Want to make creations as awesome as this one?

Transcript

Η έξυπνη υπεραγορά του μέλλοντος

Έναρξη

© Μονάδα Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη, 2022

«Το πρόγραμμα FoodPrint συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κάθε επικοινωνία ή δημοσίευση σε σχέση με το πρόγραμμα, αφορά μόνο τον συντάκτη της και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν είναι υπεύθυνη για οποιαδήποτε χρήση της και το περιεχόμενο της».

Οι μαθητές και οι μαθήτριες να δημιουργήσουν το δικό τους έξυπνο μανάβικο στο χωριό, που θα αξιοποιεί την τεχνολογία και την τεχνητή νοημοσύνη και θα χρησιμοποιεί ορθολογικά τα προϊόντα της τοπικής καλλιέργειας ή/και της φάρμας.

ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ

© Μονάδα Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη, 2022

Οι μαθητές και οι μαθήτριες:1. Να κατανοήσουν τις επιπτώσεις που έχει στην οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον η σπατάλη των τροφίμων και η χρήση των πλαστικών π.χ. πλαστικής σακούλας, πλαστικές συσκευασίες, από τις υπεραγορές.2. Να εξηγούν τις έννοιες:

  • υδατικό αποτύπωμα ενός προϊόντος,
  • ανθρακικό αποτύπωμα ενός προϊόντος,
  • θρεπτική και ενεργειακή αξία ενός προϊόντος.
3. Να ανακαλύψουν πώς η έξυπνη τεχνολογία και η τεχνιτή νοημοσύνη μειώνει τα διατροφικά απορρίμματα ( βιοαπόβλητα ) και τις πλαστικές συσκευασίες σε μια υπεραγορά και συμβάλουν στον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη.4. Να αξιολογήσουν τη χρήση της τεχνολογίας στην υπεραγορά για τη μείωση της σπατάλης των τροφίμων και των πλαστικών.

ΣΤΟΧΟΙ

© Μονάδα Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη, 2022

Έκτακτες ειδήσεις COP26Πέντε από τις μεγαλύτερες υπεραγορές του Ηνωμένου Βασιλείου υποσχέθηκαν να μειώσουν το φαινόμενο της σπατάλης των τροφίμων. Joseph Lee BBC News 6 Νοεμβρίου 2021Οι υπεραγορές Tesco, Sainsbury's, Waitrose, Co-op και M&S δήλωσαν ότι θα μειώσουν : τις εκπομπές άνθρακα, την αποψίλωση των δασών, τα απόβλητα τροφίμων, τις πλαστικές συσκευασίες που παράγουν. Επίσης, υποσχέθηκαν να θέσουν στόχους βασισμένους στην επιστήμη για το πώς θα συμβάλουν στον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη και των επιπτώσεων στο περιβάλλον. Η δοκιμή μηδενικών αποβλήτων ξεκινά σε 10 καταστήματα!

© Μονάδα Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη, 2022

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗΑφού μελετήσετε όλες τις δραστηριότητες, να γράψετε τη δική σας εισήγηση για το μελλοντικό μανάβικο στο χωριό του 2100, που θα αξιοποιεί τα προϊόντα της τοπικής καλλιέργειας ή/και της φάρμας πατώντας στο μολύβι δίπλα από την εικόνα.Οι εισηγήσεις σας να περιλαμβάνουν: Καινοτομία, Δημιουργικότητα, Επιστήμη, Οικονομία, Περιβάλλον, Τεχνολογία, Επιχειρηματικότητα και να προωθούν την Αειφορία.

© Μονάδα Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη, 2022

Το γεγονός ότι σημαντικές ποσότητες τροφίμων παράγονται, αλλά δεν καταναλώνονται από τον άνθρωπο, έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις:ΟικονομικέςΤο κόστος ανέρχεται στα €900 δισεκατομμύρια.Περιβαλλοντικές To 8-10% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σχετίζεται με τρόφιμα που δεν καταναλώνονται.ΗθικέςΠαγκοσμίως, ένας στους εννέα ανθρώπους στον κόσμο (795 εκατομμύρια) υποσιτίζεται.

Aνακάλυψε διαδραστικά στον χάρτη, πώς οι διάφορες χώρες αντιμετωπίζουν το πρόβλημα.

© Μονάδα Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη, 2022

Η Γαλλία απαγορεύει στα σουπερμάρκετ να πετούν φαγητόΣτο πλαίσιο της προσπάθειας για μείωση της σπατάλης τροφίμων, το γαλλικό κοινοβούλιο ψήφισε ομόφωνα να απαγορευτεί στα μεγάλα σουπερμάρκετ να καταστρέφουν ασφαλή τρόφιμα, και τα υποχρεώνει να δωρίζουν το περίσσευμα σε φιλανθρωπικές οργανώσεις ή να το στέλνουν σε παραγωγούς ζωοτροφών.

Τι κρέας θα τρώμε στο μέλλον; Εκτυπωμένες μπριζόλες από βλαστοκύτταρα. Δηλαδή, αντί να εκτρέφουμε αγελάδες, εξετάζεται η ανάπτυξη υποκατάστατων μπριζόλας από μάζες κυττάρων σε τρυβλία με τη βοήθεια τρισδιάστατων εκτυπώσεων (βιοτεχνολογία). Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, εκτιμά πως οι δραστηριότητες, οι οποίες σχετίζονται με την παραγωγή, την επεξεργασία, τη διανομή και την κατανάλωση τροφίμων, είναι υπεύθυνες για το ένα τρίτο των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. «Μιλάμε πλέον για την ακεραιότητα τροφίμων, το λεγόμενο product integrity», εξηγεί ο επιστήμονας τροφίμων και βιολόγος, Νίκος Γδοντέλης. «Δηλαδή ένα προϊόν πρέπει να είναι «ηθικό», να μην βλάπτει το περιβάλλον. Με τις αγορές κρέατος της Κίνας και της Ινδίας να διευρύνονται, παρατηρείται αύξηση της παραγωγής διοξειδίου του άνθρακα. Υπάρχουν μελέτες που λένε ότι αν στρέψουμε τη διατροφή μας σε λιγότερο ενεργοβόρα μοντέλα, δηλαδή δεν τρώμε μοσχαρίσιο κρέας, δεν τρώμε χοιρινά, δεν τρώμε προϊόντα εντατικής καλλιέργειας που είναι τα σιτηρά, θα σώσουμε τον πλανήτη με αυτόν τον τρόπο», Εκτυπωμένες μπριζόλες από βλαστοκύτταρα και σκουλήκια: Τι κρέας θα τρώμε στο μέλλον; | LiFOΟι τροφές που διαλέγουμε και ο τρόπος με τον οποίο καταναλώνουμε επηρεάζει όχι μόνο την υγεία μας, αλλά και την υγεία του πλανήτη, επισημαίνει ο...LiFO.gr

Η νέα πρωτότυπη κυπριακή επιχείρηση Rescued Box Cyprus, δίνει μια δεύτερη ευκαιρία στα λεγόμενα άσχημα φρούτα και λαχανικά.Πώς λειτουργεί η Rescued Box;Αυτό που κάνει η επιχείρηση είναι να παίρνει αυτά τα εποχιακά προϊόντα από τους παραγωγούς τους και να τα διανέμει φρέσκα στους πελάτες της, την ακριβώς επόμενη μέρα, με δωρεάν παράδοση. Από τη πλευρά του, ο καταναλωτής επωφελείται οικονομικά, καθώς οι χρεώσεις των «άσχημων» προϊόντων είναι χαμηλότερες συγκριτικά με τις τιμές των υπεραγορών, αφού πρόκειται για φρούτα και λαχανικά που σε διαφορετική περίπτωση θα κατέληγαν στις χωματερές, για λόγους αισθητικής ή υπερπαραγωγής. Η επιχείρηση λειτουργεί στη βάση διαδικτυακών συνδρομών, με την παραγωγή φρέσκων φρούτων και λαχανικών κάθε εβδομάδας να διανέμεται ανάλογα στους πελάτες.

  1. Γνωρίζατε ότι στην Κύπρο, κάθε χρόνο περίπου 4.000 τόνοι από φρέσκα φρούτα και λαχανικά, καταλήγουν στις χωματερές πριν ακόμα φτάσουν στον καταναλωτή για λόγους αισθητικής και πλεονάζων παραγωγής;
  2. Η εταιρεία διασώζει τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά, τα οποία λόγω του μεγέθους, του σχήματος και της αισθητικής τους, απορρίπτονται από τις υπεραγορές καθώς αναλαμβάνει να τα παραδώσει στο σπίτι σας.

Γιατί να με ενδιαφέρουν όλα αυτά;Να διαβάσετε τις διαδραστικές πληροφορίες και να δείτε τα βιντεάκια με ελληνικούς υποτίτλους (από settings να επιλέξετε english auto generated Greek) χρονικής διάρκειας 2-3 λεπτά, για να κατανοήσετε τους ορισμούς.

Υδατικό αποτύπωμα

Το υδατικό αποτύπωμα αναφέρεται στην ποσότητα του νερού που χρησιμοποιείται σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας ενός τροφίμου, μιας επιχείρησης, σε άτομα ή/και χώρες. Το υδατικό αποτύπωμα μπορεί να υπολογιστεί για: την παραγωγή ενός τροφίμου όπως είναι π.χ. το ρύζι , το μήλο κ.α. τα καύσιμα στο αυτοκίνητο, την επιχείρηση, κοκ.

Ανθρακικό αποτύπωμα

Αέρια του θερμοκηπίου εκπέμπονται από την παραγωγή και κατανάλωση αγαθών και υπηρεσιών. Το αποτύπωμα άνθρακα χρησιμοποιείται για τον προσδιορισμό των επιπτώσεων μιας δραστηριότητας, ενός ατόμου ή μιας χώρας στην κλιματική αλλαγή.

Έξυπνη υπεραγορά

Μηδενικό Πλαστικό

Υπάρχει τόσο συσσωρευμένο πλαστικό στον πλανήτη, που αναλογούν 1000 kg σε κάθε άνθρωπο

προχωρησε αφου εχεις μελετησει ολα οσα περιεχει η σελιδα

© Μονάδα Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη, 2022

Η υπεραγορά του μέλλοντος

Οι διαδραστικές εικόνες δείχνουν πώς θα μοιάζει η έξυπνη υπεραγορά του μέλλοντος. Τι διαφορετικό διαθέτει από τις σημερινές υπεραγορές;Να απαντήσετε στις ερωτήσεις του κουίζ (επόμενη σελίδα) για να κατανοήσετε την έξυπνη τεχνολογία που θα χρησιμοποιεί η έξυπνη υπεραγορά.

© Μονάδα Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη, 2022

Θρεπτική αξία ενός τροφίμου. Στον διαδραστικό πίνακα της υπεραγοράς παρουσιάζεται η προτεινόμενη μαγειρική συνταγή που περιέχει τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες/συστατικά για μια ισορροπημένη διατροφή.

Ανθρακικό και υδατικό αποτύπωμα

Τιμή και βάρος

ΚουίζΗ έξυπνη υπεραγορά

Να επιλέξετε την ορθή απάντηση.

© Μονάδα Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη, 2022

Αρχιστε

Ερώτηση 1

Να μειωθούν τα βιοαπόβλητα και να έχει τρόφιμα περισσότερος κόσμος.

Να αυξηθεί ο αριθμός των άσχημων φρούτων και λαχανικών.

ΣΤΗΝ ΕΞΥΠΝΗ ΥΠΕΡΑΓΟΡΑΤα άσχημα ή μικρά φρούτα και λαχανικά δεν πετάγονται. Σε τι βοηθά αυτό;

© Μονάδα Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη, 2022

Ερώτηση 2

γιατί το πλαστικό μένει για πολύ καιρό στο περιβάλλον και προκαλεί προβλήματα.

ΣΤΗΝ ΕΞΥΠΝΗ ΥΠΕΡΑΓΟΡΑ2. Δεν υπάρχουν πουθενά πλαστικά μιας χρήσης. Οι συσκευασίες θα επαναχρησιμοποιούνται ...

γιατί το πλαστικό θα είναι πολύ ακριβό.

© Μονάδα Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη, 2022

ΣΤΗΝ ΕΞΥΠΝΗ ΥΠΕΡΑΓΟΡΑ3. Εφαρμόζεται η ιχνηλασιμότητα, δηλαδή ο καταναλωτής μπορεί να γνωρίζει από πού προήλθε το προϊόν π.χ. από το αγροκτήμα, τις εταιρείες μεταφοράς και αποθήκευσης, τις βιομηχανίες επεξεργασίας, τους εισαγωγείς και την υπεραγορά. Η ιχνηλασιμότητα ...

μετατρέπει ένα μη ασφαλές προϊόν σε ασφαλές.

βοηθά στην απόσυρση των προβληματικών προϊόντων.

μετατρέπει τοπροϊόν σε βιολογικό.

Ερώτηση 3

© Μονάδα Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη, 2022

ΣΤΗΝ ΕΞΥΠΝΗ ΥΠΕΡΑΓΟΡΑ4. Η έξυπνη τεχνολογία δίνει πληροφορία για το ανθρακικό αποτύπωμα των τροφίμων και χρησιμοποιείται σαν εργαλείο, που βοηθά να γίνει αντιληπτό πόσο ρυπαίνει μια επιχείρηση το περιβάλλον, με σκοπό να ...

να αυξηθεί το διοξείδιο του άνθρακα.

μειωθεί το πλαστικό στο περιβάλλον.

Ερώτηση 4

εφαρμοστούν αλλαγές φιλικότερες προς το περιβάλλον.

© Μονάδα Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη, 2022

ΣΤΗΝ ΕΞΥΠΝΗ ΥΠΕΡΑΓΟΡΑ5. Οι πελάτες μπορούν να απολαύσουν μια βελτιωμένη υπηρεσία χρησιμοποιώντας επαναχρησιμοποιήσιμα δοχεία, είναι ...

μεταλλικά δοχεία.

δοχεία φιλικά προς το περιβάλλον.

δοχεία αισθητικά ευχάριστα.

Ερώτηση 5

© Μονάδα Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη, 2022

ΣΤΗΝ ΕΞΥΠΝΗ ΥΠΕΡΑΓΟΡΑ6. Διατηρούνται τα προϊόντα φρέσκα σε ενεργειακά αποδοτικά συστήματα ψύξης για να ...

μειωθεί η σπατάλη ενέργειας και η σπατάλη των τροφίμων.

αυξηθούν οι πελάτες.

είναι όλοι οι πελάτες χαρούμενοι.

Ερώτηση 6

© Μονάδα Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη, 2022

ΣΤΗΝ ΕΞΥΠΝΗ ΥΠΕΡΑΓΟΡΑ7. Οι πελάτες μπορούν να επιλέξουν την ποσότητα ενός προϊόντος που χρειάζονται όπως είναι ...

το ρύζι, τα λαχανικά και τα φρούτα.

οι σοκολάτες.

Ερώτηση 7

τα παγωτά.

© Μονάδα Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη, 2022

8. Τα έξυπνα ρομπότ που δίνουν πληροφορία για το υδατικό αποτύπωμα των τροφίμων, θα χρησιμοποιούνται σαν εργαλείο για να ...

βελτιωθούν τα αρδευτικά συστήματα.

αυξηθεί η θερμοκρασία του περιβάλλοντος.

Ερώτηση 8

αυξηθεί η ποσότητα κρέατος στην υπεραγορά.

© Μονάδα Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη, 2022

ΣΤΗΝ ΕΞΥΠΝΗ ΥΠΕΡΑΓΟΡΑ9. Οι διαδραστικές έξυπνες συνταγές θα περιέχουν τα θρεπτικά συστατικά (πρωτεΐνες, λιπαρά, υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, άλατα, βιταμίνες,νερό) για να ...

βοηθήσουν στην αποφυγή ασθενειών που σχετίζονται με τη διατροφή.

Ερώτηση 9

αυξηθούν οι πωλήσεις των τροφίμων

βοηθήσουν την οικονομία.

© Μονάδα Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη, 2022

ΣΤΗΝ ΕΞΥΠΝΗ ΥΠΕΡΑΓΟΡΑ10. Γίνεται σήμανση των τροφίμων με λέιζερ, όπου αφαιρείται μία μικροσκοπική περιοχή του δέρματος στα φρούτα και στα λαχανικά, για να αποτυπώνονται πληροφορίες για το προϊόν με σκοπό να ...

μην χρειάζονται πλαστικά αυτοκόλλητα.

είναι αισθητικά όμορφα.

Ερώτηση 10

αυξηθούν τα θρεπτικά συστατικά.

© Μονάδα Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη, 2022

Βιβλιογραφία/πηγές

1. https://www.agritecture.com/blog/2019/1/8/is-this-what-the-supermarket-of-the-future-will-be2. Βίντεο: το ανθρακικό αποτύπωμα https://www.youtube.com/watch?v=8q7_aV8eLUE5. 3. Βίντεο: η έξυπνη υπεραγορά https://youtu.be/BhNEGu-1VpA4. Βίντεο: το υδατικό αποτύπωμα https://youtube/az7Lrdq66mM https://www.waterfootprint.org/en/water-footprint/what-is-water-footprint/5. Βίντεο: το πλαστικό δημιουργεί πρόβλημα https://youtu.be/IA9O9YUbQew5. https://www.itrofi.gr/texnologia/perivallon/article/1246/i-dania-meiose-tin-spatali-trofimon-kata-256. Ορισμός ανθακικού αποτυπωματος https://europa.eu/youth/get- involved/sustainable%20development/how-reduce-my-carbon-footprint_el7. Η Δανία μείωσε την σπατάλη τροφίμων κατά 25 % https://www.itrofi.gr/texnologia/perivallon/article/1246/i-dania-meiose-tin-spatali-trofimon-kata-258. Το Μιλάνο κερδίζει την μάχη των τροφίμων https://www.ertnews.gr/eidiseis/mono-sto-ertgr/to-milano-kerdizei-ton-agona-enantia-sti-spatali-trofimon/9. Rescued Box https://inbusinessnews.reporter.com.cy/business/commerce/article/257029/rescued-box-defteri-efkairia-sta-aschima-froyta-kai-lachanika10. Eκτυπωμένο κρέας https://www.e-radio.gr/post/179277/ektypwmenes-mprizoles-apo-vlastokyttara-kai-skoulikia-ti-kreas-tha-trwme-sto-mellon11. Η έξυπνη υπεραγορά https://www.oliverwyman.com/our-expertise/insights/2020/feb/boardroom-volume-5/future-of-retail/tomorrows-smart-supermarket.html12. https://www.bbc.com/news/uk-59184278

© Μονάδα Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη, 2022

ΕΧΕΙΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

Μπράβο!

Ξανά ;

ΞΑΝΑΔΟΚΙΜΑΣΕ

© Μονάδα Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη, 2022