Want to create interactive content? It’s easy in Genially!
tehnici simple de prelucrare a hârtiei
Mihaela Badea
Created on August 3, 2021
Start designing with a free template
Discover more than 1500 professional designs like these:
Transcript
tehnici simple de prelucrare a hârtiei. COLAJUL PUIȘORI DE PAȘTE
PALATUL COPIILOR PITEȘTI PROF. MIHAELA ALINA BADEA ARTE PLASTICE ARIA CURRICULARĂ- ARTE VIZUALE CATEGORIA DE VÂRSTĂ 5-10 ANI NIVELUL- ÎNCEPĂTORI
1. dezvoltarea capacității de exprimare plastice utilizând materiale, tehnici și instrumente variate; 2. stimularea creativității, flexibilității, fluidității și a originalității; 3. cunoașterea și utilizarea elementelor de limbaj plastic; 4. formarea unor sentimente estetice care să le înobileze spiritul; 5. formarea priceperilor si deprinderilor necesare intelegerii sau crearii artei; 6 formarea și dezvoltarea deprinderilor de a recunoaște si a utiliza instrumentele de lucru si a tehnicilor de lucru;
COMPETENȚE GENERALE
- Învăța o nouă tehnică - COLAJUL - Decupa diferite forme; - Afla diferența între colaj si decolaj; - Afla diferența între tehnica formelor decupate și tehnica formelor rupte; - Observa prin ce se deosebește pictura de colaj; - Descoperi că se pot combina pictura cu colajul și că poți realiza niște tablouri extraordinare; - Că poți utiliza o gamă largă de materiale și tehnici.
ASTĂZI VOM-
ACTIVITĂȚI DE ÎNVĂȚARE
CONȚINUTURILE ÎNVĂȚĂRII: - observarea, clasificarea și identificarea unor materiale din natură si create de om ( fire, textile, hârtie); - achiziționarea și pregătirea acestora, sortarea pe culori, mărimi și texturi; - tehnici de lucru: lipire, ansamblare, coasere, diferite tehnici de țesere, imprimare cu culori textile, împletire ). - principiile artei decorative; - forme spontane, forme elaborate; - culorile primare si secundare; culorile calde și reci.
- exerciții de realizare a mijloacelor de expresie: ritmul, armonia, echilibrul, contrastul, aplicate în diferite teme plastice;- exerciții de colare si decolare a hârtiei colorate și a materialelor diverse și de aplicare a acestora prin lipire pe un suport stabilit rezultând colaje originale și deosebit de frumoase cu tema dată; - exerciții de clasificare a culorilor și materialeleor necesare redării temei.
OBIECTIVE OPERAȚIONALE
1. sã utilizeze diferite tipuri de forme pentru a reda compoziția cu subiectul propus; 2. să realizeze armonia cromatică cu ajutorul unor culori semnificative pentru subiectul propus; 3. sã organizeze spațiul de lucru într-o compoziție plasticã, unitarã şi echilibratã; 4. sã decupeze şi sã lipeascã hârtia coloratã pe suportul stabilit cu ajutorul aracetului sau a lipiciului special de hârtie; 5.Sã evalueze şi sã autoevalueze lucrãrile pe baza criteriilor de evaluare.
1. identificarea și denumirea materialelor de lucru, a instrumentelor necesare; 2. observarea unor tehnici de lucru ; 3. familiarizarea cu instrumente și materiale de lucru; 4. utilizarea unor tehnici simple de îndoire, pliere, înșirare, răsucire, tăiere, decupare după contur.
COMPETENȚE SPECIFICE
Evaluarea este subiectivă și se face prin evaluarea lucrărilor realizate, nu se emit judecați de valoare artistică, ci se măsoara capacitatea copiilor de a se exprima cu ajutorul elementelor de limbaj, de a comunica idei, sentimente în fața lucrărilor expuse. Școlarii trebuie sa fie deschisi și receptivi la noutate si la creativitate. Evaluarea formativă și sumativă, Evaluarea se face prin: aprecieri verbale, autoevaluare, expunerea lucrărilor, participarea la concursuri locale, naționale și internationale, organizate în expoziții periodice.
METODE ȘI TEHNICI DE EVALUARE:
5. Creioane 6. Acuarele, pesule și pahar de apă 7. Iarbă artificială
4. Lipici de hârtie
3. Foarfecă
2. Hârtie albă și colorată
1. Carton colorat
MATERIALE NECESARE
Colajul este un procedeu care constă în compunerea unui tablou prin lipirea unor materiale diferite (hârtie, textile, plastic, metal etc.) tăiate sau rupte. Decolajul constă în ruperea parțială a unor materiale lipite în prealabil pe un suport de hârtie, pânză, lemn, carton etc. Colajul reprezintă o artă în adevăratul sens al cuvântului, însă în același timp este o metodă inedită de a vă pune imaginația și creativitatea la încercare.
tema plastica- tehnici simple de prelucrare a hârtiei
Scopul principal al colajelor, ca al tuturor artelor de altfel, este acela de a exprima un mesaj si de a transmite emoții, trăiri și sentimente. Alegeți materialele pe care le doriți, hârtie colorată , bucăti de material textil, imagini si articole din reviste si ziare precum si alte elemente, si puneți-vă imaginația la încercare. Puteți combina și materialele între ele, acuarele cu hartie lipită, vată cu bucăți de lemn, mici pietricele.DECOLAJUL Decolajul este un procedeu prin care efectele expresive se obţin prin dezlipirea, prin ruperea fragmentară a unor materiale lipite în prealabil pe un suport de hârtie, pânză, lemn, carton.
Se pot folosi pentru rupere hârtie colorată, pictată chiar de copii, ilustraţii colorate, afişe vechi, ziare rupte spontan, direct, fără a fi schiţat cu creionul vreun desen sau altă imagine grafică. Formele rupte de culoare deschisă se pot aplica pe un fond închis şi invers. Se pot realiza compoziţii prin mozaic, situaţie în care formele sunt alcătuite din mici bucăţele de hârtie sau carton colorat, alăturate şi lipite cu aracet sau altă soluţie de lipit. Subiectele pot fi: omul, copacul, obiecte casnice, flori, animale, etc.
TEHNICA FORMELOR RUPTE
Gama materialelor textile este vastă. Se taie din materialul textil diferit colorat părţi sau forme întregi care se lipesc pe un carton sau foaie de carton groasă. Se pot iniţia compoziţii cu elemente din natură - pădurea, ogorul, marea – joc de forme geometrice.
TEHNICA FORMELOR DIN MATERIALE TEXTILE
SFATURI PRACTICE ÎN REALIZAREA UNUL COLAJ
-se poate folosi orice tip de hârtie: albă sau colorată, argintată sau aurie, subţire sau groasă, rezistentă la rupere; - se îndoaie întotdeauna hârtia cu partea colorată spre interior; -se foloseşte o foarfecă ascuţită care taie bine; - se taie din interior spre exterior, întâi părţile interioare mai fine, apoi cele intermediare şi în ultimul rând forma exterioară; - în timpul tăierii, hârtia se ţine cu mâna stângă, iar cu dreapta foarfeca ( invers pentru stângaci), pe cât posibil în aceeaşi poziţie; -pentru lipirea formei decupate este bine să se efectueze următoarele operaţii: se aşază motivul decorativ pe suprafaţa dorită, se acoperă cu o coală de hârtie până la jumătate, se ridică cealaltă jumătate a motivului decupat pe care se aplică lipici; se apasă apoi pe suprafaţa suportului, astfel încât să se lipească; se procedează la fel şi cu a doua jumătate.
TEHNICA FORMELOR TĂIATE DIN HÂRTIE
Este o tehnică plată ce se poate folosi în lucrări de tip afiş sau gazetă de perete. Aceasta presupune tăierea formelor de hârtie cu ajutorul foarfecii după un contur executat anterior. Formele de hârtie se taie întregi sau se secţionează în părţi, după care se aşază într-o anumită compoziţie. Golurile rămase după decuparea formelor din hârtie se pot lipi pe un alt suport, obţinându-se imagini noi prin tehnica decolajului.
PUIȘORI VESELI
Video CU PAȘII DE URMAT
LUCRĂRILE ELEVILOR
ION N, ȘUȘALĂ, 1999, Curs de desen, culoare modelaj, compoziție și metodică. Editura Fundației de Mâine, București
CRISTEA, MIHAELA, 2009, Metodica predării educației plastice în învățământul primar și preșcolar, București, Corint
MIHAELA ROCO, 2001 Creativitate și inteligență emoțională, Editura Polirom, București
BIBLIOGRAFIE