Want to make creations as awesome as this one?

Transcript

Què en saps,de l'Alt Urgell?

COMENCEM ➛

Posa a prova els teusconeixements de la comarcaresponent a aquestes cincpreguntes

Test 6

Bescaran (Les Valls de Valira)

Pregunta 1 de 5

Quin d'aquests pobles de l'Alt Urgellestà situat més a ponent?

Els Castells

Cabó

Gavarra

Pregunta 1 de 5

Correcte!El poble de l'Alt Urgell situatmés a ponent és els Castells

Ubicació dels Castells, Cabó i Gavarra (de dalt a baix)

- Pertany al municipi deles Valls d'Aguilar-

El poble de l'Alt Urgell situat més a ponent és els Castells, al terme municipal de les Valls d'Aguilar. Es troba a tocar del Pallars Sobirà i als peus del serrat de Peçaplana. L'església parroquial del poble està consagrada a la Mare de Déu de l'Assumpció. Al nord del nucli es troba l'ermita de la Mare de Déu de la Guia. Al poble hi ha censats 6 habitants.Al mapa de la vora es pot veure la ubicació dels tres pobles que figuraven a la pregunta, de dalt a baix: els Castells, Cabó i Gavarra.

continuar ➛

Pregunta 2 de 5

¿Veritat o mentida?La princesa asteca Maria Xipaguacín Monctezumava viure a Toloriu

Cert

Fals

Pregunta 2 de 5

La princesa asteca Isabel Moctezuma.

Resposta correcta!La pretesa història del casament del baró Joan Grau de Toloriu amb una princesa asteca és només una llegenda moderna

-Es tracta d'un rumor que es va anar estenent-

continuar ➛

Durant anys es va estendre la suposada història d'una princesa asteca, Maria Xipaguacín Moctezuma, que hauria viscut a Toloriu. Hi hauria arribat després de casar-se amb el baró del poble, Joan Grau, que hauria fet les Amèriques amb Hernán Costés. Una història difícilment creïble, atès que no s'han trobat documents que ho certifiquin. Tot sembla originar-se a mitjan segle XX amb l'aparició a Toloriu d'un desconegut que es feia passar per descendent del suposat Joan Grau i que, entre les moltes coses que fabulava, hi va fer aparèixer l'exòtica princesa.

Pregunta 3 de 5

Quina d'aquestes imatges corresponal santuari de Sant Joan de l'Erm nou?

Pregunta 3 de 5

Aquest santuari ésSant Joan de l'Erm

Les altres tres fotografies de la pregunta corresponen a:

- La nova església va substituir l'antic santuari, destruïtper un incendi-

El santuari nou de Sant Joan de l'Erm es troba situat a l'indret de la Basseta, a pocs metres del refugi del mateix nom i centre de serveis de l'estació d'esquí nòrdic de Sant Joan de l'Erm. Obra de l'arquitecte Isidre Puig i Boada, va ser inaugurat l'any 1959. El nou santuari va substituir el que hi havia a la trenca amb el Pallars Sobirà, a uns cinc quilòmetres de l'emplaçament actual, que va ser destruït per un incendi l'any 1936. S'hi celebren dos aplecs: el principal, el 24 de juny, festivitat de Sant Joan, i el petit, que es fa l'últim diumenge d'agost.

Sant Joan de l'Erm nou

Correcte!

Mare de Déu de Segars

Santa Pelaia de Perles

Mare de Déu del Boscalt

continuar ➛

Pregunta 4 de 5

Quants quilòmetres fa el riu Segre a l'Alt Urgell?

52 km

45 km

68 km

Pregunta 4 de 5

-Constitueix l'espina dorsalde la comarca-

El riu Segre és l'autèntica espina dorsal de l'Alt Urgell. Travessa la comarca de nord-est a sud en un recorregut de 68 km, dels 265 km que té en total, des que neix al terme de Llo (Alta Cerdanya) fins que desemboca a l'Ebre a l'alçada de Mequinensa. Només a l'Alt Urgell, té més de quaranta afluents, entre rius, torrents i barrancs. Alhora, el Segre és el principal afluent de l'Ebre. Al llarg del seu recorregut està regulat pels embassament d'Oliana, Rialb i Sant Llorenç de Montgai i alimenta diversos canals, entre els quals el d'Urgell i el Segarra-Garrigues.

El Segre fa 68 km al seu pas per l'Alt Urgell

Pescadors al riu Segre a l'alçada d'Oliana.

continuar ➛

Correcte!

Pregunta 5 de 5

En quin municipi es van trobar les restes fòssilsde la tortuga marina més gran d'Europa?

Coll de Nargó

Peramola

Josa i Tuixent

Pregunta 5 de 5

Els fòssils de la tortuga marina van aparèixer a Coll de Nargó

-Corresponen a una espèciede fa 85 milions d'anys-

L'any 2016, un ciutadà alemany va trobar al terme de Coll de Nargó unes restes fòssils que corresponen a una tortuga marina de fa uns 85 milions d'anys, quan el mar cobria la zona. Es tracta d'una espècie de la qual no es tenia constància i que podria mesurar 3,70 metres de llargada, atès que la pelvis que es va trobar fa gairebé 90 centímetres. L'altra peça correspon a un fragment de la closca. Les restes fòssils, que han estat estudiades i restaurades per tècnics de l'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont. s'exposaran de forma permanent a l'Espai Dinosfera de Coll de Nargó, juntament amb una recreació de la tortuga a mida real.

ACABAR ➛

Correcte!

Gràcies per jugar

Inici ↵

¿Ho vols tornar a intentar?

Resposta incorrecta

TORNAR ↵