Want to make creations as awesome as this one?

Transcript

PECA Ludmila, instructor CISCO

Esto es un párrafo listo para contener creatividad, experiencias e historias geniales.

modul 7

Laptopu-ri și alte dispozitive mobile disciplina Tehnologii Informaționale,

© RED

Prezentarea generală a dispozitivului mobil

Esto es un párrafo listo para contener creatividad, experiencias e historias geniales.

Caracteristicile laptop-urilor și ale altor dispozitive mobile

© RED

Ce știți deja?

Dispozitivele mobile

© RED

poate primi actualizări. iar sportivul poate vizualiza cu ușurință pe ceas, fără a fi nevoie să își scoată telefonul.

poăppoo

Ceas inteligent

sunt optimizate pentru citirea textului, precum cărți și ziare

E-reader

deoarece e mică și are ecran tactil, este preferata copiilor. Există multe aplicații de jocuri și educație pentru copii pe tablete.

Tabletă

poate acționa ca o poartă de acces la Internet pentru dispozitivele care se pot conecta la telefon prin Bluetooth.

Smartphone

de obicei rulează o versiune completă a unui sistem de operare și este capabil să ruleze aplicații comerciale complete de birou.

Laptop

Explicații!

Dispozitivele mobile

© RED

Conectivitatea mobilă este limitată doar de disponibilitatea rețelelor celulare sau de date. Dispozitivele mobile au putere autonomă sub formă de baterii reîncărcabile, sunt în general mici și ușoare și nu se bazează pe alte dispozitive periferice conectate, cum ar fi mouse-ul și tastatura, pentru a funcționa.

Mobilitatea în tehnologia informației înseamnă capacitatea de a accesa electronic informații din diferite locații, din afara casei sau a biroului.

Mobilitatea

© RED

Pentru a crește portabilitatea, laptopurile pot sacrifica unele dintre avantajele oferite de computerele desktop. De exemplu, laptopurile nu pot utiliza cele mai rapide procesoare disponibile din cauza problemelor de răcire și a consumului ridicat de energie. Actualizările de memorie pentru laptop pot fi limitate, iar unele tipuri de memorie pentru laptop sunt mai scumpe decât cele pentru memoria desktop. Laptopurilor le lipsește și capacitatea de extindere a desktopurilor. Cardurile de expansiune cu scop special și stocările cu volum mare, de multe ori, nu pot fi instalate pe laptopuri. De exemplu, actualizarea subsistemului grafic într-un laptop este probabil imposibilă.

Portabilitatea laptop-urilor

© RED

Așa cum se observă în imagine, ele integrează un ecran, o tastatură și un dispozitiv de indicare, cum ar fi un touchpad, într-un dispozitiv portabil. Laptop-urile pot fi alimentate cu o baterie internă sau de la o priză electrică. Oferă opțiuni de conectare, cum ar fi rețea prin cablu sau wireless Ethernet și Bluetooth.

Laptop-urile pot avea aceeași putere de calcul și resurse de memorie precum computerele desktop.

Laptop-urile

© RED

Laptopurile oferă opțiuni de conectare a dispozitivului, cum ar fi USB și HDMI. Laptopurile au frecvent și conexiuni pentru difuzoare și microfoane. Unele laptopuri oferă conectivitate grafică utilizând diferite tipuri de standarde grafice, asemănătoare desktopurilor. Oricum, pentru a face laptopurile mai portabile, unele opțiuni periferice de conectare pot necesita hardware suplimentar, cum ar fi un multiplicator de porturi sau o stație de andocare.

Conexiunile laptop-urilor

II

III

© RED

Care sunt cele 3 componente ale ecranului unui laptop?

BACK

LCD

Cele mai comune două tehnologii utilizate la fabricarea afișajelor LCD sunt Twited Nematic (TN) și In-Plane switching (IPS). TN este cel mai comun și cel mai vechi. Ecranele TN oferă luminozitate ridicată, utilizează mai puțină putere decât IPS și sunt ieftine pentru fabricare. Ecranele IPS oferă o reproducere mai bună a culorilor și unghiuri de vizualizare mai bune, dar au un contrast redus și timp de răspuns lent. Producătorii produc acum panouri Super-IPS (S-IPS), la prețuri rezonabile, care au timp de răspuns și contrast îmbunătățit.

© RED

BACK

LED

Ecranele cu LED utilizează mai puțină putere și au o durată de viață mai mare decât afișajele LCD, fiind preferate de mulți producători de laptopuri.

© RED

BACK

OLED

Tehnologia LED organică (OLED) este folosită în mod obișnuit pentru dispozitive mobile și camere digitale, dar poate fi găsită și în unele laptopuri. În timp ce ecrane LCD și LED folosesc iluminare de fundal pentru a-și lumina pixelii, pixelii OLED produc propria lumină.

© RED

II

III

© RED

Funcții pentru afișarea pe laptop

BACK

Unele laptopuri vin acum cu ecrane tactile detașabile care pot fi utilizate ca o tabletă atunci când ecranul este detașat. Alte laptopuri permit tastaturii să se plieze în spatele ecranului pentru a permite laptopului să funcționeze ca o tabletă. Pentru a adapta aceste tipuri de laptop-uri, Windows va roti automat afișajul la 90, 180 sau 270 de grade sau prin apăsarea simultană a tastelor Control + Alt alături de săgeata în direcția în care doriți să se orienteze laptopul.

Ecrane detașabile

© RED

BACK

Laptopurile cu ecran tactil au o piesă specială din sticlă fixată pe partea din față a ecranului, cunoscută sub numele de digitizer. Digitizer-ul transformă acțiunile de atingere (apăsare, glisare etc.) într-un semnal digital care este procesat de laptop.

Ecrane tactile

© RED

BACK

Comutatorul de întrerupere ajută la economisirea energiei prin oprirea afișajului. Dacă acest întrerupător se rupe sau este murdar, afișajul rămâne întunecat în timp ce laptopul este deschis. Curățați cu atenție acest întrerupător pentru a restabili funcționarea normală.

Comutator de întrerupere

Pe multe laptopuri, un pin mic de pe capacul laptopului atinge un comutator atunci când carcasa este închisă, numit comutator de întrerupere.

© RED

Invertor INFO

Lumini de fundal led

Iluminare fluorescentă

LCD-urile nu produc nicio lumină de la sine. O lumină de fundal strălucește prin ecran și luminează ecranul. Două tipuri comune de iluminare de fundal sunt lămpile fluorescente cu catod rece (CCFL) și LED. Cu CCFL, tuburile fluorescente sunt conectate la un invertor, folosit pentru a converti curent continuu (DC) în curent alternativ (AC).

II

© RED

Iluminări de fundal și invertoare

© RED

Smartphone-urile diferă de laptop-uri prin faptul că rulează sisteme de operare speciale, concepute pentru dispozitive mobile. Exemple ale acestor sisteme de operare sunt Android-ul Google și iOS-ul Apple. Este posibil ca smartphone-urile să aibă o actualizare limitată a sistemului de operare, deci pot deveni depășite în timp și necesită achiziționarea unui nou telefon pentru a profita de noile caracteristici ale sistemului de operare și ale aplicațiilor care necesită o versiune superioară a sistemului de operare.

Caracteristicile smartphone-urilor

© RED

Au doar unul sau două tipuri de conexiuni fizice, cum ar fi USB și căști.

Tastatura este afișată pe ecran

Au ecrane tactile mici, fără tastatură fizică.

Smartphone-urile sunt foarte compacte și destul de puternice.

© RED

O altă trăsătură a unor smartphone-uri este capacitatea de a partaja conexiunea de date celulare cu alte dispozitive.

Majoritatea smartphone-urilor includ funcționalitatea sistemului de poziționare globală (GPS).

O caracteristică suplimentară a smartphone-urilor sunt serviciile de localizare.

Funcții pentru smartphone-uri

© RED

Tabletele oferă de obicei conectivitate Wi-Fi și Bluetooth și majoritatea au porturi USB și audio. În plus, unele tablete includ receptoare GPS care pot fi activate pentru a furniza servicii de localizare, similare cu smartphone-urile. Majoritatea aplicațiilor care funcționează pe telefoane sunt de asemenea disponibile pentru tablete.

Tabletele sunt similare cu smartphone-urile, deoarece folosesc sisteme de operare mobile speciale, precum Android sau iOS. Cu toate acestea, majoritatea tabletelor nu au capacitatea de a accesa rețelele celulare. Unele modele de vârf permit accesul la serviciile celulare.

Tablete și E-Readers

© RED

Info

E-Readers, cum ar fi Amazon Kindle, sunt dispozitive cu un scop special, cu afișaj alb-negru, care au fost optimizate pentru citirea textului. Deși seamănă cu tabletele, le lipsesc multe dintre caracteristicile și funcțiile pe care le oferă tabletele. Accesul web este limitat la magazinele de cărți electronice care pot fi operate de producătorul de cititoare electronice. Multe au afișaje tactile care ușurează răsfoirea paginilor, modificarea setărilor și accesarea cărților electronice online.

© RED

© RED

Purtabilele sunt dispozitive inteligente care sunt destinate a fi purtate pe corp sau atașate la îmbrăcăminte. Două articole portabile populare sunt smartwatch-urile și trackerele de fitness.

Dispozitive purtabile

Ceasurile inteligente sunt un tip de purtabile care includ un microprocesor, un sistem de operare special și aplicații. Senzorii dintr-un ceas inteligent pot colecta date despre diferite aspecte ale corpului, cum ar fi ritmul cardiac, și pot utiliza Bluetooth pentru a raporta aceste informații către un alt dispozitiv, cum ar fi un smartphone. Smartphone-ul apoi transmite informațiile către o aplicație prin internet pentru stocare și analiză. Unele ceasuri inteligente se pot conecta direct la o rețea celulară, pot servi ca display pentru notificările din aplicații, pot include servicii de localizare GPS și posibilitatea de a stoca și a reda muzică.

Smartwatch-uri

Info

© RED

Info

Trackerele de fitness sunt similare cu ceasurile inteligente, dar se limitează la monitorizarea organismului, cum ar fi activitatea fizică, somnul și exercițiile fizice. FitBit este un exemplu popular care monitorizează ritmul cardiac și numărul de pași parcurși. Similar dispozitivelor de tracking fitness, sunt dispozitive mai sofisticate de monitorizare a sănătății care pot detecta atacurile de cord, monitoriza calitatea aerului și detecta nivelurile de oxigen din sânge. Aceste dispozitive pot furniza date de calitate către practicienii din domeniul sănătății.

Trackere de fitness

© RED

Galaxy Fit2 poate urmări automat exercițiile cu care poți înota (acesta este etanș până la 50 de metri), există urmărire a somnului la bord și totul este înfășurat într-un design ușor și elegant.

Samsung Galaxy Fit 3

Garmin Vivosport are instrumente sofisticate de monitorizare a fitnessului, cum ar fi VO2 max și monitorizarea vârstei și a bunăstării fizice cu monitorizarea stresului toată ziua.

Garmin Vivosport

Este într-adevăr mult mai mult decât o brățară de fitness - poate afișa notificări, puteți răspunde cu răspunsuri rapide predefinite, puteți chiar să plătiți lucrurile prin Fitbit Pay care utilizează NFC cip.

FitBit Charge 4

Top 3 fitness trackere, 2021

Legat de AR este realitatea virtuală (VR). În VR un utilizator poartă o cască specială care afișează grafică de pe un computer separat. Grafica este 3D imersivă și creează lumi foarte realiste. Mișcările utilizatorului VR sunt detectate de senzori, ce permit utilizatorului să interacționeze și să se deplaseze în mediul virtual. VR este foarte popular în jocuri, dar are aplicații în alte domenii, cum ar fi educația și formarea.

În Realitatea Augmentată (AR), grafica computerizată este integrată cu ceea ce se vede în lumea reală, de obicei prin intermediul camerei dispozitivului. Suprapunerile grafice pot varia de la personaje de desene animate până la informații pentru instruirea în gestionarea situațiilor de urgență. Există multe utilizări potențiale pentru AR și reprezintă una dintre cele mai promițătoare domenii pentru dezvoltarea viitoarelor produse.

© RED

Info

Realitatea augmentată și virtuală

© RED

Verificăți cunoștințele

Laptop-uri și alte dispozitivie mobile

Esto es un párrafo listo para contener creatividad, experiencias e historias geniales.

Thanks!