Want to make creations as awesome as this one?

Transcript

2022

start

By Teeny-Weeny Scuba Divers6th Grade A/BCEIP PUNTA DE N'AMER

Try out, Love & Protect

Les llengües emprades a la presentació són el català, el castellà i l'anglès. Llengües ensenyades al nostre centre. Creiem amb les llengües amigues. Totes s'ajunten i complementen. Per això consideram important emprar-les d'una forma natural; com quan ens reunim un grup d'amics on els hem conegut emprant-ne una o l'altre i llavors se'ns fa difícil canviar. La competència plurilingüe és clau sobretot si es viu a les Illes Balears. Més que la llengua emprada, la importància recau en la competència comunicativa.

Hi ha molta info amagada!!

Show interactive elements

Pensau a clicar damunt :

Index

12 Spread the Message. . . . . . . . . . . . . . . .

11 APABAL video . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

10 Edible Water Bubbles. . . . . . . . . . . . . . .

09 Posidonia in the Classroom . . . . . . . . .

08 Save the Sea Speech. . . . . . . . . . . . . . .

07 Posidonia Speech. . . . . . . . . . . . . . . . . . .

06 Save the Med Speech. . . . . . . . . . . . . .

05 Let's create some Beeswax wraps! . . .

04 Let's do some edible utensils! . . . . . . .

03 Alternatives to plastic. . . . . . . . . . . . . .

02 Plastic everywhere. . . . . . . . . . . . . . . . . .

01 Introduction. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

01

Aquest curs escolar hem après moltes coses sobre el plàstic i la mar. Consideram que només així podem saber què està passant i què s'està fent per canviar. És per això que les volem compartir amb vosaltres!Nosaltres també hem volgut experimentar i posar en pràctica algunes de les alternatives. A partir d'aquí han sortit tallers que hem fet arribar a altres alumnes del centre i escrit mails a empreses mallorquines.Es tracta de fer arribar el missatge a quanta més gent millor i així tindrem més change makers entre nosaltres!

introduction

Tot el que feim a la vida és com una recepta de cuina. 1r hem de preparar els ingredients, llavors els hem de cuinar amb molt d'amor i durant el seu temps de cocció intentarem que res no espatlli ni el gust, ni la presentació.

Learn things,Understand them,Try them out,Love them,and thenProtect them!

02

Plastic is everywhere around us. We use it for many things in our lives. It's possible that your pencil case, school bag or shoes are made of plastic. Maybe your clothes are made of plastic.Nylon, acrylic or lycra. What is the chair you are sitting on made of?The first ever plastic was invented in 1905. It was called bakelite. Now, there are lots of different plastics and they have different uses.For example teflon is used in frying pans.Acrylic is used in paints and clothes.Polypropelyne is used to make plastic bottles, carpets and plastic furniture.Kevlar is a popular type of plastic which is extremely strong, light and durable. It was invented by Stephanie Kwolek in 1966. Bulletproof vests, skis and space vehicles are made from kevlar.

Plastic everywhere!

VIDEO RAP

03

We've made a change at

edible water bubbles

stainless steel water bottles

beeswaxwraps

edible utensils

Boc'n'roll

stainless steel lunch BOXes

Bamboo toothbrush

Cloth shopping bags

04

We've made them at

Galletes Gelabert i Forn de Sa Plaça col.laboraran amb mostres per a la I Diada Solidària Esportiva Eco-Inclusiva que es realitzarà dia 3 de juny al parc de l'escola. Els beneficis aniran a APROSCOM i a projectes sobre la protecció de la POSIDÒNIA.

Mails

Després de veure el vídeo d'en Narayana Peesapati pensàrem que tal vegada les fàbriques de galletes mallorquines podrien estar interessades.Els férem arribar un parell de preguntes per temptejar i hi hagué respostes de tot tipus.Quely, no contestà.Gori de Muro ens regalà una mostra de les seves galletes.

Les nostres galletes no tenen conservants ni colorants i a més estàn fetes amb oli d'oliva. Això fa que s'hagin d'embossar a una bossa que no entri aire i que no embruti la bossa d'oli.Ens agradaria que fos d'un altra manera, però el dia d'avui això és el que ens hem descobert al mercat.

Forn de Sa plaça

Tenen previst funcionar amb plaques solars.Les vostres galletes són emmagatzemades dintre de bosses de plàstic. Teniu alternatives pensades? Hem assistit a fires d'empaquetatge, hem parlat i provat bosses de diferents materials, però de moment no hem trobat cap material que no sigui plàstic que es mantinguin les galletes sense que es tornin ràncies, toves o que agafin olors.

Quines teniu pensat posar en marxa en breu? Instal·lació de plaques solars.Les vostres galletes són emmagatzemades dintre de bosses de plàstic. Teniu alternatives pensades? No és possible modificar l'envàs. Per normativa sanitària no es pot envasar un producte amb plàstic biodegradable, ja que aquest envàs pot contaminar el producte que està dins l'envàs.

Galletes Gori de Muro

Podríeu fer feina amb plaques solars? No és viable actualment, perquè l’energia solar és una energia intermitent, no és possible funcionar 24 hores del dia amb aquesta energia; a més hem fet un estudi per fer una instal·lació de plaques solars i només cobrim un 40% de l'energia que utilitza’m a fàbrica en aquest moments. Quines mesures eco ambientals realitzeu ara? El nostres envàs de plàstic és 100% reciclable, tenim contractat subministrament elèctric que prové d'energies verdes, reciclem el cartó, plàstic, orgànic, il·luminació Led...

Quines mesures ecoambientals realitzau ara? A part de les plaques solars tenim molt en compte el tema del reciclatge. A Porreres tenim la gran sort que tenim recollida porta a porta de tot el material que es pot reciclar.

Galletes gelabert

Vosaltres realitzeu coberts comestibles? No feim cap producte d'aquest tipus però ens heu donat una bona idea que estudiarem si és viable.Podrieu fer feina amb plaques solars? Des de l'any 2016 tenim una instal·lació fotovoltaica montada, que més o manco ens subministra un 30% de l'energia que necessitem.Per poder posar el 100% en plaques hauríem de menester l'extensió d'un camp de futbol, a més hem de tenir en compte els dies que no fa sol i l'hivern que el dia és més curt.

Ens han oferit algunes coses tipus com l'envàs del cafè (paper o cartró per defora i paper d'alumini per dintre) però aquesta solució no creim que sigui la correcte ja que creiem que és mes fàcil reciclar una bossa de plàstic que només és un material que aquest tipus d'envàs que per fer-ho bé s'han de separar.

Galletes gelabert

Les vostres galletes són emmagatzemades dintre de bosses de plàstic. Teniu alternatives pensades?Aquest tema és bastant complicat ja que el nostre producte son galletes d'oli i apart de trobar un envàs que sigui hermètic també ha d'esser que no s'embruti amb l'oli (per tant el paper queda descartat).El vidre és una opció però hauria d'esser retornable i el mercat avui en dia encara no està preparat per poder fer-ho.

Sustainable Table Set

Cookie Shapers

Jelly Glass

+ info

Edible Cutlery

Començàrem a investigar sobre el tema. Vérem un vídeo introductori sobre en Narayana Peesapaty, nosaltres decidírem que també ho volíem fer.En grups decidírem que uns farien coberts de formatge, d'altres tassons de jelatina i fins i tot Nugget Forks.

Edible Cutlery & Utensils

For DIY Gummy Glasses you will need:

  1. - 170 g powdered jelly (of any flavour you like)
  2. - 50 g unflavored gelatin
  3. - 300 ml hot boiling water
  4. Also you will need 2 plastic cups (one - 500 ml, another - 200 ml).
My yummy-gummy glasses, which are made completely of gummy, are the great party idea! My recipe is very easy. And if you will store glasses in the fridge - they will keep a shape for a week and more!Just one tip - my gummy glasses are only for cold drinks and food. Don't wash them after use - just eat! :) Because they are 100% edible!One day, someone will do them without using single use plastic glasses.

Glass made of Jelly

Tip

As you have watched before, we needed some plastic glasses which broke our heart... 😢But later we found this video. So, if you get an XL silicone ice bucket and you use individual, smaller ones in it, you can reuse them as many times as you want!

PLASTIC FREE Jelly Shots

As you can see, we need some balloons which break our heart again. 😢But ... 🤩🥳 Watch the following videos first, before doing your own candy balloon bowl!

Sugar Bowls

Upcycling is super important nowadays. At the moment, we are collecting old but not broken clothes for 'Fundació Deixalles'. They are doing a great job, as well as they are helping people and objects to have a second, third, fourth... chance. 🤗

UPCYCLING

As we have said at the introduction, plastic is everywhere around us!Fundació Deixalles confecciona peces, complements, roba de llar... “customitzades” (personalitzades amb materials reutilitzats)D’aquesta forma allarguen la vida de la roba, li concedeixen valor i, per descomptat, personalitat. Solucions de reciclatge senzilles i atractives: faldilles a partir de jaquetes o jerseis; pantalons fets de samarretes; bosses de matalassos o pneumàtics… També objectes de decoració.Amb sort, feines del passat (sastres) tornaran a ser necessaris. 🤞

Costura: upcycling i customització

05

Eco-friendly Wraps

NI 1 FOC AL BOSC!

Reusable wrap for sandwiches

X'mas Beeswax Wraps

Let's DIY!

A Impulsors pel Canvi Junior del 2021 vérem com 'Zero Waste Snackers' parlava dels Beeswax wraps.Ens agradà tant la idea que per nadal decidírem crear els nostres propis; així com fer tallers entre altres companys i companyes de l'escola.Anant per les aules, vérem com ja hi havia alumnes que els feien servir fora nosaltres haver dit res.

Let's Create some Beeswax wraps!

A banda, un dels nostres companys, guanyà un Boc'n'Roll al haver quedat seleccionat al concurs de dibuix: 'Ni 1 Foc al Bosc' i en férem també a classe.El departament de Medi Ambient del nostre ajuntament (Sant Llorenç des Cardassar) sempre aposta per la sostenibilitat i difusió a les escoles de la zona sobre nous projectes ambientals:- Reciclatge de dispositius electrònics. - Reforestació de boscos.- Reciclatge de vidre.

Al llarg dels anys ha anat dotant entre els ciutadans més petits de:Pots per reciclar oli de cuina, bosses de tela per a la fruita i verdura, bosses per anar a comprar...Enguany ens han comunicat que abans d'acabar el present curs escolar repartirà Boc'n'Rolls a 6è i a 1r.A 1r significa que podran fer-ho servir al llarg de tota l'etapa d'Educació Primària i a 6è perquè podran dur-ho a la seva etapa d'Educació Secundària.

Sandwich Wraps made out of Fabric

⚠️ The unification of purchases is very important for our environment too. ⚠️

* MUST BE 25x25 cm. * MUST BE MADE OF 100% ORGANIC COTTON. * MUST BE CHEAP and as many as we can in ONLY one purchase.

- Concurs de tria i compra de retalls de tela:

Per novembre començàrem el nou repte: La creació d'embolcalls amb cera d'abella. Aquí fou quan aprenguérem a fer-los.Però abans ens havíem d'organitzar:- Creació de grups de treball.- Organització del material a emprar.

X'mas Beeswax Wraps

Let's Create some Beeswax wraps!

They iron on their own!

El tutor i la tutora de 3r es posaren en contacte amb nosaltres. Contractaren els nostres serveis. Realitzàrem el taller de retalls amb cera d'abella.

Bananas ready!

We help them!

Spread the wax pellets!

Let's Create some Beeswax wraps!

06

Imatge: Mari Gutic

Per poder protegir, necessitam saber què passa i a qui afecta. Quan descobrim i entenem, inevitablement estimam; Només així pensarem en solucions vertaderes i longeves.

Qui coneix, estima i qui estima protegeix!

Gràcies a Save the Med, tot el projecte del curs 2021-2022 cobra vida i s'uneixen distints continguts aparentment aïllats.1r Trimestre:- Xerrada Heidi Valero: Posidònia Oceànica, Protectors Solars no perjudicials pel medi ambient i la nostra 1a immersió a l'aula.- Xerrada Mari Gutic: El nostre primer contacte amb les profunditats marines.- Xerrada Magdalena Vadell: Recordam la llengua de signes.- Xerrada Raquel Arañón: Ens mostra la seva col.lecció 'Save the Sea' i col.lecions totes fetes amb plàstic reutilitzat.- Xerram del Plàstic i Alternatives.

Save the Med Speech

A Sea Picture

Propulsion Vehicle Diver

Manta Trawl

Expeditions Material

Dia 13 d'octubre 'Save the Med' vingué al nostre centre. Al principi ens imposava molt la seva visita; però a poc a poc ens anàrem relaxant i sobretot gaudint del seu amor cap a la mar i cap als distints éssers vius que allà hi viuen.Na Mari Gutic (educadora de Save the Med), en Sergio Ruiz-Halpern (investigador / educador) i en Dan Abbott (cinematògraf i apassionat dels taurons) aconseguiren que tinguéssim ganes d'aprendre més sobre aquest món tan desconegut per a nosaltres.Aquest fou el 1r dia on vérem la mar, des d'una altra perspectiva.

Save the Med Speech

07

+ info

Did you know that ... ?

  • Sabieu que és l'ésser viu més llongeu de la Terra?
  • Sabieu que la posidònia morta, té tanta de sal que tot i que es xopi no crea ni bacteris, ni fongs?
  • Sabieu que els mariners la feien servir com a planta medicinal? L'alt contingut en iode fa que sigui un gran desinfectant.
  • Sabieu que 1 hectàrea de Posidònia crea 5 vegades més oxígen que 1ha de Selva Amazònica?

Al saber de la visita de Save the Med, el millor era abans tenir una introducció sobre el tema. Per això, dia 11 d'octubre tinguérem la visita de na Heidi Valero. Ella fou l'encarregada d'introduïr-nos en el món de la Posidònia, el seu ús i la importància que té pel nostre entorn. El seu cicle al complet ens ajuda i protegeix la costa de les tempestes.Sentírem parlar ja no dels microorganismes, sinó de les nano-partícules. Wow! Desconeixíem la quantitat de productes nocius que tenen les cremes solars. No només per a nosaltres, sinó també per a la mar i per a les distintes espècies que en ella hi viuen.

Posidònia Oceànica Speech

Aprenem sobre ella

Mesuram els rizomes

Ens comunicam sota de l'aigua

Quadrants d'Observació

Dia 18 i 25 d'octubre ens adintram en el fons marí sense el PADI. 😄Que no se'ns escapessin les paraules "sota de l'aigua" no va ser cosa fàcil!Sense nosaltres saber-ho, ens prepara per la xerrada de na Magdalena Vadell i per la xerrada de n'Inés Castejón.

Heidi Valero Speech

Aprenem sobre ella

Éssers Vius entre laPosidònia

Què hem d'observar?

Ingredients Perjudicials

Posidònia Oceànica Speech

¿Sabías que hay tantas lenguas de signos como lenguas habladas?Nosotros aprendimos la lengua de signos española.

Tod@s somos distint@s

Recordamos cómo deletrear nuestro nombre

¡El ruido nos molesta y asusta!

¡Soy sord@ pero puedo hablar!

Sign Language.- By Magdalena Vadell

Amb l'arribada de les mascaretes hem vist com d'important és vocalitzar, parlar alt i clar. Quan això falla, és fonamental la comunicació no verbal. Lògicament... davall de l'aigua, també!

Would you accept the challenge?

Nosaltres el curs passat coneguérem el tencel, bamboo, linen, milk, cotton, jute com ecofriendly però ens hem quedat bocabadats de veure que va molt més enllà tot això. Sabieu que C&A ha creat un Design & Studio, on podem dur roba que ja no ens agradi, que tengui algun forat i customitzar-la? D’aquesta manera podrem entrar amb una peça de roba avorrida que ja no ens agradava i customitzar-la per una altra més moderna. L’altre missatge que ens ha presentat és la doble visió d’un mateix producte.

08

+ info

Did you know that ... ?

Dia 20 d'octubre ens visità na Raquel Arañón i ens mostrà una altra visió de la roba. En tot moment ens explicà com d’important és reciclar i allargar la vida de la roba; així com que de cada vegada més dissenyadors aposten per materials sostenibles.Sabeu què és el KUORI? Nosaltres tampoc no ho sabíem fins que ens explicà que hi ha marques mallorquines com Toulouse que fabriquen les soles de les seves sabates amb aquest material sostenible i biodegradable.Les soles estan fetes de pells de plàtan. Són el resultat de la dissenyadora Sarah Harbarth.

Save the Sea Speech

Hem estat molt afortunats i afortunades. No només hem pogut veure dues mostres; sinó que na Sami i n'Amanda s’ho han pogut posar. Aquesta col.lecció s’anomena:‘Bimbolles de Cinema’(05).Resulta que quan arribà a classe proposà al seu alumnat: 'Heu d’emprar plàstic de bimbolles, bosses de supermercat que tingueu per casa i heu de recrear vestits de pel.lícules mítiques del S. XX.'Aquest projecte durà 4 mesos!

El plàstic és contaminant, és dolent pel medi ambient i hem d’intentar reduir-ne l’ús; però i amb aquell que ja està creat? Doncs anem a aprofitar-lo, reciclem-lo i reutilitzem-lo!Ens ha presentat una col.lecció feta tota de cintes de cassette, anomenada ‘Cassette Dressing’ (06). Nosaltres ho hem flipat! Ens pensàvem que no ens agradaria cap vestit dels que véssim i no ha estat així. Ens ha sorprès! Ho feren en només 2 mesos.Llavors ens ha mostrat una altra col.leció amb roba feta tota a partir de bosses de plàstic de fruita i verdura; així com de cortines de plàstic velles.

Save the Sea Speech

També ens mostrà una col.lecció de moda efímera.Què és això? Doncs una col.lecció de roba que només dura uns mesos. En aquest cas, el motiu és que estava tota la roba feta de xuxes!!Per lo vist ningú no pogué menjar cap xuxe durant el que durà el projecte. No perquè no poguessin, sino perquè d’ensumar-ho estaven embafats.

Save the Sea Speech

Vestido de Chuches (04)

Cassette Dressing

Falda de 'Frutería'

Corpiño de plástico

'Save the Sea' By Raquel Arañón

Ella ha estat l’encarregada de donar el sus al projecte “Posidonia in the Classroom” a Sa Coma. Nou centres educatius d’educació primària i secundària de totes les Illes Balears són els encarregats de poder observar aquesta planta; així com tota la vida que en ella es crei durant aquest 2n trimestre del curs 2021-2022.

09

26 de Gener:Dia Mundial de l’Educació Ambiental i com acte de celebració donam la benvinguda a n'Inés Castejón.IMEDEA, Institut Mediterrani d’Estudis Avançats de la Universitat de les Illes Balears ha visitat CEIP Punta de n’Amer. Després de tres mesos d’estar en contacte amb na Heidi Valero, Mari Gutic i Raquel Arañón ha arribat el moment de tenir la visita de na Inés Castejón.

Posidonia in the Classroom

Cada setmana l’aquari haurà de renovar l’aigua; així com també s’haurà de vigilar l’estat dels filtres, per tal d’assegurar la major qualitat possible del nou hàbitat.La salut de totes les espècies és molt important i evitar haver de confinar-ne és el segon repte més important a assolir.

Abans de muntar l’aquari al centre, l’alumnat de 6è s’encarregà d’anar a cercar aigua de la mar. Aquesta pot ser emmagatzemada sense problema, sempre i quan es mantingui a un lloc fresc i fosc.Una mestra del centre, els donà consells importants a tenir present:‘L’aigua que agafeu no ha de ser ni de la superfície, ni del fons. No pot ser de la superfície perquè és on podem trobar tots els olis, benzines, impureses que suren, microplàstics, etc. I no pot ser del fons perquè és on major quantitat de materials pesats es concentra.’

Posidonia in the Classroom

🐟🐟🐟🐟🐟🐟🐟🐟🐟🐟🐟🐟

Però abans... Let's learn something about 'Sea Water Tank Maintenance'

El trimestre ja ha acabat i de la Posidònia, Gibbula, Poliquets i Crancs ens hem acomiat!Un alumne de 6è B i una alumna de 6è A, Posidònia i Ofiures han apadrinat.

És l'hora dels adéus!

10

DIY.- It's not that easy!

What are they? Why are they so useful?

ss

Edible Water Bubbles

04

Water Bubbles

02

A bit of water

03

Let's mix them

01

Let's pour the ingredients

Hand Blender

Sodium Alginate x 1 cup of waterCalcium Lactate x 4 cups of water

5 cups

Calcium Lactate

WATER

Sodium Alginate

1 gr

5 gr

2 bowls

1 Spoon

11

12

Què s'aconsegueix?

Què aprenem?

Per què volguérem participar?

Why being Change Makers is a good choice?

Què voldríem afegir?

Per què són necessaris aquests projectes?

Què és el que destacam?

Why being Change Makers is a good choice?

donations of/FOR:- Blood- Hair- stickers to pediatritian rooms- money to aspanob- money to Sant Joan de déu (Barcelona)- Electronical devices to jane goodall institute- posidonia protection- aproscom ...CEIP punta de n'amer creu amb les aps.

Making tiny changes since 2014

Esperam que hagueu après coses noves

The End