Want to make creations as awesome as this one?

Transcript

Učenici 3. a r. OŠ "Antun Nemčić Gostovinski" Koprivnicas učiteljicom Suzanom Hergotić istražuju zanimljivosti o našem gradu Koprivnici uz cjelogodišnji projekt

PREKRASAN JESENSKI DAN. ŠETNJA GRADSKIM SREDIŠTEM.ZANIMLJIVE PRIČE IZ POVIJESTI NAŠEGA GRADA PRIPOVIJEDALA NAM JE Maša Zamljačanec, povijesni pedagog muzeja grada koprivnice.

Gradsko vijeće Grada Koprivnice 29.7.1993. donijelo je Odluku o proglašenju 4. studenog Danom Grada Koprivnice.

DAN GRADA KOPRIVNICE

4. studenog 1356. g. poveljom hrvatsko-ugarskog kralja Ludovika I Anžuvinca Koprivnica je proglašena slobodnim kraljevskim gradom. Koprivnici daje i potvrđuje: privilegij trga, gradskog sajma svakim ponedjeljkom,pravo biranja župnika i gradskog suca (gradonačelnika).

Virtualna šetnja uz "Google Earth" do našeg grada Koprivnice. Digitalnom mrežnom kartom "Google Maps" promatrali smo plan grada Koprivnice.

VESELILI SMO SE ZANIMLJIVIM POVIJESNIM ČINJENICAMA NAŠEG GRADA

ZAJEDNO SMO IZRADILI MAKETU SREDIŠNJEG GRADSKOG PROSTORA GRADA KOPRIVNICE "LEGO" KOCKAMAI DRUGIM MATERIJALIMA.

Koprivnica je dobila ime po rječici Koprivnici koja se spominje u listinama hrvatsko-ugarskog kralja Andrije II. Arpadovića iz 1207. Poslije se naselje brzo razvija i naseljava. Za Koprivnicu je bila najvažnija povelja kralja Ludovika I. Anžuvinca od 4. studenog 1356. godine kojom Koprivnica, na temelju pravnih povlastica pisanih po uzoru na zagrebački Gradec, postaje slobodni i kraljevski grad.

Interaktivna fotografija makete. Klikom na interaktivne elemente saznat ćete zanimljive činjenice iz prošlosti pojedinih kulturno povijesnih spomenika, građevina .

PROŠLOST OŠ „ANTUN NEMČIĆ GOSTOVINSKI“ KOPRIVNICA 17. studenog 1907. godine upriličena je velika svečanost povodom polaganja kamena temeljca buduće gimnazijske zgrade. Kamen temeljac je položio tadašnji gradonačelnik Josip Vargović. Projektant i izvođač radova bila je poznata zagrebačka tvrtka Carnelutti. Skladna jednokatna zgrada izgrađena je za manje od jedne godine te je kao takva pripadala među najsuvremenije školske zgrade u sjevernoj Hrvatskoj. Zgrada je uz veliku pompu predana na uporabu 15. rujna 1908. godine. Otvorenju je prisustvovao tadašnji ban Pavle Rauch, župan Teodor Georgijević, nadzornik za srednje škole Franjo Krema, savjetnik Dragan Vitez Trnski, nadinžinjer Albert Švarc i drugi uglednici toga doba. Time su sazrjeli uvjeti da koprivnička gimnazija dobije i četvrti razred te postane potpunom. To je ozakonjeno potpisom Kraljevske zemaljske vlade Hrvatske 9. prosinca 1908. godine, a uz odobrenje tadašnjeg cara i kralja Franje Josipa I. od 25. studenog 1908. godine škola je dobila ime - Kraljevska mala realna gimnazija u Koprivnici. 14.11. 1991. dobila ime OŠ Antun Nemčić Gostovinski Koprivnica. Izvor: http://www.osang-kc.hr/index.php/home1/povijest-skole

ANTUN NEMČIĆ GOSTOVINSKI po kojem naša škola nosi ime, bio je putopisac i pjesnik. Rođen je 14. siječnja 1813. g. u mađarskom selu Edde, gdje mu je majka bila u posjetu rodbini. Otac Ivan bio pripadnik je potkalničkog plemstva. Djetinjstvo je Nemčić proveo u Ludbregu i Koprivnici, gdje mu je otac službovao. Školu završava u Ludbregu, nižu gimnaziju i prva dva razreda više gimnazije u Varaždinu, da bi zadnja dva gimnazijska razreda i studij prava okončao u Zagrebu. Nakon što završava studij najprije radi kao odvjetnik u Križevcima. Puno vremena provodi u Starigradu kod Koprivnice, gdje je od oca naslijedio manji posjed s kućom pa seli u u Koprivnicu 1840., a kad je položio odvjetnički ispit odlazi 1841. u Ludbreg, u Novi Marof preselio je 1846. pošto je izabran za kotarskog suca. Novomarofčani su ga zavoljeli te su ga izabrali 1848. za poslanika u prvi izabrani Hrvatski sabor. Umire vrlo mlad 5. rujna 1849. Nemčić kao pisac prvenstveno je poznat po svojem putopisu Putositnice, iako je pisao i pjesme te romane. U Putositnicama opisuje svoje putovanje u Italiju 1843. godine, a tom se prilikom jednu noć (28. veljače na 01. ožujka) zadržo u Križevcima. Fotografija preuzeta: https://hr.wikipedia.org/wiki/Antun_Nem%C4%8Di%C4%87 Antun Nemčić - WikipedijaStudirao je pravo i filozofiju u Zagrebu, bio sudac u Novom Marofu i bilježnik Križevačke županije. Bio je pristaša narodnog preporoda, a pod...Wikipedia

Kraj gradskog parka u Nemčićevoj ulici nalazi se crkva Svete Trojice iz 1794. godine. Nepoznati slikar u 18. stoljeću je izradio ikonostas u svetištu crkve, koristeći tehniku rezbarenja i pozlaćivanja drva i ulja na platnu. Crkva je zaštićeni spomenik kulture.

Sportska dvorana Osnovne škole „Antun Nemčić Gostovinski“, koja se nalazi uz središnji Gradski park, nosi naziv „Branimir“. Izgrađena je 2010. Dvorana je ime dobila po Branimiru Jedvaju, poznatome koprivničkome sportskome djelatniku, profesoru kineziologije i učitelju tjelesne i zdravstvene kulture, koji je radio i u našoj školi, ali je preminuo vrlo mlad u 33. godini života. Djelatnici naše škole ponosni su što su mogli raditi s tako divnim učiteljem.

Župna crkva Sv. Nikole, koja je vjerojatno izgrađena na temeljima srednjovjekovne franjevačke crkve. U današnjem obliku izgrađena je prije 1657., a temeljito preuređena 1892. godine.

FRANJEVAČKI SAMOSTAN I CRKVA SV. ANTUNA PADOVANSKOGA SAGRAĐENA JE 1290. GODINE. IZGRADNJU JE POTPOMOGAO HRVATSKI BAN HENRIK GISSING I NJEGOV BRAT IVAN. OD 1662. DO 1668. FRANJEVCI SU UZ POMOĆ VJERNIKA, PODIGLI DRVENI SAMOSTAN. 1778., SAMOSTAN I CRKVA STRADALI SU OD POTRESA, PA JE IDUĆE GODINE ZAPOČELA NJIHOVA OBNOVA. ZANIMLJIVO JE DA U 18. STOLJEĆU POVREMENO U SAMOSTANU DJELUJU UČILIŠTA FILOZOFIJE, MORALNOG BOGOSLOVLJA I GOVORNIŠTVA.

ZGRADA MUZEJA GRADA KOPRIVNICE, NEKADA JE BIO PROSTOR STARE GRADSKE VIJEĆNICE, KASNIJE SUD. OSOBITO VAŽNA ZA POVIJEST KOPRIVNICE JER JE NAJSTARIJI OČUVANI ZIDANI OBJEKT U GRADU KOPRIVNICI. ZGRADA JE IZGRAĐENA POSLIJE VELIKOGA POŽARA 1736. GODINE.

IGRAJTE SE I UČITE!

KLIK NA INTERAKTIVNI ELEMENT VODI VAS DO IGRE ZNANJA!

POKUŠAJTE OTKRITI!

SRETNO!

Sretan Dan grada svim građanima grada Koprivnice žele učenici 3.a r. s učiteljicom Suzanom Hergotić

sretan ti rođendan najljepši grade na svijetu!