Want to make creations as awesome as this one?

Transcript

VERLEDEN WEEK 2022

Projectweek van de opleiding geschiedenis aan de UGent

Wat is Verleden Week?

Geen gewone lesweek maar een projectweek voor alle studenten en medewerkers van de opleiding geschiedenis die in en met de stad geschiedenis maken!

In en rond het groot begijnhof te Sint-Amandsberg

11 publiekshistorische projecten in één week op poten zetten

Donderdag

Dinsdag

Vrijdag

Woensdag

Verleden Week

Maandag

MAANDAG

Om wakker te worden kregen de nog half slapende studenten koffiekoeken en een zjat kaffe. Vervolgens hingen ze aan de lippen van prof. dr. Bruno De Wever tijdens zijn beklijvende speech. Daarna werd het tijd om te beginnen aan het echte werk.

Ontbijt

Kennis maken en plannen uitstippelen

Atelier 'Een blik achter de muren'

Dit atelier had meteen een drukke dag voor de boeg. Hun doel is om een app te maken over het leven van de begijnen. Daarom begon hun ochtend met een rondleiding om het begijnhof wat te verkennen. In de namiddag bezochten ze het archief van het begijnhof.

"Wij willen de Gentenaars, de Vlamingen en de Belgen zo veel mogelijk op de fiets krijgen om hen verborgen plekjes te helpen leren ontdekken."

Beluister hier het interview met Maud Lason van 'Finding Common Ground'

Atelier 'Finding Common Ground'

Het atelier 'Sint-Amandsberg doorgrond' had in de voormiddag een lezing van em. prof. dr. Georges Declerq. Prof. dr. Jan Dumolyn, de begeleider van het atelier en zelf voormalig student van em. prof. dr. Declerq, dacht even dat hij zelf terug achter de schoolbanken zat. Hij kon het niet laten om even een dutje te doen. Het zijn dan ook zeer vermoeiende dagen. We werken hard hier in het Begijnhof! Zolang er maar niet gesnurkt wordt…

Middagdutje

"Wij brengen een boekje uit. Met de foto's, geschriften, tekeningen en gedichten die daarin staan brengen wij religie en religieuze ruimtes dichter naar de gemeenschap die hier woont"

Beluister hier het interview met Marthe Clymans van het atelier 'You gotta have faith'

Atelier: 'You gotta have faith'

Beluister hier het interview met Lander De Backer van het atelier 'Citéren uit de Wasstraat'

"Sommige van de verhalen hier zijn aangrijpend. Gisteren spraken wij met een jonge Turkse academicus die als politiek vluchteling in de Wasstraat kwam wonen."

Atelier 'Citéren uit de Wasstraat'

Na een gevulde eerste dag was het tijd voor een gezellig drankje (op kosten van de vakgroep). De Orval vloeide rijkelijk en de zon scheen nog mooi boven de daken van het begijnhof. Na het radiodebuut van de Verleden Week werd het avondspel ingezet. Aan de hand van favoriete muziek, dier en historische persoon moesten de studenten proberen achterhalen over welke prof het ging.

Beluister hier hoe het radiodebuut van verleden week werd ontvangen

Receptie

Ontdek de resultaten van het receptiespel door te klikken op de afbeelding

Tijdens de receptie trakteerde em. prof. dr. Thérèse de Hemptinne de jarige Lander De Backer op een bak bier.

Held van de dag

"Drankkaarten zijn €6"Dit terwijl ze €12 waard waren en dit ook heel gemakkelijk te tellen was: 24 vakjes van 50 cent

Gat in de begroting van de dag

Poes van de Dag

DINSDAG

Op dinsdag gingen de groepjes van het atelier ‘You gotta have faith’ bij verschillende religieuze groepen uit Sint-Amandsberg langs. Een groep ging in gesprek met Cindy van Loo, een bekeerde moslima. Een andere groep ging langs bij Marcos Amoroso, de pastoor van de Universele Kerk Koninkrijk Gods. Hiernaast is de link voor een glimp naar deze interessante interviews.

Atelier 'You gotta have faith'

↓Rebecca woont al twaalf jaar met haar kinderen in het Begijnhof

Yvan Lauwers is de poorter van het Begijnhof →

← Gina en Antoon zijn inwoners van het Begijnhof sinds de jaren 1980

← Ignace D'hert is Dominicaan en pastoor

↑ Peter D'Haese beschreef vol liefde en passie de geschiedenis van de Dominicanen

Beluister hier het interview met Jeroen Desimpel van het atelier 'Steenweg (his)tories'

"Wij zien onszelf als een historisch consultancybureau voor de geschiedenis van en langs de Dendermondsesteenweg en willen de bewoners langs de steenweg inlichten over het verleden van deze steenweg, de winkels, de evenementen, noem maar op."

Atelier: 'Steenweg (hi)stories'

'Steenweg (hi)stories' heeft zijn hoofdkwartier niet in het begijnhof maar vlak bij de Dendermondsesteenweg. Hier zitten ze tussen de buurtbewoners, perfect voor hun atelier! Buurtbewoners kunnen in hun pop-up history shop terecht met hun prangende vragen over de geschiedenis van hun geliefde steenweg. Op dinsdagochtend verzamelden ze in de prachtige tuin van hun pop-up shop. Daar kregen ze bezoek van een begane buurtbewoonster die zich al lange tijd inzet voor de buurtwerking.

Voor hun podcast project rond de Wasstraat, een voormalige beluik, gingen verschillende studenten dinsdag rond om (voormalige) inwoners van de straat te interviewen.

Interviews door atelier 'Citéren uit de Wasstraat'

"Wij moeten onze 3D-modellen van de oude stations rond de Dampoort als atelier uitdragen naar de wijk. Zo brengen we wijkgeschiedenis naar de mensen."

Beluister hier het interview met Arne Maes van het atelier '3Dampoort'

Dirk Van Wittenberghe, 3D specialist en maquettebouwer, vertelde er ons alles over.

Het atelier 3Dampoort reconstrueert aan de hand van de nieuwste, coolste 3D technologie het verborgen verleden en vergeten gebouwen.

Atelier '3Dampoort'

Wij gingen mee op pad met 'Sint-Amandsberg doorgrond'. Bij dit atelier is het de bedoeling op basis van historische inzichten uit de geografie, archeologie en toponymie te achterhalen waar verschillende verdwenen plaatsen van de stad Gent zich bevonden en deze vervolgens aan te duiden op een kaart. Daarna zal hier een website van gemaakt worden. Frank Gelaude, die Gentse waterlopen onderzoekt en voorzitter is van de heemkundige kring, gidste ons naar verschillende stops. We bezochten onder andere de Tienmeterstraat en de Spitaalpoortstraat. Hierbij gaf Gelaude telkens een verduidelijking van de historische betekenis van de locatie.

Atelier 'Sint-Amandsberg doorgrond'

"Je leert plaatsen kennen waarvan je niet wist dat er zoveel geschiedenis achter schuilde, en je leert dat er veel zaken uit het straatbeeld verdwenen zijn waar óók veel geschiedenis over te achterhalen is"

Beluister hier het interview met Anna-Maria van Inghelghem en Anke Van Langhenhove van het van het atelier 'Sint-Amandsberg doorgrond'

Quote van de dag

"Staat uw AirDrop aan, want ik zie enkel Karl Marx"

"Mensen moeten worden aangezet om iets te willen doen. Het is normaal dat er wordt beloond voor de toffe projecten."

Beluister hier het interview met Kona Meurisse (Ba) van het atelier Geschiedenisprijs

Atelier 'Geschiedenisprijs'

Benieuwd hoe dat ging?

YOGA

Post-lunch destressing

VOETBAL

Quizza?

Wij vroegen onze quizza-master Jan Matthys naar zijn interesse voor geschiedenis

Brandalarm van de dag

Poes van de Dag

WOENSDAG

Hoor er hier alles over in de woorden van Fien Danniau zelf!

Op woensdagvoormiddag vond de mentorendag plaats. Verschillende stagebegeleiders vanuit het publiekshistorische veld kwamen langs op het Begijnhof.

Mentorendag

Dit jaar vond de eerste editie van de geschiedenisprijs plaats, een project dat de inclusiviteit en diversiteit van onze opleiding wil belichten. Het doel is om op een laagdrempelige wijze jongeren kennis te laten maken met geschiedenis als discipline en de bredere meerwaarde ervan voor de maatschappij.

Uitreiking geschiedenisprijs

Drie klassen uit drie verschillende scholen ontwikkelden elk een project gerelateerd aan geschiedenis. De klas 6 Humane uit Olvi Pius-X in Zele won de hoofdprijs met hun project over de geschiedenis van VHVD, een sporthal in hun gemeente die vroeger dienstdeed als textielfabriek. Achteraf werd op een receptie op de overwinning geklonken. Het was een geslaagde eerste editie van de geschiedenisprijs!

Bekijk hoe decaan prof. dr. Gita Deneckere alle gasten verwelkomt
Urgent.fm kwam opnieuw langsen maakte een radioreportage

- Bruno De Wever

"Men heeft me gezegd dat dat een toetbag heet, gewoon ne zak dus."

Quote van de dag

Silent disco

Op de Silent Disco namen professor Bruno De Wever (DJ Da Wever), professor Jeroen Deploige (DIPLOige) en professor Margo De Koster (MC De Ko$$ter) het tegen elkaar op. Na een democratische en representatieve stemming op het uiterst betrouwbare media-platform ‘Instagram’, kunnen we unaniem beslissen dat professor Margo De Koster de held van de dag was. Zij had heel de danszaal mee met haar intense beats.

DONDERDAG

Beluister hier het interview met Gitte Neelen van het atelier 'Hoge Weg'

"Toen ik in de humaniora vertelde dat ik geschiedenis wilde studeren kreeg ik de reactie: 'Waarom moet dat? Wij weten toch wat er gebeurd is?' Dit atelier bewijst dat geschidenis meer is dan dat."

Het atelier 'Hoge Weg' testte aan de hand van spelletjes het educatief pakket dat ze samenstelden uit op de leerlingen van de nabijgelegen basischool Het Tandwiel. Dit speelde zich af aan de grafheuvels.

Atelier 'Hoge Weg'

Poes van de Dag

In de namiddag verplaatste het atelier ‘You gotta have faith’ zich naar het industriemuseum voor een workshop. Daar mochten ze gebruik maken van een authentieke drukpers.

Atelier 'You Gotta Have Faith'

Bij een stevig feestje hoort helaas ook een stevige opkuis... Tot 5 uur in de nacht stond onze held Ishka op te ruimen. Van uitslapen was er ook geen sprake: om 9u stond ze alweer in het begijnhof om haar atelier te leiden. Alsof dat nog niet genoeg was, hielp ze ‘s avonds met de Quizza activiteit en zorgde ze ervoor dat alles vlot verliep. Danku Ishka!

Held van de dag: Ishka Desmedt

Tijdens de middag kon iedereen even tot rust komen en hun gedachten op iets anders zetten dan hun ateliers. Iedereen had de kans om te haken en te breien. Ook frivolité - een oude handwerktechniek waarbij op kant lijkende textiel wordt vervaardigd - kon geleerd worden.

Post-lunch destressing: crea

Quote van de dag

"Doe eens alsof je aan het werken bent voor op de story!"

"Wij willen vrijdagmiddag een geweldig leuke tentoonstelling maken om het publiek wat meer te weten te laten komen over de geschiedenis van Sint-Amandsberg, en de schoonheid van dat verhaal"

Beluister hier het interview met Fien Piers en Tova Frank (Ma) van het atelier 'Geschiedenisprijs'

Dit atelier maakt een tentoonstelling op basis van het 18de-eeuws schilderij 'Negenmeimarkt' van Engelbert van Siclers. Iedereen vertrok vanuit dit schilderij en ontwikkelde zo in groep hun eigen thema.

Atelier 'Zichten op Sint-Amandsberg'

Quizza =Quiz+Pizza

VRIJDAG

Het leek de weergoden grappig om een 1 aprilgrap uit te halen en ons te laten beven en spartelen in de sneeuw. We stonden dus op met zicht op een wit landschap. De temperaturen waren nog wisselvalliger dan de wifi in de feestzaal. We hebben deze week van elk seizoen kunnen genieten. Aprilletje zoet geeft ook nog weleens een witte hoed!

1 April

De ateliers stellen hun resultaten voor aan het brede publiek

In 2011 werden fascinerende archeologische ontdekkingen gedaan op de site Gent-Hogeweg: grafcirkels uit de Bronstijd, een huisplattegrond uit de IJzertijd, Romeinse resten en zelfs bomkraters uit WOII. Het atelier 'Hoge Weg' vertaalde deze verborgen geschiedenis op een boeiende, toegankelijke en aantrekkelijke wijze voor jong en oud.

Lees hier de resultaten!

Hoge Weg

Benieuwd naar de grillige en diverse ruimtelijke geschiedenis van geloof in Gent-Dampoort en Sint-Amandsberg?

Lees hier de zine

You gotta have faith

Verschillen historische commons van de hedendaagse? Ontdek het in deze fietstocht!
“Commons” is een populair concept om de toegang tot gedeelde ruimte, grondstoffen, spullen en software te benoemen. Maar wat betekent dat nu concreet? En waar komen ze vandaan? Hoe zijn ze vandaag aanwezig in de stedelijke ruimte?Al eeuwenlang verenigen mensen zich om een gemeenschappelijk doel te bereiken. Hoe organiseerden ze zich? Hadden ze reglementen? Wat waren hun achterliggende motieven? In deze fietstocht maak je kennis met hedendaagse en historische ‘commons’ in Sint-Amandsberg.

Finding Common Ground

Waar is tram 3 naartoe? Waar zijn de stenen van de Dendermondsesteenweg? Wie hield vroeger de steenweg proper? Het eerste historisch consultancybureau van Sint-Amandsberg biedt een antwoord op al je prangende vragen.

Bekijk de posters hier!

Steenweg (hi)stories

Ontdek het allemaal op een historische wandeling
Wat speelt zich af achter de muren van het Groot Begijnhof? De site is goed weggestopt in Sint-Amandsberg, maar zelfs wanneer je de plek weet te vinden, blijft het mysterie groot. Begijnen waren eeuwenlang een belangrijke religieuze beweging in Vlaanderen. Begijnhoven ontstonden in sterk verstedelijkte centra. In Gent waren er maar liefst vier, waaronder het Groot Begijnhof Sint-Elisabeth. Hoewel er tegenwoordig geen begijnen meer zijn, vinden we de hoven nog altijd terug in het straatbeeld. Wie waren de begijnen en wat deden ze precies? In de Erfgoedapp neemt Grootjuffrouw Raes (1882 - 1934) je mee op stap en geeft ze jou een blik achter de muren.

Een blik achter de muren

Het atelier 3Dampoort onderzocht hoe de nieuwste technologieën zoals 3D, digitale en geprinte reconstructie, omgevingsscans, augmented & virtual reality kunnen worden ingezet om het “Verborgen Verleden” terug tot leven te wekken.

Bekijk hier de resultaten

3Dampoort

Een antwoord op bovenstaande vragen vind je hier
Stond er ooit een berg in Sint-Amandsberg? En kleurden de Rozebroeken echt roze? Welke rol speelt het landschap in de ontwikkeling van de stad en op welke manier beïnvloedt de ontluikende stedelijke ruimte het landschap? Met behulp van deze vragen willen we de middeleeuwse geschiedenis van Sint-Amandsberg doorgronden.

Sint-Amandsberg doorgrond

Beluister de meerstemmige geschiedenis van de Wasstraat via korte podcast afleveringen.

Beluister de podcast

Citéren uit de Wasstraat

Geeft het drukke tafereel op het schilderij de Negenmeimarkt van Engelbert van Siclers een getrouwe weergave van de achttiende-eeuwse paardenmarkt in Sint-Amandsberg? Wil je meer te weten komen over de iconografische details van dit fascinerende schilderij? Benieuwd naar de evolutie in het wijk- en stadsbeeld van Sint-Amandsberg van de zestiende eeuw tot vandaag?

Bekijk de tentoonstelling

Zichten op Sint-Amandsberg

Om jongeren van alle afkomsten en achtergronden op een originele wijze te laten proeven van geschiedenis en om hun interesse voor de veelzijdigheid en rijkdom van het verleden te wekken, werd tijdens de Verleden Week de eerste Geschiedenisprijs uitgereikt.

Bekijk de uitreiking van de eerste geschiedenisprijs

Geschiedenisprijs

Het atelier 'Communicatie' trok de hele week rond als vliegende reporters om de verschillende facetten van Verleden Week 2022 in kaart te brengen. Deze interactieve presentatie bundelt de verschillende foto's, reportages en interviews en vereeuwigt op die manier Verleden Week 2022.

Team Communicatie

Poes van de Dag