Want to make creations as awesome as this one?

Butlletí informatiu del "Fons de Blues i música negra" de la Biblioteca Tecla Sala

Transcript

INTRoduCCIÓN AQUÍ

Foto: Vicenç semper · sèrie: peu de foto

15 anys del fons de blues i música negra2006 - 2021

primavera'21

Butlletí informatiu del "Fons de blues" de la biblioteca tecla sala · L'hospitalet

número 25

blues a fons

Músics especials

Àlbums especials

Mirant al futur

El coneixement

El creixement

La col·lecció

Les donacions

Blues a fons

Fons europeu

Un fons únic

La presentació

Col·laboració

La proposta

Cronologia

Fons de Blues

Contingut

Una referència pels aficionats i estudiosos del Blues

La biblioteca organitza activitats de difusió del blues: concerts, xerrades, exposicions, conferències musicals per escolars i visites guiades al fons. També ofereix assessorament per treballs de recerca.

Fons de Blues

Són més de 5000 enregistraments sonors (4800 CDs i 280 DVDs) de blues, jazz i soul, a més de cajun, zydeco i fusions diverses del blues amb altres músiques populars com el country i el rock; uns 500 exemplars de revistes especialitzades i més de 400 llibres. Hi ha enregistraments exclusius de concerts fets a l’Hospitalet, llibres singulars, cartells de festivals i fotografies de directes.

El Fons de Blues de la Biblioteca Central Tecla Sala de L'Hospitalet és un fons documental únic, creat conjuntament amb la Societat de Blues de Barcelona l’any 2006, amb l’objectiu de fomentar el blues i la música afroamericana. L'any 2012 va ser declarat Fons Europeu del Blues per l'European Blues Union.

2006 - 202 1

2020

2013

2010

2006

2015

2021

2005

2012

El Fons de Blues és declarat Fons Europeu de Blues per l'EBU

S'organitza el primer Primavera in Black als Jardins de Can Sumarro

L'associació Bad Music rep el premi "The Blues behind the Scenes"

Es constitueix la Societat de Blues de Barcelona

Es publica el primer "Anuario del Blues"

El fons compta ja amb 6000 documents. Es va iniciar amb 1300.

La Societat de Blues de Barcelona fa 15 anys...

... el Fons de Blues i música negra també!

Es publica el primer butlletí informatiu "Blues a Fons"

Creació del Fons de Blues de la Biblioteca Tecla Sala

S'inicia el Cicle Blues & Boogie de l'Hospitalet

15 anys

premi

fons de blues

fons europeu de blues

Blues & Boogie

6000 DOCs

blues a fons

SBB

in black

anuari

15 anys

2006

Els impulsors

Tres membres de la SBB i dos representants de Biblioteques de L'Hospitalet es reuneixen per treballar en una nova proposta musical.

SBB Magazine núm. 3 Estiu 2006

El 1r fons documental de blues

“La proposta neix de la il·lusió i la inquietud de la SBB per recuperar i difondre la cultura de la música negra en general i del blues en particular.Afortunadament, hem rebut una resposta totalment positiva, de complicitat i encoratjadora, des de la Biblioteca Central Tecla Sala”

+INFO

La proposta

La col·laboració

2006 - 202 1

El fons de blues de Tecla Sala no existiria sense la Societat de Blues de Barcelona. L'assessorament i el compromís de la SBB ha estat imprescindible per la creació i l'evolució del fons. Hi ha dos noms que simbolitzen, els últims anys, la complicitat amb la SBB: Miquel Abella, assessor en l'adquisició de fons i els continguts del butlletí, i Montse Big Mama, en la difusió i l'empenta, i en la creació d'activitat al voltant del fons. Per celebrar els 15 anys del fons, els hem posat en el compromís de triar; quinze músics, el Miquel, i quinze àlbums, la Montse. Tot i la dificultat d'haver de triar entre tant, ho han fet. És el nostre petit reconeixement a la SBB.

Christone Kingfish Ingram

2006

Vicente Zumel

"En aquells moments no hi havia cap iniciativa com aquesta. La meva idea era que el fons anés creixent i que l’aficionat pogués enriquir els seus coneixements [sobre el blues] tant a nivell visual com audiovisual i bibliogràfic."

Roser VallsSBB Magazine núm. 4 Tardor 2006

“El próximo jueves 16 de novembre [de 2006], a las siete de la tarde se celebrará en la Biblioteca Tecla Sala de l’Hospitalet la presentación del Fondo de Blues que estará a disposición de todos los lectores y aficionados al blues gracias a la colaboración entre dicha biblioteca y la Societat de Blues de Barcelona”

La presentació

Jontavious Willis

2006

Joan Ventosa

“La proposta de crear aquest Fons ens posicionava com la primera iniciativa que feia una aposta de referència i divulgació del gènere”.

SBB Magazine núm. 7 Hivern 2007

“Coincidint amb la celebració del 2n cicle Blues & Boogie de L’Hospitalet es posa en marxa aquest fons dedicat especialment al blues i a la música afroamericana. El fons disposarà de discografia, llibres, revistes, cartells, fotografies i videoteca, i promourà audicions, tertúlies, seminaris i conferències relatives a la història i al present del blues”

Un fons únic

Shemekia Copeland

2012

Manolo L. Poy

“Ni en els meus millors somnis pensava que el fons de blues acabaria tenint el nivell que al final ha adquirit”.

A poc a poc el fons creix. La SBB multiplica activitats i la biblioteca mira de seguir el ritme. El Blues arriba a les escoles l'any 2008, amb xerrades musicals i Biblioteques de l'Hospitalet dedica la Marató de contes de 2009 al Blues. L'any 2010, la SBB publica el primer Anuario del Blues i el 2011, els amics de Bad Music Blues publiquen Barna Blues: la historia del blues a Barcelona. El 2012 arriba un nou estímul: el Fons de Blues és declarat Fons Europeu de Blues, per l’EBU, l'European Blues Union.L'any 2013, la Biblioteca Tecla Sala acull l'exposició "European Blues" i Can Sumarro, el primer cicle "Primavera in Black".

Un fons europeu

Núria Vila

“La ciutat de l’Hospitalet té una llarga tradició bluesera”.

Eric Bibb

2015

Joan Ventosa

“Un aspecte important del Fons ha estat la seva vocació d'oferir informació i continguts i divulgar la música blues a través d'iniciatives com conferències, exposicions i actuacions en directe de petit format”.

L'any 2015, la biblioteca inicia una nova etapa de dinamització del fons i es redacta la Política de conservació del Fons de Blues i música negra de la Biblioteca Tecla Sala. Es crea el butlletí informatiu Blues a Fons, una eina de difusió del fons de la biblioteca i de coneixement de la història del blues. Aquell mateix any l’associació Bad Music rep el Premi “The Blues behind the Scenes”.

Blues a Fons

Otis Taylor

2017

Pedro Bravo

“Crec que és el futur de les col·leccions de música a les biblioteques públiques, l'especialització".

Part del “Fons de Blues i música negra” prové de donacions. Són un complement ideal a les adquisicions de la biblioteca: refermen i completen la col·lecció i el fons. Músics, aficionats i membres de la SBB, fan aportacions o gestions per aconseguir donacions interessants. Així ens ha arribat una bona representació de blues europeuO el donatiu Hugh Lynch, músic aficionat i apassionat del blues, afincat a Barcelona. 50 llibres sobre la història del blues i els afroamericans, i més de 350 CDs de música, sobretot blues, però també jazz .

Les donacions

especials

15 músics

T-Bone walker

B. B. King

john lee hooker

albert collins

Per commemorar els 15 anys del fons, hem demanat al Miquel Abella, 15 noms de músics especials. Ell ens ha ajudat, amb el seu bon criteri musical a triar CDs. Així li paguem, amb aquest dilema.Ja hem citat a cinc: Christone Ingram, Jontavious Willis, Shemekia Copeland, Eric Bibb i Otis Taylor. Els altres 10:

joe louis walker

Miquel Abella

“He fet un llistat amb alguns dels músics que a mí més m'agraden, que podrien ser tres vegades més."

muddy waters

especials

15 músics

skip james

bessie smith

little walker

robert johnson

2 02 1

  • 390 CDs de Soul
  • 1700 CDs de Blues americà
  • 1400 CDs de Jazz
  • 825 CDs de Blues europeu
  • 450 Revistes de música negra
  • 400 Llibres sobre blues, jazz...
  • 260 Documentals musicals
  • 50 Novel·les
  • 30 Còmics

El fons compta, avui en dia, amb més de 6000 documents, dels quals uns 5000 són enregistraments sonors (4800 CDs i 260 DVDs). Una bona part del fons és blues dels EUA i llibres i documentals que expliquen la història d'aquesta música i la del seu protagonista: el poble afroamericà. Hi ha molt jazz i una part de soul, també cajun, zydeco i fusions diverses del blues amb altres músiques populars com el country i el rock.Hi ha enregistraments exclusius de concerts fets a l’Hospitalet, cartells de festivals, llibres singulars i fotografies de directes.

La col·lecció

Amb la seva empenta, la Montse Big Mama ens ha ajudat, aquests darrers anys, a fer créixer el fons i a difondre'l entre els aficionats al blues. Li hem demanat que ens recomanés 15 àlbums que per ella fossin especials. Són aquests:

especials

15 àlbums

LA VERN BAKER

Sings Bessie Smith

J.B. LENOIR

Natural Man

SONNY TERRY & BROWNIE McGHEE

Midnight Special

LONNIE JOHNSON WITH VICTORIA SPIVEY

Idle Hours

BIG BILL BROONZY

The 1955 London Sessions

especials (2)

15 àlbums

SNOOKS EAGLIN

Country Boy in New Orleans

B.B. KING

Live at The Regal

ELMORE JAMES

One Way Out

T-BONE WALKER

The Complete Imperial Recordings 1950-54

ALBERTA HUNTER

Amtrak Blues

"Són discos que he escoltat molt i m'han donat molt bons moments..."

Montse Big Mama

especials (3)

15 àlbums

JOHNNY ADAMS

Sings Doc Pomus

ETTA JAMES

Live at The Regal

LITTLE WALKER

One Way Out

ROBERT JR. LOCKWOOD & JOHNNY SHINES

Hanging'on

JIMMY WITHERSPOON

Meets the Jazz Giants

6000

2021

2019

5800

2017

5030

2015

3900

2013

2200

2006

1300

2006 - 202 1

El creixement

El fons documental inicial, l'any 2006, va ser de 1300 documents. Els primers anys va mantenir un creixement modest i el 2013 arribava a la xifra de 2200.A partir del 2014, amb un pressupost municipal específic dedicat al "Fons de Blues", el número de documents augmenta considerablement. Actualment, ja són més de 6000.

Núria Vila

"Ser un lloc de referència bibliogràfica del blues i potenciar el coneixement del gènere."

El coneixement

JOSEP PEDRO

Paul Oliver

Ted gioia

M. LÓPEZ POY

ALAN LOMAX

Gérard herzhaft

El blues des de tots els punts de vista. Totes les històries editades, el màxim de mirades. Són sis mostres, al Fons de Blues de Tecla Sala en trobareu 400 més.

Manolo López Poy

Pedro Bravo

Vicente Zumel

Joan ventosa

Núria Vila

Mirant al futur

Com serà el el fons de blues d'aquí a anys?

“Com a lloc de referència bibliogràfica del blues i per potenciar el coneixement del gènere. Seguir participant amb cicles com el Primavera in Black o el Cicle Blues and Boogie farà créixer el fons més enllà dels murs de la biblioteca. Llarga vida al blues."

“Per descomptat, l’imagino ben viu d’aquí a cinc anys. Crec que en el futur pot esdevenir un punt de referència i una eina on l’estudiós del tema podrà trobar llibres i gravacions que ja no formen part del mercat de la música"

“M'imagino que d'aquí a cinc anys, i més, continuarà viu i en augment, perquè la implicació de la biblioteca és admirable i, a més, les donacions privades se succeeixen amb regularitat"

“En el futur penso que l'accent l'hem de posar més en l'aspecte divulgatiu."

“Si, crec que l'especialització és el futur de les col·leccions de música a les biblioteques públiques, omplir els buits que les plataformes de descàrrega de música comercials deixaran."

Llarga vida al blues!!!

Societat de Blues de Barcelona.Bona idea, la de fa 15 anysde crear un fons de blues.

GRÀCIES!