Want to make creations as awesome as this one?

More creations to inspire you

Transcript

...povodom Svjetskoga dana pripovijedanja, Dana hrvatske knjige i Noći knjige

...učenici/pisci iz 7 škola pišu vlastitu (zajedničku) priču....

Put u slobodu

autori:ETŠ Čakovec (3. ht)EBŠ Slavonski Brod (2. a)SŠ Konjščina (3. b)SŠ Pakrac (1. c)SŠ Novska (3. g)EŠ Požega OIŠI, Imotski (1. n)

U 2022. godini....

Put u slobodu

Mjesec travanj posvećen je pripovijedanju i (hrvatskoj) knjizi; stoga 20. travnja obilježavamo Svjetski dan pripovijedanja, 22. travnja Dan hrvatske knjige, a 23. travnja Noć je knjige čija je tema sloboda, odnosno knjiga kao prostor slobode. U okviru eTwinningova projekta Ulicom hrvatskoga jezika učenici 7 (EPAS-ovih/ eTwinningovih) škola stvarali su zajedničku (foto)priču na temu slobode. Svaka škola pisala je ulomak priče na temelju zadanih tematskih riječi.

Shema rada

Prikaz 1. odlomka (IZVOR) 2. A EBŠ SB: Gabrijela, Marina, Nika, Tena, Lana, Paola, Stjepan

tematske riječi:iskra (SŠK), neovisnost (EBŠ SB) nebo (EŠ PŽ) stvaranje (SŠ Novska) krila (ETŠ Čakovec)

3.ht ETŠ Čakovec: Raširio je svoja krila i letio je nebom neovisno. Samo jedna iskra bila je dovoljna da odleti iz jata. To je bila kap koja je prelila čašu i početak stvaranja svih njegovih problema. Obuzeo ga je osjećaj koji još nikad nije doživio. Je li to početak njegove istinske slobode?

Title 1

"Koliko ćeš još dopuštati da živimo u laži? Nije li osamnaestogodišnjak dovoljno zreo da sazna da je posvojen? Tomislav mora saznati istinu!" Očeve riječi srušile su Tomislavove snove, sve ono o čemu je sanjao cijelog svog života. Potiho je ušao u sobu, uzeo osnovne stvari te se, samo pola sata kasnije, našao u vlaku razmišljajući o tome hoće li se ovo putovanje pretvoriti u bijeg ili u potragu za slobodom.

tematske riječi (ETŠ Čakovec):TomislavIskra (ime)bijegputovanjelaž

Prikaz 2. odlomka: Filip L., 3. b, SŠK

2.a EBŠ SB:Tomislav, sedamnaestogodišnji mladić, živio je u jednoj gotovo savršenoj obitelji. Majka Kasandra radila je kao odvjetnica u odvjetničkome uredu Lović, a otac Petar bio je ugledni zagrebački liječnik. Tomislav je, kao sin jedinac, bio središte njihova života. Iako ga je oduvijek zanimalo, nikada ih nije pitao zašto su se, s obzirom na godine koje su imali, tako kasno odlučili imati djecu. Bližio se dan proslave Tomislavova 18-oga rođendana. Roditelji su mu dopustili da dolično proslavi dan svoje punoljetnosti, jer konačno je popravio ocjene u školi, a i djevojka Iskra nedavno mu je, po prvi put, priznala da ga voli, što je bio dodatni razlog za slavlje.Večer prije dugo očekivane proslave Tomislav iznenadno ulazi u kuću te začuje oca kako govori:

Title 1

Došao je do neke trošne kućice i pokucao na vrata koja mu je otvorila starica oštra nosa, žmirkavih očiju i s maramom na glavi. Predstavila se kao tetka Isabella. Ono što Tomislav nije znao je da oko tetke Isabelle kruži jedna legenda. Tomislavov put u slobodu pretvorit će se u bijeg.

tematske riječi (EBŠ Slav. Brod)Iskratetka Split Isabella grom

Prikaz 3. odlomka: Gabriela S., SŠ PakracIZVOR

Nikola P., 3. b, SŠ Konjščina:Na putovanju u vlaku u dugoj i tamnoj noći usred ničega čuo se udar groma. Vlak se zatresao i ostao bez struje, ljudi su vrištali sve dok nije došao kondukter. Tomislavu, koji je bio među njima, učinilo se da je ugledao svoju djevojku Iskru. U tom stresu pokušavao ju je pronaći, no izgubila mu se iz vida. Tada je kondukter javio da se vlak zapalio te se Tomislav dao u bijeg. Bio je blizu Splita, no on to nije znao. Hodao je šumom u tamnoj noći dok nije ugledao svjetlost.

Title 1

Svaki put, kada bi brojao ribe, iskočilo bi osamnaest riba. Bio je zabrinut pa mu je na um došlo pitanje „Postoji li legenda s tako važnim brojem?“ Utonuo je u san, a ujutro ga je probudio poznat glas.

tematske riječi (SŠ Konjščina):legenda šaptati ribe mjesec more

Prikaz 4. odlomka: SŠ Pakrac

Gabriela S., 1.c, SŠ Pakrac:Nije htio ući u kuću, bio je prestrašen. Upitao je tetku Isabellu koji je put do mora. Dok mu je ona šaptom objašnjavala pravac kojim će poći, zamijetio je broj „18“ uklesan u kamenu. Koračao je čudnim prtenim putom. Na svakom je kamenu bio isti onaj broj pa mu je to dosta odvlačilo pažnju. Nije primijetio more ispred svojih nogu. Na plaži mu je lagani povjetarac puhao kroz svilenu kosu. Noć je bila vedra, a mjesec mlad. Legao je na pijesak i promatrao mnoštvo riba koje su iskakale iz vode. Čudio se i nije znao što ga je snašlo.

Title 1

Strah, mučnina i znoj preplavili su jadnog osamnestogodišnjaka zbog toga nesretnog broja. Majčin su glas i toplina polako nestajali, a njegovim je buđenjem rastao strah. Shvatio je kako je sve bio samo san, a on je gorkoj istini opet morao pogledati u oči. I dalje je bio sam i uplašen na morskoj obali. Mislio je da je dotaknuo dno života, ali imao je nadu da će na kraju svega doći pobjeda.

tematske riječi (SŠ Pakrac):majka,ljubav siromaštvo istina pobjeda

Prikaz 5. odlomka: SŠ Pakrac

Nika B. i Klara M., 3. g, Srednja škola NovskaMajka ga je nježno milovala po licu i pjevušila pjesmu njegova djetinjstva. Dok se budio u njenom zagrljaju, osjećao je majčinu ljubav kao nikada dotad. Odlučili su prošetati obalom te porazgovarati o njegovu posvojenju. Nakon nekog vremena, Tomislav ugleda siromašnog starca kako vadi ulovljene ribe iz čamca. Majka upita starca: ,,Je li dobar ulov, gospodine?" On na to odgovori: ,,18 ribica. Bilo je boljih dana." Nakon njegova su se odgovora Tomislavu odsjekle noge.

Title 1

svoga problema, pozove ga na večeru kako bi vratio snagu nakon onolikog trčanja. Pokaže mu put do njegove sobe u kojoj će uskoro pronaći svoj novi dom, ali mu s oka promakne lokot na vratima koji je fratar za njime zaključao i ključ stavio u svoju redovničku haljinu.

tematske riječi (SŠ Novska):svjetlostlokotbijedasamostansnaga

Prikaz 6. odlomka: Antonio R., OIŠI Imotski

Nina, EŠ PožegaProbuđen svjetlošću novoga dana, odluči nastaviti svoj bijeg od stvarnosti. Došavši do kraja plaže, uspne se betonskim zidićem i zakorači na ulicu punu ljudi. Nastavi svoj put dok nije uočio neobičnu zgradu na vrhu brijega nedaleko od kraja grada. Pun nade kako će napokon moći imati topli obrok i možda mjesto za prenoćiti, zatrči se prema viđenoj lokaciji. Uspuhan, bez daha stane pred tajanstvenu zgradu i pokuca na vrata. Vrata se otvore, ugleda starca i shvati da je pronašao samostan. Fratar ga takvoga bijednoga velikodušno primi i ponudi mu smještaj dok ne pronađe rješenje

Title 1

Molitva preobrazi njegovo duhovno stanje i on osjeti mir. Nikada u životu nije bio spokojniji nego tada, a znao je da nikada nije morao ponijeti veći teret na svojim mladim ramenima. Čudio se sam sebi I pitao se kakva se to preobrazba dogodila u njemu da je svu količinu boli pretočila u spokoj, u mir. Mjesečina mu odjednom obasja lice I on ponukan čarolijom mjesečine shvati da je njegov životni put nalik mjesečevu. Mjesec raste, opada i nestaje pa se opet vraća da bi rastao i pokazao se u svoj raskoši. Kada nestane i iščezne, on se ne predaje jer zna da će se opet vratiti veći i snažniji te će nekom čovjeku koji je zalutao u mraku života pokazati put. Tomislavu ponovno zasjaji oko, ali ove suze nisu bile suze očaja, već sreće jer je spoznao da je više nego ikada potreban svojim roditeljima. Ustao se i pokušao otvoriti vrata, ali je shvatio da su zaključana. Nije očajavao, već je to shvatio kao priliku da razmisli o slobodi.

tematske riječi (EŠ Požega):mirmjesečinaspaseuforijapovratak

Antonio R., 1. n, OiIŠ Imotski:Tomislava isprva obuzme očaj. Očaj se odjednom pretvori u tugu i on brizne u plač. Jecao je satima sve dok nije izbacio iz svoje nutrine posljednju česticu boli. Razmišljao je dugo o sebi, o svojim roditeljima, o bijegu od kuće i o tome tko je zapravo on. Može li znati uistinu tko je on ako ne poznaje svoje biološke roditelje? U ozračju samostana odjednom osjeti snažan poriv za molitvu. Kao da je i fizički osjetio onaj glas u sebi koji mu nije dopuštao da odustane od onoga što on uistinu jest.

Title 1

Obuzme ga neizmjerna euforija i on potrča niz dugačak hodnik samostana u naručje slobodi koja je cijelo vrijeme čekala na njega. Trčao je prema izlazu i sanjao o povratku kući, ali na izlazu iz samostana zaustavi ga fratar rekavši: “Ponesi taj ključ sa sobom u život. Nikada ne zaboravi otključati svoje srce ljudima koji žele ući u njega. Nikada ne zaboravi zaključati srce svim onim negativnim emocijama. Predaj svojim roditeljima taj ključ i otvori vrata svoga srca i uma. Neka te podsjeti koliko je SLOBODA dragocjena. Izbor je u tvojim rukama, ali neka one uvijek streme k ljubavi."

Čovjek ne razmišlja o slobodi dok su mu sva vrata otvorena. Često je uzima zdravo za gotovo, a kad je izgubi, shvati da je dragocjena. Sjeti se ponovno svojih roditelja, svih trenutaka koje je s njima proveo, majčina blagog pogleda, očevih snažnih ruku koje bi ga sada oduzele jarmu briga i zakrilile u sigurnost. U trenucima kada je uvidio da nema izlaza iz prostorije u kojoj se nalazi, požali što je otišao od majke i oca. Tomislav utone u san, nikada ljepši I nikada čudniji. Vidi majku koja neizmjerno ljubi svoje dijete, vidi oca koji s djetetom pravi kućicu za psa. Prepozna svoga psa, prepozna ljubav svoje majke i požrtvovnost svoga oca i shvati da je dijete ljubavi. Odjednom kroz prozor samostana doleti jedna kutijica i padne ravno pred Tomislavove noge. On je otvori i pronađe ključ koji je otvarao zaključana vrata. U ključu je bio njegov spas. Zagleda se malo bolje u ključ na kojem piše: “O lijepa, o draga, o slatka slobodo!”

Title 1

Title 1