Want to make creations as awesome as this one?

More creations to inspire you

Transcript

Ets una màquina!

-Manual d'instruccions-

Quan hi hagi una icona amb moviment, si la cliques, obtindràs més informació! Cada una de les fletxes de colors, vol dir un aspecte de la nostra màquina que hem treballat. > Ritmes circadiaris> Adiccions>TCA> Mou-te>Suport vital bàsic>Oïda

Daniela Matas i Helena Galan Oriol Vernet i Aleix Ribas

QUIZ FINAL

Una vegada hagis acabat de llegir la teoria, clica a la fotografia de sota i posa't a prova!

Malalties Mentals TCA

ANORÈXIANERVIOSA

TRANSTORNPERAFARTAMENT

BULÍMIANERVIOSA

TRANSTORNSNO ESPECIFICATS

Anorèxia nerviosa:

01 Malalties Mentals (TCA)

PERDRE PES DESIG D'ESTAR PRIM/A

- Dietes estrictes- Autoinduïr-se vòmits- Activitat física desmesurada- Abús de laxants i diurètics

- Distorsió important de la imatge corporal- Pes-Figura-Dieta

SENYALS D'ALARMA

PREVENCIÓ

Bulímia nerviosa:

02 Malalties Mentals (TCA)

EPPISODIS D'INGESTAVORAÇ

- Vòmits-Laxants i/o diurètics- Exercici físic

- Molta quantitat- Curt perídode- Secret- falta d'autocontrol

SENYALS D'ALARMA

PREVENCIÓ

INTENTEN NEUTRALITZAR EFECTES

Transtorn per afartament:

03 Malalties Mentals (TCA)

INGESTA VORAÇ SENSE CONDUCTES

- Soprepès- Ovesitat

SENYALS D'ALARMA

PREVENCIÓ

(provoca)

Transtorns no especificats:

04 Malalties Mentals (TCA)

Símptomes semblants

- Anorèxia nerviosa- Bulímia nerviosa

NO compleix tots criteris diagnòstics

SENYALS D'ALARMA

PREVENCIÓ

però

- Dones que compleixen criteris de TCA però tenen la menstruació regular- Bulímia però menor a dos cops per setmana.

Ex:

Com sé si la meva màquina té algun d'aquests trastorns?

- Preocupació extrema figura, dieta i pes.-Pèrdua de pes en poc temps.- Pesar-se constantment.-Sentiment de culpa després de l'àpat.- Preferència per menjar sol.- Comentaris despectius sobre el propi cos.- Exercici en exés. - Estar depresiu i irritable. - Aïllament social-...

SENYALS D'ALARMA

Com sé si la meva màquina té algun d'aquests trastorns?

-Oferir informació sobre TCA i les seves conseqüències- Fer compendre correctament als adolescents els missatges que reven per part de la societat mitjans de comunicació per tal que puguin "descodificar-los".-Reduïr la influència de factors de risc.

PREVENCIÓ

LA OÏDA:

ESTREP

CAMP AUDITIU

CONTAMINACIÓ ACÚSTICA

PARTS

PARTS DE L'ORELLA

La contaminació acústica és la contaminació que altera les condicions normals de soroll de l'entorn en una zona determinada. Aquest terme fa referència al soroll provocat per les activitats humanes i que tenen efectes negatius sobre l'oïda humana, la salut física i mental. Com per exemple: - Malalties cardiovasculars - Insomni, - Fatiga - Manca de concentració - Estrès, Aïllament social - Depressió - Pèrdua d’oïda Per totes aquestes raons és important mantenir a la teva màquina lluny de sorolls elevats i intentar portar una vida més silenciosa. Un dels motius més comuns de perdre l'audició és la música alta en els auriculars. Per això és important que si escolta música, seguir la llei dels 60x60. - Màxim 60 minuts/dia - Màxim 60 decibels. Aquí hi ha un podcast molt interessant que parla sobre el tema. https://youtu.be/7RLigOsThTo

El soroll es calcula amb decibels. El decibel o decibel és la unitat de mesura de la intensitat sonora. El seu símbol és db i correspon al logaritme decimal de la relació entre la intensitat del so que cal mesurar i la d'un altre so conegut que es pren com a referència. A partir de 60-70 decibels diem que ja comença a ser un soroll fort i no hi hauriem de estar gaire estona. Per comprovar la capacitat d'audició de la teva màquina clica sobre els auriculars:

L'estrep és el os més petit del nostre cos i es troba en la interior de l'orella Igual que els altres dos ossos, aquesta estructura participa en el procés de l'audició, és a dir, el martell és el primer que rep les vibracions o ones sonores de l'exterior, després ve i li transmet a l'enclusa que està de segon, per continuar amb l'estrep que s'encarrega d'enviar-lo a la part interna, on els nervis reben els senyals i finalment els transmeten a la zona del cervell que s'encarrega d'interpretar els sons, és a dir, al lòbul temporal.ç Com podem veure, aquest os és molt important per la nostra audició, per tant és necessari no estar exposats a sorolls molt alts ja que és molt sensible.

Què és el sedentarisme?

Anomenem comportament sedentari aquell comportament que suposa passar molta estona asseguts o estirats al llarg del dia.- Mirar la televisió- Jugar a consoles o utilitzar l’ordinador- Conduir un automòbil - Llegir- ... Estudis recents han demostrat que el sedentarisme és un risc per a la salut tan important com no fer suficient activitat física o com fumar.

Què puc fer? Simplement aixequeu-vos! Trenqueu amb el temps asseguts! -Caminar enlloc d'agafar el cotxe.-Pujar per les escales enlloc d'agafar l'ascensor -Al pati, jugar a algun esport enlloc de quedar-te sentat.-Fer una mica d'eport cada dia....

Com evitar-lo?

Exercici físic i sedentarisme:

Consells per tenir un bon cicle cicardiari:

Què són?

És un cicle de 24 hores on passen els canvis cíclics per exemple: la secreció d’hormones, la temperatura corporal i els nivells d’alerta.

- Exercici al matí i no al vespre - No menjar copiosament a la nit - Anant a dormir d'hora- Anar girant el matalàs- Tenir un bon coixí- Dormir panxa amunt- No utilitzar mòbils, tauletes…- Llegir un llibre abans d’anar a dormir. - Meditar -...

Es troben ritmes circadiaris en animals, plantes, fongs i cianobacteris.

La cronobiologia estudia aquest cicle i d'altres de diferent durada.

Ritmes cicardiaris:

Aquest és el cicle cicardiari del nostre cos i per tant hauriem de seguir.

Ritmes cicardiaris:

Addiccions

TABAC

DROGUES

ALCOHOL

XARXES SOCIALS

VIDEOJOCS

JOCS D'ATZAR

Tabac:

- Juntament amb el alchol és la substància addictiva que més es consumeix i que més problemes sanitaris genera al nostre país. - El tabac és una substància molt addictiva que té efectes estimulants sobre el sistema nerviós central de la persona fumadora.- Riscos per a la salut: - Disminueix la resistència a l'exercici físic. - Altera els sentits del gust i l'olfacte. - Provoca l'envelliment prematur de la pell. - Taca les dents, la pell de les mans i la cara. - Augmentar el risc de patir càncer de pulmó i altres malalties. - Afecten tant a les persones fumadores com a les no fumadores que es veuen exposades al fum.

01

Alcohol:

-El consum excessiu i habitual d'alcohol perjudica el fetge i el pàncrees, causa gastritis i úlceres d'estómac, desnutrició i trastorns al sistema nerviós. Pot augmentar el risc de tenir lesions, agreujar problemes físics, psíquics i socials, i pot perjudicar les relacions familiars i laborals.-Per evitar l'aparició de problemes associats al consum d'alcohol es recomana en general beure'n menys i sempre per sota dels nivells considerats de risc.

02

Drogues:

03

Les drogues són substàncies que, quan s’introdueixen en l’organisme, actuen sobre el sistema nerviós central. Això provoca canvis que poden afectar la conducta, l’estat d’ànim o la percepció. A més, el consum pot comportar: - Dependència psicològica. - Dependència física. - Tolerància.

Xarxes socials:

L’addicció a les xarxes socials s’anomena així perquè genera dependència d’activitats perjudicials per a la salut física i mental. De fet, malgrat que internet ens ha facilitat la vida des de molts punts de vista, un ús abusiu de les xarxes socials (i d’altres tecnologies de la informació i la comunicació) té efectes perillosos. Una persona addicta cerca la recompensa immediata que proporciona l’activitat o la substància que crea dependència sense pensar en els efectes negatius que hi pot haver a llarg termini.Aquest trastorn es manifesta amb més freqüència en els adolescents i els joves, encara que també hi ha adults que poden presentar comportaments addictius d’aquest tipus.

04

Videojocs:

05

- L'addicció als videojocs es presenta en persones que segueixen una pauta de comportament de joc persistent o recurrent. Aquesta conducta addictiva es vincula a tres condicions negatives com són la pèrdua de control de la conducta en referència a la durada o intensitat del joc, un augment de prioritat al videojoc davant altres interessos vitals i el manteniment d'aquesta conducta malgrat les conseqüències negatives anteriors.- Per a la correcta evolució és important la implicació personal i, sobretot, el suport familiar. El trastorn per addicció als videojocs es considera un problema de salut mental. El més important és adreçar-se a un professional, per avaluar i tractar la singularitat de cada pacient.

Jocs d'atzar:

El joc patològic o ludopatia té el seu origen en el llatí ludus sinònim de “joc” i patia que es poc traduir en “malaltia”. És un problema de salut caracteritzat per la pèrdua de control sobre el joc. El pensament gira entorn al joc de forma incontrolada i es converteix en una necessitat que porta a jugar i apostar de forma persistent i progressiva, amb greus conseqüències per a la persona i el seu entorn. Els jocs als que està associada aquesta addicció son els d’atzar, les loteries, els de casino, el bingo, la borsa, les apostes esportives, les màquines recreatives amb premi, el jocs per Internet, les partides de cartes amb aposta de diners… Cada vegada que s’aposten diners o alguna cosa de valor sense conèixer els resultats, es pren part en un joc d’atzar.

06

Què fer si el cor de la teva màquina no funciona?

Reconeixement precoç i petició d’ajuda:

- Quan ens trobem una persona desplomada a terra, adonar-se de la seva importància d’això i saber que s’ha d’actuar amb rapidesa és essencial. En aquest cas s’ha de comprovar si respon a estímuls i respira. - Si no ho fa s’ha d’avisar al 112 informant que és un cas de possible parada cardíaca i la localització més exacta possible. Si es fa de forma correcta, el servei d’emergències enviarà al més ràpid possible un equip mèdic d’emergències... Quan es truca al 112 s’ha d’informar de:• La identificació de qui truca.• El motiu de la trucada. • La localització del lloc del succés. • El nombre de víctimes i el seu estat. • Els possibles riscos afegits. • Les mesures que s’estan adoptant.

01

Reanimació cardiopulmonar (RCP) bàsica:

Perquè sigui eficaç s’han d’iniciar les compressions toràciques immediatament, per la qual cosa els resultats són molt millors si la primera persona que acudeix al lloc dels fets inicia la reanimació. Si s’espera els serveis d’emergència sense fer res, el més probable és que la víctima mori. El que és realment important és realitzar un massatge cardíac correcte:• S’han de posar les dues mans entrecreuades en el centre de l’estèrnum de la víctima.• Fer compressions amb els braços estesos en angle recte respecte al cos de la víctima.•S’ha de comprimir l’estèrnum cap a baix uns 4-5 cm, amb una freqüència aproximada de 100 vegades per minut.• S’ha d’intentar que las compressions siguin rítmiques i regulars, és a dir, amb les mínimes interrupcions possibles.• Les compressions s’han de mantenir fins que la víctima recuperi el coneixement o fins que arribi l’assistència mèdica.

02

Desfibril·lació precoç:

Consisteix en administrar al cor de manera precoç una descàrrega elèctrica controlada amb un dispositiu anomenat desfibril·lador. Bàsicament, el que fa aquest dispositiu és descarregar l’activitat elèctrica de totes las cèl·lules del cor a la vegada i, al reiniciar “des de zero” l’activitat del cor, aquest recupera el seu ritme habitual normal. Si la desfibril·lació es fa en els primers 3-5 minuts del col·lapse pot produir taxes de supervivència de fins a 50-70%.

03

Reanimació cardiopulmonar (RCP) avançada:

En aquest pas es pretén la restauració de les funcions vitals interrompudes per part de l’equip especialitzat. És molt important, però si no s’ha mantingut la víctima amb vida durant els minuts que pot tardar l’ajudaespecialitzada, en la majoria dels casos l’SVA serà inútil.

04

Reanimació cardiopulmonar (RCP) avançada:

En aquest pas es pretén la restauració de les funcions vitals interrompudes per part de l’equip especialitzat. És molt important, però si no s’ha mantingut la víctima amb vida durant els minuts que pot tardar l’ajudaespecialitzada, en la majoria dels casos l’SVA serà inútil.

04

Posa't a prova!

Ets una màquina:

Aquest quiz serveix per saver el que has après d'aquest itinerari.

start

El trastorn per afartament és un trastorn no especificat.

Verdader

INCORRECTE

Fals

question 01

INCORRECTE

INCORRECTE

La bulímia és com l'anorèxia però durant menys temps.

Verdader

INCORRECTE

Fals

question 02

INCORRECTE

INCORRECTE

QUESTION 03

A quants decibels i quan de temps es pot escoltar música amb auriculars?

No gaire alt i temps il·limitat

INCORRECTE

A 60 decibels i no més de 2 hores seguides

INCORRECTE

80 decibels, 80 minuts

INCORRECTE

Una hora al dia i 60 decibels màxim

INCORRECTE

INCORRECTE

INCORRECTE

QUESTION 04

Com es diu l'os petit que hi ha a l'orella?

Extris

INCORRECTE

Esmoll

INCORRECTE

Estribó

INCORRECTE

Estrep

INCORRECTE

INCORRECTE

INCORRECTE

QUESTION 05

El sedentarisme és un risc per la nostra salut.

Sí ja que fer massa exercici cansa massa

INCORRECTE

No, però és millor moure's

INCORRECTE

No

INCORRECTE

INCORRECTE

INCORRECTE

INCORRECTE

question 06

Qui d'aquests dos està portant una vida sedentària?

INCORRECTE

question 07

Què és un cicle cicardiari?

Una cosa que et passa cada dia pel matí

INCORRECTE

Les hores de son que dorm una persona

INCORRECTE

Un cicle en que els animals es mengen entre ells

INCORRECTE

És el rellotge biològic que regula i programa les funcions fisiològiques de l'organisme durant un dia

INCORRECTE

INCORRECTE

INCORRECTE

question 08

Quan dura un cicle cicardiari?

24 anys

12 hores

Depen de l'organisme

24 hores

INCORRECTE

question 09

Quines són les dos substàncies addictives que més es consumeixen al nostre país?

Cànnabis

Marlboro

Tabac i alcohol

Cerveza

INCORRECTE

INCORRECTE

INCORRECTE

INCORRECTE

INCORRECTE

INCORRECTE

question 10

Quines 3 conseqüències pot comportar el consum de drogues?

Obesitat i gana

Dependència psicològica, dependència física i tolerància.

Migranya

Dependència mental i depressió

INCORRECTE

INCORRECTE

INCORRECTE

INCORRECTE

INCORRECTE

INCORRECTE

Es poden produir taxes de supervivència de fins a 50-70% si la desfibril·lació es fa en els primers 3-5 minuts del col·lapse.

Verdader

Fals

question 11

INCORRECTE

INCORRECTE

question 12

Quin és el primer pas que s’ha de fer si una persona es desploma a terra?

Fer la reanimació

Esperar a que vingui ajuda

Comprovar els seus batecs

Comprovar si respira i trucar al 112

INCORRECTE

INCORRECTE

INCORRECTE

INCORRECTE

INCORRECTE

INCORRECTE

Congratulations! 🎉

quiz completED

Tornar a pàgina inicial