Want to make creations as awesome as this one?

Transcript

d.o. empordà

biblioteques amb d.o.

guia de lectura

Selecció de lectures disponibles a la Biblioteca de Palafrugell

Guia d'enoturisme de l'Empordà

L'Empordà i el seu vi

Lluís Tolosa

Eduard Puig Vayreda

136 llocs per gaudir del turisme del vi i més de 200 vins recomanats

Visió original de l'Empordà a través del paisatge divers de les seves vinyes i del misteri dels seus vins

D.O. EMPORDÀ

La vinya i el vi a l'Empordà: el mas Pòlit

Josep Lluis Iglesias

Explicacions sobre les varietats de ceps, les tècniques de conreu, fabricació del vi i la comercialització

La Garnatxa de l'Empordà

Lluís Tolosa

i altres vins dolços empordanesos

GUIA D'ENOTURISME DE L'EMPORDÀ Lluís Tolosa Aquesta guia és el resultat d'un any sencer visitant cellers i tastant vins de l'Empordà. Un any de molta feina, un any sabàtic, o les dues coses alhora. Una guia pràctica amb un centenar de visites per gaudir de l'enoturisme qualsevol cap de setmana. En primavera, quan fa bon temps i la vinya treu les primeres fulles. A l'estiu, quan el sol és massa fort o bufa la tramuntana. I a la tardor, quan arriba la verema i la vinya empordanesa és un festival de grocs i vermells. Estem davant d'una de les millors zones vinícoles d'Europa. Hi trobarem cellers sorprenents, personatges entranyables i vins d'altíssima qualitat, profundament mediterranis i expressius del territori. En aquesta guia trobareu: 41 cellers per visitar a l'Alt i Baix Empordà 215 vins recomanats de la DO Empordà i altres vins gironins 54 hotels i restaurants recomanats que cuiden el vi de l'Empordà I més de quaranta propostes més de visites culturals del vi: museus del vi, fàbriques de taps de suro, monestirs del vi, jaciments arqueològics per conèixer la història del vi i molt més. Un meravellós viatge de 2500 anys d'història, amb un patrimoni cultural impressionant i un dels paisatges més bonics del món. I tot això, amb la millor gastronomia del món. Benvinguts al paradís de l'Empordà.

L'EMPORDÀ I EL SEU VI Eduard Puig Vayreda Aquesta és una visió original de l'Empordà a través del paisatge divers de les seves vinyes i del misteri dels seus vins. Si l'Empordà és el protagonista, el vi és el pretext que ens permetrà veure el paisatge i la gent, intentar la difícil explicació d'aromes i gustos, descriure colors ambigus i transparències insospitades, veure marges i bardisses amb algun brot de vinya borda i encantar-nos davant les parets de pissarra rosegada pel groc cadmi dels líquens.

LA VINYA I EL VI A L'EMPORDÀ: EL MAS PÒLIT Josep Lluis Iglesias Xifra Josep Lluis Iglesias va heretar el 1982 el mas Pòlit de Vilamaniscle. La responsabilitat de tirar endavant una propietat en hores baixes el va portar a preguntar-se quines iniciatives es podien dur a terme per tal de treure'n el màxim rendiment possible. Convinant la visió històrica general amb l'evolució particular del mas, l'autor dedica el text especialment a la vinya. Trobem explicacions sobre les varietats de ceps, les tècniques de conreu, els processos de la fabricació del vi i la comercialització del producte final.

LA GARNATXA DE L'EMPORDÀ I ALTRES VINS DOLÇOS EMPORDANESOS Lluís Tolosa Els vins dolços són un tema minoritari. Si ho reduïm a l'Empordà, sembla un tema doblement minoritari. I si només representen un 4% de la producció de la DO Empordà, llavors el tema és triplement minoritari. A la Catalunya Nord no pensen així, per això venen vuit milions d'ampolles de vi dolç cada any. Vins històrics. Vins singulars. Vins amb identitat. Vins emocionants. I sobretot, vins amb un gran valor afegit. Seguirant essent minoritaris, però tenen un gran potencial de creixement en volum de vendes i sobretot en valor. Aquest és l'objectiu d'aquest llibre: posar-los en valor.

EL Vi A CATALUNYA

Els vins i caves de Catalunya

Jordi Romeu

Les Denominacios d'Origen: història, patrimoni i paisatge

La volta a Catalunya en 50 vins

Àngel Garcia Petit

Invitació a conèixer l'àmplia i diversa geografia catalana dedicada al vi.

100 vins catalans que has de conèixer

Lluís TolosaClara Antúnez

Els grans vins catalans reconeguts internacionalment

La vinya i el vi a Catalunya

Jordi Llavina

Panorama complet de tot l'univers humà, social, econòmic i cultural creat a l'entor del conreu de la vinya

ELS VINS I CAVES DE CATALUNYA Jordi Romeu Llibre que vol contribuir a la difusió i al coneixement, no només d’un producte de qualitat profundament arrelat en el nostre territori, sinó també del mateix territori que el sustenta. En un moment d’auge de l’enoturisme Els vins i caves de Catalunya vol donar rellevància al nostre territori vitivinícola. Un territori molt ric i variat, que en major o menor mesura abraça quasi tota la geografia catalana, amb una tradició vitivinícola mil·lenaria i amb un patrimoni natural i humà excepcional. Cada DO compta també amb un mapa i un elaborat directori de recursos turístics i de cellers amb les seves corresponents pàgines web de contacte.

LA VINYA I EL VI A CATALUNYA Jordi Llavina La vinya i el vi a Catalunya ofereix un panorama complet de tot l'univers humà, social, econòmic i cultural creat a l'entorn del conreu de la vinya, el procés del raïm i l'elaboració i la comercialització de vins i caves arreu de Catalunya. L'escriptor i periodista Jordi Llavina és un gran coneixedor d'aquest sector, que té una llarga tradició al nostre país, amb vinyes i cellers en bona part del territori català. El llibre presenta una selecció fotogràfica extraordinària, resultat d'una àmplia recerca en arxius particulars i públics. Moltes de les imatges són, doncs, inèdites i capten moments de la vida quotidiana de les petites i grans famílies que han treballat en aquest sector agrari i industrial.

LA VOLTA A CATALUNYA EN 50 VINS Àngel Garcia Petit La volta a Catalunya en 50 vins és una invitació a conèixer l'àmplia i diversa geografia catalana dedicada al vi, un recorregut per les diverses denominacions d'origen de vins catalans que descobreix les seves singularitats i que proposa, de la mà de l'Àngel Garcia Petit, una acurada selecció de 50 cellers i d'un vi de cadascun d'ells, així com de destacats o insòlits llocs dels voltants que mereixen una visita, per a que la invitació al viatge suposi tot un èxit.

100 VINS CATALANS QUE HAS DE CONÈIXER Lluís Tolosa, Clara Antúnez En aquest llibre trobareu una selecció de 100 vins catalans reconeguts internacionalment. Només és una petita mostra. Però són els cent vins catalans que, com a mínim, hauríem de conèixer. I l'argumentari que demostra que els vins catalans estan entre els millors del món. La majoria de catalans no coneixem els vins catalans. I no es pot estimar allò que no coneixem.

CATA DE ViNS

Vi i LiTERATURA

El vino no tiene misterio

Ophélie Neiman

Petita guia d'enologia il·lustrada

¿Qué vino con este pato?

Ferran Centelles

Una aproximació a l'essència dels maridatges

Khamriyyat

Abu-Nuwàs

Poesia bàquica

El llibre del vi

Plini el Vell

Compendi enciclopèdic de tot el saber de fa 2000 anys sobre el món del vi

EL VINO NO TIENE MISTERIO Ophélie Neiman Pequeña guía de enología ilustrada. - Organizar una velada - Conocer las bases de los acordes platos-vinos - Iniciarse en el arte de la degustación - Descubrir el vino que nos conviene - Entender de viñas y vinificación - Conocer las principales viñas del mundo - Elegir el vino en el restaurante - Comprar vino y elaborar una bodega

¿QUÉ VINO CON ESTE PATO? Ferran Centelles Una aproximación a la esencia de los maridajes. Maridar es armonizar vino y comida con el fin de que interacionen y creen una experiencia gastronómica única. Para algunos sumilleres supone una ciencia, para otros, un oficio basado en la práctica; hay quien lo ve como una herramienta de seducción e incluso como una percepción puramente emocional. Pero para algunos otros, combinar alimento y bebida es un arte. En este libro, Ferran Centelles, sumiller durante trece años en elBulli, Premio Nacional de Gastronomía 2011 y mejor sumiller de España 2006, investiga y ahonda no solo en la técnica sino también en la experiéncia sensorial que supone el maridaje.

KHAMRIYYAT. Poesia bàquica Abu-Nuwàs Vins verges que els bevedors disbauxats desfloren, copers andrògins que serveixen el plaer de la copa i dels ulls, monestirs que es transformen en tavernes, personatges jueus, cristians, zoroastres, musulmans, àrabs i perses. Vetllades entre imaginades i reals d'un poeta de les Mil i Una Nits en les quals es mesclen les cultures i els licors. Els versos d'Abu-Nuwàs tothom els elogia però fins ara han estat escassament traduïts i sempre d'una manera parcial i fragmentària. Aquí presentem una àmplia mostra del gènere Khamriyyat, versos escrits entorn del vi, als quals el poeta deu la seva popularitat.

EL LLIBRE DEL VI Plini el Vell Aquesta obra descobreix els secrets i els atributs del vi i de la vinya, una planta ancestral que impregna l'imaginari dels pobles banyats per la Mediterràina: varietats i gèneres, processos per elaborar begudes alcohòliques, formes habituals de conservar-les i envasar-les, i altres qüestions tècniques i pràctiques, amb el contrapunt també d'un conjunt d'anècdotes que hi estan vinculades i que ens revelen aspectes de la vida privada i pública del món romà de vegades soprenentment semblants als nostres.

EL SURO

Palafrugell i el suro

Santiago Hernández

Feina i gent des dels inicis de la indústria fins a la postguerra

Quan a totes les cases es treballava el suro

Sandra Bisbe Lluís

Palafrugell, Mont-ras i Begur (1940-1990)

(antiga Miquel & Vincke)Líder de l'exportació industrial espanyola (1900-1930)

Manufacturas de Corcho, S.A.

Pere Sala i López

Aspectos prácticos del taponado de los vinos

Jean-Michel Riboulet

Entre totes les operacions, l'embotellat constitueix una etapa essencial

PALAFRUGELL I EL SURO Santiago Hernández i Bagué No és un recull econòmic del sector, sinó una història de la indústria, de les institucions empresarials, de la tecnologia, i molt especialment de la societat surera. L'autor s'ha basat fonamentalment en materials inèdits i ens aproxima a aspectes que sovint queden al marge dels estudis d'història industrial com els incendis a les fàbriques, els salaris dels alts càrrecs, l'assistència social o els problemes de contaminació. En el darrer capítol del llibre ens descobreix alguns dels lligams familiars i empresarials que es van establir entre les nissagues sureres.

QUAN A TOTES LES CASES ES TREBALLAVA EL SURO Sandra Bisbe Lluís Hi va haver un temps en que el suro es treballava a casa. Potser ho sabem, però no tenim clar el per què, el com, el qui, el quan, el quant... Sandra Bisbe ho ha preguntat per nosaltres a dones i homes que hi han tingut un paper: treballant, donant feina o transportant la matèria primera i els productes acabats. Amb els records, les anècdotes, les opinions i la manera d'expressar-se dels que ho han viscut es va reconstruint, testimoni a testimoni, pinzellada a pinzellada, un món ben diferent del que vivim ara. Mapes i estadístiques elaborats per l'autora completen la investigació oral, amb resultats que sovint queden molt lluny dels recomptes oficials.

MANUFACTURAS DE CORCHO, S.A. Pere Sala i López Aquesta és la història de la major empresa espanyola del suro de tots els temps. Manufacturas del Corcho, S.A. és el model per excel·lència de la industrialització del suro a Europa. Fou la primera empresa del continent a vertebrar una gran indústria, en el ple sentit de la paraula, és a dir, una indústria amb autèntiques economies d'escala.

ASPECTOS PRÁCTICOS DEL TAPONADO DE LOS VINOS Pascal Ribereau-Gayon Entre todas las operaciones, la del embotellado constituye una etapa esencial, por un lado porque la obturacion del vino va a influir sobre su evolucion ulterior durante el proceso de envejecimiento, y por otro lado debido a la utilizacion del tapon de corcho, al menos en el caso de los mejores vinos ; se trata en efecto de un material extraordinario por sus propiedades de elasticidad y de hermeticidad, pero su seleccion, su preparacion y su colocacion, implican ciertas obligaciones para protegerse de diversos accidentes. Tomando en cuenta estas obligaciones, cuya importancia se afirma dia con dia, el Instituto de Enologia de Burdeos ha propiciado desde hace varios anos una serie de trabajos de investigacion y de aplicacion sobre este tema de actualidad, bajo la direccion del Dr André Lefebvre.

biblioteca@palafrugell.cat

TikTok @bibliotecadepalafrugell