Want to make creations as awesome as this one?

Transcript

Ana Antić, knjižničarka OŠ Lovre pl. MatačićaKristina Jakoubek, knjižničarka OŠ K. Š. Gjalskoga

Esto es un párrafo listo para contener creatividad, experiencias e historias geniales.

DAN SIGURNIJEG INTERNETA8. VELJAČe 2022.

ZA POČETAK, AKO ŽELIŠ OTVORITI KORISNIČKI RAČUN NA BILO KOJOJ MREŽI, OBRATI POZORNOST NA SLJEDEĆE...

TKO SMIJE KORISTITI YOUTUBE?YouTube-ove mogućnosti smijete upotrebljavati ako imate navršenih a) najmanje 16 godina b) 13 i više godina, uz pristanak roditelja putem aplikacije Family Link. Pomoću Family Linka roditelji mogu kreirati Google račun svom djetetu mlađem od 13 godina. Dijete mlađe od 13 godina može koristiti samo aplikaciju YouTube Kids. Oni ne mogu koristiti YouTube aplikaciju niti mrežnu stranicu dok ne napune 13 godina. Kada dijete navrši 13 godina, ono je u mogućnosti koristiti YouTube ukoliko mu roditelji dozvoli putem Family Link-a. Nakon povezivanja računa, roditelji mogu koristiti Family Link da bi lakše pratili vrijeme upotrebe uređaja i upravljali sadržajem koji dijete koristi.

YouTube je platforma koja omogućuje otkrivanje, gledanje i dijeljenje videozapisa i drugih sadržaja. Služi i kao forum putem kojeg se osobe povezuju, informiraju i inspiriraju druge širom svijeta. Osim toga, YouTube služi kao platforma za distribuciju za velike i male autore izvornih sadržaja i oglašivače.

Facebook

Facebook je jedna od popularnih društvenih mreža koja omogućava povezivanje s prijateljima, obiteljima i poznanicima. Osim za ostvarivanje kontakta, ova se društvena mreža može koristiti i za prikupljanje novih informacija, reklamiranje, upoznavanje novih ljudi. Svatko se može besplatno pridružiti. Za registraciju vam je potrebna e-mail adresa, korisničko ime, datum rođenja i lozinka. Facebook ističe kako je za korištenje ove aplikacije potrebno imati navršenih 13 godina.

Znaš li je li tvoj profil privatan ili javan?Instagram ima jednostavne postavke privatnosti: ili dijeliš svoje objave sa svima (javni profil) ili samo s ljudima kojima si dozvolio/ la da te prate (privatni profil). Potičemo kroisnike da razmisle prije nego nešto objave, bez obzira jesu li njihovi profili javni ili privatni.Znaš li tko te prati? Ako imaš javni profil, svatko te može pratiti i vidjeti tvoje objave. Ako imaš privatni profil, moraš potvrditi svaki zahtjev i tek tada će te osobe moći vidjeti tvoje objave. Bilo bi dobro da s vremena na vrijeme pregledaš listu osoba koje te prate i napraviš čišćenje. Ako želiš s liste ukloniti nekoga tko te prati, možeš ga ukloniti ili blokirati.

Instagram je popularna besplatna aplikacija za obradu i dijeljenje fotografija, videozapisa i poruka.

TikTok aplikaciju mogu koristiti svi koji imaju navršenih 13 godina te ona nije namijenjena korisnicima mlađim od 13 godina. Na Google Play i Apple trgovini uz aplikaciju nalazi se značajka 12+ koja omogućava roditeljima postavljanje roditeljskog nadzora onemogućavajući preuzimanje aplikacije ukoliko je njihovo dijete mlađe od navedene dobne granice. Ukoliko je dijete mlađe od 18 godina, roditelj mora dati svoju dozvolu za djetetovo korištenje. Također, ako je dijete mlađe od 13 godina, a ima aktiviran profil na TikToku, profil je moguće prijaviti putem linka privacy@tiktok.com. Ukoliko TikTok dođe do saznanja da je korisnik mlađi od 13 godina, profil će biti ukinut.

TikTok je aplikacija za snimanje, objavljivanje i prosljeđivanje kratkih videosnimki maksimalne duljine 15 sekundi. Korisnici mogu snimati video uratke s različitim efektima, dodavati zvukove i tekst. Moguće je kombinirati do 4 zapisa zajedno. Videozapisi se reproduciraju u beskonačnoj petlji dok ne pređeš na drugi zapis ili učiniš drugu akciju unutar aplikacije. Najčešće se radi o zabavnim videozapisima na temu glazbe, plesa, kućnih ljubicama i slično. Za pregledavanje videa nije potrebna registracija, no ukoliko želiš objavljivati i slati sadržaje, potrebno je otvoriti vlastiti profil. Pri registraciji TikTok nudi razne opcije prijave – putem broja mobilnog uređaja, e-maila ili računa s drugih društvenih mreža. No, korisnik aplikacije ne mora nužno snimati video. Često se ova aplikacija koristi samo za praćenje i pretraživanje zanimljivih sadržaja.