Want to make creations as awesome as this one?

aleko17.al@gmail.com

Transcript

Jadransko je more najveća slana vodena površina u našoj domovini. U njemu i uz njega žive raznolike biljke i životinje od kojih su neke i zakonom zaštićene. More je bitno za našu domovinu zbog pomorskoga prometa, dobivanja soli iz morske vode, ali i hrane koju nam pruža. Veliku važnost imaju ljepota obale i čistoća mora, što svake godine privlači mnoge turiste.

4

2

5

1

3

Drava je velika rijeka. Plovna je i iskorištava se za dobivanje električne energije. Iz nje se vade pijesak i šljunak koji se upotrebljavaju kao građevinski materijal. Nekad davno iz dravskoga pijeska ljudi su ispirali zrnca zlata. Danas se bogatstvo Drave skriva u očuvanosti prirode, u njezinim vodama svoj dom pronalazi čak 70 vrsta riba.

Rijeka Krka nalazi se u primorskome zavičaju naše domovine, u Dalmaciji. Izvor Krke blizu je grada Knina, u podnožju Dinare, a ušće joj je kod Šibenika. Krka svojim prirodnim ljepotama mami mnoge turiste. Zbog brojnih jezera i slapova proglašena je nacionalnim parkom.

Kupa je najdulja rijeka čiji se izvor i ušće nalaze u Republici Hrvatskoj. Jednim dijelom svoga toka čini prirodnu granicu sa Slovenijom. U kojemu nacionalnom parku Kupa izvire?

Najpoznatije su istarske rijeke Mirna, Raša i Dragonja. Dragonja je rijeka u sjeverozapadnome dijelu Istre, a jednim je svojim dijelom granična rijeka između Hrvatske i Slovenije. Pazinčica je poznata istarska ponornica. Što su ponornice?

Rijeke su gorskih krajeva brze i kratke. Izviru u planinskim područjima, a na svome toku često poniru. Nazivamo ih ponornicama. Lika, Gacka i Krbava najpoznatije su ponornice. Svaka od njih u svome mirnijem dijelu toka čini plodno polje. Pronađite rijeke i njihova polja na zemljovidu.

3

2

1

4

Park prirode Vransko jezero smješten je uz samu obalu Jadranskoga mora. Nalazi se blizu Biograda na Moru. Vransko jezero najveće je prirodno jezero i jedno od najvećih močvarnih područja u mediteranskoj Hrvatskoj. Najbrojnija životinjska vrsta su ptice, u njegovoj okolici prezimljuje više od 100 000 vrsta ptica vodarica.

Park prirode Kopački rit smješten je u istočnoj Hrvatskoj, u Baranji. Nalazi se u prirodnome trokutu između Dunava i Drave. Najveće je močvarno područje Dunava, dom tisućama bioloških vrsta, od kojih su najbrojnije ptice.

Vransko jezero slatkovodno je jezero u središnjemu dijelu otoka Cresa. Voda iz ovoga jezera iskorištava se za vodoopskrbu naselja na otocima Cres i Lošinj. Vransko jezero ističe se iznimnom čistoćom vode. Nakon izgradnje vodovoda jezero je stavljeno pod zaštitu, a na njemu je dopušten samo sportski ribolov udicom.

Plitvička jezera najpoznatija su prirodna jezera u Republici Hrvatskoj. Nalaze se u gorskome zavičaju. Sastoje se od 16 jezera koja svake godine privlače mnoge turiste. Zbog iznimne ljepote ta su jezera proglašena nacionalnim parkom.