Want to make creations as awesome as this one?

Transcript

Els exmonitors/es a l'Esplai

Treballem per aprofitar l'experiència i talent dels exmonitors/es de l'Esplai

SOM-HI

Email: correo@electronico.com

Email: mail@mail.com

Introducció

Analitzem-nos

Altres Recursos

Diagnosi

Testimonis

Índex

descarrega el recurs en PDF

Email: correo@electronico.com

Tens algun dubte? secretaria.mcecc@peretarres.org

Introducció

Algunes de les inquietuds dels equips de monitors/es actuals estan relacionades amb el relleu generacional i com fer-hi front.

Social

Altres Recursos

Testimonis

Analitzem-nos

Diagnosi

Introducció

VEURE MÉS

Email: correo@electronico.com

La importància de la presència d'exmonitors/es Els exmonitors/es tenen un paper fonamental en la continuïtat del funcionament de les seves entitats. Poder transmetre els seus coneixements i bones pràctiques, així com oferir un relleu als monitors/es que ocupen nous càrrecs garanteix una seguretat i major estabilitat dins l’equip i els facilita la seva tasca. Però, quin és el motiu pel qual alguns dels exmonitors en acabar la seva tasca educativa dins dels Esplais, desapareixen? Per què hi ha poc relleu i continuïtat dins els Centres i Clubs d’Esplai? Els monitors i monitores veterans tenen diferents funcions, entre d’altres, diríem les tres “A”: acollir, acompanyar i autonomitzar els membres de l’equip per tal de fer un bon relleu amb el seu comiat. En aquest document, s'ha fet un recull de diverses experiències dutes a terme en Centres i Clubs d’Esplai que ajuden a analitzar el valor que tenen aquestes figures veteranes per a les nostres entitats. D’aquesta manera podrem incorporar noves dinàmiques a les nostres realitats. Com sempre, en cas de voler assessorament, teniu els equips del Moviment a la vostra disposició.

Email: mail@mail.com

Diagnosi

Social

Altres Recursos

Com veuen aquest tema els Centres i Clubs d'Esplai?Aquí trobaràs els resultats de l'enquesta realitzada.

Testimonis

Analitzem-nos

Diagnosi

Introducció

Ens preocupem de com marxen els monitors/es?

Compteu amb exmonitors/es a l'Esplai?

Tenim algun canal de comunicació fluida?

Participen durant les activitats del curs o d'estiu?

Quin tipus de rol assumeixen a l'Esplai?

VEURE MÉS

En aquest gràfic es mostra que la majoria de Centres i Clubs d’Esplai del Moviment hi compten un temps, tot i que van desapareixent; i el següent més votat és que cal allunyar-se de l’esplai i deixar pas a noves generacions.

Els Centres i Clubs d’Esplai ho puntuen amb un 4,2 sobre 6.

La majoria de centres d’esplai responen que sí que participen en aquestes activitats.

De major a menor, trobem que la majoria assumeixen tasques de:

  • Col·laboració, quan necessitem ajuda per alguna tasca concreta.
  • Assessorament o suport.
  • Tasques d'intendència.
I a petita escala, trobem tasques com:
  • Participen a comissions o càrrecs, els que escullin ells/es.
  • Equips directius o coordinació.
  • Participen a comissions o càrrecs, que decidim l'equip actiu.
  • Participen a les reunions i decisions com la resta de l'equip actiu.

Els Centres i Clubs d’Esplai ho puntuen amb un 3’5 sobre 4. Pots consultar experiències a l'apartat "Testimonis - Experiències de comiat”.

Email: correo@electronico.com

Email: mail@mail.com

Altres Recursos

Social

Testimonis

Analitzem-nos

Diagnosi

Introducció

Ens trobem amb dificultats? Quines?

Sabem per què no participen de l'Esplai?

Esplais amb presència d'exmonitors/es

Esplais sense presència d'exmonitors/es

Quines dificutlats hi trobem?

Quins rols, tasques, accions o relacions ens agradaria que prenguin els exmonitors/es de l'esplai?

Alguns dels motius exposats de per què trobem que hi ha exmonitors que no participen, són:

Algunes dificultats que troben són, per exemple: “Som un equip molt gran i la seva participació activa seria un problema en quant a números i vincle amb els infants. Tenim relació amb ells i elles per amistat i vincle i estan oberts a participar en tot el que es pugui (recaptacions, formacions a monitores, alguna trobada amb el seu antic grup d'infants, però res més.”. “Quan marxen és una desconnexió total, costa arribar-hi.” Davant les dificultats, podem extreure les següents conclusions: sovint es perd el vincle “perquè no hi ha comunicació suficient ni temps” o bé, “el problema que tenim és que mai hem buscat l'espai pels exmonis.” “L’assertivitat a l'hora de clarificar el rol o no d'exmonitor.”, “molts marxen per problemes de disponibilitat però altres dificultats que hem trobat en l'aspecte de comunicació és que donin importància a les responsabilitats que tenen tot i no estar a l'esplai com ajudar en cas de necessitar consells o fer un cop de mà en algunes activitats.” I per acabar, alguns exmonitors/es “es deslliguen del esplai per falta de temps”, “marxen de sobte” o "una vegada marxen han mort per l'esplai”, “costa trobar disponibilitat perquè normalment quan marxen es per manca de disponibilitat.”

Resposta dels Centres i clubs d'Esplai que compten amb la presència d'exmonitors/es. En algun cas, ens trobem amb poca implicació i participació: “Tenim un grup de WhatsApp amb ex-monis i la responsable de centre actual. Quan es necessita gent per alguna tasca concreta o per si algú de l'equip actual falla, sempre recorrem a ells, però poques vegades hi participen o sempre són els 2-3 de sempre.” O bé “A vegades ens costa trobar exmonitors per l’estiu que facin d’intendents però creiem que és per factors externs, com per exemple, que volen treballar a l’estiu, i no per no estar interessats en venir a fer un cop de mà.” Podem revisar l’anàlisi de per què pot ser que tinguem aquesta poca implicació, un esplai comenta el següent: “No es fa un bon acompanyament als monitors més grans per ajudar-los a decidir deixar l'equip de monitores i ajudar d'una forma diferent a l’entitat.” Per un altre costat, trobem que també pot ser perquè tenim “diferents maneres de treballar o diferents visions sobre el que es o ha de ser l'esplai, discrepància d'opinions o no es senten suficientment implicats amb el projecte”. També s’expressa que “no es manté cap tipus de relació i moltes vegades quan els necessitem no hi ha comunicació fluïda “, o bé, “no hi ha una gestió de com marxen, ni comunicació cap a ells, hi ha una falta d'interès cap aquest col·lectiu i creiem que podrien aportar moltes coses.” I finalment, un altre motiu podria ser “el grau d’ajuda al projecte està condicionat per les relacions d’amistat existents dins l’equip amb exmonitors i exmonitores”. A tall concret del context del que hem viscut els darrers anys, també podem analitzar “Hem passat per uns anys complicats des del COVID... Especialment durant els campaments d'aquest estiu. L'equip de monitors ha canviat molt; els veterans amb més experiència van marxar i un gran nombre de premonitors van passar a ser monitors. Amb això, l'equip de monitors es va quedar en un equip molt jove en el qual més de la meitat no havien participat en la realització d'uns campaments. Hem canviat l'enfocament dels campaments i de l'esplai per construir noves vies i trobar solucions, d'acord amb els valors que volem transmetre als infants.” Dels que troben que no tenen dificultats quan la gent marxa es poden torbar les següents respostes: “normalment quan marxen ho fan perquè tenen feina o més responsabilitats, i per tant, menys temps per l'esplai”, o bé, “sovint deixen l'esplai i marxen de la ciutat o passen a tenir vides més ocupades, llavors és complicat mantenir la vinculació i el compromís”. També s’expressa: “Quan han passat una mitjana de 10 anys des de que el monitor en qüestió ha deixat l'Esplai ja no prenen part de manera tant activa a la vida de l’entitat".

Email: correo@electronico.com

Email: mail@mail.com

Suport a les activitats i l'organització del Centre o club d'Esplai

  • Preparar trobades.
  • Col·laboració quan ens cal una ajuda.
  • Aquest curs farem una excursió de monitors i exmonitors, volem que ells agafin un rol important en l’organització d’aquesta.
  • Tenir un rol més actiu en les jornades d'esplai, com per exemple venir alguna excursió.
  • Participar en activitats i organitzar-les.
  • Col•laboració activa quan es demana per accions concretes de necessitats puntuals que surten.
  • Organització de sortides o activitats familiars: dinars populars, tarda de jocs de taules...
  • Que siguin més presents durant el curs i que facin un acompanyament en moments intensos, com la tornada de colònies...
  • Participar en activitats extraordinàries obertes al poble o activitats extraordinàries dins l'esplai on monitors puguin participar i siguin sorpresa per a ells i s'encarreguin de realitzar-la i preparar-la exmonitors.
  • Tenir més presència, preparar i realitzar activitats extraordinàries com per exemple la castanyada, la sortida de famílies, deixar un registre/arxiu d'exmonis i que rebin una mena de butlletí del que fan.
  • M'agradaria que fessin la burocràcia de l'esplai, la tresoreria.
Assessorament al Centre o club d'Esplai
  • Proporcionar consells.
  • Suport en buscar a monitors/es i infants.
  • Ens agradaria com a proposta que els exmonitors/es tinguessin un grup de WhatsApp amb l'equip actiu o algun referent de manera que es pugui crear un canal bidireccional amb aquestes persones.
  • Economia o coordinació.
  • Les d'assessorament, sobretot als nous monitors.
  • Que puguin seguir aportant els coneixements que han guanyat i seguir actius en aquelles activitats que els motivin, millorant encara més el clima amb els monitors i monitores actives. Ajudar, proporcionar idees, col·laborar, comptar amb ells i elles per fer diferents activitats.
  • Suport a l'equip de monitoratge actual i participació a les celebracions de l'esplai.
  • Suport, tutel.la, contactes...
  • Implicació, assessorament als nous monitors, ajuda...
  • Ajuda quan hi ha dificultats, donar una visió externa de la situació basada en la seva experiència, molt ovació….
  • Acompanyament i saber transmetre als nous monitors els valors de fons.
  • Acompanyar equips, fer més relleu.
  • Com ja hem dit més amunt, com a consell de savis que aportin la seva experiència i si poden i/o volen amb col·laboracions puntuals.
  • Al nostre Esplai els exmonitors són considerats en moltes ocasions perquè donin la seva opinió en cas que es vulgui fer un canvi substancialment important al centre.
Formació a l'equip de monitors/es
  • Oferir dinàmiques i eines per ser un/a bon/a monitor/a.
  • Participació en la formació de nous monis.
  • Xerrades de formació.
  • Formadors de premonis.
  • Dinàmiques per a l'equip.
  • Preparar un stage pels monis actuals.

Altres Recursos

Social

Testimonis

Analitzem-nos

Diagnosi

Introducció

Analitzem-nos

Per on comencem si no acostumem a treballar amb exmonitores?

Què hem de tenir en compte si volem incorporar la presència d’exmonitors/es a l’Esplai?

VEURE COM

Email: correo@electronico.com

Email: mail@mail.com

Social

Altres Recursos

Testimonis

Analitzem-nos

Diagnosi

Introducció

Fem una anàlisi de per què no participen.

A continuació trobareu un seguit de dinàmiques d’anàlisi que us poden ajudar a fer aquesta autodiagnosi per començar a treballar.

veure fitxa d'activitat

Email: correo@electronico.com

Email: mail@mail.com

St. Josep de Calassanç

C.E. Flor de Neu

C.E. Abat Cassià

C.E. Itaca de Teià

C.E. Lluís M. Chanut

C.E. Josepets

C.E. Oriols

Social

Altres Recursos

Testimonis

Analitzem-nos

Diagnosi

Introducció

Testimonis

RECOMANACIÓ

Coneixem com treballen altres Centres i Clubs d'Esplai. Què ens recomanen els que ja treballen amb exmonitors/es ?

Email: correo@electronico.com

Email: mail@mail.com

Recomanacions Treballar-ho i preguntar a les reunions territorials. Són un espai de suport i de compartir maneres de treballar. Participar als cursos residencials, on també podrem compartir i conèixer altres maneres de treballar. Participar a les trobades territorials i trobades generals. Fer-se present en d’altres espais on compartir, com per exemple el CampusMCECC, els àmbits, comissions, projectes, jornades, sessions prèvies de l’AGO, etc. Llegir algunes de les experiències que els esplais han compartir.

Centre d'Esplai Josepets esplaijosepets@gmail.com Quan o com avisen les persones que marxen de l'esplai?Normalment, des de principi de curs la persona ja explica que aquest serà el seu últim any de monitor/a i així es viu. Normalment marxen generacions senceres de monis, per tant és com "obvi" quan toca marxar com a màxim. Això pot provocar que fem marxar gent que encara no marxaria, per tant cal tenir present la necessitat de l’esplai en tot moment. A més a més, cal tenir present que a final de curs ens podem trobar amb persones que per diverses raons, o, fins i tot atenent a les necessitats del centre, s’han replantejat la seva decisió expressada a inici de curs de marxar. Cal poder garantir que aquelles monitores amb ganes de fer esplai, ho puguin fer! Què preparem pel comiat? I per quan?Cada curs, després de les colònies i els campaments fem una sortida de monitors per tancar el curs i, la nit, fem un comiat. Fem un homenatge als monis que marxen, llegeixen unes paraules i els monis els hi donem un regal. És molt emotiu. Amb qui es fa el comiat?El comiat de monis que he comentat anteriorment és exclusiu de monis. Per altra banda, al final de campaments cada grup d'edat despedeix als seus monis que marxen a la seva manera i, finalment, el primer dia de curs de l'any següent s'acomiaden de les famílies: llegeixen un text davant de famílies, infants i monis i així s'acomiaden de tota la comunitat. S'emporten algun detall? En cas que sí, és material? Qui ho prepara?Els monitors que queden organitzen un detall. Cada any es fa una cosa diferent. Aquest any vam fer un "Kit per quan trobis a faltar l'Esplai", fa uns anys es va regalar un foulard amb insígnies especials, entre d’altres. L’equip que es queda, és el que prepara el regal. Es convida a la persona a seguir present al Centre o Club d’Esplai? Com i per fer quines tasques o accions? Se’ls convida a seguir vinculats a l'esplai com a "ajudants" o col·laboradors externs. Tenim un grup de WhatsApp que es diu La Branca amb aquells exmonis que volen seguir vinculats. També se'ls convida a festes com Nadal, final de curs...

Centre d'Esplai Oriols esplaioriols@gmail.com Quan o com avisen les persones que marxen de l'esplai?S'avisa a les reunions o bé d'inici de curs o al llarg d'aquest quan fem sondeig de monis de cara colònies o al curs següent. Què preparem pel comiat? I per quan?Es prepara el comiat pel darrer dia del curs per donar un detall aquell dia a les persones que marxen.Amb qui es fa el comiat?Es fa davant les famílies i els infants el darrer dia de curs.S'emporten algun detall? En cas que sí, és material? Qui ho prepara?Es fa un record material: Anteriorment es va preparar una tassa amb la cara de tots els monis amb qui havia compartit esplai. Últimament donem com a record per qui marxa un foulard firmat per tot l'equip. Es convida a la persona a seguir present al Centre o Club d’Esplai? Com i per fer quines tasques o accions? Habitualment mai acostumen a marxar directament. Moltes persones que eren de l'equip directiu ho segueixen sent un cop deixen de ser monis o també teníem la figura de moni alliberat que en cas de necessitar monis estem en contacte perquè ens vinguin a ajudar.

Centre d'Esplai Itaca de Teià info@esplaiitacateia.org Quan o com avisen les persones que marxen de l'esplai?Les persones que decideixen marxar ho diuen a l'Assemblea que realitzem a inici de curs per preparar el curs. En cas que la decisió la prenguin durant l'any, cal que ens ho facin saber durant el curs a les reunions de tot l'equip de monis que realitzem cada setmana. Què preparem pel comiat? I per quan?La última ni de colònies se celebra la "Nit de gala". És una nit màgica, on acomiadem les colònies i a més, es fa públic quins monitors/es deixen l'Esplai. Els monitors/es que deixen l'equip s'encarreguen de preparar alguna dinàmica/activitat per a descobrir qui són els que marxen i quins segueixen el curs següent. A més, preparen algun detall materials als monitors/es que no marxen.Amb qui es fa el comiat?El comiat es fa amb monitors/es i infants.S'emporten algun detall? En cas que sí, és material? Qui ho prepara?A la nit de gala se'ls fa un escrit. Durant el curs, se celebra la Festa de la Primavera, on se'ls convida i se'ls hi fa l'entrega d'un detall per part dels monitors/es a aquells exmonis que ho han deixat el curs previ.Es convida a la persona a seguir present al Centre o Club d’Esplai? Com i per fer quines tasques o accions? No formen part del Centre com a tal (no prenen decisions), però es compte amb ells/es a l'hora de realitzar activitats extraordinàries (fent el bar de la calçotada i la festa de primavera, preparen la xocolatada de la primera activitat de curs, etc.)

Centre d'Esplai Sant Josep de Calassanç esplaisjc@gmail.com Quan o com avisen les persones que marxen de l'esplai?Normalment les persones monitores que decideixen marxar de l'esplai ho comuniquen a la resta de l'equip a la reunió d'inici de curs, tot i que el "termini" a vegades s'amplia fins al final del primer trimestre. Què preparem pel comiat? I per quan?L'equip de coordinació acostuma a preparar un petit detall o record per a tot l'equip com a "record" del curs i, en especial, de les colònies. A banda d'això, es prepara també un regal específic per a les monitores que marxen de l'esplai (un detallet fet a mà i més sentimental), el qual s'entrega el primer dia d'esplai del nou curs que comença.Amb qui es fa el comiat?El comiat es fa amb infants i monitores l'última nit de colònies. Les monitores que deixen l'esplai disposen d'un espai en el qual poden dedicar unes paraules boniques i acomiadar-se dels infants i joves i de la resta de companyes monitores. Al dia següent, l'últim dia de colònies, l'escenari es repeteix però, aquest cop, amb la presència de les famílies dels infants i joves de l'esplai. Aquell dia també acostuma a estar present el responsable de la parròquia. Finalment, el primer dia de curs es presenten les noves monitores i, de nou, les monitores que deixen l'esplai tenen l'oportunitat d'acomiadar-se d'aquells infants que no van anar de colònies. S'emporten algun detall? En cas que sí, és material? Qui ho prepara?S'emporten un detallet material (fet a mà) preparat per un grup reduït de monitores (voluntaris). Es convida a la persona a seguir present al Centre o Club d’Esplai? Com i per fer quines tasques o accions? Normalment, la figura de l'exmonitor/a està present en la quotidianitat de l'esplai per tal de suplir una baixa puntual d'alguna monitora un dissabte d'esplai. També en el moment de realitzar uns campaments s'acostuma a comptar amb elles com a intendents o, simplement, com a figura de reforç.

Centre d'Esplai Lluís Maria Chanut esplaichanut@gmail.com Quan o com avisen les persones que marxen de l'esplai?Al final de curs (al juny), normalment la responsable fa una reunió individual amb tot l'equip educatiu per fer un tancament del curs i parlar del curs vinent, en aquest moment les persones que no continuen ho informen a la responsable. En el cas que la responsable no faci aquestes reunions individuals, les persones que deixen l'esplai queden amb ella i és fa una reunió de tancament. Què preparem pel comiat? I per quan?En els últims anys hem tingut comiats diferents, però el que hem fet l'últim any i volem mantenir perquè ha funcionat molt bé, és el comiat a la sortida d'inici de curs de l'equip educatiu. Es convida els monitors i monitores que deixen l'esplai a dinar el diumenge a l'excursió que fa tot l'equip d'inici de curs. Allà és fa un moment íntim de comiat, en el que se'ls dona un detall i es crea un espai on els monitors i monitores es puguin acomiadar i els monitors que continuen també puguin agrair la tasca feta.Amb qui es fa el comiat?El comiat el fem amb monitors i monitores.S'emporten algun detall? En cas que sí, és material? Qui ho prepara?A tots els monitors i monitores quan ho deixen els regalem un llibre amb un adjectiu que descriu quina ha estat la seva etapa a l'esplai. Els que s'encarreguen de preparar-ho són persones de l'equip actual que porten temps i els coneixen.Es convida a la persona a seguir present al Centre o Club d’Esplai? Com i per fer quines tasques o accions? Tenim un grup de WhatsApp amb els antics monitors que volen seguir vinculats a l'esplai i quan necessitem algun monitor algun dissabte o quan fem alguna activitat especial els convidem a venir.

Centre d'Esplai Abat Cassià esplaicassia@gmail.com Quan o com avisen les persones que marxen de l'esplai?Molts cops les persones que decideixen marxar de l'esplai ho saben amb temps, saben que aquell serà el seu últim any i des d'inici de curs ho comenten. Tot i això, a finals del segon trimestre, en una de les reunions es treu el tema per fer un sondeig en el que es comença a veure qui seguirà i qui continuarà (això també ens permet preveure el número de monitors i títols que serem el següent curs). En aquest dia també es marca una data (normalment les últimes reunions de curs) en la que s'haurà de dir definitivament si es segueix o si es deixa l'esplai. Què preparem pel comiat? I per quan?En el nostre esplai no hi ha una manera concreta o ritual quan marxen els monitors, però sempre es fa el primer dia d'esplai al setembre que es el mateix dia que veiem el vídeo de les fotos dels campaments. Aquest últim any el que es va fer és un vídeo amb fotos de la gent que marxava del seu pas per l'esplai. A més a més des de fa uns anys, amb pintura deixen la petjada de la seva mà a la paret de la sala de monitors i al costat escriuen el seu nom, com a símbol del seu pas per l'esplai.Amb qui es fa el comiat?El comiat sempre es fa amb infants, monitors i pares, menys el tema de la petjada de la mà a la paret que és una cosa més íntima entre monitors.S'emporten algun detall? En cas que sí, és material? Qui ho prepara?Aquest any es van endur un discurs i el vídeo de les fotos de pas per l'esplai. Normalment es busquen monitors voluntaris i es crea una comissió per organitzar-ho.Es convida a la persona a seguir present al Centre o Club d’Esplai? Com i per fer quines tasques o accions? Des de l'esplai creiem molt en la figura de l'exmonitor i li donem molt de pes. És per aquest motiu que a principi de curs creem un grup de col·laboradors, que són exmonitors animats a col·laborar en aquell curs d'esplai. Aquest grup ens permet accedir de manera àgil a ells, quan necessitem suport en sortides, en activitats... A més a més aquest any hem creat el dia de l'exmonitor en que exmonitors que estiguin motivats tornaran a fer de monis per un dia, és a dir seran ells qui prepararan, dinamitzaran i realitzaran les activitats per tots els infants de l'esplai.

Centre d'Esplai Flor de Neu esplai.flordeneu@gmail.com Quan o com avisen les persones que marxen de l'esplai?Les persones que decideixen marxar ens ho comuniquen a la primera reunió del curs que comença en aquell moment. Què preparem pel comiat? I per quan?El comiat dels exmonitors/es es fa al primer trimestre del curs. Hi va l’equip actual i els que van marxar. Amb qui es fa el comiat?Aquest comiat l’organitza la comissió d’ex-monitors/es i hi participen l’equip de monitors/es d’enguany més els exmonis que han marxat el curs anterior.S'emporten algun detall? En cas que sí, és material? Qui ho prepara?Aquest comiat, tal com hem comentat, l’organitza una comissió formada per 4-5 monis. Es prepara un sopar on es fan grups aleatoris que preparen vídeos d’una temàtica concreta o d’altres activitats. Els exmonis s’emporten cada any un marc de fotografies del seu pas per l’esplai i un regal diferent cada curs (acostuma a tenir un valor especial referit a l’esplai, no material). Es convida a la persona a seguir present al Centre o Club d’Esplai? Com i per fer quines tasques o accions? Estem començant una nova manera de seguir en contacte amb els exmonis de l’esplai.

Social

Altres Recursos

Testimonis

Analitzem-nos

Diagnosi

Introducció

veure CONSELLS

veure DINÀMICA

Altres Recursos

La majoria de problemàtiques o necessitats, neixen de dificultats en les relacions o en la comunicació. A continuació trobareu dinàmiques que us poden ajudar a millorar aquestes situacions.

Recull i informacions extretes d’habilitats de comunicació de la diputació de Barcelona, i de Comunicació i assertivitat en el voluntariat de Xarxanet.

Email: correo@electronico.com

Email: mail@mail.com

Què hem de tenir en compte quan ens comuniquem? • Claredat en què expliquem. Tenir en compte la realitat del grup i facilitar que s’entengui tot el que es diu. • Expressar els sentiments, compartir com ens sentim, no amb intenció de ferir, sinó per identificar-nos i empatitzar amb l’altre. • Escoltar activament i obertament, no només escoltem amb les orelles, com ens situem també indica la nostra predisposició a rebre el que ens diuen. • Confrontar/rebatre arguments o opinions, no a les persones que les expressen. Posar consciència en que no només el llenguatge verbal ens serveix per comunicar-nos, hi ha qui té més facilitat per expressar-se amb altres formes de llenguatge; mitjançant símbols, moviment o elements «creatius». Com ens comuniquem? • Identificar què ens funciona i què no. Trobar eines de comunicació fluides i que arribin a tothom. Tothom se sen còmode i ho rep per correu, per WhatsApp...? • Incorporar mecanismes de participació. Rondes d’opinió, debats en silenci, icones… Utilitzar dinàmiques per la pressa les decisions, per fer-ho menys avorrit o informatiu. • Respectar els torns de paraula. Càrrec de dinamitzador i facilitador, que siguin rotatius. Evitar converses paral·leles, mòbils... • Treball de temes en petits grups perquè tothom pugui dir la seva sense perdre temps o sentir-se cohibit. • Planificar molt bé les reunions i enviar l’ordre del dia amb antelació. • Tenir en compte els principis de Comunicació No-Violenta (CNV); és un tipus de comunicació que neix per a contrarestar prejudicis i reaccions automàtiques preestablertes que neixen de l’instint o subconscient. Aposta per una manera de relacionar-se en que canviï la forma de parlar, escoltar i observar. I quan jo sigui exmonitor/a? Finalment, us convidem a reflexionar: quan jo sigui exmonitor/a, què passarà? I és la nostra responsabilitat que puguem seguir fent esplai, sentir-nos còmodes, i participar de la vida de l’entitat. • Quina relació ens agradaria que tingués l’equip amb mi quan sigui exmonitor/a? • En què m’agradaria que puguin comptar amb mi? • En què podria donar un cop de mà? Totes les respostes que tinguem aquí, començaran per les nostres apostes i treballs que puguem fer avui. Per tant, per què no començar? Així podrem fer esplai, fora l’esplai.

Social

Altres recursos

Testimonis

Analitzem-nos

Diagnosi

Introducció

#SomMoviment som @esplaisMCECC

descarrega el recurs en PDF

Email: mail@mail.com