Want to make creations as awesome as this one?

Transcript

Alle pagina's bevatten interactieve elementen die je nodig hebt om door de module te navigeren (ongeveer 20 minuten). Je kunt ze zoeken met de muis of zichtbaar maken met deze knop (rechterbovenhoek).

Welkom in deze e-learning module!

Gebruik voor een betere ervaring de modus Volledig scherm!

Gender Adventure: een serious game voor middelbare scholieren

Klik op deze knop (rechterbenedenhoek) om door te gaan naar de volgende pagina en aan de slag te gaan!

CONTEXT &MAKING-OF

SPELTECHNISCHE DETAILS

ACHTERGROND-INFORMATIE

Ontwikkelproces

Heb je de eerste drie delen gedaan? Ga dan verder met het vierde deel van deze module!

Game verhaalGame instructiesQuiz vragen

DefinitiesConcepten in de game

Check dit!

Menu - Inleiding

Zoek deze knop op de volgende pagina's om terug te keren naar dit menu.

Drie NGO's en vijf universiteiten in heel Europa hebben hun krachten gebundeld om een serious game te maken over het onderwerp genderdiscriminatie. Dit spel is bedoeld voor middelbare scholieren en is beschikbaar in zes talen. Een docentenhandleiding en deze module zijn gemaakt om leraren te helpen de game in hun klas te gebruiken als startpunt voor een discussie over genderdiscriminatie. Dit project werd gefinancierd door Erasmus+ en de tools zullen in de toekomst gratis te gebruiken blijven.

ENQUÊTE

01

06-09/21

MOBILITEIT

02

01/22

PROTOTYPE

03

02-04/22

EINDVERSIE

04

05-06/22

HANDLEIDING

05

06/22

Ontwikkelproces

Partners in het project:

Het ondervragen van middelbare scholieren in heel Europa om hun interesses te leren kennen en de onderwerpen voor de mobiliteit te kiezen

Het werven van universiteitsstudenten in heel Europa om het best mogelijke gamevoorstel te ontwikkelen

Het maken van een eerste versie van de game, gebaseerd op het winnende voorstel en het testen van de game op middelbare scholen in heel Europa

De game verbeteren tot een eindversie en alles in de verschillende talen afronden

Het schrijven van een pedagogische handleiding en het ontwikkelen van de e-learningmodule om docenten te helpen de game met hun studenten te gebruiken

'Gender Adventure' is een serious game waarmee de speler kan experimenteren met genderdiscriminatie op openbare plaatsen. In deze serious game speelt elke student als Maverick, een alien die de Gouden Plaat in de ruimte vond. Twee menselijke lichamen, mannelijk en vrouwelijk, zijn vertegenwoordigd op deze plaat. Omdat alle aliens niet-geslachtsgebonden zijn en er bij de geboorte hetzelfde uitzien, raakte Maverick geïntrigeerd door deze verbeeldingen. Maverick besloot daarom de aarde te bezoeken om een klein experiment te doen over hoe gender werkt voor mensen in het dagelijks leven. Maverick krijgt de kans om drie mensen in hun dagelijks leven te volgen, één persoon identificeert zich als een vrouw, één als een man, één als non-binair.

Ontdek voor elk van de drie minigames het gekozen scenario en de bijbehorende achtergrond door op de aliens te klikken:

Game verhaal

Laten we een eindje gaan lopen

Tijd om te sporten

Welkom op onze middelbare school

Ga naar de volgende pagina om de technische details en instructies van de game te ontdekken.

Gouden Plaat

Alien Maverick loopt als vrouw door een straat en ervaart catcalling. Dit type discriminatie is gekozen om het vrouwelijke personage mee te confronteren omdat het een groot probleem is en een van de belangrijkste bronnen van intimidatie waarmee vrouwen in de dagelijkse realiteit te maken hebben. Ontstaan uit de hyperseksualisering van vrouwenlichamen in een over het algemeen patriarchale context, drukt catcalling heel krachtig het soort discriminatie uit dat vrouwen op openbare plaatsen kunnen ervaren.

Alien Maverick, in de schoenen van een man, wordt geconfronteerd met het concept van toxische mannelijkheid. Maverick wil een paar sportactiviteiten ondernemen en gaat naar een atletiekbaan, dan de sportschool en uiteindelijk naar een voetbalveld. Dit scenario is ontworpen rond situaties die fysieke kracht verbeelden en waarin mannen vooral worden geconfronteerd met wat ze wel of niet zouden moeten zijn.

Alien Maverick, is nu een non-binaire middelbare scholier. De alien beleeft een gewone dag op verschillende middelbare schoolplekken: administratie, klaslokaal, schoolplein, badkamer, kantine en bibliotheek. Dit scenario is ontworpen om de moeilijkheden te laten zien die mensen met verschillende genderidentiteiten in het dagelijks leven kunnen ervaren, wanneer sommige mensen discriminerend gedrag vertonen tegenover degenen die zich niet identificeren met de sexe die ze bij de geboorte hebben gekregen.

Ontdek de specifieke kenmerken van de verschillende elementen die aanwezig zijn in de game:

Platforms

Opmerkingen

Frustratiemeter

Harten

Laserstralen

Game instructies

Move on to the next page to discover the game technicalities and instructions.

Have you seen the first three sections? Move on to the fourth part of this module!

Elke minigame wordt gevolgd door een reeks van drie quizvragen. Vind ze op de volgende pagina! Het correct beantwoorden van deze vragen kan extra punten opleveren voor de speler.

INSTRUCTIES: Je volgt elk van de drie mensen tijdens een dagelijkse activiteit. Je komt een aantal 'situaties en opmerkingen' tegen. Afhankelijk van het gender van je personage kunnen sommige je frustreren en andere kunnen je opvrolijken. Het is aan jou om verstandig te kiezen! Afhankelijk van je keuzes zal je 'frustratie-meter' aangeven hoe goed je erin slaagt om je humeur op peil te houden en je frustratie te beperken. Je kunt springen met behulp van de TOETSEN OMHOOG en OMLAAG..

Je doel is om door de opmerkingen te springen die je als POSITIEF beschouwt, terwijl je de opmerkingen vermijdt die je NEGATIEF vindt.

Pik onderweg extra energie op door door de HARTEN te springen, je frustratiemeter gaat richting GROEN.

Je frustratiemeter weerspiegelt je gameplay: richting GROEN (100) is goed nieuws, richting ROOD (0) het tegenovergestelde.

Probeer alle LASERSTRALEN te vermijden, anders zal je frustratie-meter richting ROOD bewegen.

Op de platforms kunt je tijdens het springen landen en de opmerkingen kiezen die je wil.

Gevraagd in een Ierse enquête uitgevoerd door middelbare scholieren, zei ongeveer 60% van de ondervraagde jonge vrouwen en meisjes onder de 20 dat ze in de voorgaande week het onderwerp waren geweest van 'catcalling'.Waar of niet waar?

'Catcalls van ...' is een wereldwijd initiatief voor bewustwording en actie. Het richt zich op:A. catcalling zichtbaar maken.B. catcallers aanspreken.

Franse anti-straat intimidatie wetten verschillen van die van veel andere landen. Zij:A. straffen strenger.B. geven lik-op-stuk.

De Ierse jongereninformatiewebsite 'spunout' noemt een aantal manieren om 'toxische mannelijkheid' aan te pakken. Het meest effectief is:A. om erover te praten.B. om het aan te vechten.

In een ‘gender drop’ van een Luxemburgs genderinformatiecentrum getiteld 'Boys will be boys', wordt een Gilette-videoadvertentie afgeschilderd als:A. positieve actie.B. misleidende colourwashing.

Volgens een in het Verenigd Koninkrijk gevestigde, door feministen geleide liefdadigheidsnieuwspost, welke van deze twee voorbeelden van 'giftig mannelijkheidsgedrag' staat het hoogst in hun top 10-ranglijst?A. Stoïcijns zijn.B. Dominant zijn.

Op 14 juli is het Internationale Non-binaire Mensen Dag. Het in het Verenigd Koninkrijk gevestigde Stonewall voert campagne voor non-binaire inclusie en richt zich sterk op:A. ervaringen van mensen.B. de taal van mensen.

In 2025 zijn Nederlandse ID-kaarten gendervrij. ILGA (International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association) Europe verwelkomt dit als een: A. eerste stap voorwaarts naar non-binaire registratie. B. doorbraak in non-binaire registratie.

EIGE, het Europees Instituut voor gendergelijkheid, beweert dat 'onderwijs de sleutel is tot het doorbreken van genderstereotypen'. Nieuw onderzoek geeft aan dat een grote uitdaging gelegen is in:A. gendersegregatie.B. traditionele carrièrekeuzes.

Quiz vragen per scenario

Het juiste antwoord is: B. Handhavers beboeten daders op straat. https://www.forbes.com/sites/stephaniefillion/2021/01/26/2-years-later-what-we-can-learn-from-frances-anti-catcalling-law/?sh=7c90569b75dc

Het juiste antwoord is: A. Klopt, 60%, inderdaad, in slechts één week. https://www.irishtimes.com/news/education/it-s-scary-and-uncomfortable-schoolgirls-seek-end-to-catcalling-1.4520281

Het juiste antwoord is: A. Catcalls worden op straat neergekrijt op de plek waar ze plaatsvonden. https://www.zdf.de/nachrichten/video/panorama-cat-calls-of-mainz-100.html

Het juiste antwoord is: B. De video faket positieve actie voor zakelijke doeleinden. https://cid-fg.lu/en/drops/8-boys-will-be-boys/

Het juiste antwoord is: A. 'Stoïcijns zijn' staat helemaal bovenaan de lijst! https://www.aurorand.org.uk/news/top-10-toxic-masculinity-behaviours

Het juiste antwoord is: A. Praat, wat je ook doet! https://spunout.ie/life/bullying/how-to-challenge-toxic-masculinity

Het juiste antwoord is: A. Alleen goed voor Nederland. https://eige.europa.eu/news/education-key-breaking-gender-stereotypes

Het juiste antwoord is: B. Jongeren hebben de neiging om carrières te kiezen op basis van traditionele genderrollen. https://eige.europa.eu/news/education-key-breaking-gender-stereotypes

Het juiste antwoord is: B. Inclusief taalgebruik is een sterk instrument om op te treden als bondgenoot van non binaire mensen. https://www.stonewall.org.uk/about-us/news/10-ways-step-ally-non-binary-people

Verdiep je begrip van deze concepten en hoe ze in het spel worden aangepakt

verwijst naar de sociaal geconstrueerde rollen, gedrag, uitdrukkingen en identiteiten van meisjes, jongens en genderdiverse mensen. Het beïnvloedt hoe mensen zichzelf en elkaar zien.

verwijst naar een reeks biologische kenmerken bij de geboorte (chromosomen, genexpressie, hormoonspiegels en -functies en reproductieve / seksuele anatomie). Sexe wordt meestal gecategoriseerd als vrouwelijk of mannelijk, maar er is variatie in de biologische kenmerken waaruit sexe bestaat en hoe die kenmerken worden uitgedrukt.

Sexe...

Gender...

Lees details en ontdek meer concepten in onze docentenhandleiding!

Genderrolsocialisatie: hoe creëren samenlevingen mannen en vrouwen?Gevolgen: hoe leiden verschillen tot ongelijkheid en discriminatie?Voorkomen en reageren: wat zijn oplossingen voor discriminatieop grond van gender?

Definities

Catcalling

Toxische mannelijkheid

is "een luide schreeuw of fluit die afkeuring uitdrukt, vooral gemaakt door mensen in een menigte". (Cambridge dictionary)

is een reeks "ideeën over de manier waarop mannen zich moeten gedragen die als schadelijk worden gezien. Bijvoorbeeld het idee dat mannen niet moeten huilen of zwakte moeten toegeven".

(Cambridge dictionary)

Concepten in de game

De onderstaande opmerkingen zijn een selectie van het soort waarmee de spelers in de game te maken zullen krijgen. Beweeg over deze opmerkingen om de echte concepten te begrijpen die ze weerspiegelen.

Hé knapperd!

Deze opmerking weerspiegelt hoe vrouwen vaak worden gereduceerd tot hun uiterlijk en hoe goed ze eruit zien. Hoewel het misschien een compliment lijkt, toont het weinig respect voor de persoon en impliceert het een oordeel.

Kijk naar die kont!

Deze opmerking weerspiegelt de hyperseksualisering van het lichaam van een vrouw. Naast het reduceren van de persoon tot haar lichaam, impliceert deze opmerking ook dat haar enige waarde ligt in haar seksuele eigenschappen.

Wees niet zo verlegen

Deze opmerking weerspiegelt hoe vrouwen kunnen worden geconfronteerd met aandringende treiteraars. In levensechte situaties wordt deze opmerking vaak gehoord wanneer een slachtoffer een eerder genoemde discriminerende of beledigende opmerking probeert te negeren.

Mijn jurk is geen ja

Deze opmerking verzet zich tegen het idee dat slachtoffers van seksueel geweld er een mede-verantwoordelijkheid voor hebben en heeft tot doel het idee te deconstrueren dat de manier waarop iemand zich kleedt kan worden geïnterpreteerd als een uitnodiging om seks te hebben.

Laat haar met rust

Deze opmerking is een voorbeeld van hoe straatintimidatie kan worden gestopt. Het helpen van slachtoffers in discriminerende of beledigende situaties en de dader niet laten wegkomen met getoond gedrag moet worden aangemoedigd.

Laat zien dat je een man bent.

Deze opmerking suggereert dat sommige dingen (sportprestaties in dit geval) worden verwacht, zodat iemand echt een man kan zijn. Het is een typische vorm van toxische mannelijkheid die mannelijk gedrag dicteert.

Zwakkeling

Deze opmerking is een belediging die betrekking heeft op het idee dat mannen sterk moeten zijn.

Alle jongens houden van voetbal

Deze opmerking is een genderstereotype dat iemands vertrouwen in het opbouwen van zijn eigen identiteit kan schaden.

Het is OK om te huilen

Deze opmerking is ondersteunend en deconstrueert het idee dat mannen hun emoties of enig teken van "zwakte" of empathie niet moeten tonen.

Geef nooit op

Deze opmerking is ondersteunend en nodigt het slachtoffer uit om te blijven vechten voor hun rechten om zichzelf te zijn en voor zelfverwezenlijking.

Dit is geen circus

Deze opmerking weerspiegelt hoe non-binaire en andere genderdiverse mensen soms als abnormaal worden beschouwd.

Ben je een meisje of een jongen?

Deze opmerking weerspiegelt hoe genderidentiteit te vaak wordt gereduceerd tot een binaire keuze waarmee niet iedereen zich kan identificeren.

Je zou niet moeten bestaan

Deze opmerking weerspiegelt hoe ver haatzaaien tegen genderdiverse mensen kan gaan en hoe het kan leiden tot diepe uitsluiting van sociale groepen.

Ik bewonder je zelfvertrouwen

Deze opmerking is een aanmoediging voor iemand die zijn eigen identiteit uitdrukt en erkent de moed die soms nodig is om zichzelf te zijn tegenover mensen die genderdiversiteit niet begrijpen.

Kies het toilet van je voorkeur

Deze opmerking is een open keuze, waarbij iemands voorkeuren worden gerespecteerd en hun welzijn uitstijgt boven sociale normen.

Om de discussie in de klas over bepaalde opmerkingen uit het spel te vergemakkelijken kun je de 'pauze-functie' inschakelen door tijdens het spel op de 'p-toets' te drukken.

Organiseer chronologisch je klassenactiviteit!

Sleep en plaats de elementen in de juiste volgorde. Controleer dan of je gelijk hebt met je "oplossing".

1

2

3

5

4

6

Voorbereiding van de les: inleiding op het game concept en de instructies

Het identificeren van manieren om genderdiscriminatie te voorkomen en erop te reageren

Debat opstarten: begrip kweken van verschillende soorten genderdiscriminatie

De nadruk leggen op gendersociale constructie en het bestrijden van ongelijkheden

Oplossing

1. Het organiseren van twee klasopstellingen: gamen op computers en ruimte creëren voor een debat2. Voorbereiding van de les: inleiding op het game concept en de instructies3. De game spelen en studenten aanmoedigen om na te denken over de betekenis ervan4. Debat opstarten: begrip kweken van verschillende soorten genderdiscriminatie 5. De nadruk leggen op gendersociale constructie en het bestrijden van ongelijkheden 6. Het identificeren van manieren om genderdiscriminatie te voorkomen en erop te reageren

Het organiseren van twee klasopstellingen: gamen op computers en ruimte creëren voor een debat

De game spelen en studenten aanmoedigen om na te denken over de betekenis ervan

Heb je je sessie goed georganiseerd?Om ervoor te zorgen dat je studenten het meeste uit de game halen, vind je mogelijke debatvragen op de volgende pagina:

Debatvragen

Vind elementen om deze vragen te beantwoorden in onze docentenhandleiding!

Als je klaar bent, ga dan verder met de afsluitende dia!

Een voorstel om het belangrijkste deel van de klassenactiviteit te begeleiden!

Eerste indrukken

Scenario's

Vrouwelijk personageMannelijk personageNon-binair personage

Gender-socialisatie

Voelde je je op je gemak bij het spelen van elk personage? Waarom?Wat beïnvloedt in het dagelijks leven onze percepties van elk geslacht?

Oplossingen

Wat zou kunnen helpen om het spel te winnen met een betere score?Wat zijn oplossingen om negatieve situaties uit het spel in het echte leven te voorkomen?

Hoe zou jij je voelen bij het verzenden of ontvangen van dergelijke berichten?Wat was het algemene doel van de game?Wat is er gebeurd en wat heb je ervan begrepen?

1

2

Klik op de cijfers om vragen te vinden voor elk scenario.

3

Wat is catcalling? Waarom ervaren vrouwen meer catcalling dan mannen? Kun je je voorstellen dat mannen dezelfde opmerkingen te horen krijgen terwijl ze over straat lopen? Waarom? Wat zijn de gevolgen van catcalling? Wat heb je geleerd en was je verrast door de antwoorden op de afsluitende vragen?

Heb je ooit gehoord van toxische mannelijkheid? Wat betekent het? Kun je je voorstellen dat vrouwen dezelfde opmerkingen te horen krijgen? Waarom? Wat zijn de gevolgen van toxische mannelijkheid? Wat heb je geleerd en was je verrast door de antwoorden op de afsluitende vragen?

Wat is het verschil tussen iemands geslacht en gender? Wat betekent het om non-binair te zijn? Waarom zijn die opmerkingen gericht op non-binaire mensen? Wie zou dit soort opmerkingen nog meer kunnen krijgen? Wat heb je geleerd en was je verrast door de antwoorden op de afsluitende vragen?

Bedankt voor hetverkennen van dezee-learning module!

Speel het spel! (Chrome/Opera)

Downloadde handleiding!

Stuur ons feedback!

Gender Adventure

Bezoek de projectwebsite om de serious game voor middelbare scholieren over cyberharrassment te verkennen:

#YouToo

Opnieuw beginnen:

carragon@lepartenariat.org