira surt els divendres i dissabtes de Festa Major a cremar juntament amb la Gralla de Foc, just abans del correfoc dels Diables.

EL FOC A LA FESTA MAJOR

Les Dames de Foc
Llum
Foc
Cendra

Aquest any 2022 la Guspira ha tingut tres filles, la Cendra, el Foc i la Llum. Són les Espurnes i també són gralles. Amb elles ha nascut una nova colla infantil de foc. Les Espurnes tenen dos punts de foc cada una i van muntades sobre patinets que fan que la seva conducció sigui molt divertida.

Colla dels Blancs

ACTIVITATS

LES COLLES

SOBRE EL KIT DIDÀCTIC

Finalment, cal destacar Les Dames de Foc, un grup de noies que realitzen un espectacle de llums impressionant, acompanyat de coreografies musicals amb carioques i masses de foc.

EL FOC A LA FESTA MAJOR

Farras
Bailo

En Farras és un gegant de tipus motxilla que va ser construït a iniciativa de la colla Blautufarra l’any 2007. Aquesta figura, portada per una persona, amb braços mòbils i amb sis punts de foc, representa la festa i la disbauxa de la colla dels Blaus i compta amb un ball amb música pròpia, composada per Pere Guirado.

ACTIVITATS

LES COLLES

SOBRE EL KIT DIDÀCTIC

Colla dels Blaus

El Bailo és un dels elements més coneguts de la colla dels Blaus. El seu nom és el que rebien els aprenents dels rajolers. És una barreja de capgròs i cavallet, que torxa en mà s’encarrega de portar el foc als actes blaus i de donar el tret de sortida als correfocs de divendres i dissabte; a més a més, també revisa i encén la Traca dels 1.000 metres. Té un toc de timbal propi, que l’acompanya en totes les seves aparicions.

EL FOC A LA FESTA MAJOR

La Guita Xica
La Guita
Gralla de foc

Així mateix, també trobem la Guita, un dels elements de foc més antics de la festa, nascuda el 1987. La figura té coll de girafa, cos de mula i cap de drac. Al llom hi porta un/a portador/a que controla el coll, mentre que 4 membres de la colla la mouen de costat a costat. Aquesta bèstia expulsa foc pels set punts que té al cap i a la boca.

Colla dels Blaus

ACTIVITATS

LES COLLES

SOBRE EL KIT DIDÀCTIC

La Gralla de foc és la bèstia més emblemàtica de la colla. És una figura zoomòrfica de coll llarg, amb cap de gralla i dues banyes per on expulsa foc a través dels seus sis punts de foc. Com hem dit abans, la Gralla de foc surt juntament amb la Guspira els divendres i dissabtes de Festa Major, just abans del correfoc dels Diables i el ball del Drac de Granollers.

EL FOC A LA FESTA MAJOR

Fogosa
Quemao
Trasto
Provechoso
Divina
Molaria
Afgano

Els dimarts de Festa Major surten els seus fills: els Torets, la versió infantil. Van ser construïts l’any 2009 i els seus noms són Trasto, Quemao i Fogosa. L’any 2013 es va incorporar el cavall Blaucefal, picador dels Torets embolats. A més, abans de l’"encierro" es fa una prèvia on participen els més menuts, sense pirotècnia.

Colla dels Blaus

ACTIVITATS

LES COLLES

SOBRE EL KIT DIDÀCTIC

Completen el bestiari de foc de la colla els Toros Embolats. Els seus noms són l’Afgano, de color negre; el Molaria, de color marró i amb una taca blanca al cap i a l’esquena, i el Provechoso, de color marró. Tots tres van acompanyats de la Vaca Divina. Les quatre figures són empeses per persones i llencen foc per les banyes. Dijous, després del pregó de la Festa Major, surten a l’encierro al ritme de “El Gabito Valiente” la seva peça musical pròpia.

EL FOC A LA FESTA MAJOR

Drac de Granollers

ACTIVITATS

LES COLLES

SOBRE EL KIT DIDÀCTIC

Colla del Drac

El Drac de Granollers va néixer l’any 1990 per iniciativa de la colla de Diables. Va ser construït per l’escultor Ramon Aumedes, del taller Sarandaca de Granollers. La seva figura principal és el Drac de Granollers, un animal tricèfal inspirat en el Cèrber, una figura mitològica grega. Compta amb dotze punts de foc, quatre a cada un dels seus caps i té dues danses pròpies que marquen el final del correfoc de divendres i dissabte de Festa Major, on són ballades juntament amb dos balls més i el Ball de Patums, un dels més identificatius de la Colla.

EL FOC A LA FESTA MAJOR

Granota de Can Bassa
Drac Petit

La Granota de Can Bassa és la figura més singular i divertida de la colla. Tot i que va ser construïda l’any 1995, es va perdre la seva pista durant uns anys i va ser recuperada el 2007 per la colla del Drac. Originalment, no expulsava aigua ni tenia punts de foc, però els membres de la colla van incorporar-li punts de llançament de foc i també els d’aigua.

Colla del Drac

ACTIVITATS

LES COLLES

SOBRE EL KIT DIDÀCTIC

Amb la voluntat de donar continuïtat a la colla, l’any 2001 es construeix el Drac Petit, per introduir als més menuts al món del bestiari de foc. De la mateixa manera que el Drac, és l’encarregat de posar punt final al correfoc infantil i el correfoc de la colla jove de Diables, els dimecres i dijous de Festa Major.

EL FOC A LA FESTA MAJOR

LES COLLES

ACTIVITATS

DESCOBERTA

SOBRE EL KIT DIDÀCTIC

Els Toros Embolats

El Toc de Foc dels Timbalers

EL FOC A LA FESTA MAJOR

Música i dansa

Visual i plàstica

EXPERIMENTACIÓ

Llengua

Matemàtiques

Jeroglífics matemàtics

La nova figura de foc

El ball del Drac

L'espectacle de llums

Punts de foc

Geometria del festiari de foc

Històries de foc

Qui és qui?

Activitats

ACTIVITATS

LES COLLES

EL FOC A LA FESTA MAJOR

SOBRE EL KIT DIDÀCTIC

El kit és una guia i un recurs per al professorat. El personal docent pot fer les activitats que considerin més convenients segons les necessitats i capacitats del seu grup.

DESCOBERTA

Activitats per viure i sentir els imaginaris de la cultura popular en primera persona, a través de les arts plàstiques, la música i la dansa.

Activitats per observar, conèixer i despertar la curiositat cap al festiari de foc, a través de la llengua i les matemàtiques.

LaTaula.coop

Conceptualització i disseny:

L'objectiu del kit didàctic és mantenir viva la cultura popular de la nostra ciutat. Per aconseguir-ho, s'han creat 10 activitats per introduir l'alumnat de Primària en l’univers del festiari de Foc de la Festa Major de Granollers.Per treballar la temàtica en sincronia amb el desenvolupament pedagògic de l'alumnat, les activitats estan alineades amb diverses assignatures i s'articulen en 2 etapes:

Sobre el kit didàctic

EXPERIMENTACIÓ

ACTIVITATS

LES COLLES

EL FOC A LA FESTA MAJOR

Descoberta / Llengua

La Festa Major de Granollers és una celebració amb més de cent anys d’història. El foc és un dels elements protagonistes d’aquest tipus de celebracions que, amb el pas del temps, ha passat a formar part de la cultura popular i les tradicions d’arrel catalana. El foc a Granollers es manifesta a través d’activitats com el correfoc, dirigides per diverses colles de la ciutat. El foc té una dimensió simbòlica i alhora festiva, ja que les figures del festiari de foc adopten formes fantàstiques i màgiques, figures zoomòrfiques i figures meitat humanes i meitat animals. La colla dels Blancs, la colla dels Blaus, la colla dels Diables i la colla del Drac són les que compten amb figures portadores del foc. Aquestes, acostumen a expulsar-lo a través de punts de llançament incorporats en parts del seu cos com la boca, les banyes o el nas.

Història i context

Dinamització

SOBRE EL KIT DIDÀCTIC

Materials

Objectius pedagògics

Dinàmica per conèixer les figures del bestiari de foc de la Festa Major a través de la descripció de les seves característiques físiques. Aquesta activitat, inspirada en el joc Qui és qui?, permetrà a l’alumnat practicar l’expressió oral, aprendre a comunicar-se i reconèixer l’aspecte de les figures de foc.

Qui és qui?

ACTIVITATS

LES COLLES

Dinamització

EL FOC A LA FESTA MAJOR

Descoberta / Llengua

 • Practicar l’expressió oral i aprendre a comunicar-se.
 • Familiaritzar-se amb les figures del festiari de foc
 • Reconèixer l’aspecte de les figures del festiari de foc.
 • Aprendre a treballar en equip.

Història i context

Objectius pedagògics

SOBRE EL KIT DIDÀCTIC

Materials

Dinàmica per conèixer les figures del bestiari de foc de la Festa Major a través de la descripció de les seves característiques físiques. Aquesta activitat, inspirada en el joc Qui és qui?, permetrà a l’alumnat practicar l’expressió oral, aprendre a comunicar-se i reconèixer l’aspecte de les figures de foc.

Qui és qui?

ACTIVITATS

LES COLLES

Dinamització

EL FOC A LA FESTA MAJOR

Descoberta / Llengua

Descàrrega

Material del kit didàctic:

 • Joc de cartes de les figures del festiari de Foc per retallar:
Material addicional:
 • Tisores per retallar les cartes

Història i context

Materials

Objectius pedagògics

SOBRE EL KIT DIDÀCTIC

Dinàmica per conèixer les figures del bestiari de foc de la Festa Major a través de la descripció de les seves característiques físiques. Aquesta activitat, inspirada en el joc Qui és qui?, permetrà a l’alumnat practicar l’expressió oral, aprendre a comunicar-se i reconèixer l’aspecte de les figures de foc.

Qui és qui?

ACTIVITATS

LES COLLES

EL FOC A LA FESTA MAJOR

Descoberta / Llengua

La Festa Major de Granollers és una celebració amb més de cent anys d’història. El foc és un dels elements protagonistes d’aquest tipus de celebracions que, amb el pas del temps, ha passat a formar part de la cultura popular i les tradicions d’arrel catalana. El foc a Granollers es manifesta a través d’activitats com el correfoc, dirigides per diverses colles de la ciutat. El foc té una dimensió simbòlica i alhora festiva, ja que les figures del festiari de foc adopten formes fantàstiques i màgiques, figures zoomòrfiques i figures meitat humanes i meitat animals. La colla dels Blancs, la colla dels Blaus, la colla dels Diables i la colla del Drac són les que compten amb figures portadores del foc. Aquestes, acostumen a expulsar-lo a través de punts de llançament incorporats en parts del seu cos com la boca, les banyes o el nas.

Història i context

Dinamització

SOBRE EL KIT DIDÀCTIC

Materials

Objectius pedagògics

Dinàmica per crear històries a través de la imaginació i la creativitat amb el foc com a protagonista. L’alumnat practicarà l’escriptura, l’expressió oral i l’escolta, tot imaginant les històries que envolten les figures del festiari de foc i les relacions entre elles.

Històries de foc

ACTIVITATS

LES COLLES

Dinamització

EL FOC A LA FESTA MAJOR

Descoberta / Llengua

 • Practicar l’escriptura i l’expressió oral.
 • Aprendre a pensar, a escoltar i a comunicar-se.
 • Estimular la imaginació i la creativitat de l’alumnat.
 • Aprendre a treballar en equip.

Història i context

Objectius pedagògics

SOBRE EL KIT DIDÀCTIC

Materials

Dinàmica per crear històries a través de la imaginació i la creativitat amb el foc com a protagonista. L’alumnat practicarà l’escriptura, l’expressió oral i l’escolta, tot imaginant les històries que envolten les figures del festiari de foc i les relacions entre elles.

Històries de foc

ACTIVITATS

LES COLLES

EL FOC A LA FESTA MAJOR

Dinamització

Descoberta / Llengua

Descàrrega

Descàrrega

Material del kit didàctic:

 • Làmina del Foc a la Festa Major
 • Fitxa per escriure la història individual
 • Fitxa per escriure la història conjunta
Material addicional:
 • Estris per escriure (llapis, retoladors...)

Història i context

Materials

Objectius pedagògics

SOBRE EL KIT DIDÀCTIC

Dinàmica per crear històries a través de la imaginació i la creativitat amb el foc com a protagonista. L’alumnat practicarà l’escriptura, l’expressió oral i l’escolta, tot imaginant les històries que envolten les figures del festiari de foc i les relacions entre elles.

Històries de foc

ACTIVITATS

LES COLLES

EL FOC A LA FESTA MAJOR

Descoberta / Matemàtiques

La Festa Major de Granollers és una celebració amb més de cent anys d’història. El foc és un dels elements protagonistes d’aquest tipus de celebracions que, amb el pas del temps, ha passat a formar part de la cultura popular i les tradicions d’arrel catalana. El foc a Granollers es manifesta a través d’activitats com el correfoc, dirigides per diverses colles de la ciutat. El foc té una dimensió simbòlica i alhora festiva, ja que les figures del festiari de foc adopten formes fantàstiques i màgiques, figures zoomòrfiques i figures meitat humanes i meitat animals. La colla dels Blancs, la colla dels Blaus, la colla dels Diables i la colla del Drac són les que compten amb figures portadores del foc. Aquestes, acostumen a expulsar-lo a través de punts de llançament incorporats en parts del seu cos com la boca, les banyes o el nas.

Història i context

Dinamització

SOBRE EL KIT DIDÀCTIC

Materials

Objectius pedagògics

Dinàmica per practicar el càlcul matemàtic a través de l’observació de les figures del festiari de foc. L’alumnat podrà practicar les operacions matemàtiques bàsiques, com la suma, la resta i la multiplicació, en diferents nivells de dificultat.

Jeroglífics matemàtics

ACTIVITATS

LES COLLES

EL FOC A LA FESTA MAJOR

Dinamització

Descoberta / Matemàtiques

 • Practicar el càlcul matemàtic: sumes, restes i multiplicacions.
 • Practicar el càlcul mental.
 • Treballar l’agilitat visual, la concentració i la memòria.

Història i context

Objectius pedagògics

SOBRE EL KIT DIDÀCTIC

Materials

Dinàmica per practicar el càlcul matemàtic a través de l’observació de les figures del festiari de foc. L’alumnat podrà practicar les operacions matemàtiques bàsiques, com la suma, la resta i la multiplicació, en diferents nivells de dificultat.

Jeroglífics matemàtics

ACTIVITATS

LES COLLES

EL FOC A LA FESTA MAJOR

Descoberta / Matemàtiques

Dinamització

Descàrrega

Descàrrega

Material del kit didàctic:

 • Làmina del Foc a la Festa Major
 • Fitxa d’operacions matemàtiques
 • Fitxa de solucions
Material addicional:
 • Estris per escriure i esborrar (llapis, goma...)

Història i context

Materials

Objectius pedagògics

SOBRE EL KIT DIDÀCTIC

Dinàmica per practicar el càlcul matemàtic a través de l’observació de les figures del festiari de foc. L’alumnat podrà practicar les operacions matemàtiques bàsiques, com la suma, la resta i la multiplicació, en diferents nivells de dificultat.

Jeroglífics matemàtics

ACTIVITATS

LES COLLES

EL FOC A LA FESTA MAJOR

Descoberta / Matemàtiques

La Festa Major de Granollers és una celebració amb més de cent anys d’història. El foc és un dels elements protagonistes d’aquest tipus de celebracions que, amb el pas del temps, ha passat a formar part de la cultura popular i les tradicions d’arrel catalana. El foc a Granollers es manifesta a través d’activitats com el correfoc, dirigides per diverses colles de la ciutat. El foc té una dimensió simbòlica i alhora festiva, ja que les figures del festiari de foc adopten formes fantàstiques i màgiques, figures zoomòrfiques i figures meitat humanes i meitat animals. La colla dels Blancs, la colla dels Blaus, la colla dels Diables i la colla del Drac són les que compten amb figures portadores del foc. Aquestes, acostumen a expulsar-lo a través de punts de llançament incorporats en parts del seu cos com la boca, les banyes o el nas.

Història i context

Dinamització

SOBRE EL KIT DIDÀCTIC

Materials

Objectius pedagògics

Dinàmica que permet conèixer les diferents figures geomètriques a través de la identificació d’aquestes en les figures del festiari de foc.

Geometria del festiari de foc

ACTIVITATS

LES COLLES

EL FOC A LA FESTA MAJOR

Dinamització

Descoberta / Matemàtiques

 • Aprendre a identificar diferents figures geomètriques.
 • Familiaritzar-se amb les figures del festiari de foc.
 • Potenciar la imaginació espacial.

Història i context

Objectius pedagògics

SOBRE EL KIT DIDÀCTIC

Materials

Dinàmica que permet conèixer les diferents figures geomètriques a través de la identificació d’aquestes en les figures del festiari de foc.

Geometria del festiari de foc

ACTIVITATS

LES COLLES

EL FOC A LA FESTA MAJOR

Geometria del festiari de foc

Material addicional:

 • Estris per escriure (llapis, retoladors...)

Descoberta / Matemàtiques

Dinamització

Descàrrega

Descàrrega

Descàrrega

Material del kit didàctic:

 • Làmina del Foc a la Festa Major
 • Fitxa de figures geomètriques
 • Fitxa d'exercicis
 • Fitxa de solucions

Història i context

Materials

Objectius pedagògics

SOBRE EL KIT DIDÀCTIC

Dinàmica que permet conèixer les diferents figures geomètriques a través de la identificació d’aquestes en les figures del festiari de foc.

Dinàmica per dissenyar una nova figura del festiari de foc. L’alumnat haurà de crear escultures de petit format inspirades en l’estètica de les figures del festiari de foc.

ACTIVITATS

LES COLLES

EL FOC A LA FESTA MAJOR

Experimentació / Visual i Plàstica

La Festa Major de Granollers és una celebració amb més de cent anys d’història. El foc és un dels elements protagonistes d’aquest tipus de celebracions que, amb el pas del temps, ha passat a formar part de la cultura popular i les tradicions d’arrel catalana. El foc a Granollers es manifesta a través d’activitats com el correfoc, dirigides per diverses colles de la ciutat. El foc té una dimensió simbòlica i alhora festiva, ja que les figures del festiari de foc adopten formes fantàstiques i màgiques, figures zoomòrfiques i figures meitat humanes i meitat animals. La colla dels Blancs, la colla dels Blaus, la colla dels Diables i la colla del Drac són les que compten amb figures portadores del foc. Aquestes, acostumen a expulsar-lo a través de punts de llançament incorporats en parts del seu cos com la boca, les banyes o el nas.

Història i context

Dinamització

SOBRE EL KIT DIDÀCTIC

Materials

Objectius pedagògics

La nova figura de foc

ACTIVITATS

LES COLLES

EL FOC A LA FESTA MAJOR

Experimentació / Visual i Plàstica

 • Potenciar la creativitat i imaginació a través de l’expressió artística.
 • Treballar amb les mans.
 • Entendre la importància del foc a la Festa Major.

Història i context

Dinamització

SOBRE EL KIT DIDÀCTIC

Materials

Objectius pedagògics

Dinàmica per dissenyar una nova figura del festiari de foc. L’alumnat haurà de crear escultures de petit format inspirades en l’estètica de les figures del festiari de foc.

La nova figura de foc

ACTIVITATS

LES COLLES

EL FOC A LA FESTA MAJOR

Experimentació / Visual i Plàstica

Material del kit didàctic:

 • Làmina del Foc a la Festa Major
Material addicional:
 • Plastilina de colors (o el material que consideris oportú)
 • Estris per treballar la plastilina (motlles de diferents colors i mides, talladors, corrons...)
 • Altres materials que consideris necessaris

Història i context

Dinamització

SOBRE EL KIT DIDÀCTIC

Materials

Objectius pedagògics

Dinàmica per dissenyar una nova figura del festiari de foc. L’alumnat haurà de crear escultures de petit format inspirades en l’estètica de les figures del festiari de foc.

La nova figura de foc

ACTIVITATS

LES COLLES

EL FOC A LA FESTA MAJOR

Experimentació / Visual i Plàstica

La Festa Major de Granollers és una celebració amb més de cent anys d’història. El foc és un dels elements protagonistes d’aquest tipus de celebracions que, amb el pas del temps, ha passat a formar part de la cultura popular i les tradicions d’arrel catalana. El foc a Granollers es manifesta a través d’activitats com el correfoc, dirigides per diverses colles de la ciutat. El foc té una dimensió simbòlica i alhora festiva, ja que les figures del festiari de foc adopten formes fantàstiques i màgiques, figures zoomòrfiques i figures meitat humanes i meitat animals. La colla dels Blancs, la colla dels Blaus, la colla dels Diables i la colla del Drac són les que compten amb figures portadores del foc. Aquestes, acostumen a expulsar-lo a través de punts de llançament incorporats en parts del seu cos com la boca, les banyes o el nas.

Història i context

Dinamització

SOBRE EL KIT DIDÀCTIC

Materials

Objectius pedagògics

Dinàmica per conèixer els diferents tipus de llançament de foc de les figures del festiari i treballar la representació del foc a través de diferents expressions artístiques.

Punts de foc

ACTIVITATS

LES COLLES

EL FOC A LA FESTA MAJOR

Experimentació / Visual i Plàstica

 • Fomentar la creativitat i imaginació a través de l’expressió artística.
 • Aprendre la importància que té el foc a la Festa Major de Granollers.

Història i context

Dinamització

SOBRE EL KIT DIDÀCTIC

Materials

Objectius pedagògics

Dinàmica per conèixer els diferents tipus de llançament de foc de les figures del festiari i treballar la representació del foc a través de diferents expressions artístiques.

Punts de foc

ACTIVITATS

LES COLLES

EL FOC A LA FESTA MAJOR

Gralla de foc

Dames de foc

Guspira

Drac

Bailo

Experimentació / Visual i Plàstica

Història i context

Dinamització

SOBRE EL KIT DIDÀCTIC

Materials

Objectius pedagògics

Dinàmica per conèixer els diferents tipus de llançament de foc de les figures del festiari i treballar la representació del foc a través de diferents expressions artístiques.

Punts de foc

Material del kit didàctic:

 • Làmina del Foc a la Festa Major
 • Vídeos:
Material addicional:
 • Teles de colors
 • Papers de colors
 • Cinta adhesiva, barra de pega, cola
 • Tisores
 • Rotlles de paper de cuina

ACTIVITATS

LES COLLES

EL FOC A LA FESTA MAJOR

Experimentació / Música i dansa

El Drac de Granollers va néixer l’any 1990 per iniciativa de la colla de Diables. Va ser construït per l’escultor Ramon Aumedes, del taller Sarandaca de Granollers, on s’han construït altres elements de la cultura popular de la ciutat, com els gegants i els capgrossos.És un drac tricèfal, és a dir, té tres caps, com el gos Cèrber de la mitologia grega. Aquesta figura està construïda amb fibra de vidre i polièster ignifugat, per evitar que es cremi. Compta amb 12 punts de foc, 4 per cada un dels seus caps i pesa 63 kg. A causa del seu elevat pes, originalment, calia anar rellevant a la persona que el portava. Actualment, han incorporat cavallet de fusta que facilita el seu ús.

Història i context

Dinamització

SOBRE EL KIT DIDÀCTIC

Materials

Objectius pedagògics

Dinàmica per posar en pràctica una de les posades en escena de la colla del Drac. L’alumnat podrà conèixer la música de la colla i experimentar els diferents passos del ball del Drac.

El ball del Drac

Dinàmica per posar en pràctica una de les posades en escena de la colla del Drac. L’alumnat podrà conèixer la música de la colla i experimentar els diferents passos del ball del Drac.

ACTIVITATS

LES COLLES

EL FOC A LA FESTA MAJOR

Experimentació / Música i dansa

 • Estimular l’expressió corporal i l’autoconfiança.
 • Prendre consciència corporal d’un mateix i dels altres.
 • Comprendre el ritme i la musicalitat a través del moviment.
 • Familiaritzar-se amb els sons dels instruments tradicionals catalans.
 • Aprendre a treballar en equip.
 • Aprendre a coordinar els moviments i l’equilibri.

Història i context

Dinamització

SOBRE EL KIT DIDÀCTIC

Materials

Objectius pedagògics

El ball del Drac

ACTIVITATS

Dinàmica per posar en pràctica una de les posades en escena de la colla del Drac. L’alumnat podrà conèixer la música de la colla i experimentar els diferents passos del ball del Drac.

LES COLLES

EL FOC A LA FESTA MAJOR

Ball del Drac de Granollers

Experimentació / Música i dansa

Història i context

Dinamització

SOBRE EL KIT DIDÀCTIC

Materials

Objectius pedagògics

El ball del Drac

Material del kit didàctic:

 • Vídeo:

ACTIVITATS

LES COLLES

EL FOC A LA FESTA MAJOR

Experimentació / Música i dansa

La Festa Major de Granollers com la coneixem actualment, es va començar a organitzar l’any 1983, amb la colla dels Blancs i la colla dels Blaus com a protagonistes. A partir d’aquest moment, el festiari de la festa ha anat creixent, incorporant nous personatges que avui en dia continuen formant part de les diferents colles. Un exemple d’aquestes incorporacions són Les Dames de Foc. Aquest grup de noies, format l’any 1996, combinen la dansa, el foc, els malabars, l’equilibri i les piruetes, oferint al públic uns espectacles de llum impressionants.

Història i context

Dinamització

SOBRE EL KIT DIDÀCTIC

Materials

Objectius pedagògics

Dinàmica per posar en pràctica una de les posades en escena de la colla dels Blancs. L’alumnat podrà conèixer els estris que fan servir les Dames de Foc i aprendre els diferents passos del seu espectacle de llums.

L'espectacle de llums

ACTIVITATS

LES COLLES

EL FOC A LA FESTA MAJOR

Experimentació / Música i dansa

 • Estimular l’expressió corporal i l’autocon fiança.
 • Conèixer les músiques i danses de les diferents colles.
 • Aprendre a coordinar els moviments i l’equilibri.

Història i context

Dinamització

SOBRE EL KIT DIDÀCTIC

Materials

Objectius pedagògics

Dinàmica per posar en pràctica una de les posades en escena de la colla dels Blancs. L’alumnat podrà conèixer els estris que fan servir les Dames de Foc i aprendre els diferents passos del seu espectacle de llums.

L'espectacle de llums

ACTIVITATS

LES COLLES

Dames de foc

EL FOC A LA FESTA MAJOR

Moviments carioques

Fem carioques

Experimentació / Música i dansa

Història i context

Dinamització

SOBRE EL KIT DIDÀCTIC

Materials

Objectius pedagògics

Dinàmica per posar en pràctica una de les posades en escena de la colla dels Blancs. L’alumnat podrà conèixer els estris que fan servir les Dames de Foc i aprendre els diferents passos del seu espectacle de llums.

L'espectacle de llums

Material del kit didàctic:

 • Vídeos:
Material addicional:
 • Arròs
 • Globus
 • Tisores
 • Embuts
 • Cintes de colors
 • Corda

ACTIVITATS

LES COLLES

EL FOC A LA FESTA MAJOR

Experimentació / Música i dansa

La colla dels Diables de Granollers, sorgida de la colla dels Blaus, neix l’any 1985. Una de les activitats més conegudes de la colla és el correfoc, un acte on els diables utilitzen el foc per acompanyar els seus balls i conviden a participar al públic.Cada colla de diables té els seus propis personatges i la seva pròpia organització. A Granollers, els personatges més coneguts són el Llucifer i la Diablessa. A més, el grup de Timbalers sempre acompanya la colla i s’encarrega de tocar les bandes sonores durant les activitats que desenvolupen. La música, com la pirotècnia i la vestimenta, formen part del lluïment de les colles i, en el cas de la de Granollers, el Toc de Foc marca el ritme del correfoc.

Història i context

Dinamització

SOBRE EL KIT DIDÀCTIC

Materials

Objectius pedagògics

Dinàmica per posar en pràctica una de les posades en escena de la colla dels Diables. L’alumnat podrà conèixer una de les músiques més conegudes de la colla i aprendre el seu ritme experimentant amb la percussió corporal.

El Toc de Foc dels Timbalers

ACTIVITATS

LES COLLES

EL FOC A LA FESTA MAJOR

Experimentació / Música i dansa

 • Estimular l’expressió corporal i l’autoconfiança.
 • Prendre consciència corporal d’un mateix i dels altres.
 • Comprendre el ritme i la musicalitat a través de la percussió corporal.
 • Familiaritzar-se amb els sons dels instruments tradicionals catalans.
 • Conèixer les músiques i danses de les diferents colles.

Història i context

Dinamització

SOBRE EL KIT DIDÀCTIC

Materials

Objectius pedagògics

Dinàmica per posar en pràctica una de les posades en escena de la colla dels Diables. L’alumnat podrà conèixer una de les músiques més conegudes de la colla i aprendre el seu ritme experimentant amb la percussió corporal.

El Toc de Foc dels Timbalers

ACTIVITATS

LES COLLES

EL FOC A LA FESTA MAJOR

Toc de Foc

Percussió corporal

Experimentació / Música i dansa

Història i context

Descàrrega

Dinamització

SOBRE EL KIT DIDÀCTIC

Materials

Objectius pedagògics

Dinàmica per posar en pràctica una de les posades en escena de la colla dels Diables. L’alumnat podrà conèixer una de les músiques més conegudes de la colla i aprendre el seu ritme experimentant amb la percussió corporal.

El Toc de Foc dels Timbalers

Material del kit didàctic:

 • Vídeos:
 • Fitxa amb les banyes de diable per retallar
Material addicional:
 • Cartolina per imprimir les banyes
 • Estris per retallar (tisores o punxons i felpa)
 • Estris per pintar (retoladors, ceres, pintura...)
 • Materials per enganxar (cola, pegament de barra, celo…)

ACTIVITATS

LES COLLES

EL FOC A LA FESTA MAJOR

Experimentació / Música i dansa

La Festa Major de Granollers com la coneixem actualment, es va començar a organitzar l’any 1983, amb la colla dels Blaus i la colla dels Blancs com a protagonistes. A partir d’aquest moment, el festiari de la festa ha anat creixent, incorporant nous personatges que avui en dia continuen formant part de les diferents colles.Els Toros Embolats, dissenyats per Manel Martín, són tres figures molt conegudes: l’Afgano, el Molaria i en Provechoso. Una anècdota explica que aquests toros estaven fets de paper-cartró i, l’any 1997, en una de les activitats de la colla, les van destrossar amb la promesa de fer uns nous toros per l’any següent. Així doncs, els toros actuals es van refer l’any 1998, i compten amb un punt de llançament de foc a cada banya. Aquestes figures tenen una peça musical pròpia, anomenada El Gabito Valiente. Aquesta peça, composada per Ricard Vallina l’any 2000, acompanya els toros durant l’encierro que té lloc el dijous de Festa Major.

Història i context

Dinamització

SOBRE EL KIT DIDÀCTIC

Materials

Objectius pedagògics

Dinàmica per posar en pràctica una de les posades en escena dels Toros Embolats, de la colla dels Blaus. L’alumnat podrà conèixer una de les músiques més conegudes de la colla, El Gabito Valiente, i simular l’encierro a través de l’exercici del carretó.

Els Toros Embolats

ACTIVITATS

LES COLLES

EL FOC A LA FESTA MAJOR

Experimentació / Música i dansa

 • Estimular l’expressió corporal i l’autoconfiança.
 • Prendre consciència corporal d’un mateix i dels altres.
 • Familiaritzar-se amb els sons dels instruments tradicionals catalans.
 • Aprendre a treballar en equip.
 • Conèixer les músiques i danses de les diferents colles.
 • Aprendre a coordinar els moviments i l’equilibri.

Història i context

Dinamització

SOBRE EL KIT DIDÀCTIC

Materials

Objectius pedagògics

Dinàmica per posar en pràctica una de les posades en escena dels Toros Embolats, de la colla dels Blaus. L’alumnat podrà conèixer una de les músiques més conegudes de la colla, El Gabito Valiente, i simular l’encierro a través de l’exercici del carretó.

Els Toros Embolats

ACTIVITATS

EL FOC A LA FESTA MAJOR

Material addicional:
 • Cartolina per imprimir les caretes
 • Estris per retallar (tisores o punxons)
 • Estris per pintar (retoladors, ceres, pintura...)
 • Fil elàstic

Escoltar àudio

Toros Embolats

Experimentació / Música i dansa

Història i context

Descàrrega

Dinamització

SOBRE EL KIT DIDÀCTIC

LES COLLES

Materials

Objectius pedagògics

Dinàmica per posar en pràctica una de les posades en escena dels Toros Embolats, de la colla dels Blaus. L’alumnat podrà conèixer una de les músiques més conegudes de la colla, El Gabito Valiente, i simular l’encierro a través de l’exercici del carretó.

Els Toros Embolats

Material del kit didàctic:

 • Vídeos
 • Cançó El Gabito Valiente:
 • Fitxa amb la careta del toro per retallar