Want to make creations as awesome as this one?

ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ 4Η ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΛΑ'1

Transcript

Ομάδα 6 - 2020/2021

ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ

Ονειρα και Αγνωστοι

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΥΠΝΟΣ REM;

ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΣΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ;

ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ

ΣΥΝΔΡΟΜΟΣ AAD

ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ ΟΝΕΙΡΑ

ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΣΕ ΣΥΣΧΕΤΙΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

1H Ενότητα

ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ

ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ;

Όνειρο είναι η βίωση μίας σειράς εικόνων, ήχων ή άλλων αισθήσεων, ιδεών, συναισθημάτων και μορφών που ενδεχομένως δημιουργούν μια, συνήθως αλλοπρόσαλλη, «ιστορία» κατά τη διάρκεια του ύπνου , κατά τη φάση REM. Το περιεχόμενο των ονείρων δεν έχει συνήθως τη λογική αλληλουχία της φυσικής πραγματικότητας και είναι πέρα από τον συνειδητό έλεγχο αυτού που το βιώνει, εκτός από κάποιες συγκεκριμένες περιπτώσεις.

ΠΩΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΙ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ;

Σήμερα, δεν υπάρχει ξεκάθαρη ερμηνεία για τους λόγους που τα όνειρα παράγονται και το πως επιλέγονται οι εικόνες που προβάλλονται σε αυτά. Τα όνειρα σύμφωνα με τη ψυχολογική ερμηνεία του Σίγκμουντ Φρόυντ, αναδύονται από το ασυνείδητο και είναι ο πλέον ξεκάθαρος δρόμος (βασιλική οδός) προς αυτό.

ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ

2Η Ενότητα

oνειρα και aγνωστοι

  • Ο ύπνος είναι μία νευρολογική εγκεφαλική δραστηριότητα
  • Σύμφωνα με τον επαγγελματία αναλυτή ονείρων στο Bustle, τον Λόρι Λογουένμοεργκ, «Οποιοσδήποτε και οτιδήποτε εμφανίζεται στον ύπνο σας αντιπροσωπεύει κομμάτια του εαυτού σας και ο,τι σας επηρεάζει άμεσα»

Ο ΥΠΝΟΣ

ΣΗΜΑΣΙΑ

Το μυαλό μας δεν επινοεί πρόσωπα. Στα όνειρά μας, βλέπουμε πραγματικά πρόσωπα, πραγματικών ανθρώπων που έχουμε δει κατά τη διάρκεια της ζωής μας, αλλά μπορεί να μην τα γνωρίζουμε ή να τα θυμόμαστε.Όλοι έχουμε δει εκατοντάδες χιλιάδες πρόσωπα σε όλη μας τη ζωή, οπότε έχουμε μια ατελείωτη προσφορά χαρακτήρων για να χρησιμοποιήσει ο εγκέφαλός μας στα όνειρά μας.

ΟΝΕΙΡΑ ΚΑΙ ΑΓΝΩΣΤΟΙ

  • Τέλος, οι ξένοι σε ένα όνειρο αντανακλούν τους ανθρώπους που συναντάμε καθημερινά και πώς αλληλεπιδρούμε μαζί τους.
  • Μπορεί επίσης να συμβολίζει τη λύπη που νιώσατε διότι δεν αποδείχτηκε κάτι ως αλήθεια, ενώ θα μπορούσε.
  • Όταν ονειρεύεστε έναν ξένο μπορεί να σημαίνει ότι αισθάνεστε φορτωμένος συναισθηματικά, αλλά δεν ξέρετε πραγματικά γιατί.

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ

3Η Ενότητα

ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΣΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ

ΕΡΕΥΝΑ

Το βασικό συμπέρασμα από τη νέα ‘χαρτογράφηση’ είναι ότι οι άνθρωποι βλέπουμε όνειρα πολύ συχνότερα από ό,τι νομίζαμε, αν και μετά συνήθως τα έχουμε ξεχάσει.Η νέα έρευνα επιβεβαιώνει ότι τα όνειρα δεν συμβαίνουν μόνο στη φάση REM του ύπνου. Οι κοιμισμένοι άνθρωποι ονειρεύονται επί αρκετές ώρες και παρόλα αυτά θυμούνται λίγα μόνα λεπτά – και αυτά με το ζόρι.

Όταν κοιμόμαστε, μπορούν να ανιχνευθούν χαμηλής συχνότητας εγκεφαλικά κύματα στον εγκέφαλο. Η νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι μια μείωση αυτών των κυμάτων σε μια συγκεκριμένη περιοχή στο πίσω μέρος του εγκεφάλου αποτελεί την «υπογραφή» ότι κάποιος ονειρεύεται. Αυτή η περιοχή φαίνεται να αποτελεί το ‘κέντρο’ των ονείρων.

4Η Ενότητα

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΥΠΝΟΣ REM;

Η πλήρης ονομασία του είναι Rapid Eye Movement και πολλοί τον αποκαλούν παράδοξο ύπνο. Πρόκειται για το πέμπτο στάδιο του ύπνου και είναι η φάση των γρήγορων κινήσεων των ματιών. Οι οφθαλμικές κινήσεις είναι απότομες και η αναπνοή γίνεται κοφτή. Κατά το στάδιο REM το σώμα μας παραλύει, οι μύες μας τίθενται προσωρινά εκτός λειτουργίας. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με τον εγκέφαλό μας. Έχει αποδειχθεί ότι ο ύπνος REM είναι απαραίτητος για τις μνημονικές διαδικασίες και τη μάθηση.

Εδώ ακριβώς στηρίζεται ο χαρακτηρισμός παράδοξος ύπνος. Ο εγκέφαλος λειτουργεί κανονικά, σαν να είμαστε ξύπνιοι και παρουσιάζεται ισχυρή μεταβολική δραστηριότητα. Οι νευρώνες του εγκεφάλου βρίσκονται σε λειτουργία, όπως όταν ο οργανισμός είναι σε εγρήγορση.

Το στάδιο όπου βλέπουμε τα όνειρα χαρακτηρίζεται ως REM. Σχεδόν πάντα όποιος ξυπνάει από το στάδιο έχει ανάμνηση του ονείρου του. Ο ύπνος REM αρχίζει με σήματα από μια περιοχή στη βάση του εγκεφάλου που ονομάζεται γέφυρα. Αυτά τα σήματα ταξιδεύουν σε μια άλλη περιοχή του εγκεφάλου, που ονομάζεται θάλαμος. Αυτός τα μεταβιβάζει προς τον εγκεφαλικό φλοιό.

ΠΩΣ ΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΤΟ REM ΜΕ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ;

Επίσης, η γέφυρα στέλνει σήματα που απενεργοποιούν τους νευρώνες στο νωτιαίο μυελό, προκαλώντας έτσι προσωρινή παράλυση των μυών των άκρων. Αν κάτι έρθει σε επαφή μ’ αυτήν την παράλυση, οι άνθρωποι θα αρχίσουν σωματικά να «αναπαριστούν» τα όνειρα τους. Για παράδειγμα, ένα άτομο που ονειρεύεται ένα παιχνίδι με μπάλα, μπορεί να τρέχει ορμητικά σε έπιπλα ή χωρίς να το καταλάβει να χτυπήσει κάποιον που κοιμάται σε κοντινή απόσταση ενώ προσπαθεί να πιάσει τη μπάλα στο όνειρό του.

5Η Ενότητα

ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ ΟΝΕΙΡΑ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ ΟΝΕΙΡΑ;

Τα όνειρα μας προβάλλονται μέσα στο μυαλό μας σαν ταινίες τις οποίες εμείς δεν μπορούμε να ελέγξουμε. Από την άλλη τα συνειδητά όνειρα μπορούν εύκολα να παρομοιαστούν με βιντεοπαιχνίδια των οποίων τα τηλεχειριστήρια εμείς κρατάμε. Κατά τη διάρκεια των συνειδητών ονείρων ο άνθρωπος που τα βιώνει αντιλαμβάνεται πως ονειρεύεται και είναι δυνατό να ελέγξει το περιεχόμενο τους σε διάφορους βαθμούς.

LoremIpsum

Lorem ipsum

Lorem ipsum

LoremIpsum

LoremIpsum

Lorem ipsum

Συνειδητο όνειρο από εγρήγορση (WILD)

Συνειδητό όνειρο από ονειρο (DILD)

Συνειδητο όνειρο από εγρήγορση (WILD) όπου το ο άτομο δεν περνά από το στάδιο των κανονικών ονείρων και ενώ το μυαλό τους βρίσκεται σε εγρήγορση μεταφέρεται στο όνειρο έχοντας αντίληψη πάνω στα όσα συμβαίνουν.

Συνειδητό όνειρο από ονειρο (DILD), που ξεκινά ως και ύστερα μετατρέπεται σε συνειδητό λόγω διαφόρων παραγόντων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι εφιάλτες από τους οποίους ο φόβος που δημιουργείται μπορεί να μην αφυπνίσει το άτομο αλλά να του “θυμίσει” πως ονειρεύεται.

Τα συνειδητά όνειρα έχουν δυο βασικές μορφές, που έπειτα χωρίζονται σε διαφορά δικά τους παρακλάδια:

Τα συνειδητά όνειρα λαμβάνουν χώρα κυρίως κατά τη διάρκεια του REM ύπνου, όπως και τα περισσότερα όνειρα, αφού εκείνη την στιγμή ο εγκέφαλος είναι πιο ενεργός. Κατά τη διάρκεια των συνειδητών ονείρων ο εγκέφαλος βρίσκεται σε ακόμα πιο ενεργή κατάσταση και η λειτουργία του είναι παρόμοια με αυτή, όταν κάποιος είναι ξύπνιος. Για τον λόγο αυτό, ο ύπνος κατά την διάρκεια αυτών των ονείρων δεν είναι συνήθως πλήρως αποτελεσματικός.

Ο μετωπιαιος λοβός του εγκεφάλου, κατά τη διάρκεια των συνειδητών ονείρων, λειτουργεί όπως θα λειτουργούσε κανονικά όταν το άτομο δεν κοιμάται, αφού είναι υπεύθυνος για την πραγματοποίηση ανώτερων πνευματικών και νοητικών λειτουργιών, όπως την επίλυση προβλημάτων και την αντίληψη, τα οποία αποτελούν βασικά χαρακτηριστικά των ονείρων αυτών. Ενεργό, όμως, είναι και το μεταιχμιακό σύστημα του εγκεφάλου, και πιο συγκεκριμένα, ο ιππόκαμπος και η αμυγδαλή, τα οποία σχετίζονται με τον έλεγχο των συναισθημάτων και της συμπεριφοράς, τα οποία σε αντίθεση με τα κανονικά όνειρα χρησιμοποιούνται σε μεγάλο βαθμό.

ΑμυγδαλΗ

info

ΙππΟκαμπος

info

ΙΠΠΟΚΑΜΠΟΣ ΚΑΙ ΑΜΥΓΔΑΛΗ

6Η Ενότητα

συνδρομοσ ελλειμματικησ αυτο-ενεργοποιησησ (aad)

ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Τα όνειρα αποτελούνται από αισθήματα φόβου, χαράς, επιθυμίας, αγωνίας κ.α. Για την εμφάνιση των παραπάνω, απαιτείται η συμμετοχή των ανώτερων περιοχών του φλοιού του εγκεφάλου. Όμως τα άτομα που έχουν τραυματιστεί ή έχουν εμφανίσει κάποια σοβαρή ασθένεια μπορούν να συνεχίσουν να βλέπουν όνειρα;

Πραγματοποιήθηκε μία έρευνα από επιστήμονες, οι οποίοι αναζητούσαν σημάδια πνευματικής δραστηριότητας όπως είναι η σκέψη σε μία ομάδα 13 ασθενών οι οποίοι έχουν βλάβη στο εσωτερικό του μεταιχμιακού συστήματος του εγκεφάλου. Είναι ένα σύνολο στενά συνδεμένων ανατομικών δομών, στο μεταίχμιο ανάμεσα στο φλοιό των ημισφαιρίων (μετωπιαίος, βρεγματικός, κροταφικός λοβός) και του διαμέσου εγκεφάλου (θάλαμος, υποθάλαμος).Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα άτομα να πάσχουν από το σύνδρομο ελλειμματικής αυτό-ενεργοποίησης (AAD). Ο σύνδρομος ελλειμματικής αυτό-ενεργοποίησης (AAD) παρουσιάζεται όταν τα άτομα ακόμα και αν έχουν της αισθήσεις τους, δεν μπορούν να μιλούν, πάρα μόνο αν κάποιος τους παρακινήσει στο να το κάνουν.

ΕΡΕΥΝΑ

ΑποτΕλεσμα

Τα αποτελέσματα της έρευνας στην οποία συνέκριναν και ανθρώπους που δεν νοσούσαν απέδειξαν πως το 35% των ατόμων που νοσούν από AAD μπορούν να ονειρεύονται ενώ το υπόλοιπο 65% στα «όνειρα» τους έβλεπαν ένα κενό. Το ποσοστό αυτό ήταν βέβαια χαμηλότερο σε σύγκριση με τους υγιείς συμμετέχοντες, οι οποίοι ανέφεραν την ύπαρξη ονείρων σε ποσοστό 92%. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε πώς στους ασθενείς με σύνδρομο ελλειμματικής αυτό-ενεργοποίησης τα όνειρα τους ήταν πιο μικρότερα σε διάρκεια, πιο απλά και πιο σπάνια απ’ ότι σε υγιείς ανθρώπους.

Οι ασθενείς με AAD ανέφεραν ότι τα όνειρα τους είχαν σχέση με καθημερινές δραστηριότητες οι οποίες όμως δεν τους απέκλειαν από το γεγονός ότι δεν θα μπορούσαν να σκεφτούν χωρίς προτροπή.Καταληκτικά, η συγκεκριμένη έρευνα βοήθησε τους επιστήμονες στο να κατανοήσουν δύο πράγματα. Το πρώτο πως οι άνθρωποι με AAD έχουν τη δυνατότητα να ονειρεύονται και το δεύτερο, πώς τα όνειρα πηγάζουν από λειτουργείες στην βάση του εγκεφάλου.

7Η Ενότητα

ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΣΕ ΣΥΣΧΕΤΙΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΙΟ

Η νόσος Covid-19 εξελίσσεται σε εφιάλτη για μερικούς ανθρώπους, αλλά μια νέα φινλανδική επιστημονική έρευνα αποκαλύπτει ότι ο κορονοϊός «μολύνει» τα όνειρα πολύ περισσότερων ανθρώπων και ότι η πανδημία αποτελεί στην κυριολεξία ένα κακό όνειρο για ένα σημαντικό ποσοστό ανδρών και γυναικών.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι, χρησιμοποίησαν ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης για να αναλύσουν το περιεχόμενο των ονείρων σχεδόν 1.000 ανθρώπων στη διάρκεια της καραντίνας στη Φινλανδία, η οποία διήρκεσε έξι εβδομάδες. Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο κορωνοϊός SARS-CoV-2 είχε «μολύνει» σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό περισσότερα από τα μισά όνειρα με στοιχεία στρες και εφιάλτες. Ο αλγόριθμος υπολόγισε ότι στο 55% των ονείρων υπήρχε αγχωτικό περιεχόμενο σχετιζόμενο με την πανδημία.

Η φοβία μόλυνσης από τον κορονοϊό, η αγωνιώδης ανάγκη προσωπικής προστασίας, η αποτυχία τήρησης των αποστάσεων από τους άλλους, καθώς και σενάρια με δυστοπικές ή αποχρώσεις τύπου αποκάλυψης, ήταν ανάμεσα σε αυτά που βασάνιζαν τον ύπνο αρκετών ανθρώπων.

Όσον αφορά γενικότερα τις συνήθειες του ύπνου, περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες στην έρευνα δήλωσαν ότι κατά την καραντίνα κοιμούνταν περισσότερο από ό,τι πριν, ενώ το 10% είχε χειρότερες αϋπνίες και πάνω από το 25% είχαν συχνούς εφιάλτες. Περισσότεροι από τους μισούς ανέφεραν επίσης ότι είχαν περισσότερο στρες και ήταν αυτοί που έβλεπαν τους περισσότερους εφιάλτες.

8Η Ενότητα

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΠΛΗΡΟΓΦΟΡΙΑ

Αρχικά, τις κατασκεύαζαν πλέκοντας κλωστές αμέσα σε στεφάνια από ξύλο ιτιάς, με μια πλέξη που θύμιζε ιστό αράχνης. Υποτίθεται ότι, μόνο τα καλά όνειρα μπορούσαν να περάσουν από την κεντρική τρύπα της ονειροπαγίδας, ενώ τα κακά σκάλωναν και έμεναν παγιδευμένα.

ονειροπαγιδες

Ένας ινδιάνικος μύθος λέει πώς η γυναίκα αράχνη προκειμένου να προστατέψει τα παιδιά της από τα κακά πνεύματα που κυκλοφορούσαν το βράδυ, έφτιαχνε έναν ιστό, το λυκόφως. Αυτό όμως δεν ήταν αρκετό.

Το φτερό, έχει σκοπό να διδάξει την αξία του ανέμου ή τη σοφία ή θα γίνει το πρώτο φτερό του παιδιού όταν μεγαλώσει. Η χρήση του αντικειμένου γενικεύθηκε και σε άλλα ινδιάνικα έθνη, ειδικά στη δεκαετία 1960-1970

ΟΝΕΙΡΟΠΑΓΙΔΕΣ

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ!