Want to make creations as awesome as this one?

Transcript

Pronoms de CD i de CI

Activitats

Tipus de verbs

Pronoms de CD de 3a persona

Pronoms de CI de 3a persona

Ara ja saps que hi ha verbs com:

Tipus de verbs

pentinar

les clientes

PATINAr

Podem representar la imatge clara del significat del verb sense cap altra informació.

Necessitem una informació complementària (CD) per fer-nos una imatge completa del significat del verb.

Si necessites recordar els tipus de verbs pots revisar aquesta presentació:

Tipus de verbs

La Bruna renta els cabells

a

La persona / cosa que rep l'acció del verb sempre s'introdueix amb la preposició: a.

la noia.

La persona / cosa que rep l'acció del verb sempre s’introdueix amb la preposició:

a

A més d’aquesta informació complementària necessària (CD) en alguns casos, també podem obtenir informació sobre la persona / cosa que rep l’acció del verb.

La Bruna: - dona hora a les clientes. - fa regals als seus amics. - posa sal a la sopa.

Tipus de verbs

Ja sabem que hi ha verbs que necessiten una informació complementària per tenir un sentit complet, això que necessiten es diu complement directe (CD). El complement que indica el que rep l’acció del verb es diu complement indirecte (CI).

Pronoms de CD i de CI

De vegades, els parlants en una conversa necessitem referir-nos a un complement diverses vegades, llavors el substituïm per un pronom, és a dir, un substitut del nom, per no repetir.

Sempre li rentes els cabells amb el mateix xampú?

Sí, de vegades també li poso suavitzant.

li = a ella (persona que rep l'acció del verb)

Fem servir els pronoms per referir-nos a una persona o cosa de la qual ja hem parlat abans o que ja tenim identificada. li = a ella (persona ja identificada que rep l'acció del verb)

persona gramatical

ellella ells elles

el la els les

formes de CD

Pronoms de CD: 3a persona

En vols saber una mica més sobre els pronoms de complement directe? Som-hi!

Pronoms de CD: 3a persona

- Has vist el meu germà?- Sí, l’he vist avui abans de dinar. - No trobo el meu mòbil. - Ets un desastre! Sempre igual.- Ai! Ja està, el tinc a la bossa. - He saludat la Marta aquest matí. - Que bé! Jo encara no l’he vista des que ha tornat. - Tinc la novel·la que em vas demanar. - Ah, genial, gràcies!- La porto demà a classe.

El (l’ + vocal o hac) La (l’ + vocal o hac)

Exemples masculí / femení singular:

Pronoms de CD: 3a persona

- I els nens? On són? Els heu vist?- He portat els llibres. Els deixo a sobre la taula?- Moltes gràcies! T’han agradat? Els has pogut llegir tots?- Pots portar la Marta i la Tere al teatre? - Sí, jo les acompanyo al teatre. - Tallo les patates a daus?- Sí, però les peles primer.

Els Les

Exemples masculí / femení plural:

Pronoms de CI: 3a persona

persona gramatical

li els

ell / ella / vostèells / elles / vostès

formes de CI

Fixa’t que coincideix amb la forma de CD del masculí plural.

Els pronoms de complement indirecte de tercera persona són li per al singular i els per al plural. No hi ha distinció de gènere en aquest cas.

Pronoms de CI: 3a persona singular

- Has canviat la rentadora?- No, és que li hem canviat la porta. - Has vist el teu tiet? - Sí, però no li he explicat res. - Senyora Garcia, vol que li porti una cadira?

Li

El pronom li no s’apostrofa mai.

Aquí tens alguns exemples de com s'utilitza el pronom li. El pronom li i no s'apostrofa. Hem marcat en blau el CD perquè vegis que sempre que hi ha un CI a la frase també hi trobarem un CD.

Pronoms de CI: 3a persona plural

Els

- He saludat els meus nous veïns i els he donat la benvinguda. - Les nenes estan despertes, els pots explicar la notícia. - Has avisat els cosins? - Sí, els he enviat un missatge. - Les actrius estan molt contentes. Els han donat un premi.

Aquí tens alguns exemples de com s'utilitza el pronom els. Fixa't que no importa que el referent sigui masculí o femení, el pronom sempre és els.

a. Pau: Tens classe amb la Núria aquesta tarda? Mar: No, ___ vaig dir que no podia. b. Pau: Fa fred! Porten el jersei gruixut els nens? Mar: Sí, ____ he posat el jersei de llana aquest matí. c. Pau: Fa dies que no veiem els meus pares. Mar: Bé, jo ___ vaig anar a portar un paquet a casa l’altre dia.d. Pau: El gos està una mica nerviós. Mar: Té gana, ja ____ has posat el menjar?

- Pau: No trobo la meva camisa blanca. Saps on és? - Mar: Està estesa. ___ he tret les taques de vi.

Activitat 1

Completa els següents diàlegs amb els pronoms li o els:

li

li

Li

els

els

SOLUCIÓ

a. Mar: No, LI vaig dir que no podia. b. Mar: Sí, ELS he posat el jersei de llana aquest matí. c. Mar: Bé, jo ELS vaig anar a portar un paquet a casa l’altre dia. d. Mar: Té gana, ja LI has posat el menjar?

a. Salta sobre el llit com si fos un llit elàstic, sembla que ____ vol trencar. b. No fa servir el raspall de dents per rentar-se les dents. ___ utilitza per pentinar els seus ninos. c. Aquest matí s’ha posat la samarreta del revés, i ____ portava al cap.

El Daniel sempre ha sigut un nen molt tranquil, però últimament ha canviat i la seva mare està una mica preocupada. - Ja no fa servir els llapis per pintar. ____trenca la punta i ____deixa per terra.

Activitat 2.1.

els

Els

els

els

les

la

el

L’

SOLUCIÓ

li

a. ... sembla que EL vol trencar. b. L' utilitza per pentinar els seus ninos. c. ... i no LA portava al tronc sinó al cap.

Completa les frases següents amb el, la, l', els, les, els, li. L'activitat continua a la diapositiva següent.

d. Parla amb els seus avis i _______ diu que vol ser un marcià. e. Juga a amagar els seus cotxes per la casa i després no ________ troba. f. Agafa les nines de la seva germana i ____llença pel balcó. g. Jugant amb el seu nino preferit, _____ ha tallat els braços i les cames.

Activitat 2. 2.

Completa les frases següents amb el, la, l’, els, les, els, li.

li

els

els

les

la

el

L’

SOLUCIÓ

d. ...i ELS diu que vol ser un marcià. e. ... i després no ELS troba. f. ... i LES llença pel balcó. g. ... LI ha tallat els braços i les cames.

Moltes gràcies per la teva atenció!Ara toca practicar-ho molt!

Activitats inspirades en la Gramàtica Pràctica del català. Editorial Teide.

Material inspirat en la Gramática básica del estudiante de español. Editorial Difusión.

Maria Badia Rabassa i Marta Bartolí Rigol, amb el suport de l’equip de Gramàtica Cognitiva del CPNL i la inestimable ajuda de Lourdes Miquel i Carles Vilches. Il·lustracions: Montserrat Batlle Casanovas.