Want to make creations as awesome as this one?

Transcript

Душан Радовић

Изгледа глуп свако ко је паметан кад не треба.

ОШ "Краљ Петар I"

Снежана Савић

Маша Стојановић

Николина Јовановић

Мила Пашић

Михајло Стошић

Филип Ђорђевић

Новине уредили:

Матија Миленковић

Ментор:

3.

6.

5.

4.

2.

1.

Позоришта и Школе

Душкова биографија АфоризмиДеца и Јесења песмаЗанимљивости о Душку РадовићуДела

Садржај

Биографија

Душан Радовић био је афористичар и ТВ уредник. Рођен је 29. новембра 1922. године у Нишу. Неке од његових песама су постале хитови за децу у извођењу Дечијег хора "Колибри". Сваке године на Дан школе, ОШ „Иван Горан Ковачић“ одабере једну личност којој посвећује јубилеј. Ове године то је песник Душко Радовић који је 10 година живео у Суботици. Душко је завршио основну школу у нашем граду и похађао је Гимназију. Дан школе биће обележен у петак 21. марта када ће од 17 часова у школи бити приређен свечана приредба, а од 19 часова ће у Читаоници Градске библиотеке бити приказан филм „Суботички дани Душана Радовића, песника ослобађајуће ведрине”, Покренута је и иницијатива да се на кућу у којој је Душко Радовић живео у Суботици, постави спомен плоча, како би и Суботица одала почаст овом песнику. Али, ја вам не бих причао о своме детињству нашироко и надугачко. Овога пута бих се задржао само на једној епизоди из тог периода који се зове детињство, само на једном догађају који ми је и до данас остао у сећању. Чини ми се да тај догађај никад и неће избледети из мог памћења. Имао сам тада дванаест година. Био сам у другом разреду гимназије. Данас је то шести разред основне школе. На самом почетку школске године, у септембру, тек што су се школска звона огласила, и тек што смо после дугог летњег ферија запосели опет скамије, умро нам је један друг из разреда. На првом писменом задатку из српскохрватског језика требало је да ми, ученици, другови преминулог дечака, опишемо његову сахрану. Наравно, није баш било лако писати о мртвом другу, мада смо сви његовом погребу присуствовали. Но, писмени задатак је — задатак, те смо се сви у разреду бацили на писаније. Угледао сам се на — праве писце! Чинило ми се, наиме, да је стил писања важнији од самог садржаја, па сам много волео да китим своје списатељске радове "лепим" и "тужним" речима. Тако су, веровао сам, сви почињали да пишу. И тај писмени задатак ја нисам хтео да пишем обичним речима, већ — "песничким". Тако ми се, пуном заноса, учинило да јесен није баш оно право годишње доба за сахране, за умирање, па сам читав тај догађај пребацио у — зиму! На запрепашћење мојих другова из разреда, ја сам за овај писмени задатак добио — петицу и све похвале од професора! У ствари, професор је објаснио тим незналицама из мог разреда да „прави песници“ — баш тако пишу! Од тада је прошло много година, али ја тај писмени задатак још не заборављам; још се стидим својих глупости и лажи. Постао сам писац, али оно чега се у животу највише плашим и чега се клоним — то су свакако лажна осећања и лажне речи. Но, ето, и то се догађа, да се неко због одличне оцене, убележене у школски дневник — постиди; да га то прати целога живота, али морам признати да је томе ,,кумовао“ и мој професор. Било би праведније да сам тада добио слабу оцену, јер би она понајвише одговарала том мом писменом задатку, препуном ,,лепих описа погреба“.

Душан Радовић је био главни уредник „Пионирских новина”, уредник Програма за децу Радио Београда, уредник Програма за децу Телевизије Београд, уредник листа „Полетарац”, новинар „Борбе” и уредник Студија Б. Његова емисија „Београде добро јутро” почела је да се емитује 1975. године на Студију Б. Била је укинута 1982. године. Сценарио и текст популарних песама писао је за дечију телевизијску серију "На слово на слово". У Београду се дуги низ година одржава атлетска трка „Сећање на Душка Радовића”. Најширој публици је познат по афоризмима којима је будио Београђане на таласима Радија „Студио Б“, који су касније објављени у три књиге „Београде добро јутро”. Као члан редакције и преводилац са француског дао је имена ликовима у стрипу Талични Том. Писао је приче, песме, скечеве, афоризме, скице, најаве, одјаве, сонгове, сценарија за радио, телевизију и приказе. Кад склопимо књигу, писцима као што је Душан Радовић заувек останемо дужни ону мисао која нам, како то може само права уметност, живот испуњава управо самим животом. ..."Новинар, мислилац и највећи 'мргуд' међу децом — Душко Радовић. О томе како нас је творац 'Џона Пиплфокса' и 'Страшног лава' ослобађао од глупости, од власти, од рђавих навика, од неосетљивости на доброту. — Сведоци књиге песама и афоризама, записи култних емисија 'Београде, добро јутро', речи којима деца, цитирајући га, покушавају да објасне себе и свет. А нико није мање личио на дете, а више имао душу детета - уверавају и данас његови пријатељи. Са врха Београђанке се свако јутро, у 7:15, дистрибуирала Београђанима дневна доза Душка Радовића, уз звуке мелодије. Свако јутро сваког радног дана, разговор се прекидао кад се из звучника зачуо Душко Радовић. И тако годинама, само по пет свако јутро. Растезали смо Душка да би нам дуже трајао. Тачно смо знали да ће нам једног дана, кад га не буде било - много недостајати.

Биографија

Данас ће бити лепо свима онима који не траже много. Пре него што поправите свет, поправите чесму у свом стану. Свет би био много срећнији и лепши кад би свако само поправио чесму или макар зубе. У фудбалском клубу Партизан данас ће се увежбавати спасоносна комбинација: овако, па овако, па овако и - гол. То је најједноставније и најефикасније. Јуче је један родитељ завапио на родитељском састанку: Дајте ми добро дете, па ћете видети какав сам ја отац! Ко нема у глави има у ногама, ко нема у ногама има у банци, ко нема у банци има нешто у Гроцкој, ко нема ни у Гроцкој – наћи ће му се нешто у мокраћи. Нико баш није да нема нигде и ништа. Пре него што кренете да тражите срећу, проверите – можда сте већ срећни. Срећа је мала, обична и неупадљива и многи не умеју да је виде. За разлику од доктора наука, сељаци имају више знања него стручне спреме. Улажите у стомак! То улагање даје брзе и видљиве резултате. Улагање у главу је дугорочно и неизвесно. Не трчите за женама да се не сударите са онима који од њих беже. Атеисти не морају бити поштени. Нема бога који би за њих био надлежан. Волите своју децу и кад су крива, јер ће их живот кажњавати и кад нису. Туците своју децу чим приметите да почињу да личе на вас. У животу је довољно бити паметан само два пута: кад бирате занимање и брачног друга. Ко оба пута промаши, мора бити паметан целог живота.

Афоризми

Купујемо шубаре– продајемо машне!Продаћемо сокне– купићемо рукавице.Продаћемо сејалице– купићемо грејалице.Продаћемо сладолед– попићемо чај.Јер све је пошло стрмоглавцеза птице и цвеће,кад је сунце одусталона кров да нам слеће.Као да је жуто, љуто,као да нас неће!

Јесења песма

Све је пошло наопачкеза врапце и мачке,кад је јесен окачиласвоје жуте значке,кад је ветар запеваоновембарске тачке…Пажња! Пажња!Велика јесења купопродаја!Продајемо сунцобране– купујемо кишобране!Продајемо старо лишће– купујемо пахуљице!Продајемо тротинете– купујемо санке!

Деца

Благо нама децамашто смо таки малипа не знамо јоштеда л' нам штогод фали.Чим почне да фали,ниси више мали.Не треба нам новаца,не треба нам власти.Нама треба сува лебаи на леба масти.Благо нама децамадок смо таки чисти,спреда и одострагјош увек смо исти.Чим почне да фали,ниси више мали.

Породица Душка Радовића се из Ниша преселила у Суботицу 1928. године где он завршава основну школу и 6 разреда гимназије. Од 1938. Живи у Београду. Студира филозофију, а затим ради на разним пословима Са познатог „Студија Б“ одлази 1983. у пензију. Прву песму написао је са 9 година и посветио свом оцу, кога је много волео. Душко Радовић је био књижевник, дечји писац, уредник дечјих емисија радија и телевизије, дечјих часописа и ТВ серијe. Писао је песме, приче, хумореске, афоризме, сценарије за игране и документарне филмове. Поједине његове књиге преведене су на немачки, руски, енглески и друге језике. За свој рад добио је низ награда. Издвајамо награду,,Змајевих дечјих игара“, „Невен“, „Младо покољење“ и друге. За текст позоришне представе „На слово, на слово“ добио је награду „Стеријиног позорја“, а за збирку „Смешне речи“ почасну диплому „Ханс К. Андерсен“ међународног друштва за бригу о књигама за децу. Постхумно добија БИГЗ-ову награду. Захваљујући њему у Београду излази „Полетарац“, један од најбољих часописа за децу у Европи. Београђани и сада памте његову радио-емисију „Београде, добро јутро“ којом их је будио. Текстови и име Душка Радовића налазе се у Буквару, читанкама, домаћим лектирама, енциклопедијама, називима улица и установа, часописима. Душко Радовић је мислио да поезија треба да обрадује, а не да збуњује читаоце. Деци је пружио добро књижевно штиво, здраву поуку, игру и ослободио машту. Волео је рад, истину, а презирао нерад и све што лаже себе и друге. Обичним, разумљивим језиком помаже да у животу сагледамо оно што је истинито, право и да развијамо модеран књижевни укус. Према деци се односи са поштовањем као према одраслој, озбиљној публици.

Занимљивости о Душку Радовићу

ПОЗНАТИЈА ДЕЛА: 1953. Капетан Џон Пиплфокс (радио-игра); 1954. Поштована децо (песме); 1961. Смешне речи (песме); 1963. Причам ти причу (песме и приче); 1963. На слово, на слово (1963—1965. телевизијска серија); 1969. Че, трагедија која траје (телевизијска серија са М. Бећковићем); 1971. Вукова азбука (песме); 1972. Зоолошки врт (песме); 1977. Београде, добро јутро 1 (афоризми); 1981. Београде, добро јутро 2 (афоризми); 1983. Понедељак, уторак, среда, четвртак (поезија и проза за децу у четири књиге); 1984. Београде, добро јутро 3 (афоризми). Постхумно су приређене књиге: "На слово, на слово", "О плакању", "Вестерн", "На острву писаћег стола", Женски разговори" и Кратке приче".

Дела

Основна школа Душан Радовић Нови Београд Основна школа „Душко Радовић“ једна је од школа на Новом Београду. Налази се у новобеоградском Блоку 1 на адреси у Булевару Зорана Ђинђића 112. Школа је основана 13. августа 1961. године одлуком Народног одбора општине Нови Београд, под називом О.Ш „25. мај”. Почела је са радом 1. септембра 1961. године. У том периоду, школа је имала 17 одељења. У новембру 1992. године школа је променила име у „Душко Радовић”. Данас, школа има 20 учионица и већи део опремљених кабинета за наставу виших разреда. У школи постоји 16 одељења, као и зубарска ординација.

ОШ Душан Радовић Ниш ОШ "Душан Радовић" Ниш је најмлађа школа на територији града Ниша. Садашњи назив школа носи од 1. септембра 2003. године, пре тога носила је назив ОШ „Филип Филиповић“. Изградња школе почела је 19. маја 1987. године, на територији градске општине Медијане. Школске 1988/89. године школа је радила као истурено одељење ОШ Ћела кула са 651 учеником. Данас се школа може похвалити највећим бројем ученика у Нишу, и једна је од пет највећих школа у Србији, а броји око 1500 ученика. Школски ходници обилују пехарима са спортских такмичења ученика који постижу, генерацијама уназад, изузетне резултате. Дан школе је 29. новембар, дан рођења Душана Радовића. За веома кратко време, свестраним ангажовањем и великим трудом запослених, школа је успела да се сврста у ред узорних школа.

Позориште Душко Радовић Позориште "Душко Радовић" налази се у улици Абердарева број 1 у Београду. Једно је од најпознатијих дечијих позоришта у Србији а бави се свим актуелним темама друштва које су прилагођене дечијем узрасту. Прву представу извело је у хотелу Палас 23. октобра 1949. године. Мало позориште „Душко Радовић“ налази се на садашњој адреси од 6. јуна 1968. године. Зграда у којој се налази позориште је прва наменски зидана зграда дечијег позоришта у социјалистичкој Југославији, урађена по пројекту архитекте Ивана Антића. Оснивач и први управник позоришта од 1948. до 1950. био је Божидар Валтровић. Након смрти писца за децу Душана Радовића, колектив Малог позоришта је донео одлуку да се позориште понесе његово име. У позоришту су своје представе постављали: Никита Миливојевић, Снежана Тришић, Јагош Марковић, Милица Краљ, Ана Томовић, Јовица Павић, Саша Габрић, Драгослав Тодоровић и други. ОШ "Душан Радовић" Пирот Школа је основана решењем Општинског већа и Већа радних заједница, одржаној 29. јула 1964. године. Школа је почела да ради те године 1. септембар у новосаграђеној згради са осам учионица. Тек 1992. године Школа мења назив који носи и данас - ОШ „Душан Радовић"

Позориште и школе