Want to make creations as awesome as this one?

Transcript

ILUZII ȘI EFECTE VIZUALE CREATE CU AJUTORUL LINIILOR

a b c d

Figurile b, c, d par mai înguste și mai lungi decât figura a deoarece liniile verticale divid suprafața, iar ochiul interpretează această diviziune ca pe un întreg mai îngust. Prin urmare, liniile verticale neîntrerupte poartă privirea ascendent (pe verticală), ceea ce face ca figura să pară mai înaltă şi mai îngustă.

a b c

Într-un produs de îmbrăcăminte, pensele care apar ca niște linii scurte, creează senzația de lățime (figura a), însă prin combinarea lor cu alte linii efectul este diminuat, adică imaginea pare mai îngustă (figurile b și c).

O singură linie este mai puternică sau mai eficientă decât un grup de linii deoarece, în primul caz, ochiul parcurge mai rapid linia; când sunt prezente mai multe linii, privirea se deplasează de la o linie la alta și efectul este modificat.

În unele situații, prezența linilor diagonale într-un produs de îmbrăcăminte are tendința de a subția sau de a îngusta întregul, mai puternic decât anumite linii verticale.

a b c

Liniile diagonale, combinate cu linii verticale pot crea un puternic efect de suplețe și pot face ca silueta să pară mai înaltă. În figura c ochii urmăresc linia verticală centrală, iar liniile oblice care o continuă accentuează și lărgesc zona superioară.

a b

Imaginea a pare mai înaltă deoarece sunt puse în valoare diagonale ascendente. Aceste linii se concentrează asupra unei zone centrale (gâtul), ceea ce face ca umerii să pară mai înguști. În varianta b este accentuată calitatea orizontală a liniei superioare (linia umerilor). De asemenea linia orizontală întrerupe deplasarea privirii pe verticală, ceea ce face ca senzația de înălțime să fie diminuată.

a b

În cazul în care corpul omenesc prezintă anumite asimetrii (un șold mai proeminent decât celălalt) se poate utiliza linia oblică.a – accentuarea asimetriei corpului b – corectarea asimetriei corpului

În figurile a și b bustul voluminos este și mai puternic accentuat, pare și mai mare; în figura c privirea este atrasă spre partea inferioară a corpului, diminuându-se astfel impresia de bust prea voluminos.

a b c

În figura a șoldurile late sunt și mai puternic accentuate, în figurile b și c privirea este atrasă spre partea superioară a corpului, diminuându-se astfel impresia de șolduri late.

a b c