Want to make creations as awesome as this one?

Transcript

2ο Γυμνάσιο ΚαβάλαςΥπεύθυνοι Εκπαιδευτικοι: Λιατσοπούλου ΑνδριανήΤζούμας Ιωάννης

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ 2021 WRITE FOR RIGHTS

Οι μαθητές του Β1 και του Γ1 συμμετείχαν στη δράση της Διεθνούς Αμνηστίας "Μαραθώνιος Γραμμάτων"Write for Rights, τη μεγαλύτερη εκστρατεία στον κόσμο για την προστασία και την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι μαθητές ενεπλάκησαν σε βιωματικές δραστηριότητες, προκειμένου να μελετήσουν την υπόθεση του Bernardo και της Wendy. Στη συνέχεια υλοποίησαν δράσεις για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους δύο αγωνιστές.

2ο Γυμνάσιο Καβάλας

οι δυο περιπτωσεισ που μελετησαμεBernardowendy

"Why am I in jail? For denouncing what they are doing to the rivers, defending what little is left?" Bernardo

Ο Bernardo και άλλα μέλη της κοινότητας αυτοχθόνων Maya Q’eqchi’ στη βόρεια κεντρική Γουατεμάλα διακινδυνεύουν τα πάντα για να προστατεύσουν τη γη τους από την καταστροφή. Το 2015 ενημερώθηκαν για τις εν εξελίξει κατασκευές δύο υδροηλεκτρικών σταθμών στον ποταμό Cahabón των Q’eqchi. Ο Bernardo και άλλα μέλη της κοινότητας αποφάσισαν να μιλήσουν ανοιχτά, και ρίσκαραν τα πάντα για το κάνουν αυτό. Σε απάντηση στις διαμαρτυρίες του, ο Bernardo λοιδορήθηκε δημοσίως με επανειλημμένες και αβάσιμες κατηγορίες. Το 2018, ένας δικαστής τον καταδίκασε σε πάνω από 7 χρόνια φυλάκιση – χωρίς κανένα στοιχείο.

Free Bernardo caal xol

"I will never let 9 November be forgotten. I will continue to raise my voice and defend the human rights of myself and my partners in struggle." Wendy

2nd Gymansium of Kavala Greece

Demand Justice for Wendy Galarza

Η Wendy Galarza είναι μια αφοσιωμένη εργαζόμενη στην φροντίδα παιδιών που μιλάει ανοιχτά κατά του σεξισμού και της βίας στη χώρα καταγωγής της, το Μεξικό, όπου οι γυναίκες συχνά ταπεινώνονται, δέχονται επιθέσεις και δολοφονούνται. Στις 9 Νοεμβρίου 2020, η Wendy συμμετείχε σε πορεία που διοργάνωσαν φεμινιστικές συλλογικότητες στο Κανκούν για να απαιτήσουν δικαιοσύνη για τη δολοφονία μιας ακόμα γυναίκας. Μετά την κλιμάκωση της διαμαρτυρίας, η Wendy προσπάθησε να διαφύγει, αλλά η αστυνομία την πρόλαβε. Τη χτύπησαν βάναυσα και την πυροβόλησαν δύο φορές. Ήταν τυχερή που επέζησε. Σήμερα, οι ύποπτοι για τον πυροβολισμό της δεν έχουν οδηγηθεί στη δικαιοσύνη.

στηριξτε τον αγωνα τησ wendy

2ο Γυμνάσιο Καβάλας

οι βιωματικες ασκησεις που υλοποιησαμε

εσυ τι κανεισ για το περιβαλλον;

μηνυματα για τον bernardo

μηνυματα για τον bernardo

μηνυματα για τον bernardo

αφισα με μηνυματα Για τον Bernardo

αφισα με μηνυματα Για τον Bernardo

αφισα με μηνυματα Για τον Bernardo

2ο Γυμνάσιο Καβάλας

Εκτενη μυνηματα για τον Bernardo

Είσαι ένας σπουδαίος άνθρωπος. Όταν ο ιερός ποταμός της φυλής σου απειλούταν από την κατασκευή υδροηλεκτρικών έργων, τον υπερασπίστηκες ειρηνικά. Το μόνο που έκανες ήταν να μάχεσαι για τα δικαιώματά σου χωρίς να βλάπτεις κανέναν, όμως η κυβέρνηση σε έβαλε στην φυλακή χωρίς αντικειμενικά στοιχεία. Αλλά μην ανησυχείς. Άνθρωποι από όλο τον κόσμο προσπαθούν να πείσουν την κυβέρνηση να σου δώσει πίσω την ελευθερία σου. Και πάνω από όλα μην τα παρατάς. Συνέχισε να αγωνίζεσαι για τα δικαιώματα της φυλής σου γιατί ο κόσμος χρειάζεται ανθρώπους σαν κι εσένα. Δ.Κ.Π. Β1

Αποτελείς σύμβολο θάρρους και πηγή έμπνευσης για όλους εκείνους που θέλουν να υπερασπιστούν το δίκαιο. Μόνος σου, απέναντι σε κυβέρνηση και δικαστικές αρχές, έδωσες έναν αγώνα που ίσως εκ των συνθηκών γνώριζες ότι ήταν χαμένος. Όμως τον έδωσες! Και για αυτό η λέξη ήρωας είναι αυτή που σε περιγράφει στα μάτια του κόσμου. Υπερασπιζόμενος το φυσικό πλούτο της χώρας σου δίχως να έχεις ο ίδιος κάποιο προσωπικό όφελος, διδάσκεις σε όλους εμάς τις αξίες που τιμούν πραγματικά έναν άνθρωπο. Μαζί σου είναι όχι μόνο η Διεθνής Αμνηστία αλλά και πολίτες από κάθε μεριά της γης, που υποκλίνονται στον αγώνα που δίνεις. Σε ευχαριστούμε Bernando και ελπίζουμε ότι η δικαιοσύνη θα καθοδηγηθεί τελικά από την αλήθεια και σύντομα η περιπέτειά σου αυτή θα λήξει, εμπνέοοντας όμως για πάντα τον πλανήτη. Η.Π. Β1

Παρακολούθησα το έργο σου και οφείλω να πω ότι έχω εντυπωσιαστεί από τις υπεράνθρωπες προσπάθειες σου να σώσεις τον ιερό ποταμό στην πατρίδα σου. Σε παρακαλώ μην σταματήσεις. Ο κόσμος χρειάζεται και άλλους ανθρώπους σαν κι' εσένα και εσύ είσαι η αρχή. Μην ανησυχείς για τα υπόλοιπα, εμείς σε καλύπτουμε. Είμαι σίγουρος ότι η πίεση που θα ασκηθεί στην κυβέρνηση της χώρας σου θα την αναγκάσει να σε ελευθερώσει και μάλιστα σύντομα. Σου ζητάω όμως ειλικρινά μόνο ένα πράγμα. Μην σταματήσεις ποτέ. όταν αυτή η περιπέτεια, συνέχισε να παλεύεις για τα δικαιώματα που χωρίς ανταπόκριση αλλά και χειρότερα άσκησες μέχρι στιγμής, μη ενοχλώντας κανέναν. Συνέχισε έτσι.Θ.Μ.

Σε θαυμάζω για την πράξη που έκανες και ας είναι ενάντια στην κυβέρνηση. Η κίνηση σου αυτή να σώσεις τον ποταμό Γουατεμάλλα ήταν πολύ γενναία. Ελπίζω πως και άλλοι άνθρωποι θα είναι σαν εσένα προστατεύοντας το περιβάλλον και την περιοχή που ζουν. Το να κάνεις 7 ολόκληρα χρόνια στην φυλακή χωρίς να είσαι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ένοχος δεν είναι καθόλου εύκολο, εμείς είμαστε με το μέρος σου υποστηρίζοντας την άδικη φυλάκισή σου και την αθωότητά σου. Για αυτόν τον λόγο σου γράφω εγώ όπως και πολλοί άλλοι διότι θέλουμε να αποφυλακιστείς και να συνεχίσεις να στηρίζεις το περιβάλλον και την πατρίδα σου.Α.Κ.

Bernado , Αρχικά θέλω να σου πω ένα τεράστιο ΜΠΡΑΒΟ για όλη αυτήν την πράξη σου . Έμεινες πιστός στις αξίες και πολέμησες για αυτές . Έβαλες πάνω από όλα το καλό της φύσης και όχι τα προσωπικά συμφέροντα . Μακάρι να υπήρχαν και άλλοι άνθρωποι σαν και εσένα να νοιάζονται για το περιβάλλον και να πολεμούν για την πατρίδα τους . Εσύ ήθελες το καλό όλων αλλά η κυβέρνηση σε φυλάκισε για 7 ολόκληρα χρόνια . Να μην σταματήσεις ποτέ να μάχεσαι για τα δικαιώματα σου . Εμείς θα είμαστε πάντα δίπλα σου , θα σε στηρίζουμε έως στις υπόλοιπες γενιές . Είσαι παράδειγμα προς μίμηση Δ.Π. Β1

Bernado, Έχω μείνει έκπληκτος από την προσπάθειά σου να αποτρέψεις την κατασκευή των έργων στους ιερούς ποταμούς Cahabón και Ox-eek'. Η κίνηση που έκανες θα κάνει και άλλους ανθρώπους να κατανοήσουν την προσπάθειά σου και να ακολουθήσουν τα βήματά σου. Φυλακίστηκες χωρίς ενδείξεις , όμως να ξέρεις πως αυτό που έκανες ήταν το σωστό. Nα συνεχίσεις έτσι , να συνεχίσεις να προσπαθείς , να κάνεις αλλαγές σε αυτόν τον κόσμο με τον δικό σου τρόπο.Χ.Π. Β1

Bernado,Κατανοώ απόλυτα ποσό αδικημένος νιώθετε αυτά τα χρόνια που αναγκάζεστε να ζείτε στην φυλακή. Οι πράξεις σας δεν ήταν παράλογες, καθώς και το υδροηλεκτρικό δίκτυο που κατασκευάστηκε στον Ιερό ,για εσάς, ποταμό, έγινε χωρίς την συναίνεση αν όχι όλων, των περισσότερων μελών της φυλής. Απ’όσα μάθαμε στο πρόγραμμα της διεθνούς αμνηστίας, συμπεραίνω πως η κατάσταση που επικρατεί δεν είναι εφικτή να συνεχιστεί, διότι οι αποφάσεις και οι λόγοι για τους οποίους στερείστε απαραίτητα δικαιώματα δεν στέκουν! Ελπίζω, μέσω του αγώνα των μελών του προγράμματος ,και όχι μόνο, κάποια στιγμή να καταφέρετε να δικαιωθείτε! Ε.Π.

Bernado,Από την πρώτη στιγμή που μου έγινε γνωστή η ιστορία σου ένιωσα δέος. Μακάρι οι άνθρωποι που τολμούν να μπουν μπροστά από όλους για όλους να ήταν πολλοί περισσότεροι. Ο ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ σου αγώνας κατά της καταστροφής του ιερού ποταμού Canabon, στην Γουατεμάλλα, για την κατασκευή υδροηλεκτρικού έργου κατέληξε με την άδικη φυλάκιση σου για 7 χρόνια και 4 μήνες. Να ξέρεις ότι δεν είσαι μόνος σου άλλα έχεις την στήριξη της Διεθνής Αμνηστίας και τις εκατομμύρια εκκλήσεις ανθρώπων από όλο τον κόσμο για την απελευθέρωση σου. Όταν ενεργούμε όλοι μαζί για ένα κοινό στόχο , έχουμε την δύναμη να αλλάξουμε ζωές ! Ε.Χ Β1.

2ο Γυμνάσιο Καβάλας

μηνυματα για τη Wendy

Thank you!