Want to make creations as awesome as this one?

Uitleg van 5 verschillende huidtypes

More creations to inspire you

Transcript

Normaal is een term die wordt gebruikt om en huid aan te duiden die in evenwicht is. Een normale huid kenmerkt zich door de afwezigheid van problemen, zoals schilfers, roodheid, onreinheden, mee-eters, pukkeltjes en puistjes of allergische reacties. De wetenschappelijke term voor een gezonde huid is eudermisch. Over het algemeen genomen zijn bij de normale huid talg en vocht goed in evenewicht en is de huid niet te vet of te droog. De T-zone (voorhoofd, kin en neus) kan een beetje vet zijn. Helaas is de tendens dat het normale huidtype steeds minder vaak voorkomt. Een normale huid komt eigenlijk nog het meeste voor bij jonge kinderen. Dit heeft er onder meer mee te maken dat bij kinderen de huid een minder belangrijke rol speelt in het afvoeren van afvalstoffen en slakken.

Bij een gecombineerde of gemengde huid verschilt het huidtype ter hoogte van de T-zone met dat van de wangen. De zogeheten T-zone kan sterk verschillen in grootte: van een heel klein tot een groot gebied. Iemand met dit huidtype heeft vaak een droge huid op de wangen en een vette huid op de kin, neus en het voorhoofd.

De term droog wordt gebruikt om een huidtype te beschrijven dat minder talg produceert dan een normale huid. Een droge huid kenmerkt zich door fijne huidporiën en een mat overkomen. Een droge huid heeft echter weinig onreinheden. Bij een erg droge huid zijn er vaak schilfers aanwezig. Voor de betroffene voelt de huid aan als trekkerig. Als gevolg van het tekort aan talg bevat een droge huid niet de lipiden die hij nodig heeft om vocht vast te houden en een beschermend schild op te bouwen tegen invloeden van buitenaf. Dit leidt tot aantasting van de barrièrefunctie. Hierdoor is de huid vaak gevoeliger voor allerlei invloeden en zie je vaker irritaties en roodheid. Droge huid is er in verschillende maten van ernst en in verschillende vormen die niet altijd duidelijk van elkaar te onderscheiden zijn. Elke huid wordt droger bij het ouder worden. De talgproductie van de huid neemt namelijk in de loop van het leven af. De rijpere huid is daarom vaak ook een wat drogere huid. De oorzaak voor een droge huid is vaak genetisch bepaald, maar een droge huid kan ook zeker ontstaan door levensstijl. Risicofactoren voor het ontstaan van een droge huid zijn: te lang, te vaak en te warm wassen, douchen en badderen, het gebruik van agressieve wasgels, het gebruik van reguliere producten die puistjes tegen gaan (deze bevatten vaak veel alcohol wat de huid zeer uitdroogt), het langdurig gebruik van parrafine en silikonhoudende crèmes en zalven en te weinig drinken.

De vette huid is een huidtype met een verhoogde talgproductie. Een vette huid ziet er vaak glimmend uit, zeker rondom de neus, de kin en het voorhoofd (ook wel de T-zone genoemd). De huid voelt vaak vettig aan en dit wordt gedurende de dag steeds erger. Ook komen bij een vette huid vaker mee-eters of puistjes voor. Deze bevinden zich met name op de neus, kin en het voorhoofd. Bij een vette huid blijft make-up vaak moeilijker zitten. Het is belangrijk reinigingsproducten met alcohol te vermijden. Deze drogen de huid uit en zullen de talgproductie nog meer stimuleren.

Een gevoelige huid is een huid die last heeft van allergische reacties en onverdraagzaamheden. Dit kan zowel voor voeding als voor uitwendig gebruikte producten en stoffen zijn. De huid reageert sterk op prikkels als hitte of kou en is gevoelig voor verbranden. De gevoelige huid is vaker geïrriteerd en ziet er dan rood, vlekkerig en eventueel droog uit. De huid is ook vaak dun. Verder komen eczeem, neurodermatitis of rosacea, die ook gepaard gaan met roodheid en/ of jeuk van de huid, bij een gevoelige huid vaker voor. De gevoelige huid kan ook allergisch reageren op verzorgingsproducten en cosmetica. Er is dan ook speciale aandacht vereist bij de verzorging van deze huid. Er wordt aangeraden enkel hypoallergene huidverzorgingsproducten te gebruiken. Een gevoelige huid is vaak al vanaf de geboorte aanwezig, maar tegenwoordig krijgen ook steeds meer mensen pas op een latere leeftijd een gevoelige huid. Dit is niet zo gek aangezien we iedere dag steeds vaker en meer in aanraking komen met synthetische stoffen en milieuvervuiling. Daarnaast spelen ook de al eerder genoemde verkeerde cosmetica en een overdreven hygiëne (te vaak en te heet met agressieve reinigingsmiddelen wassen) een rol in het ontstaan van een gevoelige huid doordat deze op den duur de huidbarrière aantasten.

Ieder huidtype heeft zijn eigen huidverzorging nodig. Daarom kan bijvoorbeeld een crème ook verschillende functies voor de huid hebben.