Want to make creations as awesome as this one?

El Blues més jove. Nascuts als 80s

Transcript

El blues més jove

(born in the 80s)

desembre · 2021

Butlletí informatiu del "Fons de blues" de la biblioteca tecla sala · L'hospitalet

número 27

blues a fons

El Blues més jove

Betty Fox

Joanne Shaw Taylor

Selwyn Birchwood

Kat Riggins

Andrew Alli

José Ramírez

Trenton Ayers

Gary Clark Jr.

1980

1984

1986

1985

1988

1999

The Peterson Brothers

King Solomon Hicks

Marquise Knox

Christone "Kingfish" Ingram

Ally Venable

Jontavious Willis

Ryan Perry

1991

1993

1996

1995

Són el blues del segle XXI. Nascuts a les dècades dels 80 i dels 90, les seves carreres musicals van paralel·les al nou segle. Són la continuïtat de músics més consolidats i nascuts a la dècada dels 70, com Shemekia Copeland, Cedric Burnside, Joe Bonamassa, Kenny Wayne Sheperd, Kirk Fletcher, John Nemeth o Susan Tedeschi. Al butlletí anterior us vam parlar dels joves nascuts als anys 90s, ara us presentem una tria dels vuitanters.

Ben Levin

Kat Riggins

Selwyn Birchwood

1985

Joanne Shaw Taylor

1985

1986

Trenton Ayers

1988

Jose Ramirez

Andrew Alli

Betty Fox

1984

Gary Clark Jr.

1985

1988

1980

Nascuts als 80s

Andrew Alli

Andrew Alli amb Jontavious Willis

1988

Andrew Alli al Fons de Blues

Web oficial d'Andrew Alli

Nascut a Richmond. S'inicia en la música a l'edat de 20 anys, després d'inspirar-se en un músic ambulant que tocava l'harmònica al carrer. Se'n compra una i es fa el propòsit d'aprendre la història de l'instrument. Ben aviat s'enamora del blues i comença a estudiar els grans harmonicistes: Big Walter Horton, Little Walter, Sonny Boy Williamson, Junior Wells,... Ha desenvolupat un estil propi, tot i mantenir un gran respecte als grans bluesmen del passat i a les seves influències.

Andrew Alli

Jose Ramirez Band

Jose Ramirez

1988

Entrevista a Ciudad Criolla

Web oficial de Jose Ramirez

Nascut a Costa Rica. És una de les estrelles del blues més popular d'Amèrica Llatina. Ha tocat amb alguns dels noms més importants de la indústria del blues, com ara Buddy Guy, Anson Funderburgh, Janiva Magness, Mark Hummel o Bryan Lee. El seu àlbum debut, Here I Come, va ser nominat al Blues Music Award 2021 i ha signat amb el famós segell de blues Delmark Records de Chicago pel llançament del seu segon àlbum d'estudi.

Jose Ramirez

Trenton Ayers amb Cedric Burnside

Trenton Ayers

1986

Web oficial de Trenton Ayers

Nascut a Holly Springs, Mississippi. Fill del bluesman Little Joe Ayers, comença a tocar la guitarra als quatre anys i fa el primer concert públic, amb el seu pare, als sis. Als dotze, crea la seva primera banda i als catorze fa la primera gira. L'any 2007 s'uneix com a baixista a The Electric Mudd i el 2011, com a guitarrista, al projecte Cedric Burnside. La primera gira europea és del 2012. És un bon representant del Hill Country Blues, del Mississippi Nord.

Trenton Ayers

Joanne Shaw Taylor

1985

Joanne Shaw Taylor al Fons de Blues

Web oficial de Joanne Shaw Taylor

Nascuda a Anglaterra. Cantant i guitarrista de blues rock. Descoberta als setze anys per Dave Stewart del Eurythmics. White sugar (2009) és el seu primer àlbum. N'ha publicat set més. La publicació musical britànica Blues Matters! va anomenar Taylor "la nova cara del blues". The Blues Album, publicat el mes de setembre de 2021 és el seu darrer treball.

Joanne Shaw Taylor

Selwyn Birchwood

1985

Selwyn Birchwood al Fons de Blues

Web oficial de Selwyn Birchwood

Nascut a Florida. Guitarrista, compositor i cantant de blues. Va guanyar, com a banda, l'International Blues Challenge 2013 de la Blues Foundation, així com el premi Albert King al Guitarrista de l'any. Living Blues diu: "Selwyn sorprèn la gent, desafia expectatives. Gaudeix de l'inesperat". Washington Post: jove i potent, guitarrista, cantant amb ànima. Bluesman de nova generació, modern i original; amb una veu dura i una guitarra que combina el blues clàssic de Chicago, el soul del sud i el boogie".

Selwyn Birchwood

Betty Fox

1988

Web oficial de Betty Fox

Nascuda a Florida, iniciada en el gospel i apassionada pel soul, Betty Fox ha estat finalista del International Blues Challenge. El seu darrer àlbum és "Peace In Pieces" (2020). Va debutar com a blueswoman compositora i vocalista amb "Too Far Gone" (2012). El segon àlbum, fou "Slow Burn" (2015). La banda que l'acompanya sempre està formada per Jake Winebrenner a la batería, Barry Williams al bajo y Josh Nelms en la guitarra.

Betty Fox

Gary Clark Jr.

1984

Gary Clark Jr. al Fons de Blues

Web oficial de Gary Clark Jr.

Nascut a Austin, Texas. Guitarrista. És conegut per la combinacióo de blues, rock i soul amb elements de hip hop. El 2011 Clark va debutar amb l'àlbum "The Bright Lights", el van seguir els "Blak and Blu" (2012) i "The Story of Sonny Boy Slim" (2015). Habitual dels concerts, ha publicat dos 'directes': "Gary Clark Jr. Live" (2014) i "Live/North America" (2017). El 2014 va rebre un Grammy a la millor interpretació de R&B tradicional per "Please Come Home". El seu darrer àlbum és "This Land" (2019)

Gary Clark Jr.

Kat Riggins

1988

Kat Riggins al Fons de Blues

Web oficial de Kat Riggins

Inspirada per la varietat de la música dels seus pares, la seva esta esquitxada de R&B, soul, country, gospel, hip-hop i rock-n-roll. Riggins és però, una blueswoman, que viatja pel món, amb el seu Blues Revival Movement per tal de mantenir el blues ben viu. Comparada amb Koko Taylor, Etta James i Tina Turner, manté un estil i una veu pròpies, plena de potència i força. Es capaç de cantar un blues original contemporani i oferir també un estàndard tendre i sensual.

Kat Riggins

Butlletí "Blues a Fons", núm. 26

Recordeu les paraules del nostre savi de capçalera, amb què finalitzava l'article sobre el "Blues modern" del Blues a fons anterior: "...al mateix temps que apareixen bluesmen d'edats avançades, fins ara només coneguts a les seves regions, darrerament també ha començat a destacar un grup de músics negres joves com Gary Clark Jr., Miss Freddye, Terrie Odabi, The Homemade Jamz Blues Band, Trenton Ayers, Gary Burnside, The Peterson Brothers, Solomon Hicks, Clarence Turner, Anthony “Big A” Sherrod, Akeem Kemp, McDowell Brothers, Marcus Cartwright, Jontavious Willie, Marquise Knox o Christone Ingram. Molts d’ells són del Mississippí, on el blues continua arrelat a la terra i conserva un bon estat de salut. El blues, en general, ha perdut la base social que el va crear però és més conegut que mai i és interpretat per músics de tot el mon. Miquel Abella

Sobre el blues actual...

llarga vida al blues !